Liczba postów: 4,265
Liczba wątków: 15
Reputacja:
0
Stanowczo odradzam. Akcja jest spójna i jak przeoczysz któryś tom, to za cholere nie będziesz wiedział o co dalej kaman.
nil melius est quam cum ratione tacere
nil mirari, nil indignari, sed intellegere
Liczba postów: 988
Liczba wątków: 0
Reputacja:
0
" Kundlizm " Melchiora Wańkowicz, przy tz. okazyji również Jego wybór publicystyki " Przez cztery klimaty 1912-1972 ", a na zbliżające się dwa dni czeka nowy Stasiuk ...
:]
kumpel TORA NAAGI - aktualnie w trakcie lotu nad kukułczym gniazdem w towarzystwie Yossariana !!!
Liczba postów: 43
Reputacja:
0
Athei Overlord napisał(a):(w toalecie) "Antychrzescijanin" - Nietzsche
Bardzo wymownie... :>
Liczba postów: 469
Liczba wątków: 17
Reputacja:
0
"Mały Książę" Antoine de Saint-Exupery
po raz n-ty  nigdy mi się chyba nie znudzi
Wszyscy idą w życiu pod prąd... o ironio
Wszelkie moje stare, socjalistyczne, lewicowe wpisy należy uznać za nieważne i ich najlepiej nie czytać.
Liczba postów: 5,936
Liczba wątków: 16
Reputacja:
10
Carlos G. Valles Odwaga bycia sobą
Wydaje się, że wiara w cuda znika w jednej dziedzinie tylko po to, by zagnieździć się w innej. Karol Marks
Jedyne, co - jak sobie pochlebiam - zrozumiałem bardzo wcześnie, jeszcze przed dwudziestką, to to, że nie powinno się płodzić. Emil Cioran
Kapitalizm bez bankructwa jest jak chrześcijaństwo bez piekła. Frank Borman
EL
Liczba postów: 4,996
Liczba wątków: 22
Reputacja:
0
piaty elefant pratchetta.
Największy polski ateista. 110 kilo wagi.
konkluzja, po pewnej rozmowie - by pobić posąg ze Świebodzina, należy wybudować 34-metrową Sashę Grey, miażdzącą obcasem głowę biskupa.
Przerobienie wyspy Niue na raj podatkowy i BDSM-land też w planach.
"Zadbałem o o tę ponurą reputację, by odstraszyć podstępne zło, które dręczy nasz przeklęty kraj. Wiesz o czym mówię? o podatkach."
Harry Potter niesie lepsze przesłanie niż biblia.
Reputacja:
0
... chwilowo porzuciłem Stasiuka, na rzecz Leszka Moczulskiego " WOJNA POLSKA 1939 " - póki co jego ulubiona geopolityka przez 400 stron, ale dalsze 500 zapowiada się o dziwo obiecująco !
Ale, że habilituje się w Instytucie Historii PAN to mnie zawsze walczący ojciec założyciel KPN`u zaskoczył !
:]
kumpel TORA NAAGI - aktualnie w trakcie lotu nad kukułczym gniazdem w towarzystwie Yossariana !!!
Liczba postów: 1,693
Liczba wątków: 43
Reputacja:
1
Ja też ponownie sięgnąłem po Pratchetta - jako jeden z nielicznych jest niezawodny, zawsze bawi. A 16.10.09 miała ukazać się nowa powieść Sapkowskiego - "Żmija", ją również zamierzam "zbadać".
[url="http://www.youtube.com/watch?v=_A_arjPCKXA"]
[/url]
Liczba postów: 15
Liczba wątków: 2
Reputacja:
0
Dziś skończyłem (wczoraj zacząłem) książkę "Rok Biblijnego życia" jest to książka A.J. Jacobsa Agnostyka, Dziennikarza i Liberała który parę lat temu zasłyną z oryginalnego eksperymentu. Przeczytał 32 tomy encyklopedii Britannika aby stać się "najmądrzejszym człowiekiem na świecie". Tym razem Jacobs postanowił żyć przez rok przestrzegając wszystkich zasad Biblijnych. W tym Celu przeczytał kilkanaście wersji biblii w tym biblię Hip-hop-ową i kilkadziesiąt książek omawiających zagadnienia związane z biblią. Wyłonił on z niej ponad 700 reguł którymi miał się kierować w eksperymentalnym roku. Zebrał też zespół doradców składający się z przedstawicieli różnych religii.
Przez rok nie golił brody, nosił ubrania z frędzlami z jednolitych tkanin, przestrzegał dekalogu, przestrzegał sabatu, jadł koszernie, modlił się 3 razy dziennie, próbował nawet ukamienować cudzołożnika. ![[Obrazek: icon_smile.gif]](http://koszatniczka.org/images/smiles/icon_smile.gif) ... eksperyment udowodnił że większość praw "boskich" w dzisiejszych czasach nie ma porostu prawa bytu i nie da się żyć w dosłownie z biblią....
Polecam naprawdę świetna książka mimo mojego sceptycznego nastawienia do religii przeczytałem ją na jednym wdechu (514 stron :]) autor również mimo swojego sceptycyzmu do spraw wiary potrafił pokazać zarówno plusy jak i minusy Biblii. I pokazał że biblia mimo tego że bardzo często namawia do okrucieństwa i głupoty ma też pozytywny przekaz..........
Miłej lektury :]
Chcesz się dowiedzieć dla czego Biblia to bajka :
Liczba postów: 214
Reputacja:
0
odyseja "homera"
Jaki pożytek mają kłamcy z swych kłamstw?
Ten, że gdy mówią prawdę, nikt nie daję im wiary!
tu gdzie jestem cenzor nie śpi, http://yfrog.com/5icenzorj
Liczba postów: 89
Reputacja:
0
Honore de Balzac 'Filologia rozkoszy'
Czy moje "nie chcę" wymaga uzasadnienia? Czy muszę się tłumaczyć z tego, że "nie chcę"? Czy nie wystarczy sam fakt: nie chcę?
Reputacja:
0
... L. Moczulski zawodzi po raz kolejny , ale w końcu odzyskałem Davida Ost`a " Klęskę Solidarności " więc będzie zajętych kilka nocy !
Liczba postów: 2,536
Liczba wątków: 24
Cytat:A 16.10.09 miała ukazać się nowa powieść Sapkowskiego - "Żmija", ją również zamierzam "zbadać".
Zbadałem "Żmiję". Warto było przeczytać chociażby dla ciężkiego afgańskiego klimatu i specyficznego stylu autora, chociaż sama fabuła jakoś nie jest porażająco wciągająca, a i postaci mniej charakterystyczne niż zwykle u Sapkowskiego
Liczba postów: 4,318
Liczba wątków: 26
Reputacja:
10
Sławomir Lubiński "Ballada o Januszku". Pamietamy wszyscy (a przynajmniej większość) świetny serial - książka jest jeszcze lepsza.
Polecam.
"Marian zataczając się wracał jak zwykle znajomym chodnikiem do domu. Przez zamglone od całonocnej popijawy oczy widział mieszkańców Skórca bezskutecznie uganiających się choćby za kromką jakiegokolwiek pieczywa. Na razie było jednak cicho."
Jan Oborniak "Bankiet w piekarni" (zbiór opowiadań pt: "Krzyk ciszy", wyd. Opoka, Warszawa 1986)
Liczba postów: 9,700
Liczba wątków: 56
Reputacja:
0
Cytat:Skończyłem czytać Bastion. To jedna z tych książek po której ukończeniu odczuwam smutek i rozgoryczenie, bo jeszcze długo minie, zanim zdołam znaleźć podobną.
http://www.keepingthedoor.com/2009/10/27...-the-dome/
Autentycznie troche się podjaralem  Mam nadzieje ze szybko wydadzą w Polsce.
Jak wielki jest upadek ludzkości najlepiej pokazuje fakt, że nie ma już ani jednego ludu czy plemienia u którego fakt narodzin wywoływałby żałobę i lamenty. (Cioran)
Liczba postów: 73
Reputacja:
0
Witold Chrzanowski - "Kronika Słowian tom I"
Dla zainteresowanych historią raczej zbyt prozaiczna.
Dla reszty, po prostu zainteresowanych tematem, za mało "popularnonaukowa".
Z jednej strony ciekawostki, z drugiej bombardowanie nazwami plemion, krain geograficznych i historycznych, a także ufność autora w wiedzę czytelnika (o której nie mówi się szczegółowo w szkole na historii  ).
Nie warte polecenia, ani krytyki.
"What greater weapon is there than to turn an enemy to your cause? To use their own knowledge against them." - Bastila Shan (Star Wars: Knights of the Old Republic)
"The true test of a man's character is what he does when noone is watching."
Liczba postów: 23,471
Liczba wątków: 241
Reputacja:
1,399
Wyznanie: Schabizm-kaszankizm
Chrześcijaństwo a ludzkość - Jan Stachniuk
---
Najpewniejszą oznaką pogodnej duszy jest zdolność śmiania się z samego siebie. Większości ludzi taki śmiech sprawia ból.
Nietzsche
---
Polska trwa i trwa mać
Liczba postów: 5,936
Liczba wątków: 16
Reputacja:
10
Poznanie chorego Antoni Kępiński
Wydaje się, że wiara w cuda znika w jednej dziedzinie tylko po to, by zagnieździć się w innej. Karol Marks
Jedyne, co - jak sobie pochlebiam - zrozumiałem bardzo wcześnie, jeszcze przed dwudziestką, to to, że nie powinno się płodzić. Emil Cioran
Kapitalizm bez bankructwa jest jak chrześcijaństwo bez piekła. Frank Borman
EL
Liczba postów: 1,484
Liczba wątków: 5
Reputacja:
10
Katherine Ashenburg - Historia brudu
I live to the day I die
I live to the day I cry
I'm dead the day I lie
Liczba postów: 214
Reputacja:
0
K.Darwin " o wyrażaniu uczuć u człowieka i zwierząt":roll:
Jaki pożytek mają kłamcy z swych kłamstw?
Ten, że gdy mówią prawdę, nikt nie daję im wiary!
tu gdzie jestem cenzor nie śpi, http://yfrog.com/5icenzorj
|