Liczba postów: 58
Liczba wątków: 1
Reputacja:
0
detmold napisał(a):Dla klaryfikacji i uniknięcia nieporozumień przykładami takich sił są: czynnik(i), który(e) stworzył życie na naszej planecie, czynnik(i), które wpływają na to, że wszechświat trzyma się w kupie i powstał
Jeżeli siłą wyższą jest czynnik, który zapoczątkował wszechświat, to nie na nim oparte są religie, a raczej na niewiedzy i domysłach o nim.
detmold napisał(a):( w/g badań naukowych sama grawitacja nie wystarcza ).
Ciekawy temat, możesz podać link / tytuł artykułu / książki o tym?
Czemu biegniemy za krańcem tęczy, depcząc po drodze róże?
Liczba postów: 158
Liczba wątków: 4
Reputacja:
0
Carramba_Cortez napisał(a):Jeżeli siłą wyższą jest czynnik, który zapoczątkował wszechświat, to nie na nim oparte są religie, a raczej na niewiedzy i domysłach o nim.
Trzeba wziąć pod uwagę, że jesteśmy tylko a nie, aż ludźmi. I co za tym idzie oceniamy wszystko swoją miarką. Sam się złapałem w tą pułapkę i a priori założyłem, że wszechświat musiał mieć początek.
Ale co do drugiej części zdania zgadzam się w pełni.
Carramba_Cortez napisał(a):Ciekawy temat, możesz podać link / tytuł artykułu / książki o tym?
Na szybko taki skromny artykuł: http://www.ndw.v.pl/forum/zobacz_artykul...ykulu=2877
Od siebie jedynie dodam, że po stosunkowo niedawnych obserwacjach oddalania się galaktyk - stwierdzono, że przy danych na dziś dostępnych i samej grawitacji takie wyniki są niemożliwe do uzyskania. Obserwacje te były dokonywane metodą przesunięcia ku czerwieni. Czyli na podstawię barwy światła określano jak daleko od nas jest dana galaktyka w różnych momentach czasowych, co pozwalało określić w przybliżeniu prędkość oddalania i co za tym idzie rozszerzania się wszechświata.
Cytat:wikipedia, akurat pod ręką
brawo, to teraz sprawdź co to jest wiara, teizm, deizm, panteizm, i przemyśl.
Cytat:Jeśli uznajesz jakiś byt za stwórcę świata, przecież od razu zaliczasz go do sfery sacrum. Poza tym sam fakt uznania tego bytu swoim stwórcą jest oddaniem mu czci.
a gówno prawda.
Cytat:I od czego to prowadzi? Im więcej swobody w interpretowaniu zasad, tym więcej działań przeciwko nim. Przecież wiesz, że zaczyna się od naginania zasad, a kończy na łamaniu najbardziej podstawowych. Nie mam tu na myśli ciebie, ale ten proces tak przebiega.
Ale to przecież normalny proces, który wszyscy stosujemy. Niektórzy ściągają muzyke z netu, inni chrzczą niemowlaki, jeszcze inni piszą wyssane z palca ploty o gwiazdach w gazetach. Teoretycznie wszystko to jest zabronione.
Cytat:Znasz kogoś, kto zanegował teorię względności? A ilu ludzi jej nie rozumie i bierze na wiarę?
Znam takich co twierdzą że świat ma 6 tysięcy lat, a znajdą się i tacy co wierzą że ziemia jest płaska, albo w teorię inteligentnego spadania.
Liczba postów: 58
Liczba wątków: 1
Reputacja:
0
Al-Rahim napisał(a):a gówno prawda.
Tradycyjnie już duża argumentacja
Al-Rahim napisał(a):Ale to przecież normalny proces, który wszyscy stosujemy. Niektórzy ściągają muzyke z netu, inni chrzczą niemowlaki, jeszcze inni piszą wyssane z palca ploty o gwiazdach w gazetach. Teoretycznie wszystko to jest zabronione.
Już stwierdziłem, że jeśli uważasz, że szkodzenie innym i łamanie zasad jest w porządku, to nie mamy o czym gadać. Naprawdę, czas to skończyć.
Czemu biegniemy za krańcem tęczy, depcząc po drodze róże?
Cytat:Tradycyjnie już duża argumentacja 
Moze być parlamentarnej: Szanowny Pan sie myli.
Cytat:że jeśli uważasz, że szkodzenie innym i łamanie zasad jest w porządku, to nie mamy o czym gadać.
Łołołoło. Gdzie ja pisałem że szkodzenie innym jest w porządku?
Liczba postów: 1,493
Liczba wątków: 6
Reputacja:
0
Biedaczysko Tadek Haggard ( statysta z filmiku The root of all evil) zrezygnował z kierowania Narodowym Związkiem Ewangelików(USA) w związku z oskarżaniami dot. płacenia za sex i to wcale nie z płcią przeciwną. Więcej tu ...
|