Liczba postów: 414
Liczba wątków: 7
Reputacja:
0
Nigdy nie bałem się piekła, zawsze miałem swoje normy moralne, oczywiście wyrzuty sumienia miałem jak np. przejechałem pisklę kurczaka na rowerem.
A piekło? Cóż ono miało znaczyć, to była odległa perspektywa[jak byłem mały, bo teraz nie wierzę w piekło], tyle życia w końcu przede mną.
Liczba postów: 334
Liczba wątków: 3
Reputacja:
-1
jurant napisał(a):Kilgore Trout napisał(a):Nikt nie rodzi sie z sumieniem. Twierdzenie ze jest inaczej w zasadzie implikuje boga jakiegos... Sądzę, że się mylisz. Małpy w laboratorium głodowały kilka dni gdy uruchomianie podajnika jedzenia powodowało porażenie prądem małpy w sąsiedniej klatce. Jakiego według Ciebie małpiego boga to implikuje.
To raczej dowodzi empatii i z empatią się chyba możemy rodzić co niem :] czyli empatia może być częścią sumienia.
Nie pamiętam czy mnie, ktoś straszył piekłem w zasadzie bardziej chyba w moim przypadku działali metodą marchewki nie kija, i kiedy dowiadywalem się, że marchewka jest nierealna i dostępna po śmierci to podziekowałem.
Życie - to sztuka wyciągania wystarczających wniosków z niewystarczających przesłanek. Samuel Butler
Liczba postów: 41
Liczba wątków: 8
Reputacja:
0
Piekło? Jakie piekło? Jaki strach? W dzieciństwie miałem dużo innych, bardziej namacalnych "strachów" niż piekło - więc tego ostatniego nigdy się nie bałem... Może dla tego że "piekło jest puste - wszystkie diabły są tutaj"?
Nie wierze w dusze - ot kolejny byt z generowanych masowo przez teistów.
Zabijanie nie każdego "rusza". Mnie nie specjalnie. Niepotrzebne cierpienie tak. Zabijanie nigdy - kolej rzeczy. Zabijaj by żyć, ale nie żyj by zabijać - takie moje przemyślenie... Uważam że każdy pożeracz szynki powinien choć raz tą szynkę własną ręką pozbawić życia - po to żeby znał jej cenę (pewnie spożycie mięsa nieco by spadło...).
zabijcie wszystkich - bóg rozpozna swoich.
Liczba postów: 1,444
Liczba wątków: 19
benman napisał(a):Myślę że każdy ma sumienie. Zresztą jak zwał tak zwał. Nigdy nie miałeś czegoś takiego jak "wyrzuty sumienia"?
Kilgore Trout napisał(a):"to wymysl naszej chorej do cna kultury" (wybacz vpprof ze za ciebie odpowiadam) Nie wybaczę. Ale podziękuję  , bo miałem właśnie mniej więcej to samo napisać.
benman napisał(a):A jakbyś kogoś zabił po pijaku, co byś czuł? (oprócz wstydu) Zależy kim mam być. Widzę, benman, że chcesz mnie wziąć na argumenty typu "jak można?!"... Nic z tego  A swoją drogą szkoda, że taka jest ostateczna broń teistów... W sumie najsłabsza ze wszystkich...
Kilgore Trout napisał(a):e nie wiem... moze sie myle faktycznie... teraz, gdy wytrzezwialem No wiesz co?? :lol2:
jurant napisał(a):Sądzę, że się mylisz. Małpy w laboratorium głodowały kilka dni gdy uruchomianie podajnika jedzenia powodowało porażenie prądem małpy w sąsiedniej klatce. Jakiego według Ciebie małpiego boga to implikuje. Żadnego boga, tylko trochę bardziej skomplikowane mechanizmy socjologiczne w społeczności tych małp. Małpy nie są głupie - mogły się bać, że je też to spotka. Zresztą ja na ich miejscu też bym tak zrobił - gdyby mnie zamknięto w jakiejś klatce, na początku oszczędzałbym swoich towarzyszy, bo razem stanowilibyśmy większą siłę. Ale gdybym miał umrzeć z głodu, to oczywiście wolałbym, żeby umarł kto inny - i myślę, że te małpy postąpiłyby tak samo, gdyby umierały z głodu.
Zresztą laboratorium to nie normalne środowisko życia małp. Każde zetknięcie z nienaturalnym bodźcem powoduje niezawsze naturalne reakcje.
Antyteista, empirysta, zwolennik używania rozumu.
„Znaczeniem zdania jest metoda jego weryfikacji” (Moritz Schlick)
Liczba postów: 60
Liczba wątków: 1
Reputacja:
0
Pieklo jak pieklo, ale mnie najbardziej przerazal ojcowski pas. :evil:
Co do sumienia to dziala to wg mnie na takiej zasadzie, ze w naszym mozgu istnieja zakodowane normy jak mamy postepowac w danych sytuacjach i kiedy cos zrobimy niezgodnie z tymi wytycznymi to wtedy dostajemy o tym informacje w postaci tzw. "wyrzutow sumienia", czyli syganlow alarmowych. Zeby nie miec sumienia nalezaloby wpierw nie miec zakodowanych tych wzorcow, a przeciez wiekszosc ludzi ma je wpajane juz od dziecinstwa.
Theist - God Exist!
Atheist - God doesn't exist!
Agnostic - Maybe God exist maybe not.
Apatheist - I don't give a fuck!
G.T.A. napisał(a):Co do sumienia to dziala to wg mnie na takiej zasadzie, ze w naszym mozgu istnieja zakodowane normy jak mamy postepowac w danych sytuacjach i kiedy cos zrobimy niezgodnie z tymi wytycznymi to wtedy dostajemy o tym informacje w postaci tzw. "wyrzutow sumienia", czyli syganlow alarmowych. Zeby nie miec sumienia nalezaloby wpierw nie miec zakodowanych tych wzorcow, a przeciez wiekszosc ludzi ma je wpajane juz od dziecinstwa. Dziwne, że np. Aztekowie wymyślili sobie, że żeby Słońce poruszało się po widnokręgu, trzeba je napędzać ludzkimi ofiarami. I rżnęli na potęgę, aż sikało. Czyżby zapomnieli o odwiecznie wpisanych w człowieka normach?
Liczba postów: 334
Liczba wątków: 30
Reputacja:
0
A ja tam wierzę w piekło i diabła!
Przecież ksiądz na tym piekle zarabia.
Dwa razy diabeł był, kiedy spałem,
i właśnie we śnie diabła widziałem.
Od dziecka straszą w rodzinie, szkole:
Co? Ty nie wierzysz? Tępy matole!
Boga i diabła wpajano pasem:
Masz w chórze wiernych owiec być basem!
Zatem chodziłem po dolnych nutach:
Jako zgrzyt piły, albo kot w butach?!
A kiedy nuta z głosu wypadła,
to organista rzekł: Idź do diabła!
Zły szatan krąży po całym świecie!
Jednak najchętniej bywa w kobiecie.
Diabeł wypuszcza taką na wabia,
i moją świętość przez to osłabia.
Jak tu nie wierzyć w codzienne piekło?!
Ono jest w Polsce! Stąd nie uciekło!
Diabeł ma różne u nas postacie:
raz jest w Kościele, częściej w Senacie!
Szaman 8-)
Liczba postów: 1,587
Liczba wątków: 22
Reputacja:
0
G.T.A. napisał(a):Co do sumienia to dziala to wg mnie na takiej zasadzie, ze w naszym mozgu istnieja zakodowane normy ... Ja bym powiedział, że raczej wyuczone i nabyte normy, a nie zakodowane.
Reputacja:
0
Cytat:Dziwne, że np. Aztekowie wymyślili sobie, że żeby Słońce poruszało się po widnokręgu, trzeba je napędzać ludzkimi ofiarami. I rżnęli na potęgę, aż sikało. Czyżby zapomnieli o odwiecznie wpisanych w człowieka normach?
Cytat:Ja bym powiedział, że raczej wyuczone i nabyte normy, a nie zakodowane.
Logiczne, ze najpierw trzeba zaprogramowac zaby potem wykonywac. Nie chodzilo mi wcale od jakies "odwieczne prawa" wpisane w czlowieka tylko o zasady, ktore sa przekazywane z pokolenia na pokolenie.
Theist - God Exist!
Liczba postów: 1,369
Liczba wątków: 153
jurant napisał(a):aztec napisał(a):Wszczepiony w dzieciństwie strach przed piekłem, przestał działać w momencie utraty wiary w piekło. Oczywiście, a czy pamiętasz jak ten strach gdy jeszcze działał utrudniał wychodzenie z teizmu. Czy blokował racjonalne myślenie, porównywanie argumentów za i przeciw.
Jasne, że blokował - i nie tylko to. Wszystko w religii Katolickiej ma za zadanie utrudnić wyzwolenie się z niej.
Religia ta jest cholernie mocno zakotwiczona w Polsce. I dosyć dobrze skonstruowana jeżeli chodzi o psychiczną manipulację ludźmi.
może ludzie w piekło już nie wierzą, zostają po nim tylko niezidentyfikowane stany lękowe, za to w niebo wierzą jak najbardziej. to nadal kształtuje ich moralność. chcą zarobić sobie na miejsce w raju, to niebo jest celem ich etyki. innymi słowy chrześcijańska etyka prowadzi do nikąd.
John_Pool napisał(a):A kiedy nuta z głosu wypadła,
to organista rzekł: Idź do diabła! Nie lepiej: "rzekł organista: Idź ty do diabła!" ? :wink: Niby średniówka jest i tu i tu po 5., ale w mojej wersji rozdziela ona zdania składowe, czyli jakby obie części tego wersu stanowią dwie bardziej zamknięte całości. Nie ma tego oczekiwania na koniec zdania składowego:
to organista ... ...
rzekł idź do diabła.
Taki drobiazg - poza tym super  .
G.T.A. napisał(a):Logiczne, ze najpierw trzeba zaprogramowac zaby potem wykonywac. Wykonywanie to zupełnie co innego. To dalszy etap. A my tu rozmawiamy o "zakodowane - wyuczone". Czyli "czy gdy kupujemy dysk twardy, to jest na nim system" - "czy też kupujemy dysk, na który musimy dopiero zainstalować system".
G.T.A. napisał(a):Nie chodzilo mi wcale od jakies "odwieczne prawa" wpisane w czlowieka tylko o zasady, ktore sa przekazywane z pokolenia na pokolenie. No więc to są zasady wyuczone.
Zakodowanymi mógłbym na przykład określić odruch cofania ręki przed czymś gorącym.
aztec napisał(a):Religia ta jest cholernie mocno zakotwiczona w Polsce. I dosyć dobrze skonstruowana jeżeli chodzi o psychiczną manipulację ludźmi. Wg mnie po prostu zbyt wielu ją wyznaje. To taka gigantyczna sekta, ale nie jest aż tak genialnie pomyślana  .
Liczba postów: 3,925
Liczba wątków: 54
Reputacja:
1
vpprof napisał(a):Wykonywanie to zupełnie co innego. To dalszy etap. A my tu rozmawiamy o "zakodowane - wyuczone". Czyli "czy gdy kupujemy dysk twardy, to jest na nim system" - "czy też kupujemy dysk, na który musimy dopiero zainstalować system". To chyba zalezy od danego przypadku natury. Np gepardy są raczej wyuczonymi zabójcami, chociać posiadają pierwotne instynkty łowieckie i są naturalnymi myśliwymi.
Tygrysy podobno są naturalnymi zabójcami, chociaż jak zobaczyłem co taki jeden mnich zrobił, i jak sie tam zachowują tygrysy to sie czasem zastanawaiam.
Myśle że każdy rodzi sie z jakimś początkowym stadium, acz może sie potem dalej to bardzo różnie rowinąć, Każdego osobnika oprócz cech wrodzonych kształtuje potem środowisko.
[SIZE="1"]. MRU .
............
[/SIZE]
Reputacja:
0
vpprof napisał(a):No więc to są zasady wyuczone.
Zakodowanymi mógłbym na przykład określić odruch cofania ręki przed czymś gorącym.
Dobrze, mozemy przyjac dla scislosci ze chodzi o wyuczone zasady. Istota jest jednak sam mechanizm, ktory wyzwala ostrzezenia w postaci "wyrzutow sumienia" w przypadku gdy postapilismy niezgodnie z tymi zasadami.
Theist - God Exist!
Liczba postów: 933
Liczba wątków: 14
Reputacja:
0
Mnie samo piekło nie przerażało szczegolnie. Bardziej wystraszyly mnie te bajki o opętaniach przez diabła.... Co ja przeżywałam... Wydawalo mi się, że już mam zmieniony głos, że wstępuje we mnie szatan... :lol2: Teraz oczywiście się z tego śmieje ale uważam, że to okropne straszyć dzieci takimi bzdurami bo potem nie mogą spać w nocy
GOTT IST TOT
Liczba postów: 11
Reputacja:
0
na mnie podziałało. wizja, że może jednak bóg jest i dostanę od niego po śmierci po łapach do 16tego roku życia powstrzymywała mnie przed przyznaniem się przed sobą do ateizmu.
:guerilla mind theatre:
Liczba postów: 871
Liczba wątków: 16
Reputacja:
0
navia napisał(a):powstrzymywała mnie przed przyznaniem się przed sobą do ateizmu. :lol2: :lol2: :lol2:
Uderzaj.Wszystko inne ma drugorzędne znaczenie.Uderzaj.
Liczba postów: 9,488
Liczba wątków: 295
Reputacja:
20
Wyznanie: Ateista
navia napisał(a):wizja, że może jednak bóg jest i dostanę od niego po śmierci po łapach do 16tego roku życia powstrzymywała mnie przed przyznaniem się przed sobą do ateizmu.
Jak się wierzy w karę po śmierci to się raczej nie jest ateistą  Wniosek: nie miałaś się do czego przed sobą przyznawać :]
Zły neoliberalny/libertariański Kot (czarny & drapieżny).
-----------------------------------
2025r- Prywatnie tworzę postapo grę, jeśli lubisz czarny humor to polecam.
DARMOWE Demo- Because The World Died by liberty90
Pisywałem od długiego czasu; część moich starszych wypowiedzi można traktować jako nieaktualne.
BARDZO NIEAKTUALNE.
Liczba postów: 11
Reputacja:
0
no właśnie nie wierzyłam, ale moja Babcia potrafiła mnie taką opowiescią poczęstować czasem, że ciarki mnie przechodziły
jak horror w nocy oglądasz, to się nie boisz? bo ja tak, choć wiem, że candyman nie istnieje.
:guerilla mind theatre:
navia napisał(a):jak horror w nocy oglądasz, to się nie boisz? bo ja tak, choć wiem, że candyman nie istnieje. Horrory ogląda się dla zabawy, a światopogląd należy potraktować poważnie. Chodzi nam o to, że ktoś, kto dopuszcza do siebie takie myśli tylko dlatego, że usłyszał to od swojej babci (albo kogokolwiek innego), nie powinien określać się mianem ateisty zanim spokojnie nie rozważy tej kwestii i nie zajmie ateistycznego stanowiska. Inaczej jest to pewien pośredni stan, który nie jest tak naprawdę ani teizmem ani ateizmem.
|