Liczba postów: 5,936
Liczba wątków: 16
Reputacja:
10
Jiddu Krishnamurti Jedyna rewolucja
Wydaje się, że wiara w cuda znika w jednej dziedzinie tylko po to, by zagnieździć się w innej. Karol Marks
Jedyne, co - jak sobie pochlebiam - zrozumiałem bardzo wcześnie, jeszcze przed dwudziestką, to to, że nie powinno się płodzić. Emil Cioran
Kapitalizm bez bankructwa jest jak chrześcijaństwo bez piekła. Frank Borman
EL
Liczba postów: 23,471
Liczba wątków: 241
Reputacja:
1,399
Wyznanie: Schabizm-kaszankizm
Między logiką a wiarą. J. M. Bocheński
Świetna książka. Polecam wszystkim, szczególnie konserwom!
Cytat:P: Chciałbym przypomnieć tezę Levinasa przedstawioną na kongresie filozoficznym w Montrealu. Twierdzi on, że obecny kryzys kultury zachodniej przejawia się w dążeniach totalitarnych. Dązenia te biorą się stąd, że w Europie za dużo znaczą greckie kategorie myślenia całości i jedności. Sprzyjają one ujawnianiu się dążeń totalitarnych. Levinas uważa, że trzeba wrócić do innych tradycji Europy niż myśl grecka, tj. głównie do myśli proroków Izraela.
J.M.B.: To jest ogromne nieporozumienie dotyczące myśli greckiej. Grekom zawdzięczamy przecież samą ideę wolności, domikracji i pluralizmu, mimo że ich praktyka polityczna bywała inna. Czy pan wie, że język starożytnych Egipcjan nie znał słowa "wolność"? Podobnie język hebrajski. Trudno dopatrzeć się rzymskiej praworządności w starożytnym Izraelu.
s. 232.
---
Najpewniejszą oznaką pogodnej duszy jest zdolność śmiania się z samego siebie. Większości ludzi taki śmiech sprawia ból.
Nietzsche
---
Polska trwa i trwa mać
Liczba postów: 7,517
Liczba wątków: 134
Reputacja:
0
Bastion Kinga nie pozwala mi skończyć pracy. A termin mam jutro. :| Co robić?
Liczba postów: 4,265
Liczba wątków: 15
Reputacja:
0
Skończyć książkę, a następnie skończyć robotę  No chyba, że dopiero co zacząłeś czytać, wtedy kolejność odwrotna
nil melius est quam cum ratione tacere
nil mirari, nil indignari, sed intellegere
Reputacja:
0
Krwa! Wiedziałem, że nic realnego...
Liczba postów: 5,461
Liczba wątków: 67
Reputacja:
0
"Lolita" V. Nabokov. Świetne.
[SIZE=1][SIZE=2][SIZE=1][SIZE=2]Burdel na forum powstaje, gdy moderatorzy forum postanawiają sprzeciwić się części działań członków Ekipy Honor.
Czat / IRC: http://pokazywarka.pl/jpqkgu/ - prosta instrukcja dołączania.[/SIZE][/SIZE][/SIZE][/SIZE]
Liczba postów: 5,936
Liczba wątków: 16
Reputacja:
10
Anthony Storr Kolosy na glinianych nogach. Studium Guru.
Wydaje się, że wiara w cuda znika w jednej dziedzinie tylko po to, by zagnieździć się w innej. Karol Marks
Jedyne, co - jak sobie pochlebiam - zrozumiałem bardzo wcześnie, jeszcze przed dwudziestką, to to, że nie powinno się płodzić. Emil Cioran
Kapitalizm bez bankructwa jest jak chrześcijaństwo bez piekła. Frank Borman
EL
Liczba postów: 5,265
Liczba wątków: 93
Reputacja:
4
Cytat:"Lolita" V. Nabokov. Świetne.
W oryginale?
Matematyka jest niezmysłową rzeczywistością, która istnieje niezależnie zarówno od aktów, jak i dyspozycji ludzkiego umysłu i jest tylko odkrywana, prawdopodobnie bardzo niekompletnie, przez ludzki umysł
Kurt Gödel
Mój blog - http://flaufly.wordpress.com/
Liczba postów: 5,461
Liczba wątków: 67
Reputacja:
0
Cytat:W oryginale?
Rosyjskiego nie znam, po angielsku dałbym chyba radę, ale to jest przekład Stillera czy jakoś tak. W każdym razie niezły. Masz też na końcu książki przypisy, które traktują o użytych nieprzetłumaczalnych grach językowych czy nawiązaniach do innych utworów. Całkiem nieźle.
[SIZE=1][SIZE=2][SIZE=1][SIZE=2]Burdel na forum powstaje, gdy moderatorzy forum postanawiają sprzeciwić się części działań członków Ekipy Honor.
Czat / IRC: http://pokazywarka.pl/jpqkgu/ - prosta instrukcja dołączania.[/SIZE][/SIZE][/SIZE][/SIZE]
Liczba postów: 5,265
Liczba wątków: 93
Reputacja:
4
No tak, Stiller to ziomuś co podobno zna ok. 60 języków :]
Ale oryginał jest po angielsku, dopiero później powieść została przetłumaczona na rosyjski przez samego Nabokova.
Matematyka jest niezmysłową rzeczywistością, która istnieje niezależnie zarówno od aktów, jak i dyspozycji ludzkiego umysłu i jest tylko odkrywana, prawdopodobnie bardzo niekompletnie, przez ludzki umysł
Kurt Gödel
Mój blog - http://flaufly.wordpress.com/
Liczba postów: 4,630
Liczba wątków: 68
Reputacja:
3
Pachnidło Patricka Süskinda. Od kiedy odkryłam opcję czytania ksiązek na telefonie bede chyba wiecej czytac Oo
Hastur napisał(a):[...] są to tak samo wirtualne "straty" jak pieniądze, które skarb państwa "traci" na niezapłaconych podatkach; [...] Dodatkowym absurdem w tym przypadku jest fakt, że rzekomo "ukradzione" pieniądze zostają w kieszeni... ich pierwotnego posiadacza :o Co nieuchronnie prowadzi do konkluzji, iż człowiek może okraść państwo z własnych pieniędzy :lol2:
Liczba postów: 5
Liczba wątków: 0
Reputacja:
0
Co czytam... Lektury  LO klasa humanistyczna. Ale w między czasie próbuje dokończyc "Dni walczącej stolicy" Bartoszewskiego, tak historycznie...
Reputacja:
0
Skończyłem czytać Bastion. To jedna z tych książek po której ukończeniu odczuwam smutek i rozgoryczenie, bo jeszcze długo minie, zanim zdołam znaleźć podobną.
Reputacja:
0
A czytałeś Mroczną Wieżę?
Reputacja:
0
Hmm, skończyłem na rozdwojeniu tego chłopca, bo uznałem że nie warto szczuć mojego schizofrenicznego umysłu takimi obrazami.
Ale myślę, że powinienem wrócić do tego cyklu.
Liczba postów: 1,237
Liczba wątków: 41
Reputacja:
0
"Perfekcyjna Niedoskonałość" J. Dukaja.
Reputacja:
0
von.grzanka napisał(a):Hmm, skończyłem na rozdwojeniu tego chłopca, bo uznałem że nie warto szczuć mojego schizofrenicznego umysłu takimi obrazami.
Ale myślę, że powinienem wrócić do tego cyklu.
Czyli, o ile dobrze pamiętam, II tom, albo jeszcze I? Oj powinieneś wrócić  Jest to najlepsza książka ( seria ) jaką w życiu czytałem. Wywołała u mnie ogromny wachlarz emocji, a identyfikacja z bohaterami jest wręcz kwestią czasu. A zakończenie wgniata w ziemię. Polecam z całego serca
Reputacja:
0
Taki miałem zamiar, ale jak przyszło co do czego to normalnie mnie rozbierało przy tej książce. Na przykład ten chłopiec. Totalny rozkład podstawowych czynności, obsesja na punkcie róży i jeszcze pierdolec w postaci "niby się zgadza ale się nie zgadza i dlatego powinienem się zabić pod samochodem".
W dodatku totalnie nieskładny świat głównych bohaterów doprowadzał mnie do bardzo dziwnych stanów i myśli.
EDIT
W sumie to czytałem tę książkę będąc niewiele starszym od tego chłopca więc może się bałem, że i mi się coś takiego stanie.
Reputacja:
0
Jeżeli czytałeś też pare innych książek Kinga, to odkryjesz dodatkowe smaczki, więc tym bardziej zachęcam
Reputacja:
0
Elo spoko ziom. A to można czytać nie po kolei, czy nie bardzo?
|