To forum używa ciasteczek.
To forum używa ciasteczek do przechowywania informacji o Twoim zalogowaniu jeśli jesteś zarejestrowanym użytkownikiem, albo o ostatniej wizycie jeśli nie jesteś. Ciasteczka są małymi plikami tekstowymi przechowywanymi na Twoim komputerze; ciasteczka ustawiane przez to forum mogą być wykorzystywane wyłącznie przez nie i nie stanowią zagrożenia bezpieczeństwa. Ciasteczka na tym forum śledzą również przeczytane przez Ciebie tematy i kiedy ostatnio je odwiedzałeś/odwiedzałaś. Proszę, potwierdź czy chcesz pozwolić na przechowywanie ciasteczek.

Niezależnie od Twojego wyboru, na Twoim komputerze zostanie ustawione ciasteczko aby nie wyświetlać Ci ponownie tego pytania. Będziesz mógł/mogła zmienić swój wybór w dowolnym momencie używając linka w stopce strony.

Ocena wątku:
  • 1 głosów - średnia: 5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Co obecnie czytacie?
kończe Rzeźnie numer pięć Vonneguta.
jestem pod niemałym wrażeniem.
Pociągają mnie nie te rzeczy, co trzeba: lubię pić, jestem leniwy, nie mam boga, polityki, idei ani zasad. Jestem mocno osadzony w nicości, w swego rodzaju niebycie, i akceptuję to w pełni - Bukowski

- Panie Trout - spytała - czy jeśli wygram, będę mogła zabrać też siostrę?
- Gówno - odpowiedział Kilgore Trout - Myślisz, że pieniądze rosną na drzewach? - Vonnegut
Odpowiedz
a co to!? ateisty nic nie czytają, czy jak Oczko

u mnie na monitorze Kompleks Portnoya Rotha Philipa.
dobre to.
Pociągają mnie nie te rzeczy, co trzeba: lubię pić, jestem leniwy, nie mam boga, polityki, idei ani zasad. Jestem mocno osadzony w nicości, w swego rodzaju niebycie, i akceptuję to w pełni - Bukowski

- Gówno - odpowiedział Kilgore Trout - Myślisz, że pieniądze rosną na drzewach? - Vonnegut
Odpowiedz
nex napisał(a):u mnie na monitorze Kompleks Portnoya Rotha Philipa.
dobre to.
Czytałam to w 1 klasie liceum... Nie wiem jakim cudem mój ojciec to miał na półce...
Ogólnie wtedy miałam z tego dużo zabawy ;-)
[SIZE="1"]PRZYSIĘGAM NA SWOJE ŻYCIE I SWOJĄ MIŁOŚĆ DO NIEGO, ŻE NIGDY NIE BĘDĘ ŻYŁA DLA INNEGO CZŁOWIEKA ANI PROSIŁA GO, BY ŻYŁ DLA MNIE[/SIZE]
Odpowiedz
Mary K. Baxter - Rzeczywistośc Piekła

Zaklinam was, zapoznajcie sie z tym prawdziwym świadectwem Prawdy!
Jak wielki jest upadek ludzkości najlepiej pokazuje fakt, że nie ma już ani jednego ludu czy plemienia u którego fakt narodzin wywoływałby żałobę i lamenty. (Cioran)

Odpowiedz
Kilgore Trout napisał(a):Zaklinam was, zapoznajcie sie z tym prawdziwym świadectwem Prawdy!

To świadectwo doprowadziło mnie do bluźnierstwa przeciwko sobie...
[SIZE="1"]PRZYSIĘGAM NA SWOJE ŻYCIE I SWOJĄ MIŁOŚĆ DO NIEGO, ŻE NIGDY NIE BĘDĘ ŻYŁA DLA INNEGO CZŁOWIEKA ANI PROSIŁA GO, BY ŻYŁ DLA MNIE[/SIZE]
Odpowiedz
Tak wielka jest moc Pana Uśmiech

Ja po tej oswiecajacej lekturze zabieram sie za Alien Sex: The Body and Desire in Cinema and Theology ale nie wiem czy dam rade, musze sobie jakis sprzet do czytania ebookow kupic :|
Jak wielki jest upadek ludzkości najlepiej pokazuje fakt, że nie ma już ani jednego ludu czy plemienia u którego fakt narodzin wywoływałby żałobę i lamenty. (Cioran)

Odpowiedz
komiksy o Thorgalu przy Ensiferum w tle Oczko wiking mode on Uśmiech

Kilgore Trout napisał(a):Mary K. Baxter - Rzeczywistośc Piekła

Zaklinam was, zapoznajcie sie z tym prawdziwym świadectwem Prawdy!

ja się już jakiś czas temu zapoznałam, ale pamiętam, że najbardziej grzałam z niedźwiedzia grizzly, i powiedzmy, z tego:

Cytat:Kobieta zawołała do Jezusa: „Moja dusza naprawdę cierpi. Stąd nie ma wyjścia. Wiem, że pożądałam świata bardziej niż Ciebie, Panie. Pragnęłam bogactwa, sławy oraz szczęścia i dostałam to. Mogłam kupić wszystko, co chciałam. Byłam swoim własnym szefem. Byłam najładniejszą, najlepiej ubraną kobietą moich czasów. Miałam bogactwo, sławę i powodzenie, lecz odkryłam, że nie mogłam zabrać ich ze sobą po śmierci. Panie, piekło jest straszne! Nie mam wytchnienia w dzień i w nocy. Stale mnie torturują. Pomóż mi. Panie" - wołała.
[...]
Płomienie trawiły ją, gdy wyciągała ręce w kierunku Jezusa, lecz Ten powiedział: „Wyrok został już wydany". Łzy spływały z Jego policzków, kiedy podchodziliśmy do następnego dołu. Płakałam w swoim wnętrzu z powodu horroru piekła. „Drogi Panie," - łkałam - „te tortury są zbyt prawdziwe. Kiedy dusza przychodzi tutaj, nie znajduje nadziei, miłości ani życia. Piekło jest zbyt realne". Nie ma dla niej ratunku, pomyślałam. Na zawsze musi pozostać w tych płomieniach.

widać, gdzie autorkę boli Oczko
[SIZE="1"]There's a feeling I get when I look to the west
And my spirit is crying for leaving
In my thoughts I have seen rings of smoke through the trees
And the voices of those who stand looking
and it makes me wonder
really makes me wonder[/SIZE]
Odpowiedz
Ayn Rand "Źródło"

Książka jest wspaniała. Na razie nic więcej nie mogę z siebie wykrztusić...
Odpowiedz
Czyżby kolejny "kobiecy" ezoteryczno-filozoficzny wykrztuś?
Odpowiedz
Al-Rahim napisał(a):Czyżby kolejny "kobiecy" ezoteryczno-filozoficzny wykrztuś?
No ładnie...
:-]
Jeszcze nie przeczytałam całej, ale...
Jest to świetne studium człowieka, który zna siebie i potrafi żyć zgodnie z sobą, podążając własną drogą - tu każde pójście na kompromis skończy się porażką... Postawa indywidualistyczno - egoistyczna, ale konsekwentna w działaniu.
Odpowiedz
Al-Rahim napisał(a):Czyżby kolejny "kobiecy" ezoteryczno-filozoficzny wykrztuś?

Zdezorientowanyhock: Coś takiego pod adresem czegokolwiek co napisała Ayn Rand to brzmi kiepski żart. Można się nie zgadzać z niektórymi jej poglądami, libertarianizm obiektywistyczny nie jest nieskazitelną prawdą, ale bez przesady !
Zły neoliberalny/libertariański Kot (czarny & drapieżny).
-----------------------------------
2025r- Prywatnie tworzę postapo grę, jeśli lubisz czarny humor to polecam.
DARMOWE Demo-  Because The World Died by liberty90
Pisywałem od długiego czasu; część moich starszych wypowiedzi można traktować jako nieaktualne.
BARDZO NIEAKTUALNE.
Odpowiedz
._. Libertarianizm.

Ja czytam Zahira - P. Coehlo.

Hastur napisał(a):[...] są to tak samo wirtualne "straty" jak pieniądze, które skarb państwa "traci" na niezapłaconych podatkach; [...] Dodatkowym absurdem w tym przypadku jest fakt, że rzekomo "ukradzione" pieniądze zostają w kieszeni... ich pierwotnego posiadacza :o Co nieuchronnie prowadzi do konkluzji, iż człowiek może okraść państwo z własnych pieniędzy :lol2:

Odpowiedz
Mojwa napisał(a):._. Libertarianizm.

Filozofia obiektywizmu, którą Rand propagowała swoimi książkami. Ona sama chyba nie nazywała się "libertarianką" tylko po prostu: zwolenniczką ateizmu (realizmu, racjonalizmu), egoizmu & kapitalizmu; co nazywała Obiektywizmem. Jednak liberałowie i libertarianie na tyle często się na nią powołują, że niektórzy uznają obiektywizm za odłam libertarianizmu właśnie, chociaż niezupełnie w zgodzie z intencjami Rand. Więc właściwie to trochę uprościłem.
Zły neoliberalny/libertariański Kot (czarny & drapieżny).
-----------------------------------
2025r- Prywatnie tworzę postapo grę, jeśli lubisz czarny humor to polecam.
DARMOWE Demo-  Because The World Died by liberty90
Pisywałem od długiego czasu; część moich starszych wypowiedzi można traktować jako nieaktualne.
BARDZO NIEAKTUALNE.
Odpowiedz
Ahijah napisał(a):Ayn Rand "Źródło"

Książka jest wspaniała. Na razie nic więcej nie mogę z siebie wykrztusić...

Oczywiście ze jest wspaniała.Uśmiech Jak skończysz to sięgnij po Atlasa Zbuntowanego.
Stalk the weak, crush their skulls, eat their hearts, and use their entrails to predict the future.
Odpowiedz
Rothein napisał(a):Oczywiście ze jest wspaniała.Uśmiech Jak skończysz to sięgnij po Atlasa Zbuntowanego.

Oczywiście Uśmiech
Odpowiedz
Skończyłem właśnie "Swiętą księgę cholernego Proutto" Topora, na końcówkę chyba już specjalnie nie miał pomysłu, ale generalnie fantastyczny humor Oczko
Odpowiedz
'Nietzsche' Kuderowicza - chyba nie muszę przedstawiać książki.
Odpowiedz
Maat napisał(a):Czytałam to w 1 klasie liceum... Nie wiem jakim cudem mój ojciec to miał na półce...
Ogólnie wtedy miałam z tego dużo zabawy ;-)

przed chwilą skończyłem. Roth jest cyniczny i potrafi rozbawić.
tematyka książki przypomina mi Gombrowicza. w centrum podobne pytanie na ile jednostkę mogę krępować/tworzyć schematy wdrukowywane przez społeczeństwo i gdzie w tym wszystkim znaleźć miejsce dla 'ja'.

a teraz zabieram się za:
Akwarium - Suworowa

Odpowiedz
nex napisał(a):tematyka książki przypomina mi Gombrowicza. w centrum podobne pytanie na ile jednostkę mogę krępować/tworzyć schematy wdrukowywane przez społeczeństwo i gdzie w tym wszystkim znaleźć miejsce dla 'ja'.
O tak. Teraz to widzę, tylko gdy ją czytałam, miałam małe pojęcie o Gombrowiczu.

Dodatkowo nasuneła mi się refleksja o książkach "zbyt poważnych" dla młodych ludzi (szkoła podstawowa, gimnazjum, liceum)... Okazuje się, że z takich książek w bardzo młodym wieku wynosi się dużo mniej niż później. A na pewno są to inne refleksje.
Odpowiedz
Maat napisał(a):Dodatkowo nasuneła mi się refleksja o książkach "zbyt poważnych" dla młodych ludzi (szkoła podstawowa, gimnazjum, liceum)... Okazuje się, że z takich książek w bardzo młodym wieku wynosi się dużo mniej niż później. A na pewno są to inne refleksje.

na czymś jednak trzeba zbudować dojrzałość. dlatego też wydaje mi się, że warto zaczynać mimo wszystko od "poważnych lektur". byle z umiarem!

Akwarium. świetne! poszerza obraz działalności służb i zwraca uwagę np na działalność WSI. jednak dobrze, że PIS rozwiązał te siły.

a jutro najprawdopodobniej wezmę się za Zwrotnik Koziorożca Millera.

Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości