To forum używa ciasteczek.
To forum używa ciasteczek do przechowywania informacji o Twoim zalogowaniu jeśli jesteś zarejestrowanym użytkownikiem, albo o ostatniej wizycie jeśli nie jesteś. Ciasteczka są małymi plikami tekstowymi przechowywanymi na Twoim komputerze; ciasteczka ustawiane przez to forum mogą być wykorzystywane wyłącznie przez nie i nie stanowią zagrożenia bezpieczeństwa. Ciasteczka na tym forum śledzą również przeczytane przez Ciebie tematy i kiedy ostatnio je odwiedzałeś/odwiedzałaś. Proszę, potwierdź czy chcesz pozwolić na przechowywanie ciasteczek.

Niezależnie od Twojego wyboru, na Twoim komputerze zostanie ustawione ciasteczko aby nie wyświetlać Ci ponownie tego pytania. Będziesz mógł/mogła zmienić swój wybór w dowolnym momencie używając linka w stopce strony.

Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Horoskop
Ponoć człowiek rodzi się jako czysta tablica ( tabula rasa ). Poprzez doświadczenia i tresurę ( wychowanie ) kształtujemy swoją osobowość. Każdy jest inny, różnimy się od siebie. Przez to życie jest ciekawsze i nie do przewidzenia. Jesteśmy kowalami swojego losu, to co zrobimy dziś może mieć różne konsekwencje w przyszłości, nawet tej najdalszej.

O ile jestem w stanie zrozumieć wiarę w boga ( w końcu słabe umysły potrzebują nadzieji, że kiedyś będzie lepiej ), o tyle nie jestem w stanie zrozumieć osób czytających regularnie horoskopy. Czy jest to jedynie zabawa ? Czy oni na prawdę w to wierzą ? Pod przepowiednie można podczepić dowolne wydarzenie, są one tak bardzo elastyczne, że w końcu mali ludzie zaczynają wierzyć w siłę przepowiedni.

Ostatnio z ciekawości przeczytałem mój horoskop opisowy na onecie. Nie ukazał mi on mojej przyszłości, a jedynie charakter. Musze z przykrością przyznać, że wiele w nim jest prawdy o mnie. Poprosiłem, więc znajomego ( również ateistę ) by przeczytał opis swojego znaku zodiaku. U niego również wiele rzeczy się zgadzało. Opisy obu znaków nie są jednak takie same, nie są nawet podobne.

Dodam, że nie wierzę by moje życie było zapisane w gwiazdach. Zastanawiam się jedynie, jak konstruowane są takie horoskopy.
Odpowiedz
Pewnie są pisane na tyle elastycznie by każdy znalazł choć jedną swoją cechę w takim opisie.
Co zaś do horoskopów dotyczących przyszłości to rzeczywiście są elastyczne. Sądzę, że jeśli ktoś przeczyta w horoskopie, że spotka go coś przykrego, to po fakcie dopasuje jakieś przykre wydarzenie, które go spotkało. Nie wiem – może na zasadzie autosugestii. Moja sąsiadka dorabia sobie jako "wróżka" (pisze horoskopy do lokalnej gazety). Zapytam ją jak to robi i wszystko będzie wiadomo.
[sub]
Post był edytowany przez autora dnia 02 25 2005 o godzinie 14:22
[/sub]
„WOLNOŚĆ TO JEDNOSTKA, PRZYMUS TO PAŃSTWO.”

"W co motłoch bez dowodów uwierzył, jakże byśmy mogli to dowodami obalić?!"-F. Nietzsche

Odpowiedz
potrzeba czytania horoskopów wynika z pewnej typowo ludzkiej tendencji do porządkowania w umyśle otaczającego świata. to porządkowanie polega ogólnie mówiąc na budowaniu umysłowych reprezentacji (np. pojęć) obiektów, ludzi ale też i zdarzeń. wszystko to służy zachowaniu poczucia kontroli nad światem tzn. antycypacji zdarzeń, zmian i przystosowaniu się do nich. każdy człowiek poszukuje tej kontroli na różne sposoby np. w religii, która daje złudzenie przewidywalności (boska sprawiedliwość, przepowiednie biblijne itd.) inni poszukują tej kontroli w astrologii, inni w nauce i racjonalizowaniu świata, jeszcze inni w tzw. \"myśleniu magicznym\". możnaby się pewnie doszukać wielu takich sposobów radzenia sobie z niepewnością.
co się zaś tyczy wiarygodności tych \"horoskopowych przepowiedni\" to oczywiście zgadzam się z Elder Witch, są one bardzo elastyczne i dadzą się dopasować do wielu historii z życia wziętych. a wszystko to podlega dwóm znanym w psychologii zasadom tzw. selektywnej percepcji i samospełniającym się hipotezom. czyli krótko mówiąc widziśz to co chcesz widzieć a dzieje się to co założyłeś że może się wydarzyć. zbytnie uproszczenie ale mam nadzieję, że Cię zadowoli.
Odpowiedz
Proponuję doświadczenie. Niech jedna osoba wydrukuje (np. z Onet.pl) opisy charakteru ludzi spod różnych znaków - wykreśli wszystkie słowa wskazujące nazwę znaku - i poda wszystkie teksty królikowi doświadczalnemu by odgadł swoją charakterystykę.

Horoskopy to marnowanie papieru, ale skoro niektórzy lubią tak bezwartościowe rzeczy... ich sprawa. Fanatycy wydają na to nawet ciężkie pieniądze, jednak najgorsze jest gdy jakiś polityk lub inna znacząca osoba prosi o radę wróżki.
Odpowiedz
To może ja sie tego podejmę Język. Nie będę tylko przepisywał całości dla każdego znaku bo jest tego od groma. Pod znakami odpowiedź który znak jest który. Sporo czytania ale może komuś będzie sie chciało Oczko.

-------------------------------------------------------------------------

-----1-----

Aktywność i odwaga to główne cechy osób urodzonych pod Znakiem xxx. Znakiem tym włada planeta Mars, kojarzona z greckim bogiem wojny. Urodzeni pod Znakiem xxx to osoby silne i energiczne.

Z trudem poddają się władaniu autorytetów, cenią wolność i indywidualność. Są optymistami i potrafią się bawić. Aktywne i przedsiębiorcze xxx to osoby niezastąpione wszędzie tam, gdzie trzeba wykazać się odwagą oraz zdecydowaniem.

Ich energia czyni możliwym każde przedsięwzięcie, a zapał przekonuje najbardziej niezdecydowanych. Czasami jednak xxx najpierw zaczynają działać, a dopiero później zastanawiają się nad skutkami swoich poczynań.

Długotrwałe planowanie i trudne strategie nie są mocną stroną xxx - są one raczej wojownikami niż dyplomatami. Największą wadą xxx bywa niecierpliwość.

Długotrwałe planowanie i trudne strategie nie są mocną stroną xxx - są one raczej wojownikami niż dyplomatami. Największą wadą xxx bywa niecierpliwość.

-----2----

Ciekawość i inteligencja to główne cechy urodzonych pod Znakiem xxx. Znakiem tym włada planeta Merkury, kojarzona z bogiem handlu i przekazywania informacji.

Urodzeni pod Znakiem xxx to osoby wyjątkowo bystre i inteligentne. Uwielbiają zdobywać i przekazywać wiadomości. Są niezastąpionym źródłem informacji o bliższym i dalszym otoczeniu, a jeśli czegoś nie wiedzą, to nadrobią to inteligentną miną.

Doskonała pamięć, olbrzymi zasób słów i błyskawiczny czas reakcji czynią z nich trudnych przeciwników podczas dysput i sporów. xxx posiadają wielodzielną uwagę - bez problemów wykonują kilka czynności na raz, czym zadziwiają inne Znaki Zodiaku.

----3----

Urodzeni pod Znakiem xxx są wielkoduszni i optymistyczni. Znakiem xxx włada Słońce.

Energia i radość życia wyróżnia xxx spośród innych Znaków Zodiaku. Optymizm i poczucie humoru zjednują xxx przyjaciół i pomagają przetrwać trudne chwile.

Wpływ żywiołu ognia daje xxx siłę do rozpoczynania nowych przedsięwzięć, pozwala też ufać we własne siły i możliwości. xxx nie przejmują się niepowodzeniami i szybko się uczą - także na własnych błędach.

Przedstawiciele tego Znaku są wielkoduszni i sympatyczni, nie wahają się pomagać innym. xxx lubią się dzielić tym, co mają najlepsze - i w swoim przekonaniu właśnie na najlepsze rzeczy zasługują.

Złośliwi posądzają xxx o ciągłe przechwalanie się i nieodpartą chęć imponowania innym. Rzeczywiście: przepych i luksus towarzyszy xxx, a dzięki odważnym decyzjom zazwyczaj dochodzą one do majątku.

Panie xxx doskonale wiedzą, że kto tanio kupuje, ten dwa razy kupuje, uwielbiają złoto i szlachetne kamienie. Panowie xxx nie oszczędzają na swym wyglądzie, zazwyczaj jeżdżą wspaniałym samochodem.

----4-----

Takt i wdzięk zjednują przyjaciół osobom urodzonym pod Znakiem xxx. Znakiem tym włada planeta Wenus, kojarzona z boginią miłości i piękna.

Zgoda i uprzejmość to najważniejsze wartości zodiakalnych xxx. Przedstawiciele tego Znaku nade wszystko nie lubią sporów i kłótni. Posiadają nieprzeciętną zdolność wyszukiwania kompromisowych rozwiązań, godzenia zwaśnionych stron, wskazywania nowych możliwości.

xxx to znak prawdziwych dyplomatów i negocjatorów - spokojnych, delikatnych i bardzo cierpliwych. Nikogo nie urazić - to dewiza urodzonych pod tym Znakiem.

Wadą xxx bywa tendencja do przedstawiania swych pragnień w zbyt subtelny sposób. Tak naprawdę czasami trudno xxx podjąć decyzję czego rzeczywiście chcą - sytuacja wyboru, gdy jedną z możliwości trzeba zwyczajnie odrzucić, przeraża niektóre xxx.

Przedstawiciele tego Znaku chcą być postrzegani jako osoby idealne, bardzo dbają o swój publiczny wizerunek. Z trudem przyjmują krytykę, martwią się opiniami innych, a przede wszystkim plotkami na swój temat.

-------5-------

Szerokie horyzonty i poczucie humoru to cechy osób urodzonych pod Znakiem xxx. Znakiem xxx włada planeta Jowisz, zwana przez starożytnych \"Fortuna Major\", co znaczy wielkie szczęście.

xxx to jeden z najweselszych i najaktywniejszych znaków Zodiaku. Wpływ żywiołu ognia przydaje pasji i zdecydowania wszystkim poczynaniom xxx.

Przedstawiciele tego Znaku decyzje podejmują pod wpływem impulsu i są zawsze bezwzględnie wierni swoim przekonaniom. Trudno przekonać xxx, aby zmienił zdanie.

Działają z zaangażowaniem, które udziela się innym. Mają dar przekonywania innych do swoich planów i zamierzeń. Optymizm xxx pozwala im ciągle angażować się w nowe sprawy, stale być w ruchu i nigdy nie spoczywać na laurach.

xxx kochają ryzyko i przygody. Sporty ekstremalne, wyścigi, gry hazardowe są ich domeną. Podobnie w interesach - nie boją się ryzyka straty. Muszą czuć dreszczyk emocji! Nie boją się nowych doświadczeń, marzą o podróżach.

-------6------

Entuzjazm i wiara w nowe idee to atuty urodzonych pod Znakiem xxx. Znakowi xxx patronuje planeta Uran - symbol nowoczesności i technologii.

Wolność i niezależność to dewiza xxx. Mają wielkie marzenia i dalekosiężne plany. Nie jest łatwo zrozumieć xxx i nadążyć za jego pomysłami.

xxx muszą uważać, aby ich przedsięwzięcia nie okazały się zamkami na piasku i miały również materialne podstawy! W kłopotach pomogą xxx przyjaciele.

Przedstawiciele tego Znaku, choć są uznawani za indywidualistów i rewolucjonistów, chętnie pracują i znajdują oparcie w przyjaciołach. Jeśli znajdą swoje miejsce w społeczności, gotowi są służyć i pomagać innym - nawet kosztem własnych interesów
xxx nie patrzą na wykształcenie czy pochodzenie - cenią ludzi za to, kim są i jacy są. Nie mają uprzedzeń, chętnie poznają inne systemy i religie. W głębi duszy są przekonane o równości wszystkich ludzi.

-------7-------

xxx jest z natury koneserem i znawcą wyrafinowanych przyjemności. Planeta Wenus, która patronuje temu znakowi, daje xxx wyczucie piękna, a także umiłowanie życia i jego przyjemności.

Elegancja i luksus są jego życiową dewizą. Dbanie o siebie i własne ciało stanowi główne zajęcie xxx. Wydaje on dużo pieniędzy na balsamy, kremy oraz kosmetyki pielęgnujące i upiększające.

Nie żałuje również wydatków na eleganckie i markowe stroje, które podkreślają jego atrakcyjność. xxx uwielbia jadać na mieście, ale byle co nie zadowoli jego wyrafinowanego podniebienia.

Zdrowe odżywianie jest dla niego bardzo ważne, dlatego często kupuje produkty w sklepach ze zdrową żywnością, chociaż rzadko kiedy zostaje wegetarianinem. xxx pozbawiony pieniędzy czuje się fatalnie, dlatego dużo uwagi i czasu poświęca na zabezpieczenie materialne siebie i bliskich.

------8--------

Uczuciowość, wrażliwość i nieśmiałość są głównymi cechami xxx. Księżyc, który patronuje temu Znakowi, sprawia, że xxx ma potrzebę dawania i brania uczuć.

Doskonale wczuwa się w nastrój innych ludzi, umie też się do niego dopasować. Bardzo ważne dla xxx jest poczucie bezpieczeństwa. Rzadko ryzykuje - boi się zmian.

Często jest uzależniony emocjonalnie od partnera i bliskich przyjaciół. Łatwo ulega nastrojowi chwili i bardzo szybko przechodzi od śmiechu do łez.

W życiu kieruje się wyłącznie emocjami. Rodzina jest dla xxx bardzo ważna. Jest ona dla niego oparciem i miejscem schronienia. xxx lubią dzieci i mają ich bardzo dużo.

Uwielbiają gotować i karmić wszystkich. Mają problemy z nadwagą, często stosują diety odchudzające. Opiekuńczość jest mocną stroną xxx. Umie on zająć się chorym, potrzebujący zawsze znajdzie u niego opiekę i pomoc.

-----9----

Inteligencja i systematyczność cechują osoby urodzone pod Znakiem xxx. Planeta Merkury, która patronuje temu znakowi, daje xxx bystry umysł i zdolność logicznego myślenia.

xxx jest bardzo zdolna i szybko się uczy. Umie ciekawie i przekonująco pisać oraz dyskutować. Za pomocą rozumu i logiki pragnie poznać świat. Analityczne myślenie przeszkadza jej jednak nieraz spojrzeć na świat z szerszej perspektywy.

Jest bardzo krytyczna wobec siebie i innych, niełatwo sprostać jej wymaganiom. Ma skłonność do perfekcjonizmu, musi pamiętać, że trudno osiągnąć ideał. Nauki ścisłe, biologia, medycyna wyznaczają obszar jej zainteresowań.

Głównym pragnieniem xxx jest doskonalenie własnego umysłu, dlatego przeważnie jest ona specjalistą w kilku dziedzinach wiedzy. Analizowanie zjawisk oraz wyjaśnianie ich przyczyny jest jej pasją.

xxx przywiązuje dużą wagę do porządku i czystości. Przesadnie dba o swoje zdrowie, a szczególnie przejmuje się swoją wątrobą. Odżywia się prawidłowo, kupuje żywność z ekologicznych upraw.

------10-----

xxx to osoba bardzo silna psychicznie. Planetą tego Znaku Zodiaku jest Pluton, odpowiadający za głębokie przemiany i doświadczenia na granicy śmierci i odrodzenia.

xxx łatwo poznać po przenikliwym spojrzeniu i seksownym wyzywającym stroju. Mimo tego w środku xxx jest bardzo uczuciowy, choć próbuje ukryć swoje emocje.

Strach przed zranieniem powoduje, że niechętnie otwarcie mówi o uczuciach i robi zmyłki, żeby nikt go nie rozszyfrował.

xxx pociągają zagadki, tajemnice i niewyjaśnione zjawiska. Nic, co powszechnie dostępne, nie jest dla niego atrakcyjne. Lubi wszystko wiedzieć i potrafi zabawić się w detektywa, żeby zdobyć potrzebne mu informacje.

Jest zapalonym eksperymentatorem i często przeprowadza doświadczenia na sobie i swoich bliskich - pragnie poznać granicę cierpliwości, wytrzymałości i bólu. Może się nieraz wydawać, że xxx są smutne i mało się uśmiechają. To wewnętrzne przeżycia i chowane emocje tak na nie działają.

----11------

Silna wola i wytrwałe dążenie do celu to cechy xxx. Planeta Saturn, która patronuje temu Znakowi, obdarza xxx poczuciem obowiązku i dojrzałością życiową.

xxx jest wytrzymały i cierpliwy. Konsekwentnie i z uporem wspina się po szczeblach kariery, która jest w życiu xxx najważniejsza. Sprawy zawodowe spychają na drugi plan dom i rodzinę.

Dlatego też xxx późno zakłada rodzinę - najpierw musi zdobyć pozycję, osiągnąć sukces i niezależność materialną. Jest podatny na melancholię i smutek, rzadko cieszy się bez powodu.

xxx jest wierny zasadom. Nie odważy się złamać konwencji społecznych. Nie jest podatny na zmienność mód i wpływy otoczenia. Woli przeczekać zmiany i zobaczyć, co dobrego i złego z nich wyniknie.

Umie godnie zachować się w każdej sytuacji, szefowie często wysyłają xxx na oficjalne spotkania i bankiety. Ostrożnie podejmuje decyzje, zwłaszcza te dotyczące finansów. Oszczędność daje mu poczucie bezpieczeństwa, rosnące cyfry na koncie cieszą jego oko.

----12----

Współczujące i szczere serce oraz talent artystyczny to cechy osób urodzonych pod Znakiem xxx. Znakiem tym włada planeta Neptun, odpowiedzialna za kontakty z innymi światami.

xxx są otwarte na innych ludzi, zawsze niosą pomoc potrzebującym. Nie przejdą obojętnie obok skrzywdzonego dziecka czy zwierzęcia. Same często chorują, a diagnozy lekarskie nigdy ze stuprocentową pewnością nie wskażą przyczyn dolegliwości.

Sprawiają wrażenie słabych i rozkojarzonych, co często wykorzystują, żeby uciec przed obowiązkami i odpowiedzialnością. Muszą uważać z lekami, używkami i alkoholem, ponieważ łatwiej niż inne Znaki Zodiaku popadają w uzależnienia i ulegają zatruciom.

Ulegające wpływom i niechętne do podejmowania decyzji xxx mogą mieć problemy w pracy i w życiu osobistym. Wieczna niepewność i niezdecydowanie mogą zniechęcić pracodawców i życiowych partnerów. Wieczna niepewność i niezdecydowanie mogąienne usposobienie, często nie umieją podjąć najprostszej decyzji.

Uwielbiają bajki i niesamowite opowieści. Interesują się paranaukami, medycyną niekonwencjonalną i parapsychologią. Sny i wizje potwierdzają ich wyczucie i talent artystyczny. Mają twórczą wyobraźnię.

-------------------------------------------------------------------------

Numery nad kazdym znakiem to:
1. Baran 2. Bliznieta 3. Lew 4. Waga 5. Strzelec 6. Wodnik 7. Byk 8. Rak 9. Panna 10. Skorpion 11. Koziorożec 12. Ryby

Odgadłeś swój znak?

PS
Sory jeśli nie zaiksowałem jakiegoś wyrazu wskazującego na znak zodiaku...[sub]
Post był edytowany przez autora dnia 05 24 2005 o godzinie 22:12
[/sub]
"Właśnie skończyłeś jeść obiad; i choćby rzeźnia była nie wiem jak starannie ukryta we wdzięcznej oddali, jest w tym twój współudział".
Ralph Waldo Emerson
"Mistyczne wyjaśnienia uchodzą za głębokie - prawdą zaś jest, że nie są nawet płytkie".
F. Nietzsche
Odpowiedz
Ja jestem nr 11, bo moją planetą jest Saturn :-). Nr 11 to Koziorożec nieprawdaż ? Duży uśmiech
Odpowiedz
heh, wmoim przypadku to się nie udało, bo wiem którym znakiem włada która planeta, a tak wogóle przy Strzelcu (mój znak Język ) nie usunąłeś nazw!
Odpowiedz
Niby 21 wiek a ludzie wierza w takie glupoty.Glupota ludzka nie zna granic.
Odpowiedz
Cytat:heh, wmoim przypadku to się nie udało, bo wiem którym znakiem włada która planeta, a tak wogóle przy Strzelcu (mój znak ) nie usunąłeś nazw!

A faktycznie :/. Już poprawiłem. Szkoda, że znacie swoje planety... też mam je wyciąć?
"Właśnie skończyłeś jeść obiad; i choćby rzeźnia była nie wiem jak starannie ukryta we wdzięcznej oddali, jest w tym twój współudział".
Ralph Waldo Emerson
"Mistyczne wyjaśnienia uchodzą za głębokie - prawdą zaś jest, że nie są nawet płytkie".
F. Nietzsche
Odpowiedz
Cytat:BoreK: Ja jestem nr 11, bo moją planetą jest Saturn :-). Nr 11 to Koziorożec nieprawdaż ? Duży uśmiech

Ja również jestem z pod znaku Koziorożca, Saturn także jest moją planetą a podobno męszczyzna pochodzi z marsa a kobieta z venus.
Jako człowiek mądry, ukazuj swój rozum ze skromnym umiarem. Babilońska księga mądrości.
Odpowiedz
Cytat:Ja również jestem z pod znaku Koziorożca, Saturn także jest moją planetą a podobno męszczyzna pochodzi z marsa a kobieta z venus.

Podobno Język Prawdę mówiąc nie odczuwam działania Saturna na moje samopoczucie itd Uśmiech Przecież to wszystko pic na wode Uśmiech
Odpowiedz
Jestem wodnik i jak dobrze pamietam to planeta jest uran czyli numer 6,
ani troche nie wierze w horoskopy ale nie potrafie wyjasnic dlaczego je czytam:lol2:
i tak nigdy nie pamietam co tam bylo zapisane:lol2:
ludzie czytaja gazete to po drodze przeczytaja i horoskop, ale co ludzie mysla jak ida na przyklad do wrozki...to jest chyba chore....no moze raz dla zabawy mozna pojsc, ale znam takich co odwiedzaja takie miejsca regularnie8O
i've found jesus...
he was behind the sofa the whole time
Odpowiedz
Cytat:ani troche nie wierze w horoskopy ale nie potrafie wyjasnic dlaczego je czytam

Ja czytam żeby się pośmiać Uśmiech
Odpowiedz
A ja jestem waga, numer 4. Zgadlem zaraz po przeczytaniu nazwy planety-patrona : Wenus (sexy:mrgreen: ). Jesli wierzyc horoskopom, to bede mial marne zycie.... dobry temat do piwa. Swoja droga horoskopy to fajna zabawa, bedac np w jakiejs grupie mozna sie przynajmniej posmiac Uśmiech. Cos jak \"znaczenia imion\" na jednej ze stron internetowych... nie dam linka bo to troche niecenzuralne jest :wink: .
Na szczyt wspinamy się wieloma scieżkami, lecz gdy tam dojdziemy wszyscy zobaczymy ten sam księżyc...
Odpowiedz
Witam!
W pseudonaukach, podobnie jak w religii kładzie się nacisk na dowody rzekomo potwerdzające. A nic nie mówi się o ewentualnych dowodach obalających. Horoskopy są niemożliwe do obalenia, nie można sobie wyobrazić sytuacji, gdy horoskop okaże się ewidentnie nieprawdziwy.
Pozdrawiam
Odpowiedz
A ja znam przypadki obalenia horoskopu. Trzeba tylko umieć przeprowadzić odpowiednie badania.

Pewien (amerykański, zdaje się) iluzjonista lubujący się w wykrywaniu oszóstw, przeprowadził test na horoskopach poprzez ich zamianę pomiędzy znakami zodiaku.

Słuchacze oczywiście zauważyli największą zgodność pomiędzy sobą, a horoskopem, który uważali za ich, a nie za faktycznie ich horoskopem.

Można wymyślać wiele różnych tego typu sztuczek i mając odpowiednio duż środków pokazać nieprawdziwość horoskopów... tylko po co?

Jak bym miał takie środki to wydałbym je na inne cele.
Odpowiedz
Horoskop = przepowiem ci przyszłość za kilka monet. Czyli sposób na mamonę. Zasada jest bardzo prosta, w każdym horoskopie daje się cechy, które sprawdzą się dla wszystkich znaków zodiaku. To nie jest jakaś zależność lecz zwyczajny trik, którego nikt się nie doszukuje.

Weźmy np. te 12 punktów, sprawdziłem i z każdego z 12 punktów niemały % pasuje do mnie! Sprawdźcie sami, a się przekonacie. I tym są właśnie horoskopy, piszemy komuś, że jest inteligentny i mądry, no i kto się nie zgodzi? Uśmiech
Odpowiedz
Mysle ze macie sporo racji krytykujac horoskopy drukowane w gazetach, ale jezeli myslicie ze astrologia to wlasnie takie gazetowe przepowiednie to jestescie w bledzie.
Jestem poczatkujacym astrologiem (jak rowniez ateistka...) i chyba powinnam krotko napisac na czym polega ta prawdziwa astrologia i horoskopy.

12 znakow Zodiaku to tylko podstawa (dla horoskopow gazetowych to wszystko) do okreslenia profesjonalengo horoskopu. Do Zodiaku dochodzi jeszcze 10 planet oraz 12 domow. Kazda z tych 10 planet moze znajdowac sie w dowolnym znaku i domu. Prawdziwy horoskop interpretuje sie nie tylko na podstawie polozenia Slonca w znaku, ale takze innych planet. Dlatego czesto zdaza sie sytuacja, ze ktos jest np. Lwem (Slonce znajduje sie w Lwie) a zupelnie nie pasuje do opisu tego znaku. Wynika to z tego, ze np. Ksiezyc, Merkury, Wenus i Mars znajduja sie w Raku, co zamiast energicznego, przedsiebiorczego, przebojowego i dumnego czlowieka robi delikatna i wrazliwa osobe ceniaca sobie spokojne rodzinne zycie. Oprocz elementow horoskopu, ktore wymienilam wczesniej mozna jeszcze dodac asteroidy, planety transuraniczne, gwiazdy stale, ale te elementy sa juz stosowane przez bardziej zaawansowanych.

Zwykle czytelnikow horoskopow najbardziej interesuje przyszlosc, jednak prawdziwy horoskop nie okresla nam ze w tym dniu wygramy samochod a w innym wezmiemy slub. Prognoza opiera sie jedynie na przewidywaniu nastrojow i mozliwosci i wynikajacych z nich rodzajow sytuacji.

Znajomosc swojego horoskopu, ktory oblicza sie tylko z dokladnej daty, godziny i miejsca urodzenia, pozwala na wykorzystanie swoich mozliwosci i zwrocenie uwagi na ewentualne trudnosci.

Mam nadzieje ze te krotkie informacje przyblizyly Wam troche astrologie, bo nie chce zeby wsrod wszystkich utrzymywal sie poglad wyrobiony na podstawie gazetowych horoskopow ze astrologia to klamstwo. W koncu nawet Jung wykorzystywal horoskopy w diagnozowaniu, wiec chyba jednak cos w tym jest Uśmiech

Odpowiedz
Jak zrobisz mi za darmo mega dokładny horoskop mojej osobowości to uwierze Język
Odpowiedz
A skąd w astrologii wiadomo jaki wpływ mają planety X i planety Y, na daną osobę? :?:
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: