To forum używa ciasteczek.
To forum używa ciasteczek do przechowywania informacji o Twoim zalogowaniu jeśli jesteś zarejestrowanym użytkownikiem, albo o ostatniej wizycie jeśli nie jesteś. Ciasteczka są małymi plikami tekstowymi przechowywanymi na Twoim komputerze; ciasteczka ustawiane przez to forum mogą być wykorzystywane wyłącznie przez nie i nie stanowią zagrożenia bezpieczeństwa. Ciasteczka na tym forum śledzą również przeczytane przez Ciebie tematy i kiedy ostatnio je odwiedzałeś/odwiedzałaś. Proszę, potwierdź czy chcesz pozwolić na przechowywanie ciasteczek.

Niezależnie od Twojego wyboru, na Twoim komputerze zostanie ustawione ciasteczko aby nie wyświetlać Ci ponownie tego pytania. Będziesz mógł/mogła zmienić swój wybór w dowolnym momencie używając linka w stopce strony.

Ankieta: Czy jako niewierzący/a dokonałeś/aś aktu apostazji?
Nie posiadasz uprawnień, aby oddać głos w tej ankiecie.
Tak
28.46%
35 28.46%
Nie
71.54%
88 71.54%
Razem 123 głosów 100%
*) odpowiedź wybrana przez Ciebie [Wyniki ankiety]

Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Apostazja
Czostnek ! Nie jestem fighterem ani nie jestem "obojętny" . Chciałem tylko podkreślić , że to ja sam kieruję swoim życiem . Nie potrzebuję "apostatycznego" zaświadczenia , bo i komu miałbym je przedstawiać .
Różne publikatory mówią o 95% wierzących , rzeczywistość jest pewnie inna .
Uważam , że z tych 95 jakieś 40 to oportuniści albo po prostu tchórze.
A w pozostałych 55 są osobniki nie potrafiący sobie wyobrazić świata bez wiary - bo tak głęboko zostali zindotktrynowani w dziciństwie .
Tak naprawdę nie przeszkadza mi , że oni wierzą , ale to że się panoszą .
Ostatnia historia z krzyżami w szkołach oraz światłe stanowisku PiS - to jest prawdziwe niebezpieczeństwo . Trzeba być albo z kościołem albo z partią - to już przerabialiśmy.
Ludzie , którzy są obojętni na takie podziały są właśnie dla fundamentalistów najgroźniejsi. Jeśli podejmie się walkę lub chocby polemikę , to da się uwikłać w walkę na ich zasadach . Jedyne logiczne rozwiązanie to ignorować i robić swoje - czyli np. wychowywać dzieci na ludzi umiejących poszukiwać swojej drogi , swojej prawdy - a nie bezmyślnych konsumentów i klakierów czyjejś ideologii .
Pozdrawiam
Odpowiedz
Ale potem słychać, że rząd ma się zachowywać tak, a nie inaczej, bo w Polsce żyje 95% katolików.

Odpowiedz
anonim1 napisał(a):Co do pochowku tez mialbym podoby plan tyle ze w Polsze sa te porypane ustawy o "poszanowaniu" zwłok wiec póki co po spopieleniu zwłok (akurat w moim regionie nie ma krematorium, nie ma tez miejsc do rozsypania popiolów) zgodnie z przepisami musza byc pochowane w gre wchodzi najblizszy cmentarz komunalny.
Co do doczekania sie chwili na zmiany w relacjach Kościół - państwo to obawiam sie że tylko aktywna postawa oddolna moglaby na to wplynać bo politycy z lewa czy z prawa od poczatku transformacji podchodzili, podchodzą i beda podchodzic do tego tematu jak do jeża, dotad dopoki klerykalizm bedzie miał tak mocna pozycje (chocby ten 95 procentowy katolicyzm) jak ma teraz.

Co prawda niedawno pojawila sie inicjatywa (inspektor sanitarny) aby dopuscic mozliwość zabrania popiolów przez rodzine i rozsypanie ich albo przechowywanie w domu ale jak sadze inicjatywa ta pewnie zemrze bo politycy zajmuja sie swoimi problemami a zreszta Kościól ma wtym interes by sie sprzeciwiac.
O ile mi wiadomo jest możliwość rozsypania popiołów na terenie krematorium w miejscu specjalnie do tego przeznaczonym,czyli kwiatowym ogrodzie.Ponoć czynności tej dokonuje stosownie ubrany i przygotowany do tej ceremonii pracownik.Głowy bym nie dał za prawdziwość tej informacji,ale czytałem bodajże w tygodniku "Fakty i mity",gdzie wskazano na Poznań.Tak więc nie ma chyba nakazu pochówku na cmentarzu,choć inicjatywa Inspektora Sanitarnego odnośnie rozszerzenia uprawnień rodziny zmarłego jest obiecująca.Pozdrawiam.
Odpowiedz
Tak sobie myślę, mam PESEL, NIP, REGON i innych dokumentów też trochę i jestem Ateistą i nie wiem do czego mi ten dokument.W Norwegii?
Odpowiedz
Piotr64 napisał(a):Tak sobie myślę, mam PESEL, NIP, REGON i innych dokumentów też trochę i jestem Ateistą i nie wiem do czego mi ten dokument.W Norwegii?
Niektórzy na tym forum sądzą,iż brak dokumentu apostazji stawia nas na pozycji czynnych katolików.Kler i tak będzie fałszował statystyki,gdyż to daje mu siłę przebicia w rządzeniu tym narodem i zawłaszczania majatku narodowego.Dla własnej tylko satysfakcji nie będę się poniżał przed katabasem i prosił o wypisanie z księgi chrztu.Osobiście nie zgłaszałem swego akcesu do tej kryminalnej organizacji,a ponieważ nie płacę składek i nie udzielam się,więc sami powinni mnie usunąć.Wiele daje do myślenia, dlaczego kler tak broni się przed opodatkowaniem swej owczarni,choćby dodatkowo zyskał materialnie!? Pozdrawiam.
Odpowiedz
Cytat:Niektórzy na tym forum sądzą,iż brak dokumentu apostazji stawia nas na pozycji czynnych katolików.Kler i tak będzie fałszował statystyki,gdyż to daje mu siłę przebicia w rządzeniu tym narodem i zawłaszczania majatku narodowego.Dla własnej tylko satysfakcji nie będę się poniżał przed katabasem i prosił o wypisanie z księgi chrztu.Osobiście nie zgłaszałem swego akcesu do tej kryminalnej organizacji,a ponieważ nie płacę składek i nie udzielam się,więc sami powinni mnie usunąć.Wiele daje do myślenia, dlaczego kler tak broni się przed opodatkowaniem swej owczarni,choćby dodatkowo zyskał materialnie!? Pozdrawiam.

Posiadanie aktu apostazji czy nie tak naprawde jest wyłącznie wolą danej osoby. Ja osobiście mam zamiar dołożyć wszelkich starań aby stosowna nota widniała w księgach KrK. Jeśli chodzi o składki na kościół to gdyby takie opłaty pojawiły się w Polsce byłby to prawdziwy samobój. Szybko by sie okazało jak wielu katolików jest w naszym kraju
Odpowiedz
Cytat:Dla własnej tylko satysfakcji nie będę się poniżał przed katabasem i prosił o wypisanie z księgi chrztu.
Nie masz "prosic" tylko "ządać".
Jak wielki jest upadek ludzkości najlepiej pokazuje fakt, że nie ma już ani jednego ludu czy plemienia u którego fakt narodzin wywoływałby żałobę i lamenty. (Cioran)

Odpowiedz
Ja jak najszybciej dokonam apostazji. Mam już jednego świadka, który prawie na pewno będzie mi świadkował(ojciec ateista, matka już ateistka, syn ateista). Jeszcze tylko drugi ludź.
Odpowiedz
refi napisał(a):Ja jak najszybciej dokonam apostazji. Mam już jednego świadka, który prawie na pewno będzie mi świadkował(ojciec ateista, matka już ateistka, syn ateista). Jeszcze tylko drugi ludź.

Swiadkowie: http://forum.apostazja.pl/viewforum.php?f=12
[SIZE="1"]Człowieku żyj i pozwol żyć bliźniemu swemu.
Czesław Szymoniak[/SIZE]
Odpowiedz
Dziś był u nas ksiądz po koledzie (małżonka jest wierząca bardzo, szepce godzinami po katach modły , to chyba juz dewocja jest) przy tej okazji nawiazalem do tematu apostazji, ponieważ wczesniej próbowałem przez telefon bezskutecznie umówić sie na wizytę w parafii.

Ksiadz rzekl ze nie ma takiej potrzeby, zebym sie tam udawał, że on to odnotuje i po krotkiej dyskusji na temat moich powodów zapisał cos w swoim notesie.
Nie wiem co o tym mysleć , bo moja wiedza na temat formalnego wystapienia z KK jest zgoła inna....?
Czesław Szymoniak[/SIZE]
Odpowiedz
Ja zrobiłem na odwrót, wpisałem księdza na własną listę, czekam aż przyjdzie i się wypisze.
Odpowiedz
Superstar napisał(a):Ja zrobiłem na odwrót, wpisałem księdza na własną listę, czekam aż przyjdzie i się wypisze.
To żart?
Jesli nie, to co to za lista i co to za ksiądz jest?
Czesław Szymoniak[/SIZE]
Odpowiedz
Tak widzę całą tą Apostazję [b], [/b]ktoś, dla mnie nieważny, wpisuje mnie na jakąś zupełnie bez znaczenia listę.
Gdybym się miał tymi listami przejmować to by mi życia zabrakło, a to mnie jechowcy wpisali, bo ich raz do domu wpuściłem, a to ksiądz bo mnie ochrzcił. Ja wiem że fajny chłopak ze mnie, więc każdy chce mnie w kajet wpisać, ale ja z przykrością stwierdzam że nie mam dla nich czasu.

Skoro to taki problem dla ludzi że ktoś ich na liście umieszcza, ja wymyśliłem że umieszczę księdza na liście, czemu to ja mam się wypisywać z Kosioła to niech on się z mojego życia wypisze.
Odpowiedz
Nazwij swoją listę listą ateistów. To bardziej zmotywuje księdza. Język
---
Najpewniejszą oznaką pogodnej duszy jest zdolność śmiania się z samego siebie. Większości ludzi taki śmiech sprawia ból.

Nietzsche
---
Polska trwa i trwa mać
Odpowiedz
Superstar napisał(a):Tak widzę całą tą Apostazję [b], [/b]ktoś, dla mnie nieważny, wpisuje mnie na jakąś zupełnie bez znaczenia listę.
Gdybym się miał tymi listami przejmować to by mi życia zabrakło, a to mnie jechowcy wpisali, bo ich raz do domu wpuściłem, a to ksiądz bo mnie ochrzcił. Ja wiem że fajny chłopak ze mnie, więc każdy chce mnie w kajet wpisać, ale ja z przykrością stwierdzam że nie mam dla nich czasu.

Skoro to taki problem dla ludzi że ktoś ich na liście umieszcza, ja wymyśliłem że umieszczę księdza na liście, czemu to ja mam się wypisywać z Kosioła to niech on się z mojego życia wypisze.
Wiesz moja obecność na liście jehowitów to by mnie ani grzała ani ziębiła bo to religia marginalna i moga sobie pokiwac palcem w bucie.
Co innego KRK, ktory jak widac sporo moze w kwestii "urzadzania" nam wszystkim a nie tylko wierzacym katolikom życia wiec przynalezność do owej instytucji oznacza milczaca zgode na to co ona robi. Ja z pewnymi poczynaniami KK nie zgadzajac sie (mam tu na mysli nie tylko działania kleru ale rownież działania politykow w imieniu KK jak i zwykłych katolików) postanowilem by byc w zgodzie z własnym sumieniem, formalnie wystąpić
Czesław Szymoniak[/SIZE]
Odpowiedz
anonim1 napisał(a):http://forum.apostazja.pl/viewforum.php?f=12

niezła banda. podrzuć im to zanim się pozałamują nerwowo z braku papierka stwierdzającego ich apostazję:

Cytat:utrata wiary, czy to na skutek herezji, czy apostazji rodzi natychmiastową i automatyczną konsekwencję w postaci oddzielenia od Kościoła katolickiego. Jednakże, aby to nastąpiło herezja, względnie apostazja, musi przybrać postać uporczywej. Herezja lub apostazja jest uporczywa, jeżeli heretyk lub też apostata sprzeciwia się nauce Kościoła katolickiego w sposób świadomy i dobrowolny.Jedynym czynnikiem mogącym pozbawić herezji znamiona uporczywości, usprawiedliwiając tym samym, w pewnym chociażby stopniu, heretyka, jest nieświadomość faktu, że doktryna którą wyznaje przeciwna jest nauce Kościoła katolickiego.
Odpowiedz
anonim1
Ja tą postawę znam i rozumiem, ale nie podzielam.

lumberjack napisał(a):Nazwij swoją listę listą ateistów. To bardziej zmotywuje księdza. Język
Hehe się chłopina zdziwi, a u mnie nie ma lekko, aby się wypisać, podanie, 2 tygodnie na rozpatrzenie i odrzucam Duży uśmiech
Odpowiedz
w_jaskini_lwa napisał(a):niezła banda. podrzuć im to zanim się pozałamują nerwowo z braku papierka stwierdzającego ich apostazję:
Zdaje mi sie wydajesz o sobie świadectwo tym stwierdzeniem
a poza tym sam im podrzucaj to co chcesz...
Czesław Szymoniak[/SIZE]
Odpowiedz
Szanowny Panie!
Jestem starsza od większości rozmówców, prawdopodobnie widnieję na tzw. liście parafialnej. Mam dwoje dzieci, które tam nie trafiły i tak pozostanie. Nie interesują mnie spisy, na których widnieje moje nazwisko bez mojej świadomej zgody.
Jedno jest pewne: Pana lista to najlepsza odpowiedź jaką miałam zaszczyt czytać!
Pełen szacunek za pomysł, podejście i dystans do sprawy!!!
Dagmara
Odpowiedz
dagmara napisał(a):Szanowny Panie!
Jestem starsza od większości rozmówców, prawdopodobnie widnieję na tzw. liście parafialnej. Mam dwoje dzieci, które tam nie trafiły i tak pozostanie. Nie interesują mnie spisy, na których widnieje moje nazwisko bez mojej świadomej zgody.
Jedno jest pewne: Pana lista to najlepsza odpowiedź jaką miałam zaszczyt czytać!
Pełen szacunek za pomysł, podejście i dystans do sprawy!!!
Offtopem mówiąc to chyba za pierwszym razem udało mu się przeczytać cały post, nie trzeba było 3 razy dawać Duży uśmiech Oczywiście jak to przypadkowo (też czasami daje 2 razy, jak się nie chce załadować, to czasami tak wychodzi) to zwracam honor :p

@edit
Dzięki adminom za usunięcie Język
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 2 gości