Liczba postów: 23,471
Liczba wątków: 241
Reputacja:
1,399
Wyznanie: Schabizm-kaszankizm
Cytat:Także odwołań do uwarunkowań wynoszonych z kultury mi w tej książce zabrakło
O, dokładnie. Nie docenił roli kultury, języka etc. Ja bym właśnie do determinizmu geograficznego dodał właśnie determinizm kulturowy.
---
Najpewniejszą oznaką pogodnej duszy jest zdolność śmiania się z samego siebie. Większości ludzi taki śmiech sprawia ból.
Nietzsche
---
Polska trwa i trwa mać
Liczba postów: 998
Liczba wątków: 3
Reputacja:
17
Ja czytam "Mitologia Azteków" by Maria Frankowska. Naprawdę niezłe  . Jest tam zamieszczona dla przykładu odpowiedź azteckich władców skierowana do Hiszpanów na temat religii chrześcijańskiej.
"[...] Wyście powiedzieli
że nie znamy
Pana bliskości i zespolenia,
tego, do którego należą nieba i ziemia,
Powiedzieliście,
że nie są prawdziwi nasi bogowie,
Nowe to dla nas słowa,
którymi do nas przemówiliście [...]"
Szczególnie interesujące są same mity, nierzadko współczesnego człowieka zwyczajnie śmieszące, ale nadal niesamowicie interesujące.
There is a crack in everything. That’s how the light gets in.
Liczba postów: 5,461
Liczba wątków: 67
Reputacja:
0
"Fear and Loathing in Las Vegas". Cool.
[SIZE=1][SIZE=2][SIZE=1][SIZE=2]Burdel na forum powstaje, gdy moderatorzy forum postanawiają sprzeciwić się części działań członków Ekipy Honor.
Czat / IRC: http://pokazywarka.pl/jpqkgu/ - prosta instrukcja dołączania.[/SIZE][/SIZE][/SIZE][/SIZE]
Liczba postów: 5,936
Liczba wątków: 16
Reputacja:
10
Myśli o śmierci i nieśmiertelności L. Feuerbach
Wydaje się, że wiara w cuda znika w jednej dziedzinie tylko po to, by zagnieździć się w innej. Karol Marks
Jedyne, co - jak sobie pochlebiam - zrozumiałem bardzo wcześnie, jeszcze przed dwudziestką, to to, że nie powinno się płodzić. Emil Cioran
Kapitalizm bez bankructwa jest jak chrześcijaństwo bez piekła. Frank Borman
EL
Liczba postów: 4,996
Liczba wątków: 22
Reputacja:
0
potworny regiment
Największy polski ateista. 110 kilo wagi.
konkluzja, po pewnej rozmowie - by pobić posąg ze Świebodzina, należy wybudować 34-metrową Sashę Grey, miażdzącą obcasem głowę biskupa.
Przerobienie wyspy Niue na raj podatkowy i BDSM-land też w planach.
"Zadbałem o o tę ponurą reputację, by odstraszyć podstępne zło, które dręczy nasz przeklęty kraj. Wiesz o czym mówię? o podatkach."
Harry Potter niesie lepsze przesłanie niż biblia.
Liczba postów: 2,322
Liczba wątków: 50
Reputacja:
13
"Na marginesie życia" Grzesiuka, "Wstęp do psychoanalizy" wiadomo kogo, "Podręcznik kierowcy kategorii B"
Liczba postów: 1,668
Liczba wątków: 10
Reputacja:
0
Introduction to elementary particles, D. Griffiths
Reputacja:
1,399
Platon to hardkor jakich mało! Teraz sobie czytam Powszechną Encyklopedię Filozofii i takie coś znalazłem:
Cytat:„żeby najlepiej ani jeden owoc takiego stosunku (nie uznanego przez władze) nie ujrzał światła dziennego, jeżeliby się zalągł, a gdyby jednak na świat przyszedł jakoś wbrew usiłowaniom, to położyć go gdzieś tak, żeby nie było pożywienia dla takiego”
Arystoteles był równie hardkorowy co jego mistrz:
Cytat:„winno obowiązywać prawo, by nie wychowywać żadnego dziecka wykazującego kalectwo […], liczbę urodzin prawem ograniczyć, jeśli ponad miarę, to spowodować poronienie, zanim jeszcze czucie i życie w nie wstąpi” (Polit., 7, 16, 1335 b).
---
Najpewniejszą oznaką pogodnej duszy jest zdolność śmiania się z samego siebie. Większości ludzi taki śmiech sprawia ból.
Nietzsche
---
Polska trwa i trwa mać
Reputacja:
0
a do dzisiaj się uczy jacy to wspaniali filozofowie....
konkluzja, po pewnej rozmowie - by pobić posąg ze Świebodzina, należy wybudować 34-metrową Sashę Grey, miażdzącą obcasem głowę biskupa.
"Zadbałem o o tę ponurą reputację, by odstraszyć podstępne zło, które dręczy nasz przeklęty kraj. Wiesz o czym mówię? o podatkach."
Reputacja:
1,399
A nie powinno? Jak chcesz osądzić ich całościowy dorobek, to musisz wziąć pod uwagę nie tylko etykę ale także ontologię, epistemologię etc.
Chyba nie czytałeś zbytnio ich dzieł?
---
Nietzsche
---
Polska trwa i trwa mać
Reputacja:
0
od platona odrzuciły mnie jego głupoty na temat polityki(a troche tego było), arystotelesa niespecjalnie lubię. wolę paru innych filozofów.
Reputacja:
1,399
Ale coś z epistemologii czy ontologii czytałeś? Z tego, że x pisze źle o polityce nie wynika, że nie ma racji w jakiejkolwiek innej dziedzinie, którą opisuje.
---
Nietzsche
---
Polska trwa i trwa mać
Reputacja:
0
nie, nie czytałem.
Liczba postów: 988
Liczba wątków: 0
Reputacja:
0
"Miłość, wojna , rewolucja " Edwina Bendyka - jestem w 1/3 ale za I prawdę polecam !
:]
kumpel TORA NAAGI - aktualnie w trakcie lotu nad kukułczym gniazdem w towarzystwie Yossariana !!!
Liczba postów: 1,396
Liczba wątków: 8
Reputacja:
0
Steven Pinker - Jak działa Umysł.
Polecam, można się zachwycić. Nie wiem, dlaczego wcześniej na to nie wpadłam.
.
.
.
.
Liczba postów: 5,638
Liczba wątków: 38
Reputacja:
23
Wyznanie: panteistka
Dorwałam ostatnio w taniej książce trochę tytułów Bidwella. Dziś właśnie czytam biografię Elżbiety Tudor.
Natura albowiem w rozmaitości się kocha; w niej wydaje swoją moc, mądrość i wielkość.
(Jędrzej Śniadecki)
Liczba postów: 244
Liczba wątków: 1
Reputacja:
0
Podstawy obliczeniowej dynamiki płynów 
oraz tom opowiadań Kinga, Szkieletowa załoga.
Godzina, kiedy powiecie: "I cóż z mego współczucia! Nie jestże współczucie krzyżem, do którego przygwożdżony zostaje ten, co ludzi ukochał? Lecz me współczucie nie jest ukrzyżowaniem".
Liczba postów: 1,661
Liczba wątków: 31
Reputacja:
36
Cytat:oraz tom opowiadań Kinga, Szkieletowa załoga
Łe, King ma lepsze zbiory opowiadań. Jakoś mnie "Szkieletowa załoga" nie zachwyciła, chociaż na pewno lepsza niż "Po zachodzie słońca".
Ja teraz czytam Katechizm Kościoła Katolickiego. Serio, myślałam, że to będzie chociaż ciut ciekawsze od Biblii. Nie jest.
"- Chciałem powiedzieć - wyjaśnił z goryczą Ipslore - że na tym świecie jest chyba coś, dla czego warto żyć.
Śmierć zastanowił się przez chwilę.
KOTY, stwierdził w końcu. KOTY SĄ MIŁE."
Liczba postów: 988
Liczba wątków: 0
Reputacja:
0
Krzysztofa Daukszewicza - " Pamiętnik IV Rzepy ", już zgoła na poważnie Jana Józefa Szczepańskiego " Polska jesień " !
Książkę o której tylko sporo czytałem , dostałem od uczyciela z mojego LO, historyka - pierwsze wydanie ale od 1/3 książki nierozcięte kartki ...
kumpel TORA NAAGI - aktualnie w trakcie lotu nad kukułczym gniazdem w towarzystwie Yossariana !!!
Liczba postów: 413
Liczba wątków: 9
Reputacja:
0
A ja w ramach kulturalnego samorozwoju oraz odpoczynku od nauk ścisłych czytam Zagadnienia i kierunki filozofii Ajdukiewicza.
I jakże to nazwać – ten Absolut, tak niepodobny do ciszy lodowców Goethego, do piorunowej na cherubimach toczącej się chmury Mojżeszowego Boga?... Czerwony śmiech – Czarne Maski – Bezdno – jak nazywali autorowie rosyjscy? Karma, jak mówią teozofowie? Czy też „Cosik”, jak nazywała Wieszczka Mara?
|