To forum używa ciasteczek.
To forum używa ciasteczek do przechowywania informacji o Twoim zalogowaniu jeśli jesteś zarejestrowanym użytkownikiem, albo o ostatniej wizycie jeśli nie jesteś. Ciasteczka są małymi plikami tekstowymi przechowywanymi na Twoim komputerze; ciasteczka ustawiane przez to forum mogą być wykorzystywane wyłącznie przez nie i nie stanowią zagrożenia bezpieczeństwa. Ciasteczka na tym forum śledzą również przeczytane przez Ciebie tematy i kiedy ostatnio je odwiedzałeś/odwiedzałaś. Proszę, potwierdź czy chcesz pozwolić na przechowywanie ciasteczek.

Niezależnie od Twojego wyboru, na Twoim komputerze zostanie ustawione ciasteczko aby nie wyświetlać Ci ponownie tego pytania. Będziesz mógł/mogła zmienić swój wybór w dowolnym momencie używając linka w stopce strony.

Ocena wątku:
  • 1 głosów - średnia: 5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Co obecnie czytacie?
Czytam biografię Kapuścińskiego napisaną przez Artura Domosławskiego. Swego czasu było o niej głośno, wówczas jednak po nią nie sięgnąłem. Teraz, po zniknięciu całego tego medialnego jazgotu, można na spokojnie do niej podejść. Dokładna, rzetelna, pisana z wielką znajomością czasów i zagadnień, w których i którymi żył Kapuściński. Bardzo daleka od hagiografii, dla niektórych może i wręcz obrazoburcza. Mistrz reportażu zyskał dla mnie wreszcie twarz człowieka, nie zaś (jak było do tej pory)jakiegoś pomnikowego mędrca i wiecznie uśmiechniętego staruszka. Absolutnie godna polecenia.
Odpowiedz
a ja świat dysku... "the truth" głosi tytuł" - dostrzegam zabawne analogie w życiu
krasnolódków i polskich emigrantów. Duży uśmiech
"Chociażbym chodził ciemną doliną zła się nie ulęknę, bo będę w niej największym skurwysynem" (Ps23,4 vs forum postapo)[url=http://blog.wiara.pl/alla86/2007/04/27/chociazbym-chodzil-ciemna-dolina-zla-sie-nie-ulekne-bo-ty-jestes-ze-mna-ps234/][/url]
Odpowiedz
jA czYtam czwartą cześć cyklu o rami clarke-a "tajemnice ramy" oraz "Zarys rozkładu" e.cioran-a

tajemnica nie przynudza jak ogród to dobrze wróży, natomiast zarys to....... na zarysie sie nie skonczy.
Odpowiedz
Aktualnie czytam Okaleczoną. Jest to książka o afrykańskiej dziewczynce, która w wieku siedmiu lat została obrzezana. Khady opisuje życie w Senegalu, szczęśliwe dzieciństwo i tragiczne skutki obrzezania, które mają wpływ na jej późniejsze życie. Książka ciekawa, przejmująca, prawdziwa...
Odpowiedz
Ja własnie skonczylem Orwella 1984 i zabieram się za Paradyzję Zajdla.
Odpowiedz
a ja kompendium steampunka Duży uśmiech
Może niema wielkich oczekiwań ale są wielkie ciufcie Oczko
"Chociażbym chodził ciemną doliną zła się nie ulęknę, bo będę w niej największym skurwysynem" (Ps23,4 vs forum postapo)[url=http://blog.wiara.pl/alla86/2007/04/27/chociazbym-chodzil-ciemna-dolina-zla-sie-nie-ulekne-bo-ty-jestes-ze-mna-ps234/][/url]
Odpowiedz
Już jakiś czas temu: "Zły" - Leopold Tyrmand - polecam.
There is a crack in everything. That’s how the light gets in.
Odpowiedz
GOLEM XIV
LEM
Odpowiedz
Inky co do Tyrmanda, to Cywilizacja Kominizmu juz grzeje sie na polce ;-)
Odpowiedz
"Zielona książeczka" - Muammar Kadafi - polecam!
"Kodeks Boziewicza" - też polecam!
A nas Łódź urzekła szara - łódzki kurz i dym.
Odpowiedz
Obecnie nic, ale dzisiaj zamówiłem sobie biografię Steve'a Jobsa i podręcznik do nauki japońskiego.
Odpowiedz
Czytam "The Magic of Reality" Dawkinsa, w oryginale. Książka w sumie skierowana do dzieci, ale co mi tam. Taki fajny cytacik:

Dawkins napisał(a):As it happens, we know that lots of fiction has been made up about this particular preacher called Jesus.

Formuła książki jest prosta: jest kilkanaście rozdziałów, ich tytuły to zwykle pytania. Dawkins najpierw przedstawia mity związane z danym tematem, a potem mówi, jak jest naprawdę. Tytuły rozdziałów: czym jest rzeczywistość, a czym magia; kto był pierwszym człowiekiem; czemu jest tyle rodzajów zwierząt; z czego są zrobione rzeczy; czemu mamy dzień, noc, zimę, lato; co to jest słońce; co to jest tęcza; gdzie i jak wszystko się zaczęło; czy jesteśmy sami; co to jest trzęsienie ziemi; czemu dzieją się złe rzeczy; co to jest cud. Mnóstwo obrazków. Książkę zamyka akapit (który pozwolę sobie przetłumaczyć):

Dawkins napisał(a):Cuda, czary i mity – mogą być zabawne i świetnie się z nimi bawiliśmy na kartach tej książki. Wszyscy lubią dobre opowieści i mam nadzieję, że spodobały wam się mity, którymi zaczynałem większość rozdziałów. Ale tym bardziej mam nadzieję, że w każdym rozdziale podobała wam się nauka, którą opisywałem po mitach. Mam nadzieję, że zgodzicie się, że prawda ma swoją własną magię. Prawda jest bardziej magiczna – w najlepszym i najbardziej ekscytującym znaczeniu tego słowa – niż jakikolwiek mit, wydumana tajemnica czy cud. Nauka ma swoją własną magię: magię rzeczywistości.
Wydaje się, że nie można rozprawiać filozoficznie nie oglądając się przy tym na odkrycia naukowe, bo się zrobi z tego intelektualny pierdolnik. — Palmer Eldritch
Absence of evidence is evidence of absence. – Eliezer Yudkowsky
If it disagrees with experiment, it's wrong. — Richard Feynman
學而不思則罔,思而不學則殆。 / 己所不欲,勿施于人。 ~ 孔夫子
Science will win because it works. — Stephen Hawking
Science. It works, bitches. — Randall Munroe

Odpowiedz
Mitologia Parandowskiego, pierwsze wydanie z 1924 roku ze Lwowa, kupione na Allegro za 24 złote. Oczko
Odpowiedz
Grzanka napisał(a):Mitologia Parandowskiego, pierwsze wydanie z 1924 roku ze Lwowa, kupione na Allegro za 24 złote. Oczko

Na pewno jest mniej nudne od tych wydanych później... Język Ja bym to sprzedał jakiemuś antykwariatowi za 60-80 zł.

Czytam Pratchetta. Teraz "Snuff".
Vi Veri Veniversum Vivus Vici
Odpowiedz
"Tajny wywiad cara Grocha" Bielanina.
Zobaczywszy na okładce opis ...za górami, za lasami, żyła sobie Baba Jaga. I miała lokatora – milicjanta, który pewnego dnia wylazł spod podłogi, zbłądziwszy z dalekiej Moskwy hen, aż do bajkowej krainy... od razu wiedziałam że muszę ją mieć. Nabyta w Biedronce, za 9,90 :-D
Natura albowiem w rozmaitości się kocha; w niej wydaje swoją moc, mądrość i wielkość.
(Jędrzej Śniadecki)

Odpowiedz
"Pegaz dęba" Tuwima.
Polecam. Tuwim rulez.
A nas Łódź urzekła szara - łódzki kurz i dym.
Odpowiedz
manifest teda kaczynskiego Oczko

czym jestem dalej, tym bardziej sie zgadzam... wiec strzezcie sie Szczęśliwy
przy okazji witam z powrotem (chociaz to chyba przedwczesne powitanie, jeszcze nie przebadalem terenu i nie wiem, czy warto)
jakiś mądry cytat
Odpowiedz
Nauka Świata Dysku - Ian Stewart , Jack Cohen , Terry Pratchett .
"Młode gwiazdy rosły w jaśniejących kołyskach. Martwe gwiazdy odpływały w lśniących całunach.
Rozwijała się nieskończoność. Migotliwe ściany przesuwały się, odsłaniając kolejne gwiezdne pola...
...gdzie pośród nieskończonej nocy, zbudowany z gorącego gazu i pyłu, ale mimo to rozpoznawalny, płynął żółw.
Jako w górze, tak i na dole." - Terry Pratchett , Ian Stewart , Jack Cohen Nauka Świata Dysku .
Odpowiedz
Za radą ... "Książę" i przyznaję, że niezłe...
Odpowiedz
Aktualnie czytam dwie książki:

Salingera "Buszujący w zbożu". Opowieść dość niedojrzałego i zagubionego młodzieńca, który nie potrafił zaakceptować rzeczywistości w jakiej się znajdował, o jego ucieczce z domu. Klasyka literatury amerykańskiej, z dość ciekawą obserwacją tego, jak postrzega świat młody umysł, i jak konsumpcjonizm działa w dzisiejszym, zamerykanizowanym świecie. Znana także z powodu bycia lubianą przez dwóch zamachowców: człowieka, który zabił Lenona i jednego takiego, który próbował zgładzić Reagana.

Druga to "Wyznania szpiega" napisane przez Victora Ostrowskiego. Autor utrzymuje, że był oficerem Mossadu, ale nie podobały mu się metody i niezależność, która wg niego szkodzi samemu państwu Izrael, i postanowił opublikować swoje wspomnienia i krytykę tej organizacji. Smaczku dodaje fakt, że ponoć Izrael próbował zablokować publikację książki w USA. Czyżby autor mówił prawdę? Oczko
[SIZE=1][SIZE=2][SIZE=1][SIZE=2]Burdel na forum powstaje, gdy moderatorzy forum postanawiają sprzeciwić się części działań członków Ekipy Honor.

Czat / IRC: http://pokazywarka.pl/jpqkgu/ - prosta instrukcja dołączania.[/SIZE][/SIZE][/SIZE][/SIZE]
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości