To forum używa ciasteczek.
To forum używa ciasteczek do przechowywania informacji o Twoim zalogowaniu jeśli jesteś zarejestrowanym użytkownikiem, albo o ostatniej wizycie jeśli nie jesteś. Ciasteczka są małymi plikami tekstowymi przechowywanymi na Twoim komputerze; ciasteczka ustawiane przez to forum mogą być wykorzystywane wyłącznie przez nie i nie stanowią zagrożenia bezpieczeństwa. Ciasteczka na tym forum śledzą również przeczytane przez Ciebie tematy i kiedy ostatnio je odwiedzałeś/odwiedzałaś. Proszę, potwierdź czy chcesz pozwolić na przechowywanie ciasteczek.

Niezależnie od Twojego wyboru, na Twoim komputerze zostanie ustawione ciasteczko aby nie wyświetlać Ci ponownie tego pytania. Będziesz mógł/mogła zmienić swój wybór w dowolnym momencie używając linka w stopce strony.

Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
W co wierzą ateiści?
Cytujac haslo reklamowe Pentagrama ® :> :
"The perfect simplicity" Uśmiech
Go vege!
--------------------------------------
Posłuchaj mnie, man ty pierdol ten chłam
Nie ma tu dla nas miejsca, i ty nie pchaj się tam...
Wierze w siebie i ufam sobie... tak jak DJ Język
Wierze rowniez w moich przyjaciol i wierze, ze oni we mnie rowniez wierza...
To tez wazne.
It doesn't even matter how hard you try!
Keep that in mind!

Dajcie mi jakiś niezbity dowód na istnienie Boga, a uwierzę, ale i tak nie bedę chodził do kościoła.
Ja sobie nie wierze. Ani nie ufam. Wole miec siebie pod kontrola. Taka mala schiza wlasnego chowu... Uśmiech Tym bardziej nie ufam innym.
Tak, zgadza sie, to wazne. Oczko
Go vege!
Celem życia jest życie z celem. Rober Byrne
Niczego w życiu nie należy się bać. Trzeba to tylko zrozumieć. Maria Skłodowska-Curie
Tyr napisał(a):NonOmnis: masz racje. w takim wypadku poprawiam sie: wiaze nadzieje z honorem. Swoim honorem. (Mam nadzieje, ze nigdy nie bede zmuszony do niehonorowego postepowania.) I zasadami (zeby nie bylo, ze swoimi zasadami. zasady innych mozna sobie polamac w razie potrzeby... :>)
Możesz to rozwinąć?

@topic
Nie wiem w co wierzyć ;s
;]
tzn. jak rozwinac?
Go vege!
Cytat:jako indywidualisci.
ja np. stawiam sobie za cel zyc tak by nie zalowac rzadnej z chwil .

Celem mojego życia jest samorealizacja. Bym po każdym dniu czuł spełnienie (psychiczne, a nie fizyczne - jakby co Język)

A w co wierze? Jakoś mam dziwne przeczucie, że chodzi o to, żeby po wymianie kilku rzeczy w które się wierzy, powiedzieć "patrz, ateiści też są wierzący!".

"Wierzyć" w "wartości" nie jest, wydaje mi się szczęśliwym sformuowaniem. Raz - co to są wartości, dwa - czym objawia się wiara w nie.
Nie lepiej mówić, że mam ateistyczny światopogląd? Od razu wyrzuca się brzydkie polskie słowo 'wiarzyć', które jest bardziej religijne niż można się tego spodziewać.
Wierzę w to, wierze w tamto...Odnoszę wrażenie że w identyczne rzeczy (honor, życie daną chwilą itp.) wierzą przecież i katolicy. Tylko że oni mają jeszcze wiarę.
Prawda pozostaje ukryta przed tym, kogo wypełniają pożądania i nienawiść.
Wookie:
NonOmnis napisał(a):Wierzę, że słowo "wierzyć" (odnoszące się do pojęć innych niż wiara religijna) może zostać spokojnie usunięte z języka polskiego i zastąpione dwoma słowami o treści "mam nadzieję"
Tyr napisał(a):NonOmnis: masz racje. w takim wypadku poprawiam sie: wiaze nadzieje z honorem. Swoim honorem. (Mam nadzieje, ze nigdy nie bede zmuszony do niehonorowego postepowania.) I zasadami (zeby nie bylo, ze swoimi zasadami. zasady innych mozna sobie polamac w razie potrzeby... :>)
Uśmiech
Go vege!
Zencognito napisał(a):Odnoszę wrażenie że w identyczne rzeczy (honor, życie daną chwilą itp.) wierzą przecież i katolicy

Dobre odnosisz wrażenie.
Z tą tylko różnicą, że dla wielu z nas honor ma trochę inne znaczenie niż honor katolika. A życie chwilą można już w ogóle przedstawić w wielu różnych wyobrażeniach.
Keep that in mind!

Dajcie mi jakiś niezbity dowód na istnienie Boga, a uwierzę, ale i tak nie bedę chodził do kościoła.
W co wierzę, to nie jest dobrze postawione pytanie. Przekonuje mnie natomiast to,co korzystne dla społeczeństwa (np. zasady pokojowego współżycia, tolerancja), a w sferze naukowej to, co udowodnione, lub przynajmniej prawdopodobne i badane. W tej drugiej sferze nie mieści się na pewno istnienie osobowego boga - twórcy świata, istnienie człowieka, który był jednocześnie bogiem i człowiekiem i ożył po trzech dniach. Wierzę, że nie wszystkim potrzebna jest religia, by straszeni karą nie zabijali, nie kradli i nie mówili fałszywego świadectwa.
http://chalwa.republika.pl/cavanna/txt1.html

Dla odmiany podrzucam coś dla was :mrgreen:
Prorok vs fanatyzm :wall:
Rado napisał(a):Dobre odnosisz wrażenie.
Z tą tylko różnicą, że dla wielu z nas honor ma trochę inne znaczenie niż honor katolika.
To znaczy jakie ? Wbijacie bliźniemu nóż w plecy ?
Prawda pozostaje ukryta przed tym, kogo wypełniają pożądania i nienawiść.
Cytat:To znaczy jakie ? Wbijacie bliźniemu nóż w plecy ?
to, co tu przedstawiles jest wlasnie wg. mnie brakiem honoru. nie wiem, jakie jest zdanie innych.
Go vege!
Zencognito napisał(a):To znaczy jakie ? Wbijacie bliźniemu nóż w plecy ?
Siekierę. :roll:

Nie chodzi o całkowite odwrócenie, tylko o różnice wynikające z odmiennego systemu wartości.
Niedowiarek napisał(a):
Zencognito napisał(a):To znaczy jakie ? Wbijacie bliźniemu nóż w plecy ?
Nie chodzi o całkowite odwrócenie, tylko o różnice wynikające z odmiennego systemu wartości.

Nom...
Troche inne nie znaczy calkowicie przeciwne.
Keep that in mind!

1) Wierzę, iż na innych planetach mogło rozwinąć się życie.
2) Wierzę, iż pewnego dnia nauka osiągnie taki poziom, że będzie mozliwe zatrzymanie procesu starzenia, zlikwidowanie wszelkich chorób i wad wrodzonych.
3) Wierzę, iż w końcu ludzkość uda się poza Układ Słoneczny, aby poszukać innych cywilizacji.
4) Wierzę w to, że ludzie potrafią uczynić sobie raj na ziemi, tym samym zapominając o wszelkiej religii i wierze Uśmiech

Na początek wystarczy Uśmiech

Eremita napisał(a):http://chalwa.republika.pl/cavanna/txt1.html

Dla odmiany podrzucam coś dla was

Niezłe, najlepsze jest to, że bóg chrześcijański nie potrafi zanegować przeszłości, to jest jeden z argumentów, którego się trzymam Uśmiech
I choose not to choose life. I choose something else - Ewan McGregor

Niedostępny na forum. KONTAKT PRZEZ GG LUB MAIL
Bezmózgowiec napisał(a):2) Wierzę, iż pewnego dnia nauka osiągnie taki poziom, że będzie mozliwe zatrzymanie procesu starzenia, zlikwidowanie wszelkich chorób i wad wrodzonych.
I to będzie właśnie kres tej wysoko rozwiniętej cywilizacji.
charm is deceptive
beauty is fleeting

http://www.youtube.com/watch?v=njuqQFRBcV4
juzew napisał(a):I to będzie właśnie kres tej wysoko rozwiniętej cywilizacji.

Nie sądzę, dlaczego ?
Zły neoliberalny/libertariański Kot (czarny & drapieżny).
-----------------------------------
2025r- Prywatnie tworzę postapo grę, jeśli lubisz czarny humor to polecam.
DARMOWE Demo-  Because The World Died by liberty90
Pisywałem od długiego czasu; część moich starszych wypowiedzi można traktować jako nieaktualne.
BARDZO NIEAKTUALNE.

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości