To forum używa ciasteczek.
To forum używa ciasteczek do przechowywania informacji o Twoim zalogowaniu jeśli jesteś zarejestrowanym użytkownikiem, albo o ostatniej wizycie jeśli nie jesteś. Ciasteczka są małymi plikami tekstowymi przechowywanymi na Twoim komputerze; ciasteczka ustawiane przez to forum mogą być wykorzystywane wyłącznie przez nie i nie stanowią zagrożenia bezpieczeństwa. Ciasteczka na tym forum śledzą również przeczytane przez Ciebie tematy i kiedy ostatnio je odwiedzałeś/odwiedzałaś. Proszę, potwierdź czy chcesz pozwolić na przechowywanie ciasteczek.

Niezależnie od Twojego wyboru, na Twoim komputerze zostanie ustawione ciasteczko aby nie wyświetlać Ci ponownie tego pytania. Będziesz mógł/mogła zmienić swój wybór w dowolnym momencie używając linka w stopce strony.

Ocena wątku:
  • 1 głosów - średnia: 5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Co obecnie czytacie?
Jiddu Krishnamurti Jedyna rewolucja
Wydaje się, że wiara w cuda znika w jednej dziedzinie tylko po to, by zagnieździć się w innej. Karol Marks
Jedyne, co - jak sobie pochlebiam - zrozumiałem bardzo wcześnie, jeszcze przed dwudziestką, to to, że nie powinno się płodzić. Emil Cioran
Kapitalizm bez bankructwa jest jak chrześcijaństwo bez piekła. Frank Borman

EL Duży uśmiech
Odpowiedz
Między logiką a wiarą. J. M. Bocheński

Świetna książka. Polecam wszystkim, szczególnie konserwom!

Cytat:P: Chciałbym przypomnieć tezę Levinasa przedstawioną na kongresie filozoficznym w Montrealu. Twierdzi on, że obecny kryzys kultury zachodniej przejawia się w dążeniach totalitarnych. Dązenia te biorą się stąd, że w Europie za dużo znaczą greckie kategorie myślenia całości i jedności. Sprzyjają one ujawnianiu się dążeń totalitarnych. Levinas uważa, że trzeba wrócić do innych tradycji Europy niż myśl grecka, tj. głównie do myśli proroków Izraela.

J.M.B.: To jest ogromne nieporozumienie dotyczące myśli greckiej. Grekom zawdzięczamy przecież samą ideę wolności, domikracji i pluralizmu, mimo że ich praktyka polityczna bywała inna. Czy pan wie, że język starożytnych Egipcjan nie znał słowa "wolność"? Podobnie język hebrajski. Trudno dopatrzeć się rzymskiej praworządności w starożytnym Izraelu.

s. 232.
---
Najpewniejszą oznaką pogodnej duszy jest zdolność śmiania się z samego siebie. Większości ludzi taki śmiech sprawia ból.

Nietzsche
---
Polska trwa i trwa mać
Odpowiedz
Bastion Kinga nie pozwala mi skończyć pracy. A termin mam jutro. :| Co robić?
[SIZE="2"]agoreton.pl[/SIZE]
Odpowiedz
Skończyć książkę, a następnie skończyć robotę Uśmiech No chyba, że dopiero co zacząłeś czytać, wtedy kolejność odwrotna Język
nil melius est quam cum ratione tacere

nil mirari, nil indignari, sed intellegere
Odpowiedz
Krwa! Wiedziałem, że nic realnego...
Odpowiedz
"Lolita" V. Nabokov. Świetne.
[SIZE=1][SIZE=2][SIZE=1][SIZE=2]Burdel na forum powstaje, gdy moderatorzy forum postanawiają sprzeciwić się części działań członków Ekipy Honor.

Czat / IRC: http://pokazywarka.pl/jpqkgu/ - prosta instrukcja dołączania.[/SIZE][/SIZE][/SIZE][/SIZE]
Odpowiedz
Anthony Storr Kolosy na glinianych nogach. Studium Guru.
Wydaje się, że wiara w cuda znika w jednej dziedzinie tylko po to, by zagnieździć się w innej. Karol Marks
Jedyne, co - jak sobie pochlebiam - zrozumiałem bardzo wcześnie, jeszcze przed dwudziestką, to to, że nie powinno się płodzić. Emil Cioran
Kapitalizm bez bankructwa jest jak chrześcijaństwo bez piekła. Frank Borman

EL Duży uśmiech
Odpowiedz
Cytat:"Lolita" V. Nabokov. Świetne.

W oryginale?
Matematyka jest niezmysłową rzeczywistością, która istnieje niezależnie zarówno od aktów, jak i dyspozycji ludzkiego umysłu i jest tylko odkrywana, prawdopodobnie bardzo niekompletnie, przez ludzki umysł

Kurt Gödel

Mój blog - http://flaufly.wordpress.com/
Odpowiedz
Cytat:W oryginale?
Rosyjskiego nie znam, po angielsku dałbym chyba radę, ale to jest przekład Stillera czy jakoś tak. W każdym razie niezły. Masz też na końcu książki przypisy, które traktują o użytych nieprzetłumaczalnych grach językowych czy nawiązaniach do innych utworów. Całkiem nieźle.
[SIZE=1][SIZE=2][SIZE=1][SIZE=2]Burdel na forum powstaje, gdy moderatorzy forum postanawiają sprzeciwić się części działań członków Ekipy Honor.

Czat / IRC: http://pokazywarka.pl/jpqkgu/ - prosta instrukcja dołączania.[/SIZE][/SIZE][/SIZE][/SIZE]
Odpowiedz
No tak, Stiller to ziomuś co podobno zna ok. 60 języków :]
Ale oryginał jest po angielsku, dopiero później powieść została przetłumaczona na rosyjski przez samego Nabokova.
Matematyka jest niezmysłową rzeczywistością, która istnieje niezależnie zarówno od aktów, jak i dyspozycji ludzkiego umysłu i jest tylko odkrywana, prawdopodobnie bardzo niekompletnie, przez ludzki umysł

Kurt Gödel

Mój blog - http://flaufly.wordpress.com/
Odpowiedz
Pachnidło Patricka Süskinda. Od kiedy odkryłam opcję czytania ksiązek na telefonie bede chyba wiecej czytac Oo

Hastur napisał(a):[...] są to tak samo wirtualne "straty" jak pieniądze, które skarb państwa "traci" na niezapłaconych podatkach; [...] Dodatkowym absurdem w tym przypadku jest fakt, że rzekomo "ukradzione" pieniądze zostają w kieszeni... ich pierwotnego posiadacza :o Co nieuchronnie prowadzi do konkluzji, iż człowiek może okraść państwo z własnych pieniędzy :lol2:

Odpowiedz
Co czytam... Lektury Język LO klasa humanistyczna. Ale w między czasie próbuje dokończyc "Dni walczącej stolicy" Bartoszewskiego, tak historycznie...
Odpowiedz
Skończyłem czytać Bastion. To jedna z tych książek po której ukończeniu odczuwam smutek i rozgoryczenie, bo jeszcze długo minie, zanim zdołam znaleźć podobną.
Odpowiedz
A czytałeś Mroczną Wieżę?

Odpowiedz
Hmm, skończyłem na rozdwojeniu tego chłopca, bo uznałem że nie warto szczuć mojego schizofrenicznego umysłu takimi obrazami.

Ale myślę, że powinienem wrócić do tego cyklu.
Odpowiedz
"Perfekcyjna Niedoskonałość" J. Dukaja.
Odpowiedz
von.grzanka napisał(a):Hmm, skończyłem na rozdwojeniu tego chłopca, bo uznałem że nie warto szczuć mojego schizofrenicznego umysłu takimi obrazami.

Ale myślę, że powinienem wrócić do tego cyklu.

Czyli, o ile dobrze pamiętam, II tom, albo jeszcze I? Oj powinieneś wrócić Uśmiech Jest to najlepsza książka ( seria ) jaką w życiu czytałem. Wywołała u mnie ogromny wachlarz emocji, a identyfikacja z bohaterami jest wręcz kwestią czasu. A zakończenie wgniata w ziemię. Polecam z całego serca Uśmiech

Odpowiedz
Taki miałem zamiar, ale jak przyszło co do czego to normalnie mnie rozbierało przy tej książce. Na przykład ten chłopiec. Totalny rozkład podstawowych czynności, obsesja na punkcie róży i jeszcze pierdolec w postaci "niby się zgadza ale się nie zgadza i dlatego powinienem się zabić pod samochodem".

W dodatku totalnie nieskładny świat głównych bohaterów doprowadzał mnie do bardzo dziwnych stanów i myśli.

EDIT
W sumie to czytałem tę książkę będąc niewiele starszym od tego chłopca więc może się bałem, że i mi się coś takiego stanie.
Odpowiedz
Jeżeli czytałeś też pare innych książek Kinga, to odkryjesz dodatkowe smaczki, więc tym bardziej zachęcam Uśmiech

Odpowiedz
Elo spoko ziom. A to można czytać nie po kolei, czy nie bardzo?
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 2 gości