To forum używa ciasteczek.
To forum używa ciasteczek do przechowywania informacji o Twoim zalogowaniu jeśli jesteś zarejestrowanym użytkownikiem, albo o ostatniej wizycie jeśli nie jesteś. Ciasteczka są małymi plikami tekstowymi przechowywanymi na Twoim komputerze; ciasteczka ustawiane przez to forum mogą być wykorzystywane wyłącznie przez nie i nie stanowią zagrożenia bezpieczeństwa. Ciasteczka na tym forum śledzą również przeczytane przez Ciebie tematy i kiedy ostatnio je odwiedzałeś/odwiedzałaś. Proszę, potwierdź czy chcesz pozwolić na przechowywanie ciasteczek.

Niezależnie od Twojego wyboru, na Twoim komputerze zostanie ustawione ciasteczko aby nie wyświetlać Ci ponownie tego pytania. Będziesz mógł/mogła zmienić swój wybór w dowolnym momencie używając linka w stopce strony.

Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
szyszki & choinki
co było pierwsze?
to jest prawdziwe pytanie i dla atestów i dla katolików:
człowiek czy bóg?
Odpowiedz
Na początku był Chaos. Ot, co. Uśmiech
Odpowiedz
Nemezis napisał(a):Na początku był Chaos. Ot, co. Uśmiech

potem sie stworzył Zeus!!
Odpowiedz
Taxaxst napisał(a):To że cześć szablonu DNA małpy...

Napisałam "w uproszczeniu"

Taxaxst napisał(a):No właśnie nie wierzący musieli wymyślić sobie ewolucję jako próbę zrozumienia czegoś...

wierzy się w boga. ewolucja jest badana i udowodniona.
"To, że milczę, nie znaczy, że nie mam nic do powiedzenia." - Jonathan Carroll
Odpowiedz
Nemezis napisał(a):Gratuluję licznych sukcesów. Czuję, że osiągniesz jeszcze w życiu o wiele więcej.

Oczko

Dziękuję za wskazówkę Nemezis Oczko ,Właśnie mi coś nie pasowało gdy pisałem to słowo Uśmiech
Odpowiedz
PiotrekSceptyk napisał(a):sukcesy...ciekawe kto z zarejestrowanych w zeszłym roku userów pamięta lepiej Ciebie niż Ninea ? czas leci, nawet jeśli tego nie zauważasz, więc poza nie jest przekonująca, niemądra właściwie

hmma ja nie wiem nawet kto to Ninea. Oczko

Pozdrowionka
Odpowiedz
Drogi Taxaxstcie.

Nie udowadniaj nam swojej pokaźnej ignorancji wobec faktów i braku wiedzy z podstawowej botaniki ewolucyjnej. Jeśli uważasz, że miliony lat temu, gdy Ziemia była zapełniona mchami, wątrobowcami i paprociami nagle "ni z tego ni z owego" magicznie pojawiła się szyszka (albo "choinka" jak zwykłeś nazywać nagonasienne rośliny iglaste) to gratulacje. Kolejny raz ukazujesz, ze nie rozumiesz zupełnie mechanizmu ewolucji i zmienności. Powstanie pierwszej "choinki" z prawdziwego zdarzenia nie miało miejsca za pośrednictwem pstryknięcia magicznych boskich palców, ale trwało tysiące i miliony lat. W międzyczasie przez Ziemię przetoczyła się niezliczona ilość form pośrednich, która najpierw bardziej przypominała paprocie i mchy, a później jodły i modrzewie. W takim świetle pierwsza była "szyszka" jako odpowiednik zmutowanego paprociego spora, który miał to szczęście, że upadł na glebę a nie do wody - i wykiełkowało z niego cosik zdrewniałego przypominającego paprocio-choinkę, i wydało nowe spory - które już można np. nazwać szyszką (chociaż szyszka nie jest zarodnikiem ale magazynem zarodników).

Mogę powiedzieć, że moja odpowiedź brzmi: "szyszka była pierwsza", ale nie traktuj tego w ten sposób - że pojawiła się i już. Wiem, że może przyzwyczajenie i poglądy każą Ci to tak rozumieć. A żeby dalsza nasza konwersacja przebiegała już bez większych problemów odpowiedz mi na pytanie:

Jak interpretujesz biblię?
A) Dosłownie
B) Metaforycznie

Tylko jedna odpowiedź jest możliwa...
[Obrazek: userbar2.jpg][SIZE="1"]

[/SIZE][Obrazek: www_userbar.jpg]

Pytanie pierwsze... czy Pan mnie słyszy?
Odpowiedz
zborecque napisał(a):Drogi Taxaxstcie.

Nie udowadniaj nam swojej pokaźnej ignorancji wobec faktów i braku wiedzy z podstawowej botaniki ewolucyjnej. Jeśli uważasz, że miliony lat temu, gdy Ziemia była zapełniona mchami, wątrobowcami i paprociami nagle "ni z tego ni z owego" magicznie pojawiła się szyszka (albo "choinka" jak zwykłeś nazywać nagonasienne rośliny iglaste) to gratulacje. Kolejny raz ukazujesz, ze nie rozumiesz zupełnie mechanizmu ewolucji i zmienności. Powstanie pierwszej "choinki" z prawdziwego zdarzenia nie miało miejsca za pośrednictwem pstryknięcia magicznych boskich palców, ale trwało tysiące i miliony lat. W międzyczasie przez Ziemię przetoczyła się niezliczona ilość form pośrednich, która najpierw bardziej przypominała paprocie i mchy, a później jodły i modrzewie. W takim świetle pierwsza była "szyszka" jako odpowiednik zmutowanego paprociego spora, który miał to szczęście, że upadł na glebę a nie do wody - i wykiełkowało z niego cosik zdrewniałego przypominającego paprocio-choinkę, i wydało nowe spory - które już można np. nazwać szyszką (chociaż szyszka nie jest zarodnikiem ale magazynem zarodników).

Mogę powiedzieć, że moja odpowiedź brzmi: "szyszka była pierwsza", ale nie traktuj tego w ten sposób - że pojawiła się i już. Wiem, że może przyzwyczajenie i poglądy każą Ci to tak rozumieć. A żeby dalsza nasza konwersacja przebiegała już bez większych problemów odpowiedz mi na pytanie:

Jak interpretujesz biblię?
A) Dosłownie
B) Metaforycznie

Tylko jedna odpowiedź jest możliwa...

Jak interpretuję biblię..
Jeśli chodzi o biblię, to jest to najczęściej czytana księga na tej planecie i jednocześnie najmniej rozumiana. Lecz nic w tym dziwnego, bo skierowana była do innej mentalności która dawno przemineła więc i jej wartość jest mocno ograniczona. Poza tym przez to, że była setki razy przepisywana i przeredagowywana, dzisiaj dostępna biblia w sklepach treścią(pomijając tłumaczenie) nie przypomina wpełni oryginału. Więc jeśli już bym się wziął za jej studiowanie, pobieranie z niej jakichś nauk, to napewno nie interpretowałbym jej treści dosłownie.
Odpowiedz
Brawo! Polityk... :ogorek:
[Obrazek: userbar2.jpg][SIZE="1"]

[/SIZE][Obrazek: www_userbar.jpg]

Pytanie pierwsze... czy Pan mnie słyszy?
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości