Liczba postów: 5,461
Liczba wątków: 67
Reputacja:
0
Nie wiem sam osobiście znam dwójkę, do tego na forum jest ich sporo: Roth, Lumber, AdVice, teraz krzysiek, na pewno jeszcze jacyś (Tunga, Ty Kilgore też może?). No więc dla mnie sporo. Najpopularniejszy filozof.
[SIZE=1][SIZE=2][SIZE=1][SIZE=2]Burdel na forum powstaje, gdy moderatorzy forum postanawiają sprzeciwić się części działań członków Ekipy Honor.
Czat / IRC: http://pokazywarka.pl/jpqkgu/ - prosta instrukcja dołączania.[/SIZE][/SIZE][/SIZE][/SIZE]
Liczba postów: 11,056
Liczba wątków: 182
Nie wiedziałem, że Ph.K.Dick pisał "niefantastykę".
Właśnie kończę "Głosy z ulicy" - powieść, można powiedzieć, obyczajową. Lata '50 w USA.
Jest wspaniała w swym depresyjnym szaleństwie.
Polecam!
Liczba postów: 1,213
Liczba wątków: 8
Reputacja:
0
forge napisał(a):Nie wiem sam osobiście znam dwójkę, do tego na forum jest ich sporo: Roth, Lumber, AdVice, teraz krzysiek, na pewno jeszcze jacyś (Tunga, Ty Kilgore też może?). No więc dla mnie sporo. Najpopularniejszy filozof.
jestesmy na ateistycznym forum, nie wiem skad twoje zdziwienie  sam probowalem kiedys przebrnac przez jego zaratustre, ale po ok. 70 stronach uznalem ze nie mam sily i odlozylem lekture na jakis czas, ciezki jest w odbiorze (a przynajmniej 'tako rzecze.."), symbol na symbolu, metafora na metaforze. ale i tak to jedna z moich ulubionych skarbnic cytatow
Liczba postów: 23,471
Liczba wątków: 241
Reputacja:
1,399
Wyznanie: Schabizm-kaszankizm
Cytat:sam probowalem kiedys przebrnac przez jego zaratustre, ale po ok. 70 stronach uznalem ze nie mam sily i odlozylem lekture na jakis czas, ciezki jest w odbiorze (a przynajmniej 'tako rzecze.."), symbol na symbolu, metafora na metaforze. ale i tak to jedna z moich ulubionych skarbnic cytatow mile:
Łohoho, od razu za Zaratustrę się wziąłeś?  Najpierw trzeba przeczytać wcześniejsze książki Frycka, inaczej nie zrozumiesz większości tekstu.
Wildhoney, a czy przed przeczytaniem Antychrześcijanina przeczytałaś Idiotę Dostojewskiego? Bez tego można źle zrozumieć przesłanie niektórych fragmentów, np. tych, w których Nietzsche pisze, że Jezus to idiota.
Cytat:Nie wiem sam osobiście znam dwójkę, do tego na forum jest ich sporo: Roth, Lumber, AdVice, teraz krzysiek, na pewno jeszcze jacyś (Tunga, Ty Kilgore też może?). No więc dla mnie sporo. Najpopularniejszy filozof.
Pośród marginesu społecznego jaki stanowią ludzie interesujący się filozofią.
A tera se czytam:
Lem - Maska
Prus - Faraon
---
Najpewniejszą oznaką pogodnej duszy jest zdolność śmiania się z samego siebie. Większości ludzi taki śmiech sprawia ból.
Nietzsche
---
Polska trwa i trwa mać
Liczba postów: 5,409
Liczba wątków: 79
Reputacja:
90
"Dlaczego piloci kamikaze zakładali hełmy? Czyli ekonomia bez tajemnic." Robert H. Frank
Książka, która odpowiada na kilka ciekawych pytań. Na przykład: Dlaczego książki o przygodach Harryego Pottera są stosunkowo tanie (30PLN-60PLN), mimo ogromnego nań popytu, a podręczniki akademickie, np. "Podstawy Biologii Komórki" Albertsa kosztują 89,90PLN? Czyżby pogwałcone zostało najświętsze Pierwsze Prawo Pilastra (PPP) ekonomii dotyczące równowagi popytu i podaży? Ależ skąd. Harry Potter sprzedaje się jak świeże bułeczki, a to oznacza, że nie będzie grzał półeczki. Sprzedawca może więc rozłożyć koszty składowania towaru na większej liczbie sprzedanych książek i sprzedać je taniej. Jak widać większy popyt nie zawsze oznacza wyższą cenę.
Albo: kto wiedział, że licencja na taksówkę w NY kosztuje 300000$?
Albo: Kto wiedział, że wypożyczalnie samochodów zwracają klientom pieniądze jeśli Ci w ostatniej chwili zerwą umowę wynajmu, korzystając z faktu, że klienci jeżdżą zwykle ich samochodami między lotniskiem, a hotelem?
Liczba postów: 145
Liczba wątków: 1
Reputacja:
0
Wywieranie wpływu na ludzi Caldiniego.
Liczba postów: 1,396
Liczba wątków: 8
Reputacja:
0
"Mężczyzna, który pomylił swoją żonę z kapeluszem" - O. Sacks
Bardzo ciekawe opisy przypadków różnych uszkodzeń mózgu i wynikających z nich dziwacznych sensacji - przypadkach pamięci kilkusekundowej, braku obrazu własnego ciała czy na przykład kontrolowanego leczenia zespołu Turreta biorąc leki 5 dni w tygodniu, podczas weekendów napięcie i szaleńcze pomysły nieleczonego Turreta używane były przez pacjenta do odreagowywania 5 dni nudy na lekach i dawania koncertów gry na perkusji
.
.
.
.
Liczba postów: 11
Liczba wątków: 0
Reputacja:
0
Ja obecnie czytam star wars dziedzictwo mocy tom 1 + medycyna sądowa ( sposoby rozpoznawania jak kto zginął  )
Liczba postów: 145
Liczba wątków: 1
Reputacja:
0
MightyYu napisał(a):"Mężczyzna, który pomylił swoją żonę z kapeluszem" - O. Sacks
Bardzo ciekawe opisy przypadków różnych uszkodzeń mózgu i wynikających z nich dziwacznych sensacji - przypadkach pamięci kilkusekundowej, braku obrazu własnego ciała czy na przykład kontrolowanego leczenia zespołu Turreta biorąc leki 5 dni w tygodniu, podczas weekendów napięcie i szaleńcze pomysły nieleczonego Turreta używane były przez pacjenta do odreagowywania 5 dni nudy na lekach i dawania koncertów gry na perkusji  O, to coś dla mnie. Czy dobrze pamiętam, że zespół Turreta objawia się, między innymi, mimowolnym bluzganiem?
Liczba postów: 23,471
Liczba wątków: 241
Reputacja:
1,399
Wyznanie: Schabizm-kaszankizm
Tak. Zespół Turreta, to chyba nasza narodowa przypadłość.
---
Najpewniejszą oznaką pogodnej duszy jest zdolność śmiania się z samego siebie. Większości ludzi taki śmiech sprawia ból.
Nietzsche
---
Polska trwa i trwa mać
Liczba postów: 5,265
Liczba wątków: 93
Reputacja:
4
Macie chyba na myśli zespół Tourette'a. Mimowolne bluzganie to tylko szczególny przypadek tego zespołu, generalnie charakteryzuje się licznymi tikami.
Matematyka jest niezmysłową rzeczywistością, która istnieje niezależnie zarówno od aktów, jak i dyspozycji ludzkiego umysłu i jest tylko odkrywana, prawdopodobnie bardzo niekompletnie, przez ludzki umysł
Kurt Gödel
Mój blog - http://flaufly.wordpress.com/
Liczba postów: 4,392
Liczba wątków: 29
Reputacja:
7
A ja przed chwilą wypożyczyłem Muzykofilię
Liczba postów: 5,898
Liczba wątków: 64
Reputacja:
1
Kalevalę.
Ten epos jest genialny, nawet po mimo braku rymów.
Get into the car
We'll be the passengers
We'll ride through the city tonight
We'll see the city's ripped backside
We'll see the bright and hollow sky
We'll see the stars that shine so bright
Stars made for us tonight!
Liczba postów: 9,488
Liczba wątków: 295
Reputacja:
20
Wyznanie: Ateista
El Commediante napisał(a):Jak widać większy popyt nie zawsze oznacza wyższą cenę.
Ponieważ liczy się stosunek popytu do podaży.
Zły neoliberalny/libertariański Kot (czarny & drapieżny).
-----------------------------------
2025r- Prywatnie tworzę postapo grę, jeśli lubisz czarny humor to polecam.
DARMOWE Demo- Because The World Died by liberty90
Pisywałem od długiego czasu; część moich starszych wypowiedzi można traktować jako nieaktualne.
BARDZO NIEAKTUALNE.
Liczba postów: 347
Liczba wątków: 2
Reputacja:
0
był Upadek Camusa i Kuzynek.. Diderota
będzie Poza wolnościa i godnością Skinnera
i tego Sacksa tez sobie dopisuję do listy życzeń
nic nie dzieje się w sprzeczności z naturą. jedynie w sprzeczności z tym, co o niej wiemy.
Liczba postów: 5,936
Liczba wątków: 16
Reputacja:
10
Stanisław Pużyński Depresje, Warszawa 1988.
Wydaje się, że wiara w cuda znika w jednej dziedzinie tylko po to, by zagnieździć się w innej. Karol Marks
Jedyne, co - jak sobie pochlebiam - zrozumiałem bardzo wcześnie, jeszcze przed dwudziestką, to to, że nie powinno się płodzić. Emil Cioran
Kapitalizm bez bankructwa jest jak chrześcijaństwo bez piekła. Frank Borman
EL
Liczba postów: 5,898
Liczba wątków: 64
Reputacja:
1
Irse napisał(a):Wywieranie wpływu na ludzi Caldiniego.
Smaczek, dobra książka 
Uświadomienie sobie, jak wielką rolę odgrywa w życiu zasada konsekwencji, obraca świat pod nieco innym kątem, nie sądzisz?
Get into the car
We'll be the passengers
We'll ride through the city tonight
We'll see the city's ripped backside
We'll see the bright and hollow sky
We'll see the stars that shine so bright
Stars made for us tonight!
Liczba postów: 1,237
Liczba wątków: 41
Reputacja:
0
Robert Kiyosaki "Kwadrant przepływu pieniędzy", czyli druga z serii książka o tzw. inteligencji finansowej. Na początku cała seria moze się wydawać komercyjnym gniotem ale gdy pominie się marketingową otoczkę - są to wg. mnie bardzo fajne książki, zmieniające sposób myślenia o pieniądzach. Pozdro ; >
Liczba postów: 11,935
Liczba wątków: 149
Reputacja:
17
wildhoney napisał(a):Marcus Aurelius - Meditations - jak na tak stary tekst, który w dodatku mam po ang. to naprawdę polecam, zwłaszcza zainteresowanym filozofią i historią 
Marek Aureliusz Rozmyślania  Czuję "sympatię" do tej książki (jeżeli można się tak wyrazić). Kiedyś skopiowałem ja...odręcznie (znaczy przepisalem).
FlauFly napisał(a):Macie chyba na myśli zespół Tourette'a.
A co oni grają?
:p
Stalk the weak, crush their skulls, eat their hearts, and use their entrails to predict the future.
|