Ankieta: Jak oceniasz prawdopodobieństwo upowszechnienia rozproszonych sieci społecznościowych?
Nie posiadasz uprawnień, aby oddać głos w tej ankiecie.
To niemożliwe
0%
0 0%
Bardzo mało prawdopodobne
40.00%
2 40.00%
Bardzo prawdopodobne
40.00%
2 40.00%
Nieuchronne
20.00%
1 20.00%
Razem 5 głosów 100%
*) odpowiedź wybrana przez Ciebie [Wyniki ankiety]

Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Protokoły zamiast blackjacka i dziwek
ErgoProxy napisał(a): Ale jaki jest mechanizm spizgu tutaj?
Najzwyklejsza pod Słońcem korupcja polityczna?

Cytat:Zresztą proszę o gwarancję, że fediversum obroni przed przewałami, gdy pieniądz wpłynie weń strugą szeroką.
Ale jakimi konkretnie przewałami? Wiadomo — zawsze jest ryzyko, że ktoś będzie próbował przejąć to tak jak Google e-mail. Ale nawet im się nie udało to w takim stopniu, jak społecznościówki kontrolują swoje sfery.

Cytat:Czyli jak zwykle, korporacyjni dostawcy biją konkurencję dostępnością dokumentacji i ekosystemem tutoriali.
Jak chcesz i uważasz, że obecne są kiepskie, to możesz i pisać tutoriale.

Cytat:Nie. Flash przegrał z wdrożeniami nowych standardów.
Tak. Ale zostały do tych wdrożeń zmuszone przez ryzyko pozostania poza sferą wdrażających. Być może kluczowe dla sukcesu było to, że w tamtym czasie rynek przeglądarek był tak podzielony i nie było jednego kontrolującego go podmiotu, jak (wcześniej) IE, czy (później) chrome.
Cytat:Za które odpowiadały korporacje. Używając takiego języka... korporacje to jest wola polityczna, a fediversum to jest gniew ludu, który dlatego właśnie grzęźnie w impossybilizmie, że jest gniewem tylko.
To zależy, jak silny będzie to gniew. Jeśli kryzys FB i Twittera uda się przekuć na wystarczający silny odpływ, który sprawi, że Twitter będzie musiał się sfederować…

Cytat:Wygodnie jest rozwiązywać problemy, za nic nie odpowiadać, ale przycinać każdego Muska, jaki siądzie do dojrzałej gry.
Chętnie wezmę odpowiedzialność za mały serwerek. Niestety moi rodzice nie mieli kopalni szmaragdów, więc na tyle mnie tylko stać.

Cytat:Wkurzają mnie h4x0rzy ostatnio. Przepraszam.
A ja nie jestem żadnym h4x0rem. Więc jak Cię wkurzają, to im wygarnij.

Cytat:Nie brzmi przerażająco.
Gdyż? I jaka jest alternatywa?

Cytat:Ach - Kalwaryjska 88, apka dla miłośników kilku psów i jednej Żabki. I piwa... a myślisz nad czymś konkretnie, czy tylko luźno oddajesz się marzeniom?
Konkretnie — jeśli znajdą się chętni, to postawię serwer dla miłośników kilku psów i jednej Żabki, sfederowany z setką innych podobnych. A jak nie, to dołączę się gdzieś, gdzie mi się spodoba.
Tress byłaby doskonałą filozofką. W istocie, Tress odkryła już, że filozofia nie jest tak wartościowa, jak jej się wcześniej wydawało. Coś, co większości wielkich filozofów zajmuje przynajmniej trzy dekady.

— Brandon Sanderson
Odpowiedz

Wiadomości w tym wątku
RE: Protokoły zamiast blackjacka i dziwek - przez zefciu - 08.11.2022, 15:49

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości