To forum używa ciasteczek.
To forum używa ciasteczek do przechowywania informacji o Twoim zalogowaniu jeśli jesteś zarejestrowanym użytkownikiem, albo o ostatniej wizycie jeśli nie jesteś. Ciasteczka są małymi plikami tekstowymi przechowywanymi na Twoim komputerze; ciasteczka ustawiane przez to forum mogą być wykorzystywane wyłącznie przez nie i nie stanowią zagrożenia bezpieczeństwa. Ciasteczka na tym forum śledzą również przeczytane przez Ciebie tematy i kiedy ostatnio je odwiedzałeś/odwiedzałaś. Proszę, potwierdź czy chcesz pozwolić na przechowywanie ciasteczek.

Niezależnie od Twojego wyboru, na Twoim komputerze zostanie ustawione ciasteczko aby nie wyświetlać Ci ponownie tego pytania. Będziesz mógł/mogła zmienić swój wybór w dowolnym momencie używając linka w stopce strony.

Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Krytyka ateizmu
Szlojme - ty nie dziękować, ty pisać mądra posta!
A nas Łódź urzekła szara - łódzki kurz i dym.
Odpowiedz
Tym razem wzialem na warsztat waszego ulubienca Ryska Dawkinsa Oczko
Polecam:

http://www.youtube.com/watch?v=bpYc7B3_Pa0
Odpowiedz
Zapomniałeś o:
Pwt 17, 12
" 12 Człowiek, który pychą uniesiony nie usłucha kapłana ustanowionego tam, aby służyć Panu, Bogu twemu, czy też sędziego, zostanie ukarany śmiercią. Usuniesz zło z Izraela. "

Pwt 22, 13-21
" 13 Jeśli ktoś poślubi żonę, zbliży się do niej, a potem ją znienawidzi, 14 zarzucając jej złe czyny, i zniesławi ją mówiąc: Poślubiłem tę kobietę, a zbliżywszy się do niej, nie znalazłem u niej oznak dziewictwa, 15 wtedy ojciec i matka młodej kobiety zaniosą dowody jej dziewictwa do bramy, do starszych miasta. 16 Ojciec młodej kobiety odezwie się do starszych: Dałem swą córkę temu człowiekowi za żonę, a on ją znienawidził. 17 Oto zarzuca jej złe czyny, mówiąc: Nie znalazłem u córki twej oznak dziewictwa. A oto są dowody dziewictwa mej córki i rozłoży tkaninę przed starszymi miasta. 18 Wtedy starsi miasta wezmą tego męża i ukarzą go. 19 Skażą go na sto syklów srebra i dadzą je ojcu młodej kobiety, gdyż okrył niesławą dziewicę izraelską; pozostanie jego żoną i nie będzie jej mógł całe życie porzucić. 20 Lecz jeśli oskarżenie to okaże się prawdziwym, bo nie znalazły się dowody dziewictwa młodej kobiety, 21 wyprowadzą młodą kobietę do drzwi domu ojca i kamienować ją będą mężowie tego miasta, aż umrze, bo dopuściła się bezeceństwa w Izraelu, uprawiając rozpustę w domu ojca. Usuniesz zło spośród siebie. "

Wj 35, 2-3
" 2 Sześć dni będziesz wykonywał pracę, ale dzień siódmy będzie dla was świętym szabatem odpoczynku dla Pana; ktokolwiek zaś pracowałby w tym dniu, ma być ukarany śmiercią. 3 Nie będziecie rozpalać ognia w dniu szabatu w waszych mieszkaniach. "

No straszna zbrodnia pracuje w niedzielę! Zabijmy go! Oczko

I mój faworyt:
Lb 15, 32-36
" 32 Gdy Izraelici przebywali na pustyni, spotkali człowieka zbierającego drwa w dzień szabatu. 33 Wtedy przyprowadzili go ci, którzy go spotkali przy zbieraniu drew, do Mojżesza, Aarona i całego zgromadzenia. 34 Zatrzymali go pod strażą, bo jeszcze nie zapadło postanowienie, co z nim należy uczynić. 35 Pan zaś rzekł do Mojżesza: Człowiek ten musi umrzeć - cała społeczność ma go poza obozem ukamienować. 36 Wyprowadziło go więc całe zgromadzenie poza obóz i ukamienowało według rozkazu, jaki wydał Pan Mojżeszowi. "

Faktycznie piękny pokaz moralności by God:wall:

If you don't know where you're going, any road will get you there.
Odpowiedz
white_eagle napisał(a):Faktycznie piękny pokaz moralności by God:wall:

Moim ulubionym kazusem jest stosowanie odpowiedzialności zbiorowej za czyny popełnione przez jedną lub kilka jednostek i karanie potomków za czyny popełnione przez ich protoplastów.

Lubię też opowieść o Elizeuszu - łysym proroku, z którego śmiały się dzieci. Karą było rozszarpanie tych dzieci (sztuk 42) przez niedźwiedzia. Miodzio.
Odpowiedz
Nie wiem co odpowiedział Hitchens, ale niezależnie od jego odpowiedzi wypowiedż Craiga tak naprawdę ośmieszyła argumenty teistów. Jest w niej tak wiele błędów i naciągania, że mam tylko nadzieję że Hitchens się w nich nie zagubił. Powiem tylko tyle- Craig nie dość że mnie nie przekonał, to na dokładkę umocnił mnie w moim ateizmie Uśmiech
Odpowiedz
Cytat:No straszna zbrodnia pracuje w niedzielę! Zabijmy go! :wink:
Nie w niedzielę, tylko w sobotę. Szabat żydowski był w sobotę.
"Zbiegać za jednym klejnotem pustynie,
Iść w toń za perłą o cudu urodzie,
Ażeby po nas zostały jedynie
Ślady na piasku i kręgi na wodzie". L. Staff
Odpowiedz
kronopio napisał(a):Lubię też opowieść o Elizeuszu - łysym proroku, z którego śmiały się dzieci. Karą było rozszarpanie tych dzieci (sztuk 42) przez niedźwiedzia. Miodzio.

Nie wiem co w tym można lubić. Wygląda na to, że przypowieści tego typu miały na celu wykazanie osób ze skrzywiona psychiką.
Odpowiedz
Nonkonformista napisał(a):Nie w niedzielę, tylko w sobotę. Szabat żydowski był w sobotę.
WiemOczko
Starałem się przekazać co by to znaczyło jakbyśmy tymi prawami kierowali się dzisiaj.

If you don't know where you're going, any road will get you there.
Odpowiedz
Tym razem, Dr. William Lane Craig dobiera sie do tylka waszemu idolowi Ryskowi Dawkinsowi, w prosty i nieskomplikowany sposob wykazujac jak idiotyczne sa jego argumenty:

http://www.youtube.com/watch?v=V1b22957W...e=youtu.be

Polecam.
Odpowiedz
thechristian napisał(a):Tym razem, Dr. William Lane Craig dobiera sie do tylka waszemu idolowi Ryskowi Dawkinsowi, w prosty i nieskomplikowany sposob wykazujac jak idiotyczne sa jego argumenty:

http://www.youtube.com/watch?v=V1b22957W...e=youtu.be

Polecam.

Ad 1) Tylko projektant nie jest najlepszym wyjaśnieniem biologicznej złożoności, jakby tego chciał pan doktor ze szkoły teologicznej. Zakładając, że poznanie empiryczne (czyli takie, na którym opiera się cała współczesna nauka) jest wystarczające do wyjaśnienia abiogenezy (w rozumieniu współczesnym) życia, to eksperyment Millera jest jednym z tych, które dowodzą takiej możliwości. Również prace teoretyczne i współczesne badania nad kodem genetycznym, RNA oraz białkami dają solidne podstawy do twierdzenia przeciw koncepcji IP. IP w tym jest gorsza od teorii abiotycznego i jednocześnie spontanicznego powstania życia, że zakłada istnienie dodatkowego bytu, którego nie zakłada ta druga hipoteza, a więc mamy klasyczny przykład do ścięcia Ockhamem.

Ad 1, uwaga. Co do twierdzenia o niekonieczności przeprowadzenia wyjaśnienia jakiegoś modelu, tłumaczącego dane zjawisko, to akurat pan Craig ma rację, moim zdaniem i dużym błędem Dawkinsa było zawarcie tego argumentu pod tytułem "Kto zaprojektował projektanta?". Co nie zmienia faktu, że IPowcy wcale najlepszego modelu nie stworzyli, więc ich rozważania i tak są o kant dupy potłuc.

Ad 2) No i pan Craig odpłynął całkowicie próbując zaatakować argument Dawkinsa o większej złożoności projektanta niż projektu, który jest akurat bardzo sensowny, o ile nie przyjmie się bardzo wygodnych założeń, że Bóg to duch, bezcielesny umysł, niebędący kompozytem, tylko... no właśnie, nie wiadomo czym. Tego nie będę zbijał, tylko rad jestem zauważyć, że pan Craig tak daleko odbiegł myślami, że popełnił klasyczne ignoratio elenchi.
Vi Veri Veniversum Vivus Vici
Odpowiedz
No to jeszcze rozprawimy sie z idiotyczna koncepcja FSM:
http://www.youtube.com/watch?v=-GV8qQ0YU...e=youtu.be
Polecam.
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości