2nd napisał(a):Nie, widzi się moje ciało.to gzie jest ty jesteś? gdzie żeś się schował?
Forum Ateista.pl
Filozofia i światopogląd
Pozostałe zagadnienia filozoficzne i światopoglądowe
Skąd wiemy że istneje świadomość?
|
Skąd wiemy że istneje świadomość?
|
|
24.12.2008, 22:04
25.12.2008, 00:17
Cytat:to gzie jest ty jesteś? gdzie żeś się schował?No tu jestem! Siebie nie widze, jak to twoje "oko", bo kto wtedy widziałby "siebie"? Jeśli byłbym w stanie zobaczyć siebie, to już nie byłoby "Ja".
napoziomie.pl
Nie współczuj światu, współczuj Go.
25.12.2008, 00:35
czy ktoś wreszcie mi pomoże w szukaniu tej ebanej świadomości?
czy skończy się na grze półsłówek?
25.12.2008, 01:10
Ja stawiam, że świadomość to taki homunkulus siedzący gdzieś za oczami...
Matematyka jest niezmysłową rzeczywistością, która istnieje niezależnie zarówno od aktów, jak i dyspozycji ludzkiego umysłu i jest tylko odkrywana, prawdopodobnie bardzo niekompletnie, przez ludzki umysł
Kurt Gödel Mój blog - http://flaufly.wordpress.com/
25.12.2008, 03:14
a czym jest jego świadomość?
25.12.2008, 11:01
Nawet w matematyce da się sformułowa takie zdania, których poprawności, ani błędności nie da się udowodnić (twierdzienie o niepełwności Godela). Skoro nie da się zaksjomatyzować całej matematyki, nie próbuj tego robić ze świadomością, bo skończysz jak Godel
.
napoziomie.pl
25.12.2008, 15:43
jak ktoś nie wie co powiedzieć bo się krytyki obawia a na uczciwości intelektualnej mu zbywa - zasłania się godlem.
25.12.2008, 17:12
Jak ktoś nie chce usłyszeć odpowiedzi, to po co pyta?
Jeśli celem tego tematu jest okazanie ignorancji adwersarzom, to tytuł autora tematu jest jak najbardziej trafny.
napoziomie.pl
25.12.2008, 19:07
pozamerytoryczne wypowiedzi są pomijane.
25.12.2008, 23:10
Świadomość - udowodnić ciężko, jak samo istnienie boga. Z postów popszednich można więc wywnioskować, iż z punktu widzenia poszczególnych osób, świdomość istnieje WZGLĘDNIE. Można spierać się w tej kwestii bez końca. Jeżeli konwersacja będzie trwać jak do tej pory, wpadniemy w jakiś krąg intelektualnych nieszczęść!
Świadomości nie można być pewna. To że ktoś mówi, iż ma świadomość istnienia, niczego nie dowodzi. Aby poznać świadomość, należy być poza ciałem - bo wykracza poza ciało i w gruncie rzeczy poza wszystko. Jeśli wykracza poza wszystko - odwołanie do posta z zagadnienia o istnieniu świata - to świadomość jest wszystkim i niczym (materia). Należy się więc przyjrzeć z czego wynika, ów świadomość: SAMOŚWIADOMOŚĆ - to poczucie istnienia JEDNOSTKI. Ma na celu uświadomienie człowiekowi o jego porządku w świecie oraz przynależności do większej machiny zwanej ŚWIADOMOŚCIĄ. ŚWIADOMOŚĆ - to zbór wszystkich SAMOŚWIADOMOŚCI. Ma na celu kreowanie i ukazywanie świata, by SAMOŚWIADOMOŚĆ - nie mogąca itnieć samodzielnie - miała jakiś punkt oparcia. Za świat jaki postrzegamy odpowiedzialna jest więc ŚWIADOMOŚĆ. Skąd więc SAMOŚWIADOMOŚĆ? SAMOŚWIADOMOŚĆ wynika ze ŚWIADOMOŚCI. W jakim celu bowiem, istniałaby świadomość bez samoświadomości? Nie można dowieść istnienia świadomości i nawet po śmierci możemy się tego nie dowiedzieć. ŚWIADOMOŚĆ jest więc "WZGLĘDNA - jak wszystko" (z puntu widzenia jednostek). ŚWIADOMOŚĆ może być więc ARCHE. Można więc porównać świadomość do bezkresu Anaksymandera - Nie można jej (świadomości) zamknąć w żadnej zasadzie, bo jest zasadą sama w sobie. To tak jakbyśmy chcieli włożyć wieloryba do akwarium - 50x50x30. [[[Obok bezkresu świadomości, można wyróżnić bezkres ludzkiej... głupoty (oczywiście także WZGLĘDNY - z punktu widzenia jednostek).]]]
"Ten, który walczy z potworami, winien uważać, by samemu nie stać się jednym z nich. . . kiedy spoglądasz w otchłań, ona również patrzy w ciebie"
Friedrich Nietzsche
26.12.2008, 02:58
Cytat:SAMOŚWIADOMOŚĆ wynika ze ŚWIADOMOŚCI. W jakim celu bowiem, istniałaby świadomość bez samoświadomości?prostacka uwaga metodologiczna: wynikają z siebie TYLKO zdania. np zdanie: 'kwadrat ma boki' wynika ze zdania 'kwadrat ma cztery boki' a jak pewnie większość wie świadomość nie jest zdaniem. jest ona faktem. fakty nie wynikają. fakty się mogą w sobie ZAWIERAĆ.
26.12.2008, 12:06
Cytat:'kwadrat ma boki' wynika ze zdania 'kwadrat ma cztery boki' Cóż za beznadziejne porównanie!!! Myślisz dwuwymiarowo. ŚWIADOMOŚĆ jest KREATOREM to ona czyni SAMOŚWIADOMOŚĆ, która z koleji kieruje ŚWIADOMOŚCIĄ. Tak więc SAMOŚWIADOMOŚĆ jest twórcą i tworzwem. W końcu to człowiek kieruje swoimi poczynaniami. A skoro tak jest to musi być tego świadom. To człowiek kreuje otoczenie przez swoją, osobistą świadomość. Cytat:(...)świadomość nie jest zdaniem. jest ona faktem. Jeśli więc ŚWIADOMOŚĆ jest dla ciebie faktem, to w jakim celu chcesz się przekonać czy istnieje???
"Ten, który walczy z potworami, winien uważać, by samemu nie stać się jednym z nich. . . kiedy spoglądasz w otchłań, ona również patrzy w ciebie"
Friedrich Nietzsche
26.12.2008, 14:23
to nie jest porównanie, mądralo.
istnienie kosmitów to też fakt. nie wiadomo tylko czy rzeczywisty czy urojony. poczytaj trochę podręczników, skończ jakiś kurs logiki, semiotyki i najlepiej też metodologi a może będzie się dało z tobą rozmawiać.
26.12.2008, 21:21
Nie zbijesz mnie swoją ignorancją.
Cytat:(...) fakt (..)rzeczywisty czy urojony. "W sensie filozoficznym fakt jest to zaistniały stan rzeczy. Fakty to elementy składowe świata rzeczywistego." To z encyklopedii Sam sobie poczytaj.
Friedrich Nietzsche
27.12.2008, 02:17
Lazarus napisał(a):Nie zbijesz mnie swoją ignorancją.nawet nie próbuję. szans bym nie miał z takim ekspertem w temacie. światem są fakty w przestrzeni logicznej świat wyznaczony jest przez ogół faktów - tych które zaszły (rzeczywistych) i tych które nie (urojonych). świat jest zupełnym zbiorem faktów: dla każdego faktu rozstrzygnięte jest czy zachodzi czy nie. EOT.
27.12.2008, 17:38
Cytat:światem są fakty w przestrzeni logicznej Czyli jeśli o czymś pomyślę staje się to faktem. Niekoniecznie musi zachodzić w rzeczywistości. Czyli miałem rację co do ŚWIADOMOŚĆI i SAMOŚWIADOMOŚCI?
Friedrich Nietzsche
27.12.2008, 17:56
nie będę Cię teraz uczył semantyki.
nie w tym temacie. mogę otworzyć nowy z krótkim kursem.
27.12.2008, 18:14
Liczba postów: 23,471
Liczba wątków: 241 Dołączył: 08.2005 Reputacja: 1,399 Płeć: mężczyzna Wyznanie: Schabizm-kaszankizm
O, to weź załóż.
Wstyd przyznać ale nie wiedziałem o podziale na fakty rzeczywiste i urojone. Fakty urojone skojarzyły mi się w pierwszej kolejności z oksymoronem. A fakty rzeczywiste z pleonazmem. :oops:
---
Najpewniejszą oznaką pogodnej duszy jest zdolność śmiania się z samego siebie. Większości ludzi taki śmiech sprawia ból.
Nietzsche ---
Polska trwa i trwa mać
27.12.2008, 18:56
Jeżeli to dla idioty nie problem to i ja się chętnie doumiem ;p
|
|
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
|
Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

.
Wstyd przyznać ale nie wiedziałem o podziale na fakty rzeczywiste i urojone. Fakty urojone skojarzyły mi się w pierwszej kolejności z oksymoronem. A fakty rzeczywiste z pleonazmem. :oops: