Liczba postów: 9,167
Liczba wątków: 64
Reputacja:
60 Płeć: mężczyzna
Wyznanie: ateista, w przyszłości może buddysta mahajany
Osiris napisał(a):
Sofeicz napisał(a): PS. Nie mówiąc o tym, że np. klubowy futbol PRLu był bliżej europejskiej czołówki niż obecnie.
Soory za obronę PRLu ale takie są fakty.
Nie tylko klubowy ale także reprezentacyjny. Można nawet wyjść poza piłkę i chyba oprócz siatkówki, w kapitalistycznej Polsce sportowcy odnoszą mniejsze sukcesy, jednocześnie zarabiając nieporównywalnie więcej w porównaniu do poprzedników (przynajmniej w piłce).
A nasze państwo i tak w sport za mało inwestuje. Coraz mniej medali przywozimy z igrzysk olimpijskich.
"Nic nie jest potężniejsze od wiedzy; królowie władają ludźmi, lecz uczeni są władcami królów".
Liczba postów: 133
Liczba wątków: 1
2023 rok, Lekkoatletyczne Mistrzostwa Świata w Budapeszcie - medale:
- Polska: dwa srebrne,
- Francja: jeden srebrny,
- Niemcy: zero.
Ok, medale to nie wszystko, ale...
Liczba postów: 23,471
Liczba wątków: 241
Reputacja:
1,399 Płeć: mężczyzna
Wyznanie: Schabizm-kaszankizm
Chodzi ci o te Fame MMA z walczącymi celebrytami? Nigdy tego nie oglądałem, ale śmiem przypuszczać, że pewnie masz rację.
INSTI napisał(a): Europa długo się bez tego obywała, ale uległa. Różnica jest taka, że z sukcesów zapaśników, judoków lub bokserów na arenach sportowych będzie dumny każdy Polak, a z bijatyki napakowanych celebrytów na polsatowej gali większość będzie jedynie drwiła i pewnie nawet jakieś ewentualne sukcesy światowe jakiegoś zawodnika by takich drwin nie zmieniły.
Racja.
Sofeicz napisał(a): Jest to po dużej części sprawa PRLu, który żelazną ręką pilnował, żeby towarzystwo się zbytnio nie rozdokazywało.
Paradoksalnie PRL był bardziej inteligencki i dobrze wychowany niż Wolny Kraj nad Wisłą.
Chyba coś w tym jest. To były przecież czasy kiedy za humor był odpowiedzialny Kabaret Starszych Panów - nie wiem czy w dzisiejszych czasach by się odnaleźli. Zbyt "kurturarni" by byli.
Nonkonformista napisał(a): A nasze państwo i tak w sport za mało inwestuje. Coraz mniej medali przywozimy z igrzysk olimpijskich.
Nasze państwo to niech się zajmie ogarnięciem swojej i niestety tym samym naszej chujni finansowej. Nie wiem jak można wydawać kasę na pierdoły przy szalejącej inflacji, mega drogich kredytach etc.
Liczba postów: 3,792
Liczba wątków: 18
Reputacja:
380 Płeć: nie wybrano
Świetne są dla mnie sporty, w których liczy się precyzyjne dotarcie, najbliżej jak się da do celu. Nie wiem, jak to opisać lepiej. Mam na myśli curling, bowls, boccię! Curling i bowls znałam i oglądałam wcześniej (leciało ma Eurosporcie). O istnieniu bocci dowiedziałam się dziś po przeglądaniu neta. Wielkie sporty wielkich ludzi. <3
Ayla Mustafa napisał(a): Świetne są dla mnie sporty, w których liczy się precyzyjne dotarcie, najbliżej jak się da do celu. Nie wiem, jak to opisać lepiej. Mam na myśli curling, bowls, boccię! Curling i bowls znałam i oglądałam wcześniej (leciało ma Eurosporcie). O istnieniu bocci dowiedziałam się dziś po przeglądaniu neta. Wielkie sporty wielkich ludzi. <3
A w shuffleboard grałaś? Gra knajpiano-domowa o podobnych regułach.
Reputacja:
Kilka lat temu często bowls oglądałam na Eurosporcie. Tam to w ogóle jest kosmos, bo trzeba być jak najbliżej do żółtej kuleczki (do dżeka), a dżeka można przesuwać przecież. Nieraz nawet do samego rowu na koniec. Bowls to curling4D. Na trybunach oglądały bowls głównie białowłose, brytyjskie staruszki, a na banerach reklamowały się... usługi pogrzebowe. Może jestem "starą duszą", skoro podobają mi się takie sporty.
Liczba postów: 7,127
Liczba wątków: 97
Reputacja:
916 Płeć: nie wybrano
Drugi gol na ME strzelił dla Niemiec murzyn z obywatelstwa brytyjsko niemiecki z dodatkowymi korzeniami nigeriańsko polskimi. Ćwierćpolak o swojsko brzmiącym nazwisku "Musiala"
Wszystko ma swój czas
i jest wyznaczona godzina
na wszystkie sprawy pod niebem
Spoiler!
Jest czas rodzenia i czas umierania, czas sadzenia i czas wyrywania,
czas zabijania i czas leczenia, czas burzenia i czas budowania,
czas płaczu i czas śmiechu, czas zawodzenia i czas pląsania,
czas rzucania kamieni i czas ich zbierania, czas pieszczot i czas wstrzymania,
czas szukania i czas tracenia, czas zachowania i czas wyrzucania,
czas rozdzierania i czas zszywania, czas milczenia i czas mówienia,
czas miłości i czas nienawiści, czas wojny i czas pokoju.
Reputacja:
W sumie Niemcy strzelili 8 goli. Z czego 2 na spalonym, jeden samobój.
Wszystko ma swój czas
Spoiler!
Reputacja:
Niemcy zwykle grają jak Hiszpania na Euro 2012, czyli bez klasycznego napastnika. Rolę Fabregasa pełni Havertz. https://www.skysports.com/football/spain...ams/265691
Niemcy bardzo dobrze zagrały, ale i tak za faworyta turnieju uznaję Francję. Francja ma zawodników, którzy w kadrze grają lepiej niż w klubach. Z Giroud, Griezmanna i Rabiot Deschamps potrafi wyciągnąć wyższe osiągi. To oznaka najwyższej klasy drużyny.
Reputacja:
Cóż, był mecz otwarcia, był mecz ostatniej szansy. Teraz jeszcze mecz o honor, i do domu.
Wszystko ma swój czas
Spoiler!
Wszystko ma swój czas
Spoiler!
Reputacja:
Ragnick z Austrii zrobił drugą Szwajcarię - ekipę solidną, zdyscyplinowaną, zdecydowaną i dynamiczną. Zwycięstwo Austrii było do przewidzenia. Gdzie Probierzowi do Ragnicka? Ten ostatni był menadżerem RB Lipsk i Man. United...
Jutro Francja rozwali Polskę, bo Francuzi potrzebują trzech punktów i jak najwięcej bramek, by zabezpieczyć pierwsze miejsce w grupie, a Polakom się już żyć nie chce, bo po co żyć już na Euro im? Dzięki pierwszemu miejscu Francuzi trafią na Czechy albo Turcję, czyli będą mieć spacerek.
Liczba postów: 21,707
Liczba wątków: 218
Reputacja:
975 Płeć: mężczyzna
Wyznanie: ate 7 stopnia
Mnie zadziwili Szwajcarzy.
Najpierw doszli całkiem niedawno do finału mistrzostw świata w hokeju, a teraz właściwie wybili piłkę Niemniaszkom z głowy.
Ki ch...?