To forum używa ciasteczek.
To forum używa ciasteczek do przechowywania informacji o Twoim zalogowaniu jeśli jesteś zarejestrowanym użytkownikiem, albo o ostatniej wizycie jeśli nie jesteś. Ciasteczka są małymi plikami tekstowymi przechowywanymi na Twoim komputerze; ciasteczka ustawiane przez to forum mogą być wykorzystywane wyłącznie przez nie i nie stanowią zagrożenia bezpieczeństwa. Ciasteczka na tym forum śledzą również przeczytane przez Ciebie tematy i kiedy ostatnio je odwiedzałeś/odwiedzałaś. Proszę, potwierdź czy chcesz pozwolić na przechowywanie ciasteczek.

Niezależnie od Twojego wyboru, na Twoim komputerze zostanie ustawione ciasteczko aby nie wyświetlać Ci ponownie tego pytania. Będziesz mógł/mogła zmienić swój wybór w dowolnym momencie używając linka w stopce strony.

Ocena wątku:
  • 1 głosów - średnia: 5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Pytania do teistów
(17.01.2018, 01:45)nerwica napisał(a):
(12.12.2017, 09:42)Quinque napisał(a): Czy Hitler był Dobry?
Co to znaczy "Dobry"?
Pytasz czy w Hitlerze było dobro?
Czym jest dobro? Miłością?
Czy w Hitlerze była choć odrobina miłości, życzliwości?
Nie znamy jego qualiów.

Oczywiście. Hitler był człowiekiem, a nie jakimś kosmitą.
Lubił zwierzęta, był wegetarianinem, malował obrazki, ze wzruszeniem zwiedził muzeum Nietzchego.
Więcej grzechów nie pamiętam.
A nas Łódź urzekła szara - łódzki kurz i dym.
Odpowiedz
Quinque napisał(a):Czy Hitler był Dobry?
Tylko Bóg jest Dobry. Podobno.

Natomiast Hitler, jak wykazał przedmówca, był dobry – dla zwierząt. I Niemców – no, przynajmniej dla większości z nich chciał dobrze, najlepiej jak potrafił. Uważałbym jednak z tymi obrazkami. To były takie widoczki miejsko-wiejskie bez jednego ryczącego jelenia i ludzi też chyba na nich nie umieszczał. On malował, nie bójmy się tego powiedzieć głośno, świat bez Żydów.
Odpowiedz
Z tego, co piszesz, wynika, że także bez Niemców. Nie wydaje mi się, aby upodobania czysto estetyczne cokolwiek świadczyły o ludzkiej moralności. Powiedziałbym, że dobry człowiek to taki, który w drugim człowieku widzi dobro, coś, dla czego warto żyć. Zły człowiek widzi w drugim człowieku zagrożenie, coś, przed czym należy się chronić, także przez jego zniszczenie. Łatwo zauważyć, że każdy człowiek jest i dobry, i zły, chociaż proporcje mogą się zmieniać. Każdy normalny człowiek trochę boi się ludzi, nie da się inaczej mając biologicznie ukształtowany ludzki mózg. Można to nazwać grzechem pierworodnym. Jeśli więc Bóg jest dobry - Bóg może, bo nie ma mózgu - to znaczy, że Bóg widzi w człowieku tylko dobro, tylko i wyłącznie coś, co przyciąga i skłania do współpracy.
Odpowiedz
Strzałka Czy Bóg ma osobowość?
Odpowiedz
(17.01.2018, 12:50)ErgoProxy napisał(a): Uważałbym jednak z tymi obrazkami. To były takie widoczki miejsko-wiejskie bez jednego ryczącego jelenia i ludzi też chyba na nich nie umieszczał. On malował, nie bójmy się tego powiedzieć głośno, świat bez Żydów.
[Obrazek: HitlerMaryWithJesus.jpg]

Madonna z Dzieciątkiem, Adolf Hitler

Z perspektywy ateistycznej można uznać, że namalował co najmniej jednego Żyda i jedną Żydówkę.

Chociaż Jezus mało żydowski jest na tym obrazie z tymi blond aryjskimi lokami.

(17.01.2018, 13:58)ZaKotem napisał(a): Każdy normalny człowiek trochę boi się ludzi, nie da się inaczej mając biologicznie ukształtowany ludzki mózg.

Nie powinno się tego nazywać złem tylko zdroworozsądkową rezerwą wobec ludzi, których się nie zna i odnośnie których nie wiadomo czego się spodziewać.

Kiedy jedziesz samochodem i stosujesz zasadę ograniczonego zaufania wobec innych uczestników ruchu drogowego, to nie jesteś zły tylko rozsądny.
---
Najpewniejszą oznaką pogodnej duszy jest zdolność śmiania się z samego siebie. Większości ludzi taki śmiech sprawia ból.

Nietzsche
---
Polska trwa i trwa mać
Odpowiedz
To jest instynkt (w tym wypadku: samozachowawczy), podparty doświadczeniem, także cudzym. Ale przecież to samo może powiedzieć pedofil, który już wie, że da się molestować dzieci. To, że coś jest instynktowe, nie znaczy wcale, że jest neutralne etycznie. Tak samo to, że coś dotyczy wszystkich, wcale tak nie oznacza.
Odpowiedz
Jaki śmieszek przeniósł mój post do tego wątku? Pytanie o Hitlera zdawałem w temacie "pytania do ateistów"

Z tego co kojarzę, Hitler nie nakazywał zabijać za samo bycie żydem. Żydów zabijali urzędnicy którym władza uderzyła do łbów
Odpowiedz
(18.01.2018, 12:29)Quinque napisał(a): Jaki śmieszek przeniósł mój post do tego wątku? Pytanie o Hitlera zdawałem w temacie "pytania do ateistów"

Z tego co kojarzę, Hitler nie nakazywał zabijać za samo bycie żydem. Żydów zabijali urzędnicy którym władza uderzyła do łbów

Co ty nie powiesz?
Tak sobie sami uradzili, a Wódz bujał w obłokach.

Cytat:Jaka była rola kanclerza Trzeciej Rzeszy w zagładzie nacji żydowskiej? Oto fragment przemówienia Führera w Reichstagu w dniu 30 stycznia 1939 r.: „W ciągu mojego życia bardzo często byłem prorokiem i zwykle z tego powodu ze mnie szydzono. Dzisiaj raz jeszcze przepowiem przyszłość: jeżeli międzynarodowym żydowskim finansistom z Europy i spoza niej uda się jeszcze raz pogrążyć narody w wojnie światowej, to skutkiem nie będzie bolszewizacja ziemi, a tym samym zwycięstwo żydostwa, lecz unicestwienie rasy żydowskiej w Europie!”. Wielu historyków zwraca uwagę, że przemowa ta stanowi preludium i zapowiedź przyszłych wydarzeń.

W marcu 1942 r., dwa miesiące po konferencji w Wannsee, gdzie opracowano szczegółowy plan „ostatecznego rozwiązania kwestii żydowskiej” (Die Endlösung der Judenfrage), Joseph Goebbels w swoim dzienniku odniósł się do słynnego proroctwa Hitlera: „Na Żydach wykonywany jest wyrok, barbarzyński, ale w pełni zasłużony. Proroctwo, które Führer im ogłosił za doprowadzenie do nowej wojny światowej, zaczyna się spełniać w skrajnie przerażający sposób. W tym też Führer jest niezłomnym orędownikiem i rzecznikiem radykalnego rozwiązania”. Minister oświecenia publicznego i propagandy Trzeciej Rzeszy tym komentarzem idealnie ocenił rolę Hitlera w kwestii „ostatecznego rozwiązania”.
A nas Łódź urzekła szara - łódzki kurz i dym.
Odpowiedz
"Jak jeszcze raz, szmato, sprowokujesz mnie do bicia, to zobaczysz, że zęby stracisz" - typowy prorok, rzeczywiście.
Odpowiedz
(18.01.2018, 12:26)ZaKotem napisał(a): To jest instynkt (w tym wypadku: samozachowawczy), podparty doświadczeniem, także cudzym. Ale przecież to samo może powiedzieć pedofil, który już wie, że da się molestować dzieci. To, że coś jest instynktowe, nie znaczy wcale, że jest neutralne etycznie. Tak samo to, że coś dotyczy wszystkich, wcale tak nie oznacza.

Ok, dla mnie:

- instynktowna nieufność i ostrożność wobec nowo poznanych ludzi
- zasada ograniczonego zaufania do innych kierowców
- niewpuszczanie do kraju obcych ludzi jak leci, "bo Andżela tego chce".

...należą do zbioru rzeczy z zasady korzystnych; oszczędzających zbędnych cierpień, tragedii czy jeszcze jakichś innych przykrych sytuacji.
---
Najpewniejszą oznaką pogodnej duszy jest zdolność śmiania się z samego siebie. Większości ludzi taki śmiech sprawia ból.

Nietzsche
---
Polska trwa i trwa mać
Odpowiedz
(18.01.2018, 22:01)lumberjack napisał(a):
(18.01.2018, 12:26)ZaKotem napisał(a): To jest instynkt (w tym wypadku: samozachowawczy), podparty doświadczeniem, także cudzym. Ale przecież to samo może powiedzieć pedofil, który już wie, że da się molestować dzieci. To, że coś jest instynktowe, nie znaczy wcale, że jest neutralne etycznie. Tak samo to, że coś dotyczy wszystkich, wcale tak nie oznacza.

Ok, dla mnie:

- instynktowna nieufność i ostrożność wobec nowo poznanych ludzi
- zasada ograniczonego zaufania do innych kierowców
- niewpuszczanie do kraju obcych ludzi jak leci, "bo Andżela tego chce".  

...należą do zbioru rzeczy z zasady korzystnych; oszczędzających zbędnych cierpień, tragedii czy jeszcze jakichś innych przykrych sytuacji.
Zachowanie instynktowne u ludzi jest zawsze "neutralne etycznie". Mam na myśli etykę tworzoną przez ludzi. Zachowanie instynktowne to ssanie, oddychanie i inne niewyuczone zachowania lub nieustalone przez autorytety jako zachowania właściwe. Ponieważ zachowania instynktowne nie wynikają z doświadczenia i nauki - nie możemy ich rozpatrywać jako naganne lub właściwe w żadnym z systemów moralnych skonstruowanych przez człowieka. To chyba truizm, ale chciałem to właśnie uwypuklić.
Odpowiedz
(19.07.2013, 11:32)Nonkonformista napisał(a): 1. Dlaczego Bóg nie objawił się Chińczykom, Persom, starożytnym Egipcjanom tylko wybrał nomadów na pustyni?

Uśmiech
May all beings be free.
May all beings be at ease.
May all beings be happy
Odpowiedz
To pytanie nie ma sensu
Jakby objawił się Chinczykom, Persom, Japończykom, Egipcjanom to byście się pytali dlaczego nie objawił się Grekom, Inkom, Celtom czy komukolwiek innemu

Filmik mi się nie wyświetla więc nie wiem o czym jest
Odpowiedz
(06.06.2018, 20:32)Quinque napisał(a): To pytanie nie ma sensu
Jakby objawił się Chinczykom, Persom, Japończykom, Egipcjanom to byście się pytali dlaczego nie objawił się Grekom, Inkom, Celtom czy komukolwiek innemu

Tak, bo dla wszechmogącego to jakiś problem objawić się wszystkim ludziom. Przecież lepiej w jakiejś zapadłej dziurze.
Odpowiedz
(06.06.2018, 20:32)Quinque napisał(a): Filmik mi się nie wyświetla więc nie wiem o czym jest

Hmm...to może teraz ?  Cwaniak

(19.07.2013, 11:49)exodim napisał(a): 2. Dlaczego uważacie, że Bóg ingerował/ingeruje w świat idealnie zaprojektowany (a może według was nie jest taki)?
Bóg cały czas ewoluuje świat Uśmiech

(19.07.2013, 11:49)exodim napisał(a): 3. Czy rzeczywiście wierzycie w nieśmiertelność duszy? Czym jest dla was owa dusza?
Nie wiem - stosuję to pojęcie zależnie od kontekstu i od dnia Uśmiech Z reguły mam na myśli coś w rodzaju ciała emocjonalno-uczuciowego. Raczej przypuszczam, że po śmierci zostaje zachowane; może się trochę rozluźnia po opuszczeniu fizycznego ciała Uśmiech
May all beings be free.
May all beings be happy
Odpowiedz
Nie obejrzę. Bo i tak nic z tego nie zrozumiem
Odpowiedz
(19.07.2013, 12:16)Sofeicz napisał(a): 2. Dlaczego wierzysz, że Bóg cię kocha?
Bo lubię Uśmiech

Cytat:3. Dlaczego wierzycie w Boga?
Bo lubię Uśmiech
Cytat:Kiedy po raz pierwszy zetkneliście się z wiarą w Boga?
To zależy w którego Uśmiech Tak w ogóle to pewnie w przedszkolu, bo mam dyplom z katechizacji przedszkolnej ;D Chociaż nie wiem, czy nie liczyć swojego chrztu - tylko że niewiele z niego pamiętam Uśmiech

(19.07.2013, 12:20)El Commediante napisał(a): 4. Czy jest coś, co byłoby w stanie was przekonać, że Bóg jednak nie istnieje?
Chyba tylko sam Bóg  Duży uśmiech

Cytat:5. Dlaczego odrzucasz innych bogów?
Bo wiara w nich sprawia, że źle się czuję...kurczę się w sobie i gorzej mi się oddycha Uśmiech
Mówiąc prościej: nie chcę wyznawać żadnych stresujących przekonań, bo nie lubię stresu ;D

Cytat:6. Czy w wierze angażujesz rozum, czy tylko samą wiarę, jako taką ?
No jak w wierze można angażować rozum? Przecież rozum to rozum a wiara to wiara ;D

Cytat:7. Czy Twoim zdaniem, Muzułmanie i inni monoteiści wierzą w tego samego Boga co Ty?
Ja w sumie 'wierzę' w 3 Bogów - w każdego na trochę inny sposób (niestety jeden z nich jest ego-dystoniczny) Uśmiech Generalnie raczej myslę, że każdy ma własny obraz Boga...czy nawet kilka Uśmiech

Cytat:8. Jak wierzący tłumaczą fakt, że Bóg nie objawił się Chińczykom, Persom, starożytnym Egipcjanom, tylko wybrał prymitywnych nomadów na pustyni?
Ja nie twierdzę, że Bóg się nie objawił innym ludziom Uśmiech

Cytat:9.Czy Twoim zdaniem Bóg objawił się Mahometowi?
Co rozumiesz przez "objawił"? Uśmiech Absolut jest wszechobecny, więc się ciągle wszystkim 'objawia' Uśmiech

Cytat:10. Czy Maria Panna byla dziewicą, bo tak po bijatykach zadecydował Sobór w Efezie ?
Nie wiem, czy była dziewicą - możliwe nawet, że istnieją równoległe rzeczywistości i w jednej z nich (np. religijnej) była, a w drugiej (np. historycznej) nie Uśmiech

Cytat:11. Dlaczego bóg chce żywej relacji z człowiekiem ? Przecież jako wszechwiedzący i tak wszystko doskonale wiedziałby, co będzie sie działo w takiej "żywej" relacji.
12. Czy jeśli bóg czegoś chce, to przestaje jednocześnie być doskonały?
W jakim sensie "chce"? Uśmiech

Cytat:13. Dlaczego nadal rodzimy się według chrześcijaństwa z grzechem pierworodnym, pomimo tego, że Jezus podobno umarł za nasze grzechy? Czy mit, ze zmartwychwstał unieważnił jego śmierć za nasze grzechy?
Może z tego samego powodu, dla którego rodzimy się w śmiertelnych ciałach? Uśmiech

Cytat:14. Z jakim człowiekiem Bóg chce żywej relacji?
Z każdym? Uśmiech
May all beings be free.
May all beings be happy
Odpowiedz
(15.06.2018, 23:06)nerwica napisał(a): 3. Dlaczego wierzycie w Boga?

Bo lubię Uśmiech

I więcej pytań na temat religii nie trzeba już zadawać. Język
Przekonania są bardziej niebezpiecznymi wrogami prawdy, niż kłamstwa - F. Nietzsche

Odpowiedz
(23.06.2018, 01:19)J. S. Artur napisał(a): I więcej pytań na temat religii nie trzeba już zadawać. Język

No, jednak trzeba. Np. "Dlaczego lubicie wierzyć w Boga?"
Odpowiedz
I pada odpowiedź: Bo to fajne.
Sebastian Flak
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 3 gości