zefciu napisał(a): No dobra. Alkoholizm też rozwija się stopniowo od pierwszego piwa. Ale to nie znaczy, że każdy kto okazjonalnie strzeli sobie kielicha jest/stanie się alkoholikiem.
Tak.
zefciu napisał(a): No czyli zaraz. Blisko połowa jest w wieku takim a takim. Ale do bankructwa prowadzi to „nieraz”. Tutaj już statystyki nie podano.
Znalazłem, ale z 2000 roku:
Cytat:There is little research, however, on the relationship between PG and personal bankruptcy. According to the Gambling Impact and Behavior Study, 19.2% of pathological gamblers have filed bankruptcy while only 5.5% and 4.7% of low-risk and at-risk gamblers, respectively, have filed bankruptcy (7). Studies have also shown that 18% to 28% of males and 8% of females attending Gamblers Anonymous have filed bankruptcy (7). Similarly, Breen and Zimmerman (15) found that 18.2% of pathological gamblers had declared bankruptcy with an average debt of $42,750 (debts ranged from $17,000 to $80,000). In a replication study two years later, Breen (16) found that a higher percentage (22.8%) of pathological gamblers had declared bankruptcy with an average debt of $53,103 (debts ranging from $5,000 to $250,000).
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2824911/
Czyli bankrutuje co piąty hardkorowiec oraz co dwudziesty gracz z kategorii niskiego ryzyka.
Hm... no, moim zdaniem co dwudziesty człek to całkiem sporo.
zefciu napisał(a): Chyba jednak nie. Gram sobie naprawdę okazjonalnie. A idea kasyna mnie nie kręci, bo jednak świadomość tego, że statystyka jest przeciwko mnie mnie odstręcza.
To git.
zefciu napisał(a): Zresztą na ustawie antyhazardowej nie cierpią wcale kasyna. Ani legalne (które po prostu płacą ten horendalny podatek), ani nielegalne (które są dobrze kryte). Cierpią najbardziej właśnie ci, którzy chcą sobie w gronie znajomych pograć na pieniądze.
Nie wiem kto cierpi najbardziej - wiem, że mnie ta ustawa nie obchodzi. Jestem za wolnością w kwestii uprawiania hazardu. Jestem tylko za tym, by prywatnie zniechęcać wszystkich do hazardu. Nic bym nie zakazywał - chciałbym, żeby ludzie dobrowolnie nie ładowali się po uszy w gównie.
Galahad napisał(a): A ja z hazardu to tylko zakład Pascala Oczko Mówię Ci, w żadnym totku tyle nie wygrasz Duży uśmiech
Pokaż mi najsampierwej zweryfikowaną listę osób wygranych

---
Najpewniejszą oznaką pogodnej duszy jest zdolność śmiania się z samego siebie. Większości ludzi taki śmiech sprawia ból.
Nietzsche
Nietzsche
---
Polska trwa i trwa mać
Polska trwa i trwa mać