To forum używa ciasteczek.
To forum używa ciasteczek do przechowywania informacji o Twoim zalogowaniu jeśli jesteś zarejestrowanym użytkownikiem, albo o ostatniej wizycie jeśli nie jesteś. Ciasteczka są małymi plikami tekstowymi przechowywanymi na Twoim komputerze; ciasteczka ustawiane przez to forum mogą być wykorzystywane wyłącznie przez nie i nie stanowią zagrożenia bezpieczeństwa. Ciasteczka na tym forum śledzą również przeczytane przez Ciebie tematy i kiedy ostatnio je odwiedzałeś/odwiedzałaś. Proszę, potwierdź czy chcesz pozwolić na przechowywanie ciasteczek.

Niezależnie od Twojego wyboru, na Twoim komputerze zostanie ustawione ciasteczko aby nie wyświetlać Ci ponownie tego pytania. Będziesz mógł/mogła zmienić swój wybór w dowolnym momencie używając linka w stopce strony.

Ankieta: Czy jako niewierzący/a dokonałeś/aś aktu apostazji?
Nie posiadasz uprawnień, aby oddać głos w tej ankiecie.
Tak
28.46%
35 28.46%
Nie
71.54%
88 71.54%
Razem 123 głosów 100%
*) odpowiedź wybrana przez Ciebie [Wyniki ankiety]

Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Apostazja
NonOmnis napisał(a):Żałosne... ŻAŁOSNE :wall:, analogicznie życzę księdzu namaszczającemu: umierać wśród ateistów i choć będzie chciał namaszczenia to go nie otrzyma-z miłości.

Wydaje mi się, że całą tę hisiorię klecha wymyślił na poczekaniu z potrzeby
chwili. Czyja córka (znając światopogląd ojca) posąpi wbrew jego woli ?
Lecz jeśli to prawda ........brak słów
Odpowiedz
Piszę swój 1 post więc proszę o wyrozumiałość.
Wracając do tematu apostazji. Mam wiele wrogości w domu z tego powodu. Mówią "możesz w boga nie wierzyć ale poco osctentacyjnie to pokazywac". Ponieważ brak akceptacji ze strony rodzica uniemożliwia mi dokonanie tego aktu narazie(mam 17 lat), poszukuje odpowiedzi czy dalo by to radę zrobić przed 18? Swiadków znajde ale podpisu rodzica nie mam szansy zdobyc.
Odpowiedz
nie wydaje mi się, że potrzeba zgody rodziców na wypisanie się z kościoła. zgodnie z nauką kościoła masz tzw. "używanie rozumu" od 8 roku życia Uśmiech
Odpowiedz
Coś o tym "używaniu rozumu" wiem. Jak czytałem ten podpunkt w kanonicznym coś tam to omal ze śmiechu nie spadłem z krzesła.

Ale "akt prawny"- czy to da radę jakość obejść?
Odpowiedz
Uwazam, ze to RODZICE powinni nas powypisywac z tej sekty - takie prwao powinno powstac! Duży uśmiech
Odpowiedz
Frodo272 napisał(a):Piszę swój 1 post więc proszę o wyrozumiałość.
Wracając do tematu apostazji. Mam wiele wrogości w domu z tego powodu. Mówią "możesz w boga nie wierzyć ale poco osctentacyjnie to pokazywac". Ponieważ brak akceptacji ze strony rodzica uniemożliwia mi dokonanie tego aktu narazie(mam 17 lat), poszukuje odpowiedzi czy dalo by to radę zrobić przed 18? Swiadków znajde ale podpisu rodzica nie mam szansy zdobyc.

Witaj Frodo 272
Wogów zawsze będziesz miał/a bez względu co zrobisz w tej sprawie bo taka
jest chrześcijańska miłośc i tolerancja.Moja sugestia - przygotuj się do aktu
Apostazji (wiek min 18 lat). Raz jeszcze przemyśl sprawę i zachowaj spokój.
To będzie Twoja decyzja . Ja do apostazji "dojrzewałem" 32 lata .Dziś jestem
wolnym człowiekiem i uwierz - warto .
Odpowiedz
Wrogów się nie boje gdyż nietolerancja ludzi nieświadomych mnie nie obchodzi całkowicie.
Ja swój inny poglad na religie zacząłem kształtować od podstawówki. Myśle że jest to świadoma decyzja gdyż nie czuje sie ani troche członkiem "wspólnoty kościoła".
Odpowiedz
Niestety nie da rady wypisać się z koscioła bez zgody rodziców. Zeby się wypisac musisz złożyć oświadczenie woli, a do tego musisz mieć zdolność do czynności prawnych (co do zasady od 18 lat). Jeśli nie masz 18 lat w twoim imieniu występują Twoich rodzice. Więc niestety nie da sie tego obejść Smutny
Odpowiedz
Eurydiale napisał(a):Niestety nie da rady wypisać się z koscioła bez zgody rodziców. Zeby się wypisac musisz złożyć oświadczenie woli, a do tego musisz mieć zdolność do czynności prawnych (co do zasady od 18 lat). Jeśli nie masz 18 lat w twoim imieniu występują Twoich rodzice. Więc niestety nie da sie tego obejść Smutny
dlaczego? ograniczoną zdolność do czynności prawnych masz już od 13 roku życia (możesz na przykład pełnoprawnie dysponować zarobioną przez siebie kasą). ograniczone jest zaciąganie zobowiązań, ale wypisanie się z kk to nie żadne zobowiązanie. poza tym same warunki apostazji i procedura to wewnętrzna sprawa kościoła i prawo państwowe nie ma tu nic do rzeczy.

praktycznie to nie wygląda oczywiście tak fajnie, bo pierwsze co proboszcz robi, to pewnie dzwoni do rodziców... teoretycznie jednak nie jestem przekonany co do tych 18 lat. trzeba by zapytać jakiegoś prawnika który zajmuje się stosunkiem państwo-kościół.
Odpowiedz
[COLOR="Red"]http://apostazja.pl/rozmownica_fragment.mp3
Ostatnie namaszczenie wbrew woli chorego, czyli jak wszystko można usprawiedliwić miłością bliźniego.[/COLOR]

A to skurwiel...
Jeden jedyny wykuty na pamięć powód: bo to z miłości!
A co kurwa z szacunkiem do chorego, tolerancją, zwykłą ludzką przyzwoitością, honorem????

Batmani nie przyjmują do wiadomości żadnych argumentów, bo TO ONI WIEDZĄ LEPIEJ.
Społeczeństwo polskie cały czas jest uciskane: najpierw przez moskali, a teraz przez czarnych... Zero kurwa wolności> to po kiego chuja było wprowadzać demokrację??????????????????????????????????????????????????????????????
"Do not fear death. Death is always at your side. When you show fear, it will spring at you faster than light. If you do not show fear, it will only gently look over you..."
Odpowiedz
Seba46rounder napisał(a):[COLOR="Red"]http://apostazja.pl/rozmownica_fragment.mp3
Ostatnie namaszczenie wbrew woli chorego, czyli jak wszystko można usprawiedliwić miłością bliźniego.[/COLOR]

A to skurwiel...
Jeden jedyny wykuty na pamięć powód: bo to z miłości!
A co kurwa z szacunkiem do chorego, tolerancją, zwykłą ludzką przyzwoitością, honorem????

Batmani nie przyjmują do wiadomości żadnych argumentów, bo TO ONI WIEDZĄ LEPIEJ.
Społeczeństwo polskie cały czas jest uciskane: najpierw przez moskali, a teraz przez czarnych... Zero kurwa wolności> to po kiego chuja było wprowadzać demokrację??????????????????????????????????????????????????????????????

Dlatego trzeba jak najszerzej zachęcać do apostazji Duży uśmiech
Efemental :: nasz punkt słyszenia | Blog Magnusa | Fotogaleria

Postanowiłem żyć wiecznie - na razie wszystko idzie po mojej myśli.
Odpowiedz
Drogi Frodo! Jako osoba niepełnoletnia (witam w klubie, tez mam 17 lat :mrgreen: ) nie możesz podpisywać żadnych dokumentów, ponieważ masz ograniczoną zdolność prawną czy jakoś tak. Dopóki nie masz plastiku, czyli dowodu, masz status "dziecka" (mnie też to wkurza :-] ). Wykorzystaj ten czas na zastanowienia - ja tak robię.
Odpowiedz
Cathryn napisał(a):Dopóki nie masz plastiku, czyli dowodu...
Tak się akurat składa, że posiadanie dowodu wcale nie musi świadczyć o pełnoletniości. To tak gwoli informacji.
[Obrazek: nightwish3cn6.jpg]
Odpowiedz
Jednak jest osoba, której podobno udało się wypisać przed osiągnięciem pełnoletniości.
http://forum.apostazja.pl/viewtopic.php?t=89
[SIZE="2"]"
  • Jedynym dobrem jest przyjemność, a jedynym złem - przykrość.
  • Przyjemność to stan przelotny, trwa dopóty dopóki działa bodziec, a szczęście jest sumą tych częściowych przyjemności.
  • Przyjemność jest stanem pozytywnym, więc nie polega tylko na braku cierpienia.
  • Przyjemności różnią się intensywnością, ale nie jakością.
"[/SIZE]
Odpowiedz
Znowu nie sprecyzowałam - NonOmnis, masz rację. Jest to pełnoletniość, tylko w sensie prawnym.
(Nie mogę zerknąć na zawartość linku, bo wyskakuje okienko z logowaniem, a z rejestracją wolę trochę poczekać.)
Tak jako ciekawostka: w moim mieście już księża zaczęli na apostazji podobno zarabiać! Słyszałam, że od wypisu biorą 40 złotych... Rozbój w biały dzień.
Odpowiedz
Cathryn napisał(a):Znowu nie sprecyzowałam - NonOmnis, masz rację. Jest to pełnoletniość, tylko w sensie prawnym.
Nie nie Uśmiech Chodziło mi o to, że plastik możesz mieć równie dobrze nie mając 18 lat, tyle że wtedy jest to tzw. plastik tymczasowy, a jego tymczasowość polega tylko na tym, że ważność dowodu jest na 5, a nie na 10 lat.
[Obrazek: nightwish3cn6.jpg]
Odpowiedz
Cos o tym słyszałam. Ale zamiast wyrabiać sobie w wieku powiedzmy 17 lat dowód tymczasowy, skoro można poczekać do urodzin i potem wyrobić sobie normalny.
Są ekstremalne sytuacje, ale jeżeli nic specjalnego się nie dzieje, to lepiej być cierpliwym.
Odpowiedz
NonOmnis napisał(a):Nie nie Uśmiech Chodziło mi o to, że plastik możesz mieć równie dobrze nie mając 18 lat, tyle że wtedy jest to tzw. plastik tymczasowy, a jego tymczasowość polega tylko na tym, że ważność dowodu jest na 5, a nie na 10 lat.
Tak... Zastanawiałam się nad tym, gdy rozpoczęłam w miarę samodzielne życie, mając 17 lat i miałam problemy z założeniem 'dorosłego' konta w banku, zapisem na studia... Taki plastik się przydaje. Przy odrobinie szczęścia da się nawet piwo kupić Oczko

A jeśli dodatkowo załatwić apostazję, to jestem za. Oczko
[SIZE="1"]There's a feeling I get when I look to the west
And my spirit is crying for leaving
In my thoughts I have seen rings of smoke through the trees
And the voices of those who stand looking
and it makes me wonder
really makes me wonder[/SIZE]
Odpowiedz
Tak plastik mam ale poza alkoholem mi nic nie daje.
Odpowiedz
No to wszystko jasne...
Trzeba czekać do osiemnastki, mój dorgi, nic nie poradzisz. ^^'
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: