To forum używa ciasteczek.
To forum używa ciasteczek do przechowywania informacji o Twoim zalogowaniu jeśli jesteś zarejestrowanym użytkownikiem, albo o ostatniej wizycie jeśli nie jesteś. Ciasteczka są małymi plikami tekstowymi przechowywanymi na Twoim komputerze; ciasteczka ustawiane przez to forum mogą być wykorzystywane wyłącznie przez nie i nie stanowią zagrożenia bezpieczeństwa. Ciasteczka na tym forum śledzą również przeczytane przez Ciebie tematy i kiedy ostatnio je odwiedzałeś/odwiedzałaś. Proszę, potwierdź czy chcesz pozwolić na przechowywanie ciasteczek.

Niezależnie od Twojego wyboru, na Twoim komputerze zostanie ustawione ciasteczko aby nie wyświetlać Ci ponownie tego pytania. Będziesz mógł/mogła zmienić swój wybór w dowolnym momencie używając linka w stopce strony.

Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Symbol ateizmu?
O, mój ulubiony, legendarny już link o "greater" scientists z tym fajnym błędem, że wychodzi 107,9% w ostatniej rubryczce ale wszystko dalej to olewają Uśmiech
Odpowiedz
rzeczywiście... haha ale babol Duży uśmiech W pierwszej rubryczce też jest ponad 100%... hm... trza więc poszukać czegoś wiarygodniejszego Język

eh... nie mogę znaleźć żadnych innych statystyk :/ w związku z tym wycofuję się z wcześniejszej tezy.
---
Najpewniejszą oznaką pogodnej duszy jest zdolność śmiania się z samego siebie. Większości ludzi taki śmiech sprawia ból.

Nietzsche
---
Polska trwa i trwa mać
Odpowiedz
Być koze to nie błąd. Nie znamy szczegołów dotyczących uzyskiwania statystyk. Mogła na przykład zawarta być opcja udzielenia podwójnej odpowiedzi na jedno pytanie i niektórzy mogli z niej skorzystać. Albo jakies inne niuanse, ktorych mozemy sie tylko domyslać.
Pomyśl tylko-tryliony organizmów kręcących sie dokoła, każdy pod hipnotycznym działaniem jedynej prawdy, wszystkie te prawdy identyczne i wszystkie logicznie sprzeczne ze sobą: Moje dziedziczne tworzywo jest najważniejszym tworzywem na Ziemi; jego przetrwanie usprawiedliwia twoją frustrację, ból, a nawet śmierć. I ty jesteś jednym z tych organizmów, i przeżywasz swoje życie w niewoli logicznego absurdu.
R.Wright [i]Moralne zwierzę
Odpowiedz
W Internecie napisali Uśmiech, że to pomyłka drukarska. Nie może to być błąd metody bo dla wcześniejszych badań wyniki sumują się do 100%, a badanie było prowadzone tę samą metodyką za każdym razem.
I live to the day I die
I live to the day I cry
I'm dead the day I lie
Odpowiedz
Cytat:Mogła na przykład zawarta być opcja udzielenia podwójnej odpowiedzi na jedno pytanie i niektórzy mogli z niej skorzystać.
Hm... no właśnie tak się zastanawiałem, że może ankietowani agnostycy mogli wybrać dodatkową opcję wiarę/niewiarę? W końcu agnostyk teista/ateista jest możliwym światopoglądem.

Wtedy w tabeli 2 zrozumiałe by były 1 i 3 kolumna, ale na ich tle dziwnie wyglądałaby środkowa...
---
Najpewniejszą oznaką pogodnej duszy jest zdolność śmiania się z samego siebie. Większości ludzi taki śmiech sprawia ból.

Nietzsche
---
Polska trwa i trwa mać
Odpowiedz
avidal napisał(a):Prowadziłeś badania? Gdybym ośmielił sie stwierdzic, ze ateiści są przeciętnie bystrzejsi, inteligentni, zgrabniejsi i milsi od teistów, pewnie oczekiwano by ode mnie wykazanie tego szeregiem statystyk. Czemu bezpieczne, kunktatorskie "średniactwo", wpisujace sie jak ulał w ogólny trend neoekumenizmu ateistów skromnisiów ma nie podlegać podobnym wymaganiom?
Dlatego proszę, juzewie, napisz, na jakiej podstawie opiera się Twój wyważony sąd?
Moje zdanie nie opiera się na żadnych badaniach, ale na obserwacji otoczenia, w którym przebywam (również internetu). Mam znajomych ateistów. Jedni doszli do tego światopoglądu po długich przemyśleniach, inni z powodu bezmyślnego buntu, czy zwykłego braku takiej potrzeby wiary, a jeszcze ktoś z przyczyn emocjonalnych (śmierć bliskich i absurdalny wniosek, że "bóg jest zły więc go nie ma"). Na naszym forum również można spotkać osoby wybitne, średniaków oraz ludzi niezbyt rozgarniętych.
Tak jak sugerował Athei, o ile dobrze rozumiem, to czy jesteśmy wierzący zależy również (w jakimś stopniu) od naszego garnituru uczuć. Jedni mają zimne spojrzenie na świat, ktoś inny jest bardzo uczuciowy i potrzebuje boga.
Oczywiście mogę się mylić. Nawet chciałbym, żeby ateiści okazali się grupą inteligentniejszą ;-).

lumberjack napisał(a):http://www.stephenjaygould.org/ctrl/news/file002.html
Juzew chyba akurat w tej kwestii nie ma racji. Ateiści i agnostycy pośród naukowców dominują...
I to jest pewnie prawda, już niezależnie od tego, czy w tych statystykach jest błąd. Myślę, że naukowcami zostają osoby z pewnymi wrodzonymi zadatkami na sceptycyzm i chęć zbadania świata samemu.
charm is deceptive
beauty is fleeting

http://www.youtube.com/watch?v=njuqQFRBcV4
Odpowiedz
juzew napisał(a):I to jest pewnie prawda, już niezależnie od tego, czy w tych statystykach jest błąd. Myślę, że naukowcami zostają osoby z pewnymi wrodzonymi zadatkami na sceptycyzm i chęć zbadania świata samemu.

Jak was to interesuje to tutaj jest więcej statystyk:
http://kspark.kaist.ac.kr/jesus/intellig...ligion.htm
Odpowiedz
juzew napisał(a):Moje zdanie nie opiera się na żadnych badaniach, ale na obserwacji otoczenia, w którym przebywam
Czyli na subiektywnej opinii opartej na obserwacji wycinka ateistycznej braci. Nie odbieram Ci prawa do posiadania określonego zdania w rzeczonym temacie, ale nie moze ono być traktowane jako skromny choćby wyznacznik stanu faktycznego.
Pomyśl tylko-tryliony organizmów kręcących sie dokoła, każdy pod hipnotycznym działaniem jedynej prawdy, wszystkie te prawdy identyczne i wszystkie logicznie sprzeczne ze sobą: Moje dziedziczne tworzywo jest najważniejszym tworzywem na Ziemi; jego przetrwanie usprawiedliwia twoją frustrację, ból, a nawet śmierć. I ty jesteś jednym z tych organizmów, i przeżywasz swoje życie w niewoli logicznego absurdu.
R.Wright [i]Moralne zwierzę
Odpowiedz
Ok, spoko. Dlatego nie będę traktował swojej opinii jako jakiejś absolutnej prawdy. To tylko moja obserwacja.
charm is deceptive
beauty is fleeting

http://www.youtube.com/watch?v=njuqQFRBcV4
Odpowiedz
Zastanawiam się czy IPU może być przeciwieństwem do skrajnej głupoty ludzkiej. Dokładnie chodzi mi o różne beznadziejne teorie spiskowe (NWO) i cały ruch głupiej kultury wielkich miast:
SLU (szacunek ludzi ulicy), białe kozaczki czy JPna100% (chyba wiadomo).

Sory za odkopanie tematu ale właśnie robię sobie koszulkę z IPU Duży uśmiech a co!
Wszyscy idą w życiu pod prąd... o ironio

Wszelkie moje stare, socjalistyczne, lewicowe wpisy należy uznać za nieważne i ich najlepiej nie czytać.

Odpowiedz
^Nicość^ napisał(a):Po prostu genialne logo. Amerykanie jednak czasem potrafią coś zrobić jak należy :-)

Raczej beznadziejne. Co ma ateizm do jądra atomowego? Raczej mieszanie pojęć tu znowu się kłania. Logo dobre, ale jako symbol scjentyzmu.
Odpowiedz
Moim zdaniem ateista niepowinien uznawac zadnego loga, boga, oraz religii, bo jest to sprzeczne z ateizmem i tyle...Ale jezeli juz jakies logo ateisci chcieliby bardzo miec to moim zdaniem powinien to byc wilk np. wyjacy do ksiezyca. Poniewaz wilki sa wolne, tak jak ateisci. Przynajmniej cos w tym rodzaju, ja tak mysle ...
it's my life...
Odpowiedz
http://symbolateizmu.blog.pl/ proszę.. przeczytajcie to Uśmiech
Odpowiedz
Cytat:[SIZE=4]Chrześcijanie mają swój krzyż - nie każdy go nosi codziennie przy sobie w jakiejkolwiek postaci. Jednak jasno kojarzy się krzyż z chrześcijaństwem. Greenpeace nie jest ugrupowaniem religijnym - jest to zgromadzenie ludzi o takich samych poglądach i celach - mają swój symbol. My! ateiści.. nie potrzebujemy do życia i do szczęścia symbolu, ale skoro mamy już wspólną nazwę oraz wspólne przekonania, poglądy.. to dlaczego nie możemy mieć czegoś więcje?! np. symbolu..
[/SIZE]

[SIZE=2]Nie zauważasz tego, że ten fragment nijak się ma do rzeczywistości? Kościół czy też greenpeace to zformalizowane organizacje, które mają konkretne cele i przekonania i dążą do ich realizacji. Idzie za nimi pewna ideologia, jakieś konkretne spojrzenie na świat. W przypadku ateizmu nic takiego nie występuje. Jedyne co łączy ateistów to niewiara w boga. Nie mamy wspólnych celów, nie mamy jednolitych poglądów na jakąkolwiek kwestię, oprócz istnienia boga. Wspólnych przekonań też nie mamy.

[/SIZE]
nil melius est quam cum ratione tacere

nil mirari, nil indignari, sed intellegere
Odpowiedz
jakby to powiedzial najbardziej znany komentator onetowskiego forum - bes sęsu...

ale jesli juz mialbym jakis wybrac :

[Obrazek: serce.png]
Odpowiedz
Jak dla mnie nie ma określonego symbolu ateizmu.Kiedyś jako taki symbol w awatarze na forum używałem obrazka w którym człowiek wyrzucał do kosza wszystkie inne symbole religijne.
Odpowiedz
Wiele niesformalizowanych grup ludzi ma swoje symbole, które wyróżniają ich wśród innych... Najlepszym przykładem są subkultury, wewnątrz których ludzie mają często dość odmienne poglądy a łączy ich tylko kilka drobnych cech... Myślę, że Ateizm powinien mieć swoje logo, chociażby po to, żebyśmy mogli się rozpoznawać. Dla mnie najlepszym symbolem Ateizmu zawsze będzie IPU, tyle z mojej strony.
[Obrazek: noreligion.jpg]
Jeśli bóg istnieje... To nienawidzę skur***!
Odpowiedz
Tsumoso napisał(a):Symbol ateizmu?

No to ja mam symboli od groma, do wyboru do koloru:
[Obrazek: noghostatheismsymbolsshgm2.gif]
Ha, to jeszcze nie koniec, więcej (aż 120 innych symboli w tym "emotki"):
[Obrazek: numberedatheistsymbolskq1.th.jpg][Obrazek: thpix.gif]
Niektóre są raczej kontrowersyjne - to dlatego, że ateizm jest częścią wielu filozofii, jest częścią wielu koncepcji etc

BTW wow ale ten topic jest stary

Pentagram trąci satanistycznym zabobonem...
Bunt przeciw Bogu nie czyni ateistą.[url="http://www.pisemko.blogspot.com"]
[/url]
Odpowiedz
Athei Overlord napisał(a):To ja was pogodze wszystkich. Przyjmijmy moj symbol (nosze go na sygnecie)

[Obrazek: 1ja.jpg]

Alfa z wpisana Omega. Przeciwienstwo symbolu z religii chrzescijanskiej.

Pomieszanie z poplątaniem - runy i greka Uśmiech Runami jest napisane: "prosimy nie wrzucać podpasek do toalety"...

Fajny sygnet.
Bunt przeciw Bogu nie czyni ateistą.[url="http://www.pisemko.blogspot.com"]
[/url]
Odpowiedz
Jedyny symbol ateizmu jaki byłbym w stanie zaakceptować to pusta kartka (zwój) i pióro, które w jej rogu pisze fenicką literę "alef".
(czyli A obrócone w lewo o 90 stopni, coś jak współczesny symbol kąta w geometrii)
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości