To forum używa ciasteczek.
To forum używa ciasteczek do przechowywania informacji o Twoim zalogowaniu jeśli jesteś zarejestrowanym użytkownikiem, albo o ostatniej wizycie jeśli nie jesteś. Ciasteczka są małymi plikami tekstowymi przechowywanymi na Twoim komputerze; ciasteczka ustawiane przez to forum mogą być wykorzystywane wyłącznie przez nie i nie stanowią zagrożenia bezpieczeństwa. Ciasteczka na tym forum śledzą również przeczytane przez Ciebie tematy i kiedy ostatnio je odwiedzałeś/odwiedzałaś. Proszę, potwierdź czy chcesz pozwolić na przechowywanie ciasteczek.

Niezależnie od Twojego wyboru, na Twoim komputerze zostanie ustawione ciasteczko aby nie wyświetlać Ci ponownie tego pytania. Będziesz mógł/mogła zmienić swój wybór w dowolnym momencie używając linka w stopce strony.

Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Swiątynia Opatrzności Bożej- nie wchódź jeśli masz zły humor
Aveu$z napisał(a):Jeśli jakieś państwo zarobi na nieszczęsnej ŚOB
to napewno nie polskie, tylko watykańskie i jego czarni służebnicy.

Toteż napisałem, że mogliby coś lepszego wybudować. Choćby jakąś bibliotekę, muzeum itp.

Byłoby to na pewno bardziej dochodowe niż kościół (tym bardziej, że możnaby też wybudować w sąsiedztwie obiektu budynki usługowe, albo wręcz wydzielić część jego powierzchni użytkowej).

Podsumowując - pomysł budowy akurat kościoła mi się nie podoba, ale lepiej już zbudować kościół, niż zmarnować te pieniądze na dotacje do upadających państwowych firm-molochów.
Zły neoliberalny/libertariański Kot (czarny & drapieżny).
-----------------------------------
2025r- Prywatnie tworzę postapo grę, jeśli lubisz czarny humor to polecam.
DARMOWE Demo-  Because The World Died by liberty90
Pisywałem od długiego czasu; część moich starszych wypowiedzi można traktować jako nieaktualne.
BARDZO NIEAKTUALNE.
Odpowiedz
Avx napisał(a):Podsumowując - pomysł budowy akurat kościoła mi się nie podoba, ale lepiej już zbudować kościół, niż zmarnować te pieniądze na dotacje do upadających państwowych firm-molochów.

Dziwny masz tok myślenia,
bo z kościoła utrzymywać się będzie garstka i tak dobrze sytuowanych
duchownych, natomiast zazwyczaj w państwowych firmach molochach,
pracuje wielu ludzi, którzy mają tylko to jedno źródło dochodu.
Zero tolerancji - zakrzynkął gromko w kierunku młodzieży pan minister.
- Tak jest! - ochoczo odkrzyknęła młodzież - Wyp...aj !

A służba zdrowia? Przecież jest sporo lekarzy, którzy mają swoje prywatne gabinety :]
pieprzona_lumpenliberałka (dawniej Maria z Magdali)
Jak to możliwe, że tak wielu ludzi skłonnych jest uwierzyć w istnienie głównego bohatera pewnej bardzo starej, wielotomowej sagi, podczas gdy inne opowieści (czasem równie stare) uznają za mitologię lub literaturę fantastyczną i - jedynie jako zwykli ich miłośnicy - poszukują tylko jego odzwierciedlenia w rzeczywistości?
Odpowiedz
Aveu$z napisał(a):Dziwny masz tok myślenia,
bo z kościoła utrzymywać się będzie garstka i tak dobrze sytuowanych
duchownych, natomiast zazwyczaj w państwowych firmach molochach,
pracuje wielu ludzi, którzy mają tylko to jedno źródło dochodu.

Mówi Ci coś wyrażenie - liberalizm gospodarczy ?

Owe molochy bezproduktywnie (w porównaniu z wydajnością przedsiębiorstw prywatnych) zżerają pieniądze, utrudniają konkurencję, wpływają źle na ,,wolny" (obecnie cudzysłów jest absolutnie uzasadniony) rynek.
Pisywałem od długiego czasu; część moich starszych wypowiedzi można traktować jako nieaktualne.
BARDZO NIEAKTUALNE.
Odpowiedz
Fizyk napisał:
Cytat:Czyżby jednak w Polsce nie było aż tylu gorliwych katolików, którzy kochają nowe świątynie?
NajwyrażniejUśmiech

Avx napisał:
Cytat:Podsumowując - pomysł budowy akurat kościoła mi się nie podoba, ale lepiej już zbudować kościół, niż zmarnować te pieniądze na dotacje do upadających państwowych firm-molochów.
Oni jednak nie przestana płacić na państwowe molochy, a na kościół wyłożą dodatkową kwotę.
Odpowiedz
a ja podobnie jak kaczor też te śfjontynie mam głęboko!

Odpowiedz
Dany napisał(a):Oni jednak nie przestana płacić na państwowe molochy, a na kościół wyłożą dodatkową kwotę.

Niestety, całkowicie nie przestaną... Jednak aby uzyskać fundusze będą musieli choć odrobinę obciąć finansowanie czegoś.

A zresztą... To w gruncie rzeczy nieistotna sprawa. 20 milionów złotych to śmieszne pieniądze w porównaniu z całością budżetu państwa. Ja się raczej mnartwię wyrzucaniem o wiele większych kwot na wszelkiego rodzaju absurdalne dotacje, nakazy i zakazy...
BARDZO NIEAKTUALNE.
Odpowiedz
Avx napisał(a):Mówi Ci coś wyrażenie - liberalizm gospodarczy ?

Owe molochy bezproduktywnie (w porównaniu z wydajnością przedsiębiorstw prywatnych) zżerają pieniądze, utrudniają konkurencję, wpływają źle na ,,wolny" (obecnie cudzysłów jest absolutnie uzasadniony) rynek.

Owy liberalizm gospodarczy chyba Ci mózg wyżera.
Gdybyś miał ojca pracującego w owym bezproduktywnym molochu
inaczej byś śpiewał.
Zero tolerancji - zakrzynkął gromko w kierunku młodzieży pan minister.
- Tak jest! - ochoczo odkrzyknęła młodzież - Wyp...aj !

Najbardziej mi sie spodobała ta opinia "Jesteśmy najlepiej zinformatyzowanym państwem świata, mamy kopię zapasową
prezydenta i rząd sterowany radiem..."
Odpowiedz
Aveu$z napisał(a):Owy liberalizm gospodarczy chyba Ci mózg wyżera.
Gdybyś miał ojca pracującego w owym bezproduktywnym molochu
inaczej byś śpiewał.

Argumentum ad personam :]

Naturalnym jest, że jeśli dane przedsiębiorstwo jest nierentowne, powinno ogłosić upadłość.

Owszem, można udawać, że jakieś prawa nie obowiązują.

Można sobie wmawiać, że prawa rynku nie obowiązują - jak próbowano niegdyś w ZSRR i wielu do dzisiaj próbuje. Ale to się może skończyć jedynie katastrofą gospodarczą - bo owe prawa istnieją, czy się to rządowi podoba czy nie.

PS. W systemie liberalnym pracy byłoby dużo, a większość produktów zdecydowanie tańsza niż dzisiaj (niższe podatki).
BARDZO NIEAKTUALNE.
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości