Liczba postów: 998
Liczba wątków: 3
Reputacja:
17
Jak sądzicie, która z obecnie istniejących religii najmniej kłóci się z nauką i jest najbardziej racjonalna? Powszechnie uważa się, że za takie uchodzi część religii dalekiego wschodu. Interesujący może być bahaizm którego jeden z głównych punktów zakłada zgodność z nauką...
Liczba postów: 4,163
Liczba wątków: 42
Reputacja:
0
Bahaizm [za Wikipedią]:
Jego wyznawcy wierzą, że po upływie tysiąca lat (ok. 2863 roku) narodzi się nowa Manifestacja Boga, która dopełni Objawienie Bahaullaha.
Liczba postów: 4,045
Liczba wątków: 85
Reputacja:
1
Wyznanie: ateista
Pytanie powinno raczej brzmieć: która z religii jest najmniej irracjonalna. Wiara religijna jest irracjonalna.
Pomyśl tylko-tryliony organizmów kręcących sie dokoła, każdy pod hipnotycznym działaniem jedynej prawdy, wszystkie te prawdy identyczne i wszystkie logicznie sprzeczne ze sobą: Moje dziedziczne tworzywo jest najważniejszym tworzywem na Ziemi; jego przetrwanie usprawiedliwia twoją frustrację, ból, a nawet śmierć. I ty jesteś jednym z tych organizmów, i przeżywasz swoje życie w niewoli logicznego absurdu.
R.Wright [i]Moralne zwierzę
Liczba postów: 11,935
Liczba wątków: 149
Reputacja:
17
avidal napisał(a):Pytanie powinno raczej brzmieć: która z religii jest najmniej irracjonalna. Wiara religijna jest irracjonalna.
Zgadzam się.
Stalk the weak, crush their skulls, eat their hearts, and use their entrails to predict the future.
Liczba postów: 610
Liczba wątków: 5
Reputacja:
0
Moja religia jest racjonalna :mrgreen:
Całkowicie zgodna z nauką, zakłada istnienie Boga niewszechmogącego.
Prorok vs fanatyzm :wall:
Liczba postów: 1,143
Liczba wątków: 2
Reputacja:
0
Wiara Pilastra. Tylko jeden cud
zetodwudziestoslaw
"Najpierw jest góra,
Potem nie ma góry,
Potem jest."
"Wszystko, co wiesz, jest nieprawdą"
Liczba postów: 998
Liczba wątków: 3
Reputacja:
17
Bloo: heh, tego o nich nie wiedziałem, rzeczywiście bahaizm spada gdzieś w okolice dna.
Kto to jest Pilaster?
Reputacja:
17
agnostos napisał(a):Wiara Pilastra. Tylko jeden cud 
Aż jeden? Gdzie?
Stalk the weak, crush their skulls, eat their hearts, and use their entrails to predict the future.
Reputacja:
0
Zmartwychwstanie
zetodwudziestoslaw
"Najpierw jest góra,
Potem nie ma góry,
Potem jest."
Reputacja:
17
agnostos napisał(a):Zmartwychwstanie
Wydaje mi się ze Pilaster nie wierzy w ewangeliczne cuda.
Liczba postów: 5,265
Liczba wątków: 93
Reputacja:
4
Zawsze w tego typu tematach zadaję pytanie: co to znaczy "racjonalny"?
Od tego moim zdaniem powinniśmy zacząć.
Matematyka jest niezmysłową rzeczywistością, która istnieje niezależnie zarówno od aktów, jak i dyspozycji ludzkiego umysłu i jest tylko odkrywana, prawdopodobnie bardzo niekompletnie, przez ludzki umysł
Kurt Gödel
Mój blog - http://flaufly.wordpress.com/
Reputacja:
0
Rothein napisał(a):Wydaje mi się ze Pilaster nie wierzy w ewangeliczne cuda.
Wydaje mi się, że w ten musi
zetodwudziestoslaw
"Najpierw jest góra,
Potem nie ma góry,
Potem jest."
Reputacja:
17
agnostos napisał(a):Wydaje mi się, że w ten musi
Nie chodzi mi w co musi, tylko w co wierzy. Może jednak lepiej by Pilaster sam za siebie się wypowiedział. Jednak z tego co pamiętam to Pilaster pisał ze boskich interwencji nie było.
Reputacja:
4
A ja z tego co pamiętam, mówił, że była tylko jedna interwencja - zmartwychwstanie właśnie  .
Matematyka jest niezmysłową rzeczywistością, która istnieje niezależnie zarówno od aktów, jak i dyspozycji ludzkiego umysłu i jest tylko odkrywana, prawdopodobnie bardzo niekompletnie, przez ludzki umysł
Kurt Gödel
Liczba postów: 1,030
Liczba wątków: 16
Reputacja:
0
FlauFly napisał(a):Zawsze w tego typu tematach zadaję pytanie: co to znaczy "racjonalny"?
Od tego moim zdaniem powinniśmy zacząć. To samo miałem napisać.
Reputacja:
4
Nikt nie kwapi się do odpowiedzi chyba.
Kurt Gödel
Reputacja:
0
Rothein napisał(a):Nie chodzi mi w co musi, tylko w co wierzy. Może jednak lepiej by Pilaster sam za siebie się wypowiedział. Jednak z tego co pamiętam to Pilaster pisał ze boskich interwencji nie było.
Tu zgodzę się z FluaFly, o ile pamiętam to miala byc jedna Boska widoczna interwencja - zmartwychwstanie.
Koledzy słowników nie mają?
zetodwudziestoslaw
"Najpierw jest góra,
Potem nie ma góry,
Potem jest."
Liczba postów: 4,045
Liczba wątków: 85
Reputacja:
1
Wyznanie: ateista
Cytat:Nie chodzi mi w co musi, tylko w co wierzy. Może jednak lepiej by Pilaster sam za siebie się wypowiedział. Jednak z tego co pamiętam to Pilaster pisał ze boskich interwencji nie było.
Trochę inaczej. One być może mają miejsce wciąż na nowo, ale na tyle zlewają się z racjonalną rzeczywistoscią, że i tak nikt nie jest w stanie odróżnić cudu od nie cudu.
Pomyśl tylko-tryliony organizmów kręcących sie dokoła, każdy pod hipnotycznym działaniem jedynej prawdy, wszystkie te prawdy identyczne i wszystkie logicznie sprzeczne ze sobą: Moje dziedziczne tworzywo jest najważniejszym tworzywem na Ziemi; jego przetrwanie usprawiedliwia twoją frustrację, ból, a nawet śmierć. I ty jesteś jednym z tych organizmów, i przeżywasz swoje życie w niewoli logicznego absurdu.
R.Wright [i]Moralne zwierzę
Liczba postów: 50
Liczba wątków: 0
Reputacja:
0
Wiara jest niemożliwa, to jest największy jej paradoks – ciężko mi jest nawet znaleźć odpowiedniego zamiennika tego pojęcia.
Bo czym jest wiara? Wiara zakłada brak pewności, a więc ów brak pewności neguje twierdzenie o istnieniu przedmiotu wiary. Wierzymy w coś, co czego nie można udowodnić bo wszelkie próby prowadzą do sprzeczności. Zaś wszystko jest niesprzeczne, zatem każda wiara odwołuje się do tego, co nie istnieje realnie.
Liczba postów: 1,030
Liczba wątków: 16
Reputacja:
0
Spinoza napisał(a):Wierzymy w coś, co czego nie można udowodnić bo wszelkie próby prowadzą do sprzeczności. Zaś wszystko jest niesprzeczne, zatem każda wiara odwołuje się do tego, co nie istnieje realnie. Nie wykazałeś nigdzie sprzeczności w fakcie istnienia jakiegokolwiek obiektu wiary, piszesz jedynie o sprzecznościach w próbach udowadniania rzeczy nieweryfikowalnych i niefalsyfikowalnych, to tautologia tak jakby.
I jeżeli już chcemy być dokładni, to nie każda wiara wymaga obiektu nienaukowego, ale to tak na marginesie.
|