Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
To google or not to google! (Baza linków developerskich)
Rowerex napisał(a): Mi
Ci?
Cytat:wystarczy jedna ze specyficznej branży, w której taki podział jest wymuszony przez standardy klientów.
Być może są takie branże, ale podział wydaje mi się sztuczny, z przyczyn, o których wspomniałem wyżej. Dla mnie to podział według seniority. Juniorzy robią małe poprawki pod nadzorem. Seniorzy podejmują bardziej wielkoskalowe decyzje. Pracę z „inżynierem oprogramowania”, który sam nie umie programować wyobrażam sobie jako piekło.

Cytat:Dla nowicjusza kształcącego się amatorsko, bo o tym tu rozmawiamy, spora część wymogów w rzeczywistej pracy jest nie do ogarnięcia, bo następuje zderzenie ze sprawami, o których w googlu się nie przeczyta.
Oczywiście. Tym niemniej nowicjusz, jeśli ma smykałkę, może się dokształcić amatorsko do poziomu, w którym zostanie juniorem programistą, robiącym małe zmiany w dużych projektach. Twój kretyński tekst „napisz sam działający i bezpieczny system ERP” nie mam pojęcia, czemu miał służyć.

Cytat:Jak się apka na smartfonie wywali, albo robocik przewróci to będzie radocha, że w ogóle coś zadziałało, ale jak z powodu oprogramowania ucierpi człowiek, a ktoś (inna firma) poniesie straty finansowe, łącznie z akcją wycofywania jakichś produktów z rynku, to rozmowa staje się już zgoła inna - i zakładam, że to jako pracownik wielu firm programistycznych wiesz dobrze. W niektórych branżach nikt nie przyjmie argumentu, że w projekcie uczestniczył "programista-samouk", bo taki argument będzie pogrążający.
A słyszałeś o takich wynalazkach, jak code review i testy? One są właśnie po to, żeby bezpieczeństwo aplikacji nie zależało od jednej osoby.

Cytat:Znajomość języków programowania jest cenna, tak samo jak znajomość języków obcych. Ale nie każdy znający języki obce będzie dobrym tłumaczem, a nie każdy znający języki programowania będzie dobrym programistą. Wielu ludzi ma problem z myśleniem "komputerowym" w sensie wyczuwania tego, czy jakiś problem da się rozwiązać algorytmem, który komputer, a właściwie procesor, przetworzy. Procesor nie ma intuicji, nie domyśli się, nie wpadnie na pomysł, nie zapyta kogoś, nie znajdzie rozwiązania w googlu - niektórzy biorą się za programowanie nie czując tego...
No i? Dlaczego zakładasz, że CM nie ma intuicji? Jak nie spróbuje kodzić, to się nie dowie.

Cytat:Uczenie maszynowe? Do zabierania się za to trzeba sporo specyficznej intuicji
Tak tak. Lepiej się od tego nie zabierać, jak się nie urodziło z talentem i w łonie matki, na pępowinien nie zaprojektowało się sieci neuronowej. Pierdolisz mądrze brzmiące frazesy, które nijak się mają do rzeczywistej sytuacji CM.

Cytat:Jak Ci się nie podobają moje posty, to daj mi bana na tydzień
Nie kieruję się w działaniach moderatorskich tym, co mi się podoba, lub nie podoba.
Cytat:inwektywy jakie walisz w komentarzu do minusów są żałosne.
Kłamiesz. Dałem Ci cztery minusy, żaden z komentarzy nie zawierał inwektyw. Jeden miał niestety literówki. Miało być „truizmy nie na temat”.
Cytat:Z chęcią odpocznę od pisania - na poważnie.
A nie możesz po prostu odpocząć, bez zmuszania moderacji do niepotrzebnej roboty?
Tress byłaby doskonałą filozofką. W istocie, Tress odkryła już, że filozofia nie jest tak wartościowa, jak jej się wcześniej wydawało. Coś, co większości wielkich filozofów zajmuje przynajmniej trzy dekady.

— Brandon Sanderson
Odpowiedz

Wiadomości w tym wątku
RE: To google or not to google! (Baza linków developerskich) - przez zefciu - 04.01.2022, 11:45

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości