To forum używa ciasteczek.
To forum używa ciasteczek do przechowywania informacji o Twoim zalogowaniu jeśli jesteś zarejestrowanym użytkownikiem, albo o ostatniej wizycie jeśli nie jesteś. Ciasteczka są małymi plikami tekstowymi przechowywanymi na Twoim komputerze; ciasteczka ustawiane przez to forum mogą być wykorzystywane wyłącznie przez nie i nie stanowią zagrożenia bezpieczeństwa. Ciasteczka na tym forum śledzą również przeczytane przez Ciebie tematy i kiedy ostatnio je odwiedzałeś/odwiedzałaś. Proszę, potwierdź czy chcesz pozwolić na przechowywanie ciasteczek.

Niezależnie od Twojego wyboru, na Twoim komputerze zostanie ustawione ciasteczko aby nie wyświetlać Ci ponownie tego pytania. Będziesz mógł/mogła zmienić swój wybór w dowolnym momencie używając linka w stopce strony.

Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Culture Wars
(19.07.2018, 17:51)Żarłak napisał(a):
(25.06.2018, 08:03)lumberjack napisał(a): A cóż to za odwaga wyśmiewać geja albo niepełnosprawnego? Niech postempowi Brytyjczycy zrobią teraz film analogiczny do "Żywotu Briana" tylko o Allahu i Mahomecie. To byłoby bardzo na czasie i uwzględniało społeczeństwo w jakim by powstało.

Masz wenę? Co możemy tutaj wymyślić?

Nie wiem, czy wiesz ale ostatnim, niezrealizowanym pomysłem phytonowców był film o rycerzach skrzykujących się na wyprawę krzyżową.
Wielka szkoda, że Cleese się wypiął na ten projekt.
Mogło by być odjazdowo.
A nas Łódź urzekła szara - łódzki kurz i dym.
Odpowiedz
(19.07.2018, 12:59)magicvortex napisał(a): Czy ja wiem, w stanach za samą czapkę MAGA można oberwać nawet jak się stoi na ulicy albo siedzi w knajpie. Swoją drogą ciekawe ile jest ataków na demokratów za sam fakt bycia demokratą.
Też nie znam żadnej statystyki dotyczącej tego, kto w USA dostał po pysku na ulicy albo w knajpie i jakie były motywacje bijących, i też chętnie bym poznał.
Cytat:Oraz pytanie czy popierasz takie zachowanie jak na linku?
Co tu jest do popierania, przecież to jest gówniarzeria. Natomiast dostrzegam istotną różnicę między atakowaniem człowieka a atakowaniem trumpokształtnego manekina.
Odpowiedz
(20.07.2018, 06:54)ZaKotem napisał(a): Co tu jest do popierania, przecież to jest gówniarzeria. Natomiast dostrzegam istotną różnicę między atakowaniem człowieka a atakowaniem trumpokształtnego manekina.

Też widzę różnicę, ale niestety to nie jest tak że jedyna agresywna frakcja to "faszyści" popierający trumpa
https://www.youtube.com/watch?v=i7VG919ttTA
https://www.youtube.com/watch?v=_RCmUX8UyDI
https://www.youtube.com/watch?v=jyHB0COkw3s
https://www.youtube.com/watch?v=kyKpQizBcUA
https://www.youtube.com/watch?v=PG5cl6ov_2g
https://www.youtube.com/watch?v=bD7tW4nrj-Y

jak się sieje idee typu:
1) wolno bić faszystów
2) konserwatysta/republikanin to praktycznie faszysta

To nie ma nic dziwnego w tym że konflikty narastają a protestujący wyżywają się na kukłach trumpa i nie tylko. Mam nadzieje że się zgodzisz że warto krytykować takie zachowania niezależnie od strony z której pochodzą. Czy chcesz tylko mi docinać że to przecież tylko kukła i jacyś gówniarze i po co się w ogóle odzywam?
Odpowiedz
(19.07.2018, 22:18)Sofeicz napisał(a): Nie wiem, czy wiesz ale ostatnim, niezrealizowanym pomysłem phytonowców był film o rycerzach skrzykujących się na wyprawę krzyżową.
Wielka szkoda, że Cleese się wypiął na ten projekt.
Mogło by być odjazdowo.

Nie wiedziałem. Szkoda, ale pewnie znowu byłby satyrą na chrześcijaństwo..
The Phillrond napisał(a):(...)W moim umyśle nadczłowiekiem jawi się ten, kogo nie gnębi strach przed  nieuniknionym i kto dąży do harmonijnego rozwoju ze świadomością stanu  rzeczy

“What warrior is it?”

“A lost soul who has finished his battles somewhere on this planet. A pitiful soul who could not find his way to the lofty realm where the Great Spirit awaits us all.”

.
Odpowiedz
(20.07.2018, 13:20)magicvortex napisał(a): jak się sieje idee typu:
1) wolno bić faszystów
2) konserwatysta/republikanin to praktycznie faszysta

To nie ma nic dziwnego w tym że konflikty narastają a protestujący wyżywają się na kukłach trumpa i nie tylko. Mam nadzieje że się zgodzisz że warto krytykować takie zachowania niezależnie od strony z której pochodzą. Czy chcesz tylko mi docinać że to przecież tylko kukła i jacyś gówniarze i po co się w ogóle odzywam?

W ogóle ci nie docinam. Nie mam problemu z zauważeniem, że amerykańscy Demokraci znowu mają kłopot z przemocą. Mówię znowu, bo przecież to już było:
[Obrazek: 1nxygt.jpg]
Zapewne trudno żyć w kraju, w którym są tylko dwie partie do wyboru. Do czego u nas dąży POPiS. Natomiast, aby zachować rozsądek, należy zauważyć, że żadna Antifa jednak nikogo w USA ani w innym kraju nie zamordowała, w przeciwieństwie do pomyleńców z "alt-right":
https://www.splcenter.org/20180205/alt-r...ing-people

Co zaś tyczy zadym, to ja zdecydowanie wolę protesty uliczne tego typu:
[Obrazek: most-violent-canadian-riot-to-date-i-am-...553702.png]
Odpowiedz
Porównania KKK i antify nie ocenię. Faktycznie co do antify słyszę przede wszystkim o biciu ludzi na ulicy a nie morderstwach ale nie wiem czy da się bez danych ocenić że antifa w żadnym kraju nikogo nie zamordowała. Morderstwa oczywiscie potępiam, ale "alt-right" to określenie jest rozdawane ludziom jak cukierki podobnie jak "rasista" albo "faszysta". Co do protestów to się zgadzamy.
Odpowiedz
(23.07.2018, 06:44)ZaKotem napisał(a): Co zaś tyczy zadym, to ja zdecydowanie wolę protesty uliczne tego typu:
[Obrazek: most-violent-canadian-riot-to-date-i-am-...553702.png]

Jeśli to naśmiewanie się z radykalizmu Kanadyjczyków będzie trwało, to w końcu mogą się wkurzyć i odpowiedzieć.
Zradykalizują się i nałożą na samych siebie embargo albo inną plagą się ukarzą.
The Phillrond napisał(a):(...)W moim umyśle nadczłowiekiem jawi się ten, kogo nie gnębi strach przed  nieuniknionym i kto dąży do harmonijnego rozwoju ze świadomością stanu  rzeczy

“What warrior is it?”

“A lost soul who has finished his battles somewhere on this planet. A pitiful soul who could not find his way to the lofty realm where the Great Spirit awaits us all.”

.
Odpowiedz
A propo Kanady:

Cytat:Saudi Arabia has given the Canadian ambassador 24 hours to leave the country after the Middle East nation accused Ottawa of interference in its domestic affairs.

In response to Canada's call for the release of a women's rights activist, Saudi Arabia also said it would suspend new business and investment ties. It also recalled its envoy to Canada.

On 2 August, Canada's foreign minister Chrystia Freeland called for the "release" of Samar Badawi, the sister of Raif Badawi, a prominent rights campaigner who has been sentenced to 10 years in prison for insulting Islam.

Samar Badawi and another activist Nassima al Sadah, who had campaigned for women's right to drive, were arrested last month.

Human Rights Watch has called the arrests "an unrelenting crackdown on the women's rights movement".
More than a dozen women's rights activists have been targeted since May.

Raif Badawi's wife Ensaf Haidar lives in Canada and recently became a Canadian citizen.

A number of prominent journalists, religious leaders and activists have been arrested despite reforms introduced by Crown Prince Mohammed bin Salman to open up society and the economy to international investors as it reduces its reliance on oil.

In a statement, the Saudi Foreign Ministry said: "Throughout its long history, the Kingdom of Saudi Arabia has never accepted interference in its domestic affairs.

"Any further step from the Canadian side in that direction will be considered as acknowledgment of our right to interfere in the Canadian domestic affairs."

Saudi Arabia is Canada's biggest trade partner in the Gulf region. Bilateral trade between the two nations exceeded $4bn last year and 15,000 Saudi students attend universities and schools in Canada.

In 2014, Saudi Arabia agreed to buy $13bn in light-armored vehicles, fitted with machine guns and cannons, from the Canadian unit of US defence company General Dynamics.

https://news.sky.com/story/saudi-arabia-...t-11463095

AS powinna jakoś poważniej obrazić się na Kanadę. Dobrym ruchem byłoby cofnięcie do ojczyzny tych 15 tysięcy studentów, żeby mogli zająć się nauką rzeczy ważnych czyli Koranu.

Poza tym powinni zerwać kontrakt na wozy bojowe, a w ramach tradycjonalizmu najlepszy byłby powrót do wielbłądów oraz szabli.

Go! Go! Kapitan Islam! Wierzę w potencjał waszej kultury, nie dajta się zgniłemu Zachodowi! Uśmiech
---
Najpewniejszą oznaką pogodnej duszy jest zdolność śmiania się z samego siebie. Większości ludzi taki śmiech sprawia ból.

Nietzsche
---
Polska trwa i trwa mać
Odpowiedz
(06.08.2018, 21:12)lumberjack napisał(a): Saudi Arabia is Canada's biggest trade partner in the Gulf region. Bilateral trade between the two nations exceeded $4bn last year and 15,000 Saudi students attend universities and schools in Canada.

In 2014, Saudi Arabia agreed to buy $13bn in light-armored vehicles, fitted with machine guns and cannons, from the Canadian unit of US defence company General Dynamics.
Jestem pod wrażeniem, mało które państwo byłoby skłonne zaryzykować utratę saudyjskich $$$ aby oficjalnie promować cywilizację w krajach islamu.
Odpowiedz
https://euroislam.pl/saudyjski-sad-skazu...czlowieka/

Cytat:29-letnia Israa al-Ghomgham została aresztowana wraz ze swoim mężem Moussem al-Hashemem w grudniu 2015 r. za zorganizowanie protestów przeciwko rządowi. Kobiecie postawiono zarzut działalności terrorystycznej. Prokurator domagał się kary śmierć poprzez ścięcie głowy. Skazana spędziła trzy lata w areszcie, zaś rozprawa toczyła się bez jej adwokata. Na wykonanie kary śmierci w Arabii Saudyjskiej czeka blisko 60 osób, zaś dziesiątki obywateli, którzy trafili za kratki od maja tego roku przetrzymuje się w więzieniu bez postawienia mi zarzutów. Obrońcy praw człowieka liczą na to, że kobietę uda się uratować.

Liczą na złagodzenie kary w sądzie apelacyjnym
---
Najpewniejszą oznaką pogodnej duszy jest zdolność śmiania się z samego siebie. Większości ludzi taki śmiech sprawia ból.

Nietzsche
---
Polska trwa i trwa mać
Odpowiedz
http://www.dziennik.pl/amp/580146,chemni...ranci.html

Tymczasem w Niemczech, dwóch imigrantów zamordowało 36 letniego mężczyznę co spowodowało zamieszki
Odpowiedz
(30.08.2018, 17:33)Quinque napisał(a): http://www.dziennik.pl/amp/580146,chemni...ranci.html

Tymczasem w Niemczech, dwóch imigrantów zamordowało 36 letniego mężczyznę co spowodowało zamieszki

No właśnie ja chciał o tym. Ciekawy filmik z tego wydarzenia (zwłaszcza od 3:30):

https://www.youtube.com/watch?v=-5TXrjLBcGs

Widać, że byli tam ludzie upolitycznieni z AfD i pewnie iluś tam prawdziwych nazistów, ale widać, że było do nich przyłączonych wielu zwykłych ludzi zaniepokojonych zachowanie imigrantów:

https://www.youtube.com/watch?v=ztmRQglikw8

Ciekawe komentarze (prawdopodobnie) samych Niemców:

Cytat:We came to Germany 19 years ago with 2 small girls that have grown into pretty young ladies since then. Every biggish village and town in Germany has its "Volksfest" (peoples festival) during the summer holidays. Having raised 2 girls, I know how important these festivals are in the life of young people. boys go there in groups, so do girls and it is a good opportunity to meet a partner or have a good time trying. Muslim culture is not compatible to ours. Muslim boys do not go out with girls, they go out with boys only and the maxim goes, the more the merrier. The 2 perpetrators, at the Chemnitz festival were a part of a group of at least 10, according to wittnesses. While german boys try to meet nice girs, arab boys like to harrass the girls close to them. War cry of the arab cultre at social get together is FICKY-FICKY. The english word "Fuck" translates to the german word "fiCK" and what they mean is "lets fuck" and they shout it at girls close to them in front of their husbands, partners, or the guy that is trying to get off with them. Needless to say, the party ends then, everybody leaves, usually, the fun is over anyways and should a german presume to discuss the issue with them, he is a Nazi, should it come to blows, he will be charged and convicted of racism, without the possibility of anything else having taken place ever being considered, just like in a case of domestic violence, the man gets locked up without due process. Last year the Arabs also fucked up the Volksfest in Chemniz, earlier this year another smaller public Fest was ruined in this way and the youth of not only Chemnitz is raving mad about the situation and should they presume to voice their displeasure, every media on earth will call them Nazis. After no more beer was served on Saturday, a few young german men decided they had to speak up for the girls they were with, one is dead, having been stabbed 24 times and the other 2 are fighting for their lives in hospital and the united media of the world is raving about the extreme right wing germans of Chemnitz.

Moim zdaniem każde jedno wydarzenie takie jak w Chemnitz pcha Niemcy w objęcia AfD. I nie jest to czcze straszenie (artykuł reutersa z 2 sierpnia):

Cytat:Support for Merkel's bloc hits record low, AfD at new high: poll

BERLIN (Reuters) - Support for Chancellor Angela Merkel’s conservative bloc has slumped to a record low after a bruising internal row over migration policy, with support for the far-right Alternative for Germany (AfD) hitting a record high, a poll showed on Thursday.

The ARD DeutschlandTrend survey put support for Merkel’s conservative alliance - her Christian Democratic Union (CDU) and its Bavarian allies, the Christian Social Union (CSU) - at 29 percent, down one point from the beginning of July.

Merkel, who has led Germany since 2005, only narrowly averted the collapse of her coalition government last month after a row between the CDU and the CSU over immigration policy.

The conservative sister parties rule in a grand coalition with the left-leaning Social Democratic Party (SPD).

The anti-immigration AfD gained one point in the ARD DeutschlandTrend survey, conducted by pollster Infratest Dimap, to a record high of 17 percent.

https://www.reuters.com/article/us-germa...SKBN1KN2U7

Im dłużej Merkel nie będzie ogarniała zachowania grup imigrantów tym groźniejsze będą tego konsekwencje w przyszłości. 

Cytat:Angela Merkel potępiła użycie przemocy przez uczestników antyimigranckich protestów w Chemnitz. Kanclerz Niemiec zamierza odwiedzić to wschodnioniemieckie miasto, które stało się areną starć skrajnej prawicy z kontrmanifestantami.

Kanclerz Merkel podkreśliła, że o użyciu przemocy świadczą nagrania z manifestacji.

- Widzieliśmy obrazy, które wyraźnie pokazują nienawiść i prześladowanie niewinnych ludzi - powiedziała szefowa niemieckiego rządu.

Podkreśliła, że dystansuje się od takich postaw. Według niemieckich mediów, nagrania z zajść pokazują neonazistów, którzy gonią cudzoziemców po ulicach Chemnitz i wygrażają dziennikarzom.

http://radioszczecin.pl/6,376808,kancler...w-chemnitz&s=1&si=1&sp=1

Neonaziści pewnie tam byli i zapewne naprawdę ganiali cudzoziemców, ale przyczepianie przez niemiecką prasę łatki neonaziola każdemu człowiekowi, który widzi problem w zachowaniu imigrantów jest zamykaniem się na problem. Przy takim podejściu temat nigdy nie zostanie potraktowany poważnie, a frustracja zwykłych ludzi przyłączy ich w końcu do prawdziwych skrajnych prawicowców.

Ciekawe co powie Andżela w trakcie odwiedzin miasta.
---

Nietzsche
---
Polska trwa i trwa mać
Odpowiedz
Żarłak

Cytat:Masz wenę? Co możemy tutaj wymyślić?

O "Czterech Lwach" już pisano na tym forum.
Jest wiele brytyjskich filmów zawierających wątki (zarówno komediowe jak i dramatyczne) dotyczące muzułmanów w wielkiej Brytanii i ich religii wpływającej zarówno na życie bohaterów, jak i stosunki społeczne. Jak na przykład "Ackley Bridge" (dostępne dwa sezony na platformie All 4). Po co jednak filmowi ignoranci mieliby je oglądać, lepiej ponarzekać, że nikt nie odważy się żartować czy krytykować.
Ciężko wyleczyć ignorancję, jeśli chorym nawet nie przyjdzie do głowy, że zżera ich choroba.
Jeśli zabraknie ci argumentów - nazwij mnie kłamczynią i napisz, że łżę.
Odpowiedz
(07.09.2018, 10:24)znaLezczyni napisał(a): Po co jednak filmowi ignoranci mieliby je oglądać, lepiej ponarzekać, że nikt nie odważy się żartować czy krytykować.

Mam w takim razie pytanie - czy w którymkolwiek z owych filmów pokazano wizerunek Mahometa? Czy może są tam tylko jakieś delikatne uszczypliwości bez zdobycia się na odwagę przywalenia z grubej rury w obawie przed konsekwencjami (takimi, jakich doświadczyli członkowie redakcji Charlie Hebdo)?

(19.07.2018, 17:51)Żarłak napisał(a): Masz wenę? Co możemy tutaj wymyślić?

Wiem, wymyśliłem już. Niepotrzebna żadna satyra. Najlepszy byłby po prostu film biograficzny o Mahomecie ukazujący jego życie w całej okazałości. W filmie powinna zostać ukazana cała postać (wraz z twarzą) Mahometa, a jego rolę powinien grać jakiś kontrowersyjny aktor, najlepiej gej żydowskiego pochodzenia. W filmie powinna zostać ukazana m.in. relacja Mahometa z dziewięcioletnią Aiszą.
---

Nietzsche
---
Polska trwa i trwa mać
Odpowiedz
https://www.itnews.com.au/news/linux-dev...ons-513008

Cytat:The new Code of Conduct adapts the widely-used Contributor Covenant and lists several examples of “unacceptable behavior” but has not gone down well with some in the kernel development community. Some developers, believing the new Code will inevitably see some people banned from kernel development, have even suggested that excluded developers should band together should rescind the grant of their code to the project under provisions of the Gnu Public License.

Doing so would remove their code from the Linux kernel, potentially wreaking havoc for billions of users who rely on Linux to power servers, appliances or smartphones running Android. While the bulk of contributions to Linux now come from large corporations, an effort to replace withdrawn code would not be simple or swift.
Odpowiedz
Lumberjack napisał(a):(takimi, jakich doświadczyli członkowie redakcji Charlie Hebdo)?

Osobiście uważam że krytykować należy merytorycznie. Pokazywanie karykatury Proroka Mahometa(kim by nie był w przeszłości) merytoryczną krytyką nie jest. Z resztą, ta redakcja pokazywała Jezusa jako zboczeńca na okładkach swoich magazynów, co też mi się nie podoba. Być może jestem ignorantem ale nie rozumiem przesłania dzisiejszej wspaniałej sztuki. No cóż nie dla mnie nowoczesny świat
Odpowiedz
(08.09.2018, 23:48)lumberjack napisał(a): Mam w takim razie pytanie - czy w którymkolwiek z owych filmów pokazano wizerunek Mahometa? Czy może są tam tylko jakieś delikatne uszczypliwości bez zdobycia się na odwagę przywalenia z grubej rury w obawie przed konsekwencjami (takimi, jakich doświadczyli członkowie redakcji Charlie Hebdo)?

W takich 4 lwach dość ciężko byłoby fabularnie umieścić ten wizerunek Mahometa. Akcja dzieje się wśród ortodoksyjnych muzułmanów więc niby skąd miałby się tam wziąć ten wizerunek? I po co?  Tyle samo sensu miałaby fabuła o rydzykowych babciach chodzących na koncerty Behemota. Co do 4 lwów to gdyby powstał w Polsce i opowiadał o wspomnianych moherach to pewnie byłyby  protesty i jakaś próba procesu o obrazę uczuć religijnych a co bardziej nadgorliwi działacze PIS próbowaliby go zdejmować z repertuaru kin :]

Zresztą czy nie prościej zobaczyć samemu? Film na prawdę jest śmieszny.
"Wkrótce Europa przekona się, i to boleśnie, co to są polskie fobie, psychozy oraz historyczne bóle fantomowe"
Odpowiedz
(26.09.2018, 17:32)Quinque napisał(a):
Lumberjack napisał(a):(takimi, jakich doświadczyli członkowie redakcji Charlie Hebdo)?

Osobiście uważam że krytykować należy merytorycznie. Pokazywanie karykatury Proroka Mahometa(kim by nie był w przeszłości) merytoryczną krytyką nie jest. Z resztą, ta redakcja pokazywała Jezusa jako zboczeńca na okładkach swoich magazynów, co też mi się nie podoba. Być może jestem ignorantem ale nie rozumiem przesłania dzisiejszej wspaniałej sztuki. No cóż nie dla mnie nowoczesny świat

Pamiętam jak po zamachu na redakcję Charlie Hebdo żadna z gazet brytyjskich nie opublikowała karykatur Mahometa. Tym sposobem prymitywni islamiści wygrali bitwę z tzw. wolnym Zachodem. Tu nie chodzi o sztukę czy merytoryczną krytykę tylko o to, że powinniśmy mieć prawo do śmiania się ze wszystkiego. Poprawność polityczna zabija wolność słowa na Zachodzie.
Odpowiedz
Dziadzie, bedzie czas, to obejrzę. Na razie nastał czas bycia stachanowcem Uśmiech

(26.09.2018, 17:32)Quinque napisał(a): Pokazywanie karykatury Proroka Mahometa(kim by nie był w przeszłości) merytoryczną krytyką nie jest.

Nie musimy pokazywać jego karykatury. Pokażmy po prostu prawdziwego Mahometa - w całej swej okazałości i dostojnosci...
---

Nietzsche
---
Polska trwa i trwa mać
Odpowiedz
(26.09.2018, 20:56)lumberjack napisał(a): Nie musimy pokazywać jego karykatury. Pokażmy po prostu prawdziwego Mahometa - w całej swej okazałości i dostojnosci...

To najpierw musiałbyś jeszcze tylko wynaleźć wehikuł czasu i z jego pomocą ustalić, jaki był prawdziwy. Ale ogólnie odważne ujawnianie nagiej prawdy o mniejszościach, które przez głupią poprawność polityczną są nietykalne, ma długą tradycję i nigdy nikomu nie zaszkodziło.

"Miałem napisać kilka słów o Talmudzie - żydowskiej księdze zasad i norm moralnych. Robię
to z pewną, taką nieśmiałością gdyż temat to drażliwy, tekst wymowny i dający do myślenia,
społeczność której dotyczy nietykalna i do krytyki nieprzyzwyczajona w ostatnich czasach.
Istnieje jakieś nieokreślone uczucie, że nawet publiczne użycie słowa "Żyd" lub
przedstawienie go w całej nagości w druku jest czymś niewłaściwym"...

Henry Ford, rok 1920.
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości