Liczba postów: 9,700
Liczba wątków: 56
Reputacja:
0
oh przepraszam. Informuje ze doposcilem sie haniebnej manipulacji vpprof widzial Muche w telewizji WIECEJ NIZ DWA RAZY. :roll:
Jak wielki jest upadek ludzkości najlepiej pokazuje fakt, że nie ma już ani jednego ludu czy plemienia u którego fakt narodzin wywoływałby żałobę i lamenty. (Cioran)
Liczba postów: 1,444
Liczba wątków: 19
Kilgore Trout napisał(a):oh przepraszam. Informuje ze doposcilem sie haniebnej manipulacji vpprof widzial Muche w telewizji WIECEJ NIZ DWA RAZY. To nie było sednem mojej wypowiedzi.
A tak nawiasem mówiąc, nie wiem co ty w niej widzisz... :lol2:
Antyteista, empirysta, zwolennik używania rozumu.
„Znaczeniem zdania jest metoda jego weryfikacji” (Moritz Schlick)
Liczba postów: 9,700
Liczba wątków: 56
Reputacja:
0
vpprof napisał(a):A tak nawiasem mówiąc, nie wiem co ty w niej widzisz...
Nic.
Tak jak nie widze powodu by poddawac w watpliwosc jej wiedze na temat ateizmu.
Jak wielki jest upadek ludzkości najlepiej pokazuje fakt, że nie ma już ani jednego ludu czy plemienia u którego fakt narodzin wywoływałby żałobę i lamenty. (Cioran)
Liczba postów: 1,369
Liczba wątków: 153
Nie wiem, czy ktoś już o tym wspominał,
Jest wywiadzik, w gazecie z założycielem listy:
http://www.kurierlubelski.pl/index.php?m...&pid=41852
zauważyłem też na liście Panią "Halinkę" z Kiepskich ! W ogóle to zajebisty serial.
Liczba postów: 375
Liczba wątków: 33
Reputacja:
0
Też się wpisałem, jeden z dobrych sposobów na to aby się policzyć. Osób z moim imieniem i nazwiskiem jest kilku. Dobrze jednak że nie każą wpisywać swojego numeru PESEL :]
Jako człowiek mądry, ukazuj swój rozum ze skromnym umiarem. Babilońska księga mądrości.
Jeżeli ateiści i agnostycy nie zadbają o zdrowe podejście do wielu spraw, to kto niby się zatroszczy o te sprawy... Giertych, Rydzyk ?
Jestem na liście.
Liczba postów: 5,898
Liczba wątków: 64
Reputacja:
1
Ja też jestem
Get into the car
We'll be the passengers
We'll ride through the city tonight
We'll see the city's ripped backside
We'll see the bright and hollow sky
We'll see the stars that shine so bright
Stars made for us tonight!
Liczba postów: 1,448
Liczba wątków: 5
Nie widzę problemu żeby się wpisać na listę poza jednym. Negowanie możności poznania prawdy (obiektywnej - niepotrzebne powtórzenie) to raczej nihilizm poznawczy niż agnostycyzm. Agnostycyzm ogranicza się jedynie do kwestii rozstrzygnięcia problemu istnienia Boga. Jasne, że może się wywodzić z nihilizmu poznawczego, ale mogę zarazem być nihilistą poznawczym i wyznawać ateizm. Dlatego co ja mam kurwa znaznaczyć niby skoro definicja agnostycyzmu z tej stronki nie przeczy mojemu ateizmowi ?!  hock:
Liczba postów: 16,443
Liczba wątków: 93
Reputacja:
39
jeśli problem jest nierozstrzygalny to nie da się na jego temat prawdy poznać bo gdyby się dało to by rozstrzygalnym był...
chyga...
albo coś mi umkło... :wink:
ateizm twierdzi że jest rozstrzygalny na "nie"
bóg wie jak...
Hm, czyli wg Ciebie nie mogę być ateistą, jeśli uznaję, ze nie można poznać prawdy ? No ale ja wierzę, że Boga nie ma, więc ?  hock:
Liczba postów: 16,443
Liczba wątków: 93
Reputacja:
39
czy twierdzisz że zdanie "bóg istnieje" jest czy nie jest prawdziwe (a może nierozstrzygalne dla ludzi <empirycznie, intuicyjnie, fenomenalistycznie, chuj wie...>)
albo co???
Jeśli pytasz o moje SUBIEKTYWNE przekonanie (bo tylko tym dysponuję  ), to jeśli pod pojęciem "Bóg" rozumiesz Osobowość bez ciała, która była zawsze i stworzyła Wszechświat, a istnieć znaczy "egzystować/być poza percepcją ludzką" to odpowiadam, że TAKIE zdanie nie jest prawdziwe (zgodne z prawdą) wg mnie.
Jednocześnie także uważam, że nie można w żaden sposób tego rozstrzygnąć.
Liczba postów: 7,737
Liczba wątków: 102
Reputacja:
33
CUBE999 napisał(a):Jednocześnie także uważam, że nie można w żaden sposób tego rozstrzygnąć.
Ale można odrzucić pojęcie boga jako bezsensowne poznawczo
Liczba postów: 255
Liczba wątków: 6
Reputacja:
0
Myslę że tal lista to niezbyt mądry pomysł.
A może chodzi tylko o afiszowanie się własną niewiarą :lol2:
Prawda pozostaje ukryta przed tym, kogo wypełniają pożądania i nienawiść.
Zencognito napisał(a):Myslę że tal lista to niezbyt mądry pomysł.
A może chodzi tylko o afiszowanie się własną niewiarą :lol2:
Dlaczego uważasz, że pojęcie "wiara" odnosi się tylko do światopoglądów religijnych ? Ja wierzę, że nie ma Boga, więc wyznaję Ateizm. Wierzę w taki światopogląd, choć nie jest on religijny. Każdy, kto ma światopogląd, wierzy w niego innymi słowy. Zawłaszczanie pojęcia "wiary" to po prostu polityka, najniższych lotów intelektualnych (polityka nigdy wybitna nie jest już z definicji, gdyż nie polega na dążeniu do wnioskowania na zasadach uczciwej dyskusji, lecz na ideologizowaniu świata).
P.S. Rozumiem, że napisałeś już list do Episkopatu Polski z wyrazami ŻALU i UBOLEWANIA z powodu prowadzenia przez nich LIST i KARTOTEK Katolików i uznanych za nie-Katolików oraz podawania tych danych w publikacjach statystycznych, socjologicznych, itp.
Reputacja:
0
CUBE999 napisał(a):Każdy, kto ma światopogląd, wierzy w niego innymi słowy. Zawłaszczanie pojęcia "wiary" to po prostu polityka, najniższych lotów intelektualnych (polityka nigdy wybitna nie jest już z definicji, gdyż nie polega na dążeniu do wnioskowania na zasadach uczciwej dyskusji, lecz na ideologizowaniu świata). Czyli ze słownika wykreślamy pojęcia "uważam", "sądzę" itp. Możesz odnosić ojęcie "wiary" do czego chcesz. Oczywiście w granicach moralności.
CUBE999 napisał(a):P.S. Rozumiem, że napisałeś już list do Episkopatu Polski z wyrazami ŻALU i UBOLEWANIA z powodu prowadzenia przez nich LIST i KARTOTEK Katolików i uznanych za nie-Katolików oraz podawania tych danych w publikacjach statystycznych, socjologicznych, itp. Nie CUBE999 ponieważ nie należę do chrześcijan. A tobie radzę owściągnąć nerwy-przecież froum służy dyskusji nie zaś obrażaniu
Zencognito napisał(a):Czyli ze słownika wykreślamy pojęcia "uważam", "sądzę" itp.
No skoro wg Ciebie należy niszczyć bogactwo synonimiczne... tylko nie bardzo rozumiem jaki ma to związek z tym co napisałem
A swoją drogą prof. Miodek by Cię chyba zbeształ za chęć zubożania języka polskiego.
Cytat:Możesz odnosić ojęcie "wiary" do czego chcesz. Oczywiście w granicach moralności.
Tym razem nie bardzo rozumiem, niby dlaczego chcesz pojęcie wiary ograniczać etycznie ? Czyż nie mogę wierzyć np. w nihilizm etyczny ? Mogę, sam jestem nihilistą etycznym i ten że nihilizm etyczny jest przedmiotem mojej wiary. Wierzę w niego, wierzę, że to jest pogląd zgodny z prawdą. Więc z jakiej racji mam ograniczać pojęcie wiary, skoro rzeczywistośc jest inna - TAK, mogę wierzyć w pogląd w którym nie ma moralności
CUBE999 napisał(a):Nie CUBE999 ponieważ nie należę do chrześcijan. A tobie radzę owściągnąć nerwy-przecież froum służy dyskusji nie zaś obrażaniu

Na razie jedyną osobą która coś pisze o obrażaniu i denerwowaniu jesteś Ty. Ja dyskutuję.
Reputacja:
0
CUBE999 napisał(a):Mogę, sam jestem nihilistą etycznym O, to ciekawe. Czyli co negujesz ? Sam siebie ?
Zencognito napisał(a):CUBE999 napisał(a):Mogę, sam jestem nihilistą etycznym O, to ciekawe. Czyli co negujesz ? Sam siebie ?
Rzeczywiście CIEKAWE. Skoro dla Ciebie słowo "etyka" oznacza moje imię
Liczba postów: 375
Liczba wątków: 33
Reputacja:
0
CUBE999 napisał(a):pogląd w którym nie ma moralności
A propotego , moralność nie istnieje.
Jako człowiek mądry, ukazuj swój rozum ze skromnym umiarem. Babilońska księga mądrości.
|