Liczba postów: 204
Liczba wątków: 1
Reputacja:
0
Mam pytanie: Jakie dzieła F. Nietzsche'go polecacie na początek ? Nie czytałem nic z jego książek, jedynie opracowania tych lektur. Co podobało się najbardziej Wam ?
Zawsze gdy piszesz głupiego posta Bóg zabija kotka ... :twisted:
"Dla Ciebie jestem ateistą. Dla Boga, konstruktywną opozycją." - W. Allen
Liczba postów: 5,936
Liczba wątków: 16
Reputacja:
10
Możesz zacząć od początku  .
Narodziny tragedii są dość trudne i przyznam, że dla mnie były męczące. To już Niewczesne rozważania były o wiele przyjemniejsze. Jeżeli czujesz się na siłach, zacznij od Narodzin, jeżeli chcesz zacząć od czegoś "lżejszego", polecam rozpocząć od Rozważań.
Wydaje się, że wiara w cuda znika w jednej dziedzinie tylko po to, by zagnieździć się w innej. Karol Marks
Jedyne, co - jak sobie pochlebiam - zrozumiałem bardzo wcześnie, jeszcze przed dwudziestką, to to, że nie powinno się płodzić. Emil Cioran
Kapitalizm bez bankructwa jest jak chrześcijaństwo bez piekła. Frank Borman
EL
Liczba postów: 19
Liczba wątków: 0
Reputacja:
0
Skonczylam "Marine" Carlosa Ruiza Zafona. Czyta sie dobrze, choc historia jest dosc przewidywalna, a ci, ktorzy mieli stycznosc z "Cieniem wiatru" i "Gra aniola" na pewno zauwaza, ze i jezyk jakis taki ubozszy, styl mniej wyrobiony (bo i ksiazka powstala wczesniej).
A zaczelam "Smierc Bunny'ego Munro" Nicka Cave'a. Zapowiada sie bardzo, bardzo ciekawie.
"No-one can ever slow me down,
I'll stay unbound"
(A7X)
Reputacja:
10
Roman Dmowski, Myśli nowoczesnego Polaka.
Wydaje się, że wiara w cuda znika w jednej dziedzinie tylko po to, by zagnieździć się w innej. Karol Marks
Jedyne, co - jak sobie pochlebiam - zrozumiałem bardzo wcześnie, jeszcze przed dwudziestką, to to, że nie powinno się płodzić. Emil Cioran
EL
Liczba postów: 469
Liczba wątków: 17
Reputacja:
0
Cejrowski, Gringo wśród dzikich plemion
Wszyscy idą w życiu pod prąd... o ironio
Wszelkie moje stare, socjalistyczne, lewicowe wpisy należy uznać za nieważne i ich najlepiej nie czytać.
Liczba postów: 1,347
Liczba wątków: 2
Reputacja:
0
Liczba postów: 11,935
Liczba wątków: 149
Reputacja:
17
Słucham jak córa czyta "Czarne anioły, tajemnicze lwy, magiczny kamień...podania ludowe z Rudy Śląskiej".
Stalk the weak, crush their skulls, eat their hearts, and use their entrails to predict the future.
J. Łęski, "Systemy neuronowo-rozmyte"
Liczba postów: 988
Reputacja:
0
Gocek napisał(a):Roman Dmowski, Myśli nowoczesnego Polaka.
Jak na III roku dostaliśmy wątek dotyczący krytyki ww. to obecnie / czkawka  / 69% obrońców po wielu latach w UOP`ie jest w ABW - bardzo niebezpieczna książka !!!
A czytam " Zemstę Boga " G. Kapela i po 39 stronach nie widzę , że rzecz o islamie jeno o Polszcze !
:]
kumpel TORA NAAGI - aktualnie w trakcie lotu nad kukułczym gniazdem w towarzystwie Yossariana !!!
Liczba postów: 347
Reputacja:
0
po krótkiej przerwie wróciłem do Odczarowania Dennetta. wymagająca lektura, ale warta zachodu.
nic nie dzieje się w sprzeczności z naturą. jedynie w sprzeczności z tym, co o niej wiemy.
Liczba postów: 5,461
Liczba wątków: 67
Reputacja:
0
Katuje podręczniki. W międzyczasie "Powstanie '44" Daviesa, czy fragmentarycznie ww. dzieło Dmowskiego, może też coś Bocheńskiego.
[SIZE=1][SIZE=2][SIZE=1][SIZE=2]Burdel na forum powstaje, gdy moderatorzy forum postanawiają sprzeciwić się części działań członków Ekipy Honor.
Czat / IRC: http://pokazywarka.pl/jpqkgu/ - prosta instrukcja dołączania.[/SIZE][/SIZE][/SIZE][/SIZE]
Liczba postów: 13
Reputacja:
0
"Kafka nad morzem" Haruki Murakami. Tuż przed "Złam prawo" Łukasza Gołębiewskiego, "Eseje" A. Camusa i "Czerwoną orkiestrę" Andrzeja Mandaliana.
Liczba postów: 194
Reputacja:
0
"Życie przed sobą" Ajnar/Kacew/Gary - książka napisana z perspektywy dziecka, dobra.
Reputacja:
0
"Piaseczniki" George'a R. R. Martina. Sci-Fi. Posłużę się fragmentem recenzji z merlin.pl: "Piaseczniki to robale, które żyją w wielkim akwarium z piaskiem i budowlami-zamkami w każdym kącie akwarium. Wielbią swojego właściciela, który ich karmi. Co się jednak stanie, gdy człowiek jest niegodny posiadania wyznawców?"
Generalnie polecam, opowiadanko do przeczytania w 0,5h, do znalezienia w necie. Wpływa dosyć na myślenie.
[SIZE=1][SIZE=2][SIZE=1][SIZE=2]Burdel na forum powstaje, gdy moderatorzy forum postanawiają sprzeciwić się części działań członków Ekipy Honor.
Czat / IRC: http://pokazywarka.pl/jpqkgu/ - prosta instrukcja dołączania.[/SIZE][/SIZE][/SIZE][/SIZE]
Liczba postów: 194
Reputacja:
0
Martin to jest imo największy żyjący pisarz fantastyki.
Reputacja:
0
To chyba prawda, dosyć bystre osoby mi go polecały. Chyba się przekonam, przeczytam jego "Grę o tron", choć mam naprawdę dużą awersję do fantasy.
Liczba postów: 9,488
Liczba wątków: 295
Reputacja:
20
Wyznanie: Ateista
Ostatnio przeczytałem trzy tomy cyklu "Pan Lodowego Ogrodu" Grzędowicza.
Polecam.
Zły neoliberalny/libertariański Kot (czarny & drapieżny).
-----------------------------------
2025r- Prywatnie tworzę postapo grę, jeśli lubisz czarny humor to polecam.
DARMOWE Demo- Because The World Died by liberty90
Pisywałem od długiego czasu; część moich starszych wypowiedzi można traktować jako nieaktualne.
BARDZO NIEAKTUALNE.
Liczba postów: 4,630
Liczba wątków: 68
Reputacja:
3
Dorwałam nowe "Charaktery"
A poza tym jestem pomiędzy "Birdą" Coelho a "Lśnieniem" Kinga.
a powinnam czytać Zbrodnię i Karę, nazwaną u mnie w klasie Zbrodnią Ikara
Hastur napisał(a):[...] są to tak samo wirtualne "straty" jak pieniądze, które skarb państwa "traci" na niezapłaconych podatkach; [...] Dodatkowym absurdem w tym przypadku jest fakt, że rzekomo "ukradzione" pieniądze zostają w kieszeni... ich pierwotnego posiadacza :o Co nieuchronnie prowadzi do konkluzji, iż człowiek może okraść państwo z własnych pieniędzy :lol2:
Liczba postów: 1,319
Reputacja:
0
Murray - Wprowadzenie do biomatematyki
W chrześcijaństwie najbardziej lubię to, że nie jest islamem - Pat Condell
Reputacja:
10
Morelly Kodeks Natury.
EL
|