To forum używa ciasteczek.
To forum używa ciasteczek do przechowywania informacji o Twoim zalogowaniu jeśli jesteś zarejestrowanym użytkownikiem, albo o ostatniej wizycie jeśli nie jesteś. Ciasteczka są małymi plikami tekstowymi przechowywanymi na Twoim komputerze; ciasteczka ustawiane przez to forum mogą być wykorzystywane wyłącznie przez nie i nie stanowią zagrożenia bezpieczeństwa. Ciasteczka na tym forum śledzą również przeczytane przez Ciebie tematy i kiedy ostatnio je odwiedzałeś/odwiedzałaś. Proszę, potwierdź czy chcesz pozwolić na przechowywanie ciasteczek.

Niezależnie od Twojego wyboru, na Twoim komputerze zostanie ustawione ciasteczko aby nie wyświetlać Ci ponownie tego pytania. Będziesz mógł/mogła zmienić swój wybór w dowolnym momencie używając linka w stopce strony.

Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Ta jedna wielka różnica w związku.
To ciekawe, skoro facet ma tak na wszystko gotowa odpowiedź, wygląda mi to na elastyczny kręgosłup moralny ;) więc to nie jest kwestia użytych argumentów ;)
ale skoro jesteś z nim od dłuższego czasu i dopiero teraz jakies powazniejsze rozterki Cię nachodza tzn że wczesniej musiał ci podpasowac innymi swoimi zaletami. więc myślę, że zależnie od tego które cechy jego będa dla Ciebie ważniejsze -to co trzymalo was do tej pory, czy róznice w poglądach -będziecie ze sobą nadal lub nie.
nic nie dzieje się w sprzeczności z naturą. jedynie w sprzeczności z tym, co o niej wiemy.
Odpowiedz
Cytat:Albo co w kwestii antykoncepcji? Prezerwatywy używać nie będzie mógł to dla niego grzech.
On właśnie traktuje wiele spraw kościelnych wybiórczo. Seks przedmałżeński i antykoncepcja to wg niego żaden grzech i twierdzi, że za grzech uznali błędnie ludzie. "Bo co złego jest w miłości?"
Dlatego też staram się mu przemówić, że to przecież cała religia, a szczególnie te obrzędy kościelne to robota ludzi. Ale w to już nie wierzy.
Cytat:Może rodzina wywiera na niego wpływ? Może ma jakieś zobowiązania, np. jest czyimś ojcem chrzestnym?
Nie jest.
A co do rodziny, mówiłam to samo, ale on twierdzi, że ich wpływ jest nikły. Wierzę mu, bo i tak się im sprzeciwia w wielu kwestiach.
Cytat:A może jest człowiekiem, który ponad przekonaniami o sprawach niejasnych i niepewnych stawia bezpieczeństwo? Żyjemy w ultrakatolickim kraju, gdzie różne środowiska bardzo różnie odbierają zadeklarowanych ateistów.
I tu kolejna dziwna rzecz. Mianowicie on ma gdzieś opinie innych ludzi i wbrew tej swojej katolickości jest bardzo oryginalnym i ciekawym człowiekiem, który uwielbia iść pod prąd. Stąd nie potrafię zrozumieć jak może wierzyć w te bzdury i tak wiernie chodzić do kościoła.
Odpowiedz
Katolik a la szwedzki stół - poproszę uncję zbawienia i wybaczenia grzechów, ale tylko gram spowiedzi bez pokuty, natomiast abstynencja seksualna i zakaz antykoncepcji już mnie nie interesują. Może przekona go, że tak na zasadzie wyboru co mi się podoba można przynależeć do różnych, przeciwstawnych grup równocześnie, co w efekcie powoduje, że przynależność do którejkolwiek staje się tylko umowna. Jeśli bóg w którego wierzy chce go zbawić i oczekuje od niego spowiedzi, to chyba nie będzie zadowolony gdy odrzuci elementy jego nauki, które są niewygodne?

To mi wygląda na katolika z przyzwyczajenia - większość tzw. katolików jest nimi właśnie z przyzwyczajenia. Rutyna crimestop (chodzi o powstrzymanie się od myśli będących przestępstwem - czytałem 1984 po angielsku, więc nie wiem jakie jest polskie tłumaczenie) tak weszła im w krew, że nie mają ochoty jej przerwać. Tacy są raczej niegroźni - mówię z doświadczenia.
"All great men should be haunted by the fear of not living up to their potential.
All loyal men should be haunted by the fear of not having done enough for their country.
All honourable men should be haunted by the fear of not having lived a life worthy of those men who came before us." Sigurd
Odpowiedz
Do kitu. Napisałem, skasowałem. Sorry za zaśmiecanie
Księgarnia buddyjska na ul. Pomarańczowej

Zen na co dzień: blog o współczesnym zen
Odpowiedz
Cytat:Jeśli bóg w którego wierzy chce go zbawić i oczekuje od niego spowiedzi, to chyba nie będzie zadowolony gdy odrzuci elementy jego nauki, które są niewygodne?
Właśnie co do tego i tego co napisałeś powyżej... on twierdzi, że wiele doktryn kościoła to ludzka błędna interpretacja biblii. Tak się właśnie broni. I to jest ta iskierka nadziei, że da się go przekonać, bo... w połowie dla niego to wymysł ludzi, w drugiej zaś połowie czysta religia. Gdyby tylko zrozumiał, że nawet ta "czysta religia" jest wymysłem ludzi...
Cytat:Rutyna crimestop (chodzi o powstrzymanie się od myśli będących przestępstwem - czytałem 1984 po angielsku, więc nie wiem jakie jest polskie tłumaczenie)
myślozbrodnia Oczko

Mówisz, że tacy są niegroźni... ale właśnie ta wybiórczość u niego nie sprawiła, że obojętny mu jest np. ślub czy chrzest przyszłego dziecka. Dla niego to coś koniecznego. Domyślasz się pewnie co ja o tym myślę.

zennacodzien, może jednak się podzielisz?
Odpowiedz
A on dosłyszał głos boga i wie co on by chciał? wybacz sarkazm.

Myślozbrodnia jest właśnie aktem do którego crimestop ma nie dopuścić. Są niegroźni o ile nie są przekonani, że posiedli "prawdę" - wtedy przy oporze "darują sobie". Natomiast jeśli uważa, że posiadł "prawdę" - nie ma dla niego ratunku, przykro mi. Równie dobrze mogłabyś próbować ucywilizować Chomeiniego.
"All great men should be haunted by the fear of not living up to their potential.
All loyal men should be haunted by the fear of not having done enough for their country.
All honourable men should be haunted by the fear of not having lived a life worthy of those men who came before us." Sigurd
Odpowiedz
Zbrodniostop to się chyba zwało.
[SIZE=1][SIZE=2][SIZE=1][SIZE=2]Burdel na forum powstaje, gdy moderatorzy forum postanawiają sprzeciwić się części działań członków Ekipy Honor.

Czat / IRC: http://pokazywarka.pl/jpqkgu/ - prosta instrukcja dołączania.[/SIZE][/SIZE][/SIZE][/SIZE]
Odpowiedz
gazowana napisał(a):on twierdzi, że wiele doktryn kościoła to ludzka błędna interpretacja biblii.
W takim razie przeczytaj mu jak jego miłosierny bóg każe mordować ludzi, rozcinać brzuchy ciężarnym kobietą itp. Wszystko to idzie znaleźć w biblii więc jeśli on opiera swoją wiarę na niej, to mogło by to być dobrym argumentem przeciw jego Religi.
Stary testament jest po prostu najlepszym zaprzeczeniem koncepcji miłosiernego boga
Odpowiedz
E tam, od razu zaprzeczeniem:-) Po prostu jego miłosierdzie jest nie z tego świata :twisted:
Odpowiedz
Odsyłam do mojego wątku:]:
http://www.ateista.pl/showthread.php?t=8011
udzielono mi tam kilka cennych rad (jak również "ciepło" przywitano). Może coś ci to pomoże.
nr GG: 960611 - napisałbym, że "dla spragnionych kazika", ale nie chciałem być tak prostolinijny:]

Odpowiedz
Kaziu, weźże skończ się tak nad Sobą użalać wiecznie.
Odpowiedz
Głupiec napisał(a):Kaziu, weźże skończ się tak nad Sobą użalać wiecznie.
Co ja takiego powiedziałem?Duży uśmiech Dla mnie tamten temat jest zamknięty.
nr GG: 960611 - napisałbym, że "dla spragnionych kazika", ale nie chciałem być tak prostolinijny:]

Odpowiedz
Kochasz go takim jakim jest? To po co chcesz go zmieniać? A jak zmienisz go na gorsze?
Lepsze jest wrogiem dobrego!
Pozdrawiam JG
Odpowiedz
Cytat:Zbrodniostop to się chyba zwało.
w moim przekładzie takiego słowa nie było. Ale możemy się bawić nowomową do woli Oczko
Cytat:W takim razie przeczytaj mu jak jego miłosierny bóg każe mordować ludzi, rozcinać brzuchy ciężarnym kobietą itp.
Jest gdzieś rzetelny spis zbrodni boga?

Kaziola88 poczytam Twój temat.
Jasiu Głupi, już to wyjaśniłam.
Odpowiedz
W Starym Testamencie - chwali się nimi bezwstydnie.
Odpowiedz
Socjopata1 napisał(a):W Starym Testamencie - chwali się nimi bezwstydnie.
A przytocz jakiś fragment... Tak z ciekawości pytam.

Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości