To forum używa ciasteczek.
To forum używa ciasteczek do przechowywania informacji o Twoim zalogowaniu jeśli jesteś zarejestrowanym użytkownikiem, albo o ostatniej wizycie jeśli nie jesteś. Ciasteczka są małymi plikami tekstowymi przechowywanymi na Twoim komputerze; ciasteczka ustawiane przez to forum mogą być wykorzystywane wyłącznie przez nie i nie stanowią zagrożenia bezpieczeństwa. Ciasteczka na tym forum śledzą również przeczytane przez Ciebie tematy i kiedy ostatnio je odwiedzałeś/odwiedzałaś. Proszę, potwierdź czy chcesz pozwolić na przechowywanie ciasteczek.

Niezależnie od Twojego wyboru, na Twoim komputerze zostanie ustawione ciasteczko aby nie wyświetlać Ci ponownie tego pytania. Będziesz mógł/mogła zmienić swój wybór w dowolnym momencie używając linka w stopce strony.

Ocena wątku:
  • 1 głosów - średnia: 5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Co obecnie czytacie?
ok tu masz rację. kłopot w tym że wielokrotnie można przez coś takiego zgubić sens utworu. jakby człowiek nie myślał samodzielnie, a władza cynicznie by przekształciła interpretację utworu do idei(np z roku 1984 zrobiłaby nie antyutopię systemów totalitarnych, a coś co ma odrzucać od kapitalizmu), to chyba by nie było dobre.
głównym problemem jest to że obowiązuje "jedyna słuszna" państwowa interpretacja.
Największy polski ateista. 110 kilo wagi.

konkluzja, po pewnej rozmowie - by pobić posąg ze Świebodzina, należy wybudować 34-metrową Sashę Grey, miażdzącą obcasem głowę biskupa.
Przerobienie wyspy Niue na raj podatkowy i BDSM-land też w planach.

"Zadbałem o o tę ponurą reputację, by odstraszyć podstępne zło, które dręczy nasz przeklęty kraj. Wiesz o czym mówię? o podatkach." Duży uśmiech

Harry Potter niesie lepsze przesłanie niż biblia.
Odpowiedz
Cytat:Czy oni myślą, że karmienie uczniów mdłą, nijaką papką przyniesie im jakikolwiek pożytek?
Serio wierzysz, że im zależy na tym, żebyś miał z tego pożytek, żebyś myślał samodzielnie? Nie, oni chcą Ci nafaszerować głowę bzdurami, żebyś nie miał czasu ani nawet ochoty rozejrzeć się wokół siebie i samemu pomyśleć...

Te interpretacje służą temu, żebyśmy jak głupie roboty powtarzali to, co oni myślą. To jest zwyczajny gwałt na naszym myśleniu. Dlatego serio, olewam polski jak się da. Maturę jakoś zdam, ale tego gówna ja zapamiętywać nie będę.
[SIZE=1][SIZE=2][SIZE=1][SIZE=2]Burdel na forum powstaje, gdy moderatorzy forum postanawiają sprzeciwić się części działań członków Ekipy Honor.

Czat / IRC: http://pokazywarka.pl/jpqkgu/ - prosta instrukcja dołączania.[/SIZE][/SIZE][/SIZE][/SIZE]
Odpowiedz
666gonzo666 napisał(a):głównym problemem jest to że obowiązuje "jedyna słuszna" państwowa interpretacja.

Oczywiście. Przecież ja nie deprecjonuję wagi tego problemu, ale strasznie denerwuje mnie demonizowanie matury. Nie jest dobra, ale daleko jej od "Nawet nauczyciele nie wiedzą o co chodzi w zadaniach!'.
Albo ludzie: "Nawet moja nauczycielka powiedziała, że to jest źle!". Dobrze, maleńki. Niegrzecznie byłoby powiedzieć: "Spierdalaj gówniarzu, chuj mnie obchodzi twoja matura".
Odpowiedz
Czytam obecnie Mroczną Wieżę Stephena Kinga. Książek nie dobieram w jakiś specjalny sposób.Czytam ebuki w telefonie. Jakie znajdę w sieci, takie czytam. Jeszcze nie znalazłem czegoś, co by mnie znudziło. Czytam wszystko do końca. Szpiegowskie, thrillery, sensacyjne. Nawet fantastykę, ostatnimi czasy. Kiedyś bym nawet o niej nie pomyślał. Romansideł tylko nie czytam Oczko
A może Bóg mnie sobie upatrzył na ateistę? ]:->
SJL
Odpowiedz
Cytat:Żałowałem też, że obowiązkowo przerabialiśmy jedynie I tom Chłopów.
Heh ja nie wiedziałem i całą książkę przeczytałem, polonistka była w szoku Język
[Obrazek: 18071.jpg]
Odpowiedz
Zmuszanie do czytania lektur w szkole to opresyjne działanie socjalistycznego państwa:] :] Ciekawe, że w konstytucji jest zapis o tym, że każdy ma prawo do kształcenia się. Ale jest to prawo dobrowolne. Natomiast wbrew temu nie kształcenie się w ramach państwowego programu jest...karalne. Widocznie konstytucja przeczy sama sobie.

Odpowiedz
Cytat:Ciekawe, że w konstytucji jest zapis o tym, że każdy ma prawo do kształcenia się.
Taa... Czasem myślę, że powinien być zapis: brawo do kształcenia jak i niekształcenia się; prawo do wiary jak i niewiary; prawo do uczestniczenia w czymśtam i prawo do nieuczestniczenia w czymśtam itd. Takie zapisy by wiele wyjaśniały.
[SIZE=1][SIZE=2][SIZE=1][SIZE=2]Burdel na forum powstaje, gdy moderatorzy forum postanawiają sprzeciwić się części działań członków Ekipy Honor.

Czat / IRC: http://pokazywarka.pl/jpqkgu/ - prosta instrukcja dołączania.[/SIZE][/SIZE][/SIZE][/SIZE]
Odpowiedz
Bo tu jest problem zagadnienia prawa. Nie wiem jak można mieć prawo do czegoś tam skoro prawo służy do zabraniania? Jak już to można mieć wolność do czegoś tam.

Odpowiedz
Cytat:prawo
1. «ogół przepisów i norm prawnych regulujących stosunki między ludźmi danej społeczności»
2. «norma prawna»
3. «nauka o prawie, studia nad prawodawstwem»
4. «uprawnienia przysługujące komuś zgodnie z obowiązującymi przepisami»
5. «zasada rządząca procesami przyrodniczymi i społecznymi, stanowiąca cel badań naukowych»
6. «kierunek studiów związanych z nauką o prawie, z prawoznawstwem»

Czy Ty już zawsze będzie podważał wartość słów?
Odpowiedz
Tak. :] Prawo to prawo, a uprawnienie to uprawnienie. To drugie działa dopiero, w już ustanowionym prawie. Czyli w jego wnętrzu. Jak wcześniej jest ustanowione prawo, to po to, żeby zabraniać. Uprawnienie działa na zasadzie wewnętrznej "swobody", a prawo na zewnętrznej opresji. Więc ja niczego nie podważam.

Odpowiedz
Hadrian napisał(a):Prawo to prawo, a uprawnienie to uprawnienie.

Prawo to uprawnienie (nie tylko, ale również).
Odpowiedz
Wiara to wiara a wiara to wiara. Ale jednak nie do końca.

Zgadzam się z Hadrianem o tyle, że wypadałoby rozróżnić te dwa pojęcia...

Już nie oftopujmy Oczko Obecnie czytam komiks o Borgiach, dobre to.

Odpowiedz
Hadrian napisał(a):Tak. :] Prawo to prawo, a uprawnienie to uprawnienie. To drugie działa dopiero, w już ustanowionym prawie. Czyli w jego wnętrzu. Jak wcześniej jest ustanowione prawo, to po to, żeby zabraniać. Uprawnienie działa na zasadzie wewnętrznej "swobody", a prawo na zewnętrznej opresji. Więc ja niczego nie podważam.

W języku nieoficjalnym "prawo" można nazwać ograniczonym synonimem "uprawniania".
Musisz szukać błędów stylistycznych na siłę? Uśmiech
Get into the car
We'll be the passengers
We'll ride through the city tonight
We'll see the city's ripped backside
We'll see the bright and hollow sky
We'll see the stars that shine so bright
Stars made for us tonight!
Odpowiedz
>:-) Z B R O D N I A I K A R A
Odpowiedz
Zbrodnia Ikara?

Odpowiedz
Nie śmiej się. Przez kilka lat młłodzieńczych miałem ten dylemat... Uśmiech
Odpowiedz
Właśnie skończyłem "Wielki Marsz" - porażająco dobra; jedna z najlepszych powieści Kinga i zaryzykuje stwierdzenie, że, z przeczytanych przeze mnie dotąd, książek w ogóle.

Zabieram się za "Chłopaków Anansiego" Gaimana.
"NIE MA SPRAWIEDLIWOŚCI, JESTEM TYLKO JA"
Odpowiedz
Cytat:Właśnie skończyłem "Wielki Marsz" - porażająco dobra; jedna z najlepszych powieści Kinga i zaryzykuje stwierdzenie, że, z przeczytanych przeze mnie dotąd, książek w ogóle.
Co do Kinga to nie wiem, ale "z moich przeczytanych w ogóle" to tak, miażdży. Była dla mnie sporą inspiracją do podążania przed siebie mimo wszystko; do niewierzenia temu, co się dzieje w około (bo to przecież paranoja!) i do... biegania Uśmiech Bo przecież mogło być tak, że to na mnie kulka czeka...

Odpowiedz
Siedzę teraz pod wrażeniem lektury. Można powiedzieć, że jak do niej zasiadłem, tak ja przeczytałem. Książkę dosłownie się połyka. Wciąga fabułą, fascynująca i przerażająca zarazem, zakończenie nadchodzi nagle i po ukończeniu pozostawia czytelnika wstrząśniętego. Prawdziwie p o r u s z a j ą c a książka.
"NIE MA SPRAWIEDLIWOŚCI, JESTEM TYLKO JA"
Odpowiedz
"Medycyna III Rzeszy i jej ofiary". Kolejna pozycja o tematyce obozowej, po "Numery mówią" oraz "Człowiek i zbrodnia". Niewyobrażalna ilość cierpienia z rozkazu faceta ze śmiesznym wąsem, który już dawno użyźnia glebę.
Mówi się, że teraz dominuje tolerancjonizm, że za dużo mówi się o prawach człowieka... Mówi się właśnie dlatego, żeby już nigdy nie doszło do tego, co miało miejsce w III Rzeszy.
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 2 gości