Peter Pan and Wendy
Unregistered
istnieje bóg, jeżeli nie wierzysz przeczytaj w bibli, jezeli nie wierzysz dalej musisz poleciec 300 mld kilometrów w lini równoległej do sufitu.
Liczba postów: 1,476
Liczba wątków: 11
Reputacja:
0
Skąd tyle ropy wycisnąć? Nawte 10 krucjat na muzułmanach tyle nie wyciśnie :]:]:]
Peter Pan and Wendy
Unregistered
Cytat:Skąd tyle ropy wycisnąć? Nawte 10 krucjat na muzułmanach tyle nie wyciśnie :-]:-]:-]
ale istnieje mozliwośc sprawdzenia tego co nie? tego dowodu na istnienie boga hehe
Liczba postów: 1,476
Liczba wątków: 11
Reputacja:
0
Pewnie, że istnieje. Tak samo jak tego dowodu na nieistnienie :]:]. Ten dowód to nasza wola i wiara. Ewentualnie oświecenie i objawienie...
Liczba postów: 4,265
Liczba wątków: 15
Reputacja:
0
Caute, naprawde nie spodziewałem sie po Tobie tak tandetnej odpowiedzi.
nil melius est quam cum ratione tacere
nil mirari, nil indignari, sed intellegere
Peter Pan and Wendy
Unregistered
tu, hadrian i saggitarius mądrze mówią,
odpowiem inaczej
istnieje bóg, niewierzysz przeczytaj w książce, nie wierzysz dalej, przeprowadź eksperyment,
tak se tylko myśle że hitler właśnie przeprowadzał eksperyment. ale to chyba bajanie
Liczba postów: 214
Liczba wątków: 2
Reputacja:
0
jeżeli człowiek może kłamać drugiego człowieka to nie należy mu wierzyć. Ale człowiek może kłamać drugiego człowieka. Przeto nie należy mu wierzyć.:lol2:
Jaki pożytek mają kłamcy z swych kłamstw?
Ten, że gdy mówią prawdę, nikt nie daję im wiary!
tu gdzie jestem cenzor nie śpi, http://yfrog.com/5icenzorj
Liczba postów: 4,265
Liczba wątków: 15
Reputacja:
0
Oh ah, sceptykiem być, oh ah, fap fap fap.
nil melius est quam cum ratione tacere
nil mirari, nil indignari, sed intellegere
Reputacja:
0
Cytat: Oh ah, sceptykiem być, oh ah, fap fap fap.
co to jest sceptycyzm sagittariusie?
Liczba postów: 11,935
Liczba wątków: 149
Reputacja:
17
wyobraźnia napisał(a):co to jest sceptycyzm?
A chodzi o znaczenie potoczne, czy patologiczne (ala 777 caute, wyobraźnia, inne nicki)?
Stalk the weak, crush their skulls, eat their hearts, and use their entrails to predict the future.
Liczba postów: 603
Liczba wątków: 4
Reputacja:
5
Peter Pan and Wendy napisał(a):którym osobom wierzyć? komu wy wierzycie Proszę o sprecyzowanie pytania tj. o podanie jakiegoś objaśnienia co to znaczy "wierzyć komuś"? Czy oznacza to, wierzyć że mówi prawdę, wierzyć że nie chce nas okłamać czy wierzyć że nie chce naszej krzywdy? To już trzy różne rodzaje "wierzenia komuś', a zapewne jest ich duuuuużo więcej.
Pozdrawiam JG
Liczba postów: 16,443
Liczba wątków: 93
Reputacja:
39
wyobraźnia napisał(a):co to jest sceptycyzm sagittariusie? wszyscy wiemy już ,że ty akurat nie wiesz...
Reputacja:
0
Głupi Jaś napisał(a):Proszę o sprecyzowanie pytania tj. o podanie jakiegoś objaśnienia co to znaczy "wierzyć komuś"? Czy oznacza to, wierzyć że mówi prawdę, wierzyć że nie chce nas okłamać czy wierzyć że nie chce naszej krzywdy? To już trzy różne rodzaje "wierzenia komuś', a zapewne jest ich duuuuużo więcej.
mnie się wydaje że peterowi chodziło o wszystkie mozliwości naraz:roll:
Cytat:A chodzi o znaczenie potoczne, czy patologiczne (ala 777 caute, wyobraźnia, inne nicki)?
ani to ani tamto, sagittariusie :lol2:
Cytat:wszyscy wiemy już ,że ty akurat nie wiesz...
nie będe wiedział, do czasu aż poprosisz grzecznie o wiedze i zaczniesz pomijać ad personam
Liczba postów: 603
Liczba wątków: 4
Reputacja:
5
Wszystkie naraz sposoby "wierzenia komuś" nie mogą się zrealizować w żadnej osobie - np. nie można równocześnie wierzyć komuś, że mnie lubi i że mnie nie lubi.
Pozdrawiam JG
Reputacja:
39
wyobraźnia napisał(a):nie będe wiedział, do czasu aż poprosisz grzecznie o wiedze i zaczniesz pomijać ad personam wal sie na cyce.
Reputacja:
0
Głupi Jaś napisał(a):Wszystkie naraz sposoby "wierzenia komuś" nie mogą się zrealizować w żadnej osobie - np. nie można równocześnie wierzyć komuś, że mnie lubi i że mnie nie lubi.
z tond zapewne pytanie petera którym ludziom wierzyć
wracając do twojego wczesniejszego postu, to zdaje się mnie teraz że pytanie "którym ludziom wierzyć" można sprowadzić do pytania o to czy ludzie mówią zawsze szczerze to co myślą?
natomiast jeśli chodzi o to czy prawde mówią to wpierw trzeba było by się dowiedzieć czy człowiek w ogóle może znac prawdę.
Cytat:wal sie na cyce.
a wydawałeś sie rozumny a nie namiętny
Liczba postów: 43
Liczba wątków: 0
Reputacja:
0
wyobraźnia napisał(a):pytanie "którym ludziom wierzyć" można sprowadzić do pytania o to czy ludzie mówią zawsze szczerze to co myślą?
Ludzie nie zawsze mówią to, co myślą. 
Mówią to, dzięki czemu ludzie zrobią to, czego oni chcą. :wall:
No i każdy człowiek ma tzw. "swoją prawdę", więc dla niego to, co mówi będzie prawdą, ale dla innego człowieka już nie. :|
Reputacja:
39
wyobraźnia napisał(a):a wydawałeś sie rozumny a nie namiętny ty też się kiedyś wydawałeś rozumny.
Liczba postów: 23,471
Liczba wątków: 241
Reputacja:
1,399
Wyznanie: Schabizm-kaszankizm
No, na samym początku bytności na forum, byłeś, Caute, dobrym dyskutantem. Mam nadzieję, że kiedyś ten skrajny sceptycyzm ci się znudzi i wrócisz do dawnej formy.
---
Najpewniejszą oznaką pogodnej duszy jest zdolność śmiania się z samego siebie. Większości ludzi taki śmiech sprawia ból.
Nietzsche
---
Polska trwa i trwa mać
Liczba postów: 714
Liczba wątków: 9
1.Tezy głoszone przez ludzi są subiektywne i różnią się odnośnie każdego tematu
2.Prawda jest tylko jedna
3.Zagadnienia wiążą się ze sobą i przenikają, więc jedno przekonanie ma wpływ na inne.
Wnioski:
-nikt nie ma racji w całym spektrum zagadnień
-wszyscy kłamią
-nikomu nie należy ufać, nawet sobie samemu
-nie należy poopadać w paranoję w tym aspekcie, ludzie żyją tak od tysięcy lat
|