To forum używa ciasteczek.
To forum używa ciasteczek do przechowywania informacji o Twoim zalogowaniu jeśli jesteś zarejestrowanym użytkownikiem, albo o ostatniej wizycie jeśli nie jesteś. Ciasteczka są małymi plikami tekstowymi przechowywanymi na Twoim komputerze; ciasteczka ustawiane przez to forum mogą być wykorzystywane wyłącznie przez nie i nie stanowią zagrożenia bezpieczeństwa. Ciasteczka na tym forum śledzą również przeczytane przez Ciebie tematy i kiedy ostatnio je odwiedzałeś/odwiedzałaś. Proszę, potwierdź czy chcesz pozwolić na przechowywanie ciasteczek.

Niezależnie od Twojego wyboru, na Twoim komputerze zostanie ustawione ciasteczko aby nie wyświetlać Ci ponownie tego pytania. Będziesz mógł/mogła zmienić swój wybór w dowolnym momencie używając linka w stopce strony.

Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Ogórek na prezydenta!
https://www.youtube.com/watch?t=10m41s&v...pp=desktop

Bo chyba jeszcze nikt tego nie wrzucał. Urodzona aktorka Duży uśmiech
Dopóki rodzimy się i umieramy, póki światło jest w nas, warto się wkurwiać, trzeba się wkurwiać! Wciąż i wciąż od nowa.
Odpowiedz
wpolityce napisał(a):byczydzien to debil, który uwierzy w każdą narrację, jaką mu sprzedamy, nawet jeśli przed chwilą poznał fakty z nią sprzeczne
byczydzien napisał(a):Hehehehehe, wiadomo, ze to ''w potylice'', ale chyba jakos specjalnie nie nakłamali.

A co do liberalnych poglądów:

Primo: Podział prawo-lewo w naszym kraju jak najbardziej istnieje. Od skrajnej lewicy - czyli Solidarnej Polski po skrajną prawicę - KNP (choć po ostatnich wybrykach Wiplera w obronie biednych górników mam wątpliwości co do ostatniego).

Secundo: SLD już dawniej reprezentowało skręty prawicowe (Miller za podatkiem liniowym).

Tertio: Jeszcze jeden argument, by głosować za tą panią.
Odpowiedz
To ty nie kumasz, ze ktos madry w sld wpadl na pomysl, ze mozna przyciagnac elektorat palikota, ktory wczesniej glosowali za legalizacja trawki, a teraz wciskaja gwardie narodowa i niskie podatki, taki fetysz dla mlodych plus kosciol - probuja kucow i narodowcow, ktorzy maja oczy pipa zarosniete przekonac do siebie :-)
Odpowiedz
byczydzien napisał(a):To ty nie kumasz, ze ktos madry w sld wpadl na pomysl, ze mozna przyciagnac elektorat palikota, ktory wczesniej glosowali za legalizacja trawki, a teraz wciskaja gwardie narodowa i niskie podatki, taki fetysz dla mlodych plus kosciol.
A po polsku pisać się da?
Odpowiedz
To prezydent obniża podatki?
- Myślałem, że ty nie znasz lęku.
- Mylisz się. Lęku nie zna tylko głupiec.
- A co robi wojownik, kiedy czuje strach?
- Pokonuje go. To jest w każdej bitwie nasz pierwszy martwy wróg.
Odpowiedz
Iselin napisał(a):To prezydent obniża podatki?
Prezydent posiada inicjatywę ustawodawczą i pewną "siłę przebicia".

Co mają mówić w kampanii kandydaci na prezydenta? "Będę ładnie wyglądać na uroczystościach państwowych i może czasem czegoś nie podpiszę"?
Odpowiedz
Mówić nie mają, ale widzę, że trochę ludzi już się rzuca do głosowania, jakby liczyli, że z tych postulatów rzeczywiście coś będzie.
Odpowiedz
Iselin napisał(a):Mówić nie mają, ale widzę, że trochę ludzi już się rzuca do głosowania, jakby liczyli, że z tych postulatów rzeczywiście coś będzie.

Ja np zastanawiam się czy nie zagłosować na panią Ogórek (tylko to cholerne SLD, Millery i reszta mi przeszkadzają). I nie liczę, że jako prezydent obniży ona podatki lub też ucywilizuje prawo. Ale jest szansa, że słowa dotrzyma i coś w tym kierunku będzie starała się robić. A każdy impuls ku temu przybliża nas nieco do osiągnięcia celu.

Zresztą, młoda jeszcze jest to może nie wie, że prezydent "nie może" i coś faktycznie zrobi Duży uśmiech
Przecież to, że prezydenci to takie małpki do udziału w oficjalnych uroczystościach i podpisywania ustaw nie wynika tyle z prawa co z pewnej przyjętej opcji kultury politycznej.
"Wkrótce Europa przekona się, i to boleśnie, co to są polskie fobie, psychozy oraz historyczne bóle fantomowe"
Odpowiedz
Czy na konferencji padło pytanie o jej stosunek do ''Czerwonej Książeczki SLD''?Uśmiech

Jak w takim tempie ''skręcają w prawo'', to na następnej konferencji będzie juz występowała pod żołto-czarnym sztandarem anarchokapitalistycznym a w tle będa grały przeboje Kelthuza, z trzymanymi pod pachą Rothbardem i Misesem.

Ale OK. Przynajmniej będzie wesoło.
Odpowiedz
Moja znaleziona perełka z ''fejsbuczka'' Uśmiech
Cytat:Moją rolą będzie przekonanie Sejmu do takich działań, by to najpierw wybitni prawnicy napisali prawo, a dopiero wówczas głosował Sejm.
Jakoś miałam ochotę, żeby Panią Ogórek odesłać na stronę sejmową Oczko Gdzieś tam jest taki fajny schemacik przedstawiający proces ustawodawczy... Fajnie rozrysowany, z chmurkami i strzałeczkami. Z pewnością bardzo przystępny dla absolwenta podstawówki tfu - > klas 1-3 podstawówki.

Tak czy siak posłowie nie piszą NIC, a projekt redagują prawnicy, częstokroć z ''tytułami'', stopniami naukowymi. Posłowie głosują. Jak maszynka. Nad poprawkami. Tyle.

Cytat:To prezydent obniża podatki?
Tak. Ona chce zmienić Konstytucję. Jak zmieni -> będzie mogła.

Cytat:Jak w takim tempie ''skręcają w prawo'', to na następnej konferencji będzie juz występowała pod żołto-czarnym sztandarem anarchokapitalistycznym a w tle będa grały przeboje Kelthuza, z trzymanymi pod pachą Rothbardem i Misesem.

Ale OK. Przynajmniej będzie wesoło.
Uśmiech
Bardzo lubię Misesa, wybitny ekonomista. Liberał. Niekoniecznie anarcho - kapitalista (choć niektórzy dopatrują się u niego początków libertarianizmu). Ale tak - to ten kierunek Uśmiech

A co do podziału na prawicę i lewicę. Nie jest ostry i książkowy, powiedziałbym wręcz, ze coraz więcej kwestii się miesza w dowolne konfiguracje. Jeżeli chcielibyśmy się bawić w podział ''prawo, lewo'' to koniecznie grupując poglądy na: społeczne, polityczne i ekonomiczne.
Odpowiedz
DziadBorowy napisał(a):Zresztą, młoda jeszcze jest to może nie wie, że prezydent "nie może" i coś faktycznie zrobi Duży uśmiech
Hej, a wiesz, że coś w tym jest?
Odpowiedz
Lepiej nie ryzykować Uśmiech TS czuwa... chyba.

Tak czy siak jak sobie zmieni konstytucję to wszystko będzie mogła.

art. 1 Niniejszy akt wydany został z woli suwerena.
ustęp 2 Suwerenem jest prezydent. (oktrojowana)

art. 2 Organem stanowiącym prawo powszechnie obowiązujące jest prezydent.
ustęp 2 Prawo ustanawia on: poprzez zatwierdzenie aktu lub bezpośrednio.

art. 3 Do prawa powszechnie obowiązującego (przypominam -> stanowi je TYLKO prezydent) zaliczamy w szczególności regulacje dotyczące: podatków, (...) oraz każdą inną dziedzinę życia, którą Prezydent na bieżąco uzna za wymagającą jego interwencji.

na deser...

art. 4 Prezydent jest Głową Państwa, a jego wybór jest wiążący.
ustęp 2 Zakończenie kadencji Prezydenta następuje tylko w przypadku jego śmierci lub dobrowolnego zrzeczenia się stanowiska.
ustęp 3 Prezydent ma niezbywalne prawo do wyznaczania swego następcy.
ustęp 4 Gdyby z jakiś przyczyn do wyznaczenia następcy nie doszło obowiązuje zasada primogenitury.

Da się? Da się!

Macie coś do dodania? Uśmiech
Odpowiedz
Tak, że system, w którym jest i premier i prezydent to zawracanie głowy. Prezydent powinien być głową państwa, a jeśli miałby jakiś parlament istnieć (republika) to bez żadnych progów wyborczych i bez koncesji dla mediów. Inaczej istnienie parlamentu to kpina (zresztą i tak każda demokracja to kpina i zagrożenie dla suwerenności państwa oraz zbędny wydatek).
Odpowiedz
jestem lekko zasmucony.
Wiem ze tego nie napisałem ale
miałem nadzieje że temat nie będzie o tym kim ona jest ale bardziej o jej wypowiedziach i artykułach w kwestii wiary, kościoła, religii. [SIZE=2]
W końcu o tym jest to forum.

Inaczej równie dobrze można ten temat przenieść do tematu zbiorczego o wyborach.
[/SIZE]
Za ewidentne offtopy wlepiam minusy. Minus zwrotny świadczy o tobie :-) Nie dokarmiam też trolli. Szczególnie Zefcia.
W pierwszych kilku minutach często edytuje swoje wypowiedzi uzupełniając je lub w celu poprawienia błędów.
Iselin napisał(a):Mówić nie mają, ale widzę, że trochę ludzi już się rzuca do głosowania, jakby liczyli, że z tych postulatów rzeczywiście coś będzie.

Jeden z postulatów- omijać prawo?

Myślę, że wypowiedź była bardzo niezręczna.

Chcę stworzyć system poręczeń i ubezpieczeń, by znieść jakąkolwiek karalność wykroczeń gospodarczych przez pierwsze dwa lata działalności gospodarczej dla osób poniżej 25. roku życia. (...)

Reszta tutaj:http://polska.newsweek.pl/program-wyborc...421,1.html
Odpowiedz
I spieprzyła przed dziennikarzami, nie odpowiadajac na pytaniaUśmiech
Jakas taka płochliwa troszke jak na taka rezolutna aktoreczke i prezenterkeUśmiech
Odpowiedz
Spieprzyła nie brakiem odpowiedzi lecz tym co powiedziała.
Brak karalności za przestępstwa gospodarcze osób do 25 roku życia?
Bo trzeba nauczyć młodzież ryzykować? :8O:

To jakiś ponury żart. Ale jeszcze większym żartem musi być chyba to, że tak niewiele osób zwróciło na ten punkt uwagę.
Te słowa można zaatakować na kilku różnych płaszczyznach i sam nie wiedziałbym od której zacząć. Ehhh.
"Łatwo jest mówić o Polsce trudniej dla niej pracować jeszcze trudniej umierać a najtrudniej cierpieć"
NN
Odpowiedz
Baptiste napisał(a):Brak karalności za przestępstwa gospodarcze osób do 25 roku życia?
Widzę, że rośnie jak ryba złapana przez wędkarza. Z wykroczeń zrobiły się przestępstwa, a jutro będą zbrodnie ze szczególnym okrucieństwem.
Odpowiedz
Hmm, faktycznie.
Tak czy owak młodych należy uczyć uczciwości, rzetelności i sumienności. A nie cwaniactwa i ryzyka bo ktoś założy fundusz na poczet ich błędów czy celowego, niezgodnego z prawem działania (zapewne z pieniędzy podatników).

No i czemu akurat młodzi do 25 roku życia mają być na uprzywilejowanej pozycji gospodarczej tego akurat nie wiem. Dążenie w kierunku równości w prawie (podobnych podmiotów) to to raczej nie jest.
"Łatwo jest mówić o Polsce trudniej dla niej pracować jeszcze trudniej umierać a najtrudniej cierpieć"
NN
Odpowiedz
Baptiste napisał(a):Hmm, faktycznie.
Tak czy owak młodych należy uczyć uczciwości, rzetelności i sumienności. A nie cwaniactwa i ryzyka bo ktoś założy fundusz na poczet ich błędów czy celowego, niezgodnego z prawem działania (zapewne z pieniędzy podatników).

No i czemu akurat młodzi do 25 roku życia mają być na uprzywilejowanej pozycji gospodarczej tego akurat nie wiem. Dążenie w kierunku równości w prawie (podobnych podmiotów) to to raczej nie jest.

Słusznie dlaczego ja 50 + nie mogłabym mieć takiej furtki?

Pewnie chodziło jej o coś trochę innego - ale nie potrafiła tego wyrazić.
Trochę mnie odstrasza ta wojskowością.

Skąd weźmie kasę na taką gwardie , czy coś w tym stylu??Niezdecydowany
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości