Liczba postów: 9,167
Liczba wątków: 64
Reputacja:
60 Płeć: mężczyzna
Wyznanie: ateista, w przyszłości może buddysta mahajany
Baptiste napisał(a):
Nonkonformista napisał(a): Trochę a propos tematu, a trochę nie...
Tak się pocieszam, że gdy będę w Uzbekistanie, to jest on jednak oddzielony od Rosji Kazachstanem, więc raczej nic mi nie grozi. Nie tylko mnie ale i Uzbekom, jak sądzę.
Myślę, że w kontekście wizyty w Uzbekistanie powinieneś się obawiać raczej innych rzeczy. Ten kraj swojego czasu był wiodącym eksporterem terrorystów powiązanych organizacyjnie lub ideowo z ISIS. Pod cienką powierzchnią świeckiego i antyreligijnego rządu istnieje świat konserwatywnego społeczeństwa przywiązanego do islamu. To raczej nie są ludzie w twoim typie, więc domyślam się, że twoje dysputy z nieznanymi lokalsami pewnie ograniczą się do pogody i żarcia.
Zobaczymy... Ten ichni islam się całkiem normalny wydaje... Nawet pono i alkohol spożywają i go u nich kupić można. Ile w tym prawdy, to nie wiem, ale tak słyszałem Na filmikach jakoś nie widać zakwefionych kobiet.
Na początku pewnie będą proste gadki:
- Dzień dobry poproszę bilet tam i tam,
- Ile kosztuje chleb?
- Będzie padać itd...
Ale chcę opanować uzbecki na tyle dobrze, by ich zapytać, co sądzą o Mahomecie na przykład...
No i jaki mają stosunek do Rosji po tym, co się stało.
"Nic nie jest potężniejsze od wiedzy; królowie władają ludźmi, lecz uczeni są władcami królów".
Liczba postów: 7,127
Liczba wątków: 97
Reputacja:
916 Płeć: nie wybrano
Nonkonformista napisał(a): Ale chcę opanować uzbecki na tyle dobrze, by ich zapytać, co sądzą o Mahomecie na przykład...
Chcesz zarobić nagrodę Darwina tego forum? Ja unikam pytania ludzi o sprawy religijne w realu w (prawie) najbardziej łołkowym kraju tego Zgniłego Zachodu, a ty w jądro ciemności jedziesz i o zakopanie żywcem pytasz.
(Tak, przesadzam, nieco)
Wszystko ma swój czas
i jest wyznaczona godzina
na wszystkie sprawy pod niebem
Spoiler!
Jest czas rodzenia i czas umierania, czas sadzenia i czas wyrywania,
czas zabijania i czas leczenia, czas burzenia i czas budowania,
czas płaczu i czas śmiechu, czas zawodzenia i czas pląsania,
czas rzucania kamieni i czas ich zbierania, czas pieszczot i czas wstrzymania,
czas szukania i czas tracenia, czas zachowania i czas wyrzucania,
czas rozdzierania i czas zszywania, czas milczenia i czas mówienia,
czas miłości i czas nienawiści, czas wojny i czas pokoju.
Liczba postów: 9,167
Liczba wątków: 64
Reputacja:
60 Płeć: mężczyzna
Wyznanie: ateista, w przyszłości może buddysta mahajany
bert04 napisał(a):
Nonkonformista napisał(a): Ale chcę opanować uzbecki na tyle dobrze, by ich zapytać, co sądzą o Mahomecie na przykład...
Chcesz zarobić nagrodę Darwina tego forum? Ja unikam pytania ludzi o sprawy religijne w realu w (prawie) najbardziej łołkowym kraju tego Zgniłego Zachodu, a ty w jądro ciemności jedziesz i o zakopanie żywcem pytasz.
(Tak, przesadzam, nieco)
Napisałbym, że bardzo, chociaż chyba nie jesteś ogrodnikiem, prawda?
Niby dlaczego zakopanie żywcem...?
"Nic nie jest potężniejsze od wiedzy; królowie władają ludźmi, lecz uczeni są władcami królów".
Liczba postów: 7,127
Liczba wątków: 97
Reputacja:
916 Płeć: nie wybrano
kmat napisał(a): No to Zełeński trzyma Orbana za jajca. Za każdym razem, kiedy Orban zacznie coś sabotować w UE można mu zakręcić kurek.
Złapał madziar kozaka,
a kozak madziara za siusiaka.
Takie luźne skojarzenie w kwesti zakręcania kurków...
Wszystko ma swój czas
i jest wyznaczona godzina
na wszystkie sprawy pod niebem
Spoiler!
Jest czas rodzenia i czas umierania, czas sadzenia i czas wyrywania,
czas zabijania i czas leczenia, czas burzenia i czas budowania,
czas płaczu i czas śmiechu, czas zawodzenia i czas pląsania,
czas rzucania kamieni i czas ich zbierania, czas pieszczot i czas wstrzymania,
czas szukania i czas tracenia, czas zachowania i czas wyrzucania,
czas rozdzierania i czas zszywania, czas milczenia i czas mówienia,
czas miłości i czas nienawiści, czas wojny i czas pokoju.
I to nie ruska propaganda ale ukraińscy wojskowi wkurzają się na patologię.
"Nie można powiedzieć, która masa ludowa ma więcej źródeł piękna. Są wieki całe, że jakiś naród przoduje drugim, są znów wieki, że idzie za drugim. Kto tępi narody, ten jakby zrywał struny z harfy świata. Cóż komu przyjdzie, że będzie miał harfę o jednej tylko strunie? Nie tępić, lecz rozwijać należy narodowości. A rozwijać je może wolność narodów, niepodległość i poszanowanie ich odrębności…"
Liczba postów: 3,792
Liczba wątków: 18
Reputacja:
380 Płeć: nie wybrano
Kontestator napisał(a): Jak widzę takie obrazki po stronie Ukrainy to sam zastanawiam się czy nie powinni zostać zmuszeni do jakiegoś pokoju i oddania ziemi
Liczba postów: 1,881
Liczba wątków: 2
Reputacja:
223
Nie, całkiem serio. Praktycznie co tydzień mamy jakieś przełamanie frontu. Teraz okopy właśnie blisko Pokrowska, które były przygotowywane 4 miesiące zostały już przełamanie. A urzędnicy w Pokrowsku sadzą bratki.
Czy Ukraina ma jakieś szansę odzyskania terenów? Żadne. Z czasem tylko straci jeszcze więcej ludzi i jeszcze więcej ziemi. Jak dla mnie jeśli Trump wywalczyłby pokój na zasadzie granice tam gdzie stoją wojska to jest to dla Ukrainy świetny deal.
"Nie można powiedzieć, która masa ludowa ma więcej źródeł piękna. Są wieki całe, że jakiś naród przoduje drugim, są znów wieki, że idzie za drugim. Kto tępi narody, ten jakby zrywał struny z harfy świata. Cóż komu przyjdzie, że będzie miał harfę o jednej tylko strunie? Nie tępić, lecz rozwijać należy narodowości. A rozwijać je może wolność narodów, niepodległość i poszanowanie ich odrębności…"
Liczba postów: 3,792
Liczba wątków: 18
Reputacja:
380 Płeć: nie wybrano
Tak Cię bratki wkurzyły? Za malutki błąd chcesz skazywać masę ludzi na rosyjskie piekło? Za malutki błąd chcesz kradzieży terytorium niepodległego kraju? Jak sam popełnisz malutki błąd, to też mam postulować, byś oddał pokaźny kawał majątku agresorowi? Jak sam popełnisz malutki błąd, to też mam postulować, byś oddał część rodziny w psychopatyczne, gwałcące, mordujące szpony?
Wystarczyły bratki?
Tak Cię wkurzyło, że ludzie tam chcą choć lekkiego radosnego wytchnienia od tego piekła? Wytchnienie w postaci bratków Cię wkurzyło? Ukraińcy mają siedzieć w ciemnych bunkrach i zapominać, jak kwiaty wyglądają, bo Ci to przeszkadza? Sam pewnie komsumujesz w bogactwie, a ofiarom wojny zabraniasz mieć choć małe przyjemności, które pomagają wytrzymywać psychicznie ten ciągły terror.
Reputacja:
223
Przecież żołnierz mówi, że takie obrazki były w Bachmucie, Awdiwce a tutaj najnowszy przykład Pokrowska. Nie chodzi o bratki tylko o korupcje. Dlatego m.in. nie zostały po Awdiwce przygotowane linie obrone. Rosjanie jakoś potrafili to zorganizować i zrobili świetne linie obronne na Zaporożu. Swoją drogą czy ktoś pamięta ofensywę Ukraińską? To Rosjanie w sumie już wszystko odbili. I jak wtedy wszyscy podniecali się każdym odbitym domem w Robotyne co było przedstawiane jako sukces? To teraz Rosja zdobywa kilka wiosek tygodniowo.
W pewnym momencie trzeba chyba zauważyć, że dalsze kontynuowanie wojny będzie tylko pogarszać sytuację Ukrainy.
Liczba postów: 23,471
Liczba wątków: 241
Reputacja:
1,399 Płeć: mężczyzna
Wyznanie: Schabizm-kaszankizm
Gdyby tak na poważnie ją wesprzeć, dać to co potrzebuje w odpowiedniej ilości i gdyby jej nie mówić, że tego sprzętu nie może użyć przeciw ruskim na ich terenie, to może by to wszystko wyglądało dużo lepiej...
Węgry wprowadziły specjalną kartę pracowniczą na mocy której rosjanie i Białorusini będą mogli bardzo łatwo dostać się i przebywać na terytorium Węgier. A że mamy strefę Schengen to znaczy, że jebany Orban właśnie pozwolił ruskim na swobodną jazdę po całej UE.
Na miejscu UE usunął bym Węgry z członkostwa w Schengen i zamknął/uszczelnił bym granice.
Nie wiem kurna, najchętniej bym wywalił ich z UE. To jest taki koń trojański że masakra.
Prezes Banku centralnego rosji w wywiadzie powiedziała że rpsja już się praktycznie wyprztykała z całej kasy.
Nie pamiętam gdzie ale czytałem wywiad z jakimś ekonomistą, który powiedział że rosja już parę miesięcy temu spełniła jako państwo definicję technicznego bankructwa.
Zatem zakładam, że tak jak kiedyś napisał Kmat - w pewnym momencie, jakoś niedawno, na ratunek rosji wkroczyły Chiny. Zakładam że ceną jest wyprzedaż ruskich zasobów czy np. nieoficjalne przekazanie w realne władanie jakichś terenów lub zakładów chińskim firmom.
Reputacja:
223
Mają jeszcze wiele sposobów aby kontynuować wojnę. Ostatnio chociażby zdobyli 5mln sztuk amunicji artyleryjskiej z Korei Północnej. Ceną pewnie było przekazanie technologii rakietowych.
Finansów im nie zabraknie. Już większa szansą jest to, że skończy im się sprzęt, który odziedziczyli po ZSRR. I tutaj wtedy dużo będzie zależeć od tego czy znowu ze sprzętem nie pomogą im Chiny czy Korea Płn.
Liczba postów: 12,429
Liczba wątków: 91
Reputacja:
890 Płeć: mężczyzna
kmat napisał(a):
lumberjack napisał(a): Zatem zakładam, że tak jak kiedyś napisał Kmat - w pewnym momencie, jakoś niedawno, na ratunek rosji wkroczyły Chiny.
W październiku. Wtedy zaczęły się cuda nad rublem i moskiewską giełdą.
No tak, Łazarz powstał. Inna sprawa, że ten potwór Frankensteina nie ma własnego napędu. Załamanie frontu doprowadzi ruskich do sytuacji... pełnej wasalizacji wobec Chin. Nie będzie kroplówki i nie będzie sprzętu. Taka sytuacja nie jest na rękę USA. Obawiam się że sprzedadzą wschód UA w zamian za brak dobicia ruskich.
Kontestator napisał(a): Mają jeszcze wiele sposobów aby kontynuować wojnę. Ostatnio chociażby zdobyli 5mln sztuk amunicji artyleryjskiej z Korei Północnej. Ceną pewnie było przekazanie technologii rakietowych.
Finansów im nie zabraknie. Już większa szansą jest to, że skończy im się sprzęt, który odziedziczyli po ZSRR. I tutaj wtedy dużo będzie zależeć od tego czy znowu ze sprzętem nie pomogą im Chiny czy Korea Płn.
Wojny się albo wygrywa, albo się na nich bankrutuje. Ruscy będą tak długo walczyć jak długo starczy środków po temu. Nie mają hajsu a i tak obstawiałem że już dawno im kasy zabrakło, więc najwidoczniej przeżarli dwa budżety roczne do przodu. Będzie ciekawie. Sprzęt to też ciekawa sprawa. KPN przecież nie odda wszystkiego co ma, bo ma milion żołnierzy. ChRL więc jest tu jedyną siłą, która może sterować konfliktem. Oni trzymają Kima za jaja, teraz drugą ręką trzymają Putlera. Znaczy się kurek ze sprzętem też trzymają. Nie chcą wzmocnienia Putlera, ale mogliby przejąć masę upadłościową wraz ze wschodnią UA. Ja nawet nie staram się zgadywać jak to się rozegra.
Nieaktualne XD
Cytat:Blokada w rosyjsko-chińskich transakcjach pogłębiła się po nowym pakiecie sankcji USA z 12 czerwca, który rozszerzył pojęcie kompleksu wojskowo-przemysłowego i włączył do niego m.in. rosyjskie banki. Obecnie do Federacji Rosyjskiej wraca z Chin ok. 80 proc. płatności w juanach. Przelewy są blokowane czasem nawet na kilka tygodni, po czym część z nich jest anulowana bez wyjaśnienia.
— Pieniądze po prostu wiszą na kontach kontrahentów przez 30-40 dni i wracają — powiedział serwisowi Kommiersant Aleksiej Sapożnikow, partner zarządzający firmy konsultingowej Sapożnikow i Partnerzy. Dodał, że w rezultacie klient ponosi straty na kursie wymiany i konwersji. — Prowizja jest pobrana, ale płatność nie zostanie zrealizowana — zauważa rozmówca rosyjskiego serwisu.
Majstersztyk. Zaciukali Ruskich gospodarczo, uzależnili od dostaw sprzętu w wojnie, w której przegrana to nowa pierestrojka a teraz ich dobijają gospodarczo, bo nie mogą fikać. Majstersztyk.