Liczba postów: 9
Liczba wątków: 0
Reputacja:
0
exodim napisał(a):Nie tracą. http://www.giodo.gov.pl/318/id_art/1734/j/pl/ :]
"(...) zbiory danych dotyczących osób należących do kościoła lub innego związku wyznaniowego, o uregulowanej sytuacji prawnej, przetwarzanych na potrzeby tego kościoła lub związku wyznaniowego nie podlegają zgłoszeniu do rejestracji u GIODO."
Formalnie nie będziesz już należał do tego związku wyznaniowego. Owszem, nie można usunąć wszystkich danych, ale tracą możliwość ich dalszego przetwarzania.
Liczba postów: 1,447
Liczba wątków: 4
Reputacja:
0
exodim napisał(a):Oficjalnie każdy apostata powie ci, że "nie chce nabijać statystyk Kościołowi". Ale to tylko mrzonka, bo w narodowym spisie powszechnym nie trzeba było podawać, że przynależy się do Kościoła. A nikt przecież nie traktuje poważnie danych czysto kościelnych gdzie okazuje się, że 98% Polaków to katolicy, a do kościoła chodzi 30-40%.
Apostaci są zazwyczaj tak zaślepieni własnymi "poglądami", że nie dostrzegają bezsensu tego aktu.
Zostałem apostatą - zrobiłem to co mogłem w tej sprawie - jesli ktokolwiek zechce to moze zaglądnąć do ksiegi chrztów a tam stoi: Wystąpił ze wspólnoty KRK poprzez akt apostazji.
I nikt nie może mi postawić zarzutu zakłamania, komformizmu itp.
A Tobie może to zarzucić. I niniejszym stawiam taki zarzut (zakładając ze nie jesteś katolikiem)...
PS
Jesli jest sytuacja ze KRK nadal mnie wlicza do swojej "owczarni" w jakichś statystykach to już nie moja to wina i za takie oszustwa nie ja odpowiadam.
[SIZE="1"]Człowieku żyj i pozwol żyć bliźniemu swemu.
Czesław Szymoniak[/SIZE]
Liczba postów: 10,774
Liczba wątków: 173
Reputacja:
11
dobry_dziekan napisał(a):"(...) zbiory danych dotyczących osób należących do kościoła lub innego związku wyznaniowego, o uregulowanej sytuacji prawnej, przetwarzanych na potrzeby tego kościoła lub związku wyznaniowego nie podlegają zgłoszeniu do rejestracji u GIODO."
Widać, że dalej nie rozumiemy: Cytat:Pyt.: Czy osobie, która zamierza wystąpić z Kościoła przysługuje prawo
żądania usunięcia danych osobowych z ksiąg kościelnych?
Odp.:Nie przysługuje, gdyż zasady archiwizowania informacji zawartych w księgach
kościelnych wynikają z innych niż ustawa o ochronie danych osobowych regulacji, a mianowicie z przepisów Kodeksu Prawa Kanonicznego (kan. 535 Kodeksu Prawa 16 Kanonicznego), który wskazuje na konieczność stałego przechowywania informacji związanych z działalnością Kościoła i ich odpowiedniego zabezpieczenia. Fakt wystąpienia z Kościoła jest odnotowywany w księdze chrztów. W zakresie nieuregulowanym przepisami wyżej wskazanego kodeksu zastosowanie znajdą zasady wynikające z ustawy o ochronie danych osobowych – np. prawo do aktualizacji danych i ich poprawiania (art. 35 ust. 1)
http://www.giodo.gov.pl/data/filemanager...wa/KEP.pdf
Vi Veri Veniversum Vivus Vici
Liczba postów: 4,845
Liczba wątków: 57
Reputacja:
14
exodim napisał(a):Widać, że dalej nie rozumiemy: Najwyraźniej to ty nie rozumiesz, albo udajesz, ze nie rozumiesz. Zacytowałeś instrukcję GIODO, która w Polsce nie stanowi prawa, a nawet która według wyroku sądu RP jest sprzeczna z polskim prawem.
http://wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1...nych_.html
Liczba postów: 7,737
Liczba wątków: 102
Reputacja:
33
anonim1 napisał(a):Zostałem apostatą - zrobiłem to co mogłem w tej sprawie - jesli ktokolwiek zechce to moze zaglądnąć do ksiegi chrztów a tam stoi: Wystąpił ze wspólnoty KRK poprzez akt apostazji.
I nikt nie może mi postawić zarzutu zakłamania, komformizmu itp.
A Tobie może to zarzucić. I niniejszym stawiam taki zarzut (zakładając ze nie jesteś katolikiem)...
PS
Jesli jest sytuacja ze KRK nadal mnie wlicza do swojej "owczarni" w jakichś statystykach to już nie moja to wina i za takie oszustwa nie ja odpowiadam.
Tiaaa... obligatoryjnie, aby nie być zakłamańcem i ko nformistą należy jeden rytuał kościelny wymazać... innym rytuałem
Sorry, ostatnią rzeczą na jaką mam ochotę jest tłumaczenie klesze oczywistych powodów, dla których członkiem organizacji, do której się nie zapisałem nie chcę być. Ale powiem Ci więcej - kiedyś myślałem inaczej i próbowałem dokonać apostazji. Dwukrotnie odesłany zostałem z kwitkiem - ksiądz tłumaczył to procedurami formalnymi. Wniosek: Pomimo jawnej deklaracji ateizmu i antyklerykalizmu nie spełniłem norm aby z Kościoła zostać wykluczonym. Podobny problem miała znajoma mi osoba, ba, ksiądz przyszedł nawet doń do domu i zaczął ją szkalować przy rodzinie. A apostazji nie wykonał. Mówię otwarcie - mam to już w dupie. Jak Kościół chce mieć w swoich szeregach takich "katolików" jak ja, to proszę bardzo :* Każda szanująca się organizacja takich członków sama usuwa ze swoich struktur.
PS: Nie lubuj się już tak w tych statystykach  Nie wiesz, że one kłamią? Jeśli mamy 95% katolików, to przynajmniej 5% z nich głosowało na Ruch Palikota :lol2:.
Reputacja:
14
Kolejna akcja billboardowa amerykańskich ateistów :
http://atheists.org/atheism/Billboards2011
![[Obrazek: Billboard2011wintersmall.jpg]](http://atheists.org/upload/Billboard2011wintersmall.jpg)
"Powiedz swojej rodzinie, że brakuje ci wiary w bogów. ... może podzielają twoje zdanie"
Liczba postów: 2,107
Liczba wątków: 26
Reputacja:
2
piotr35 napisał(a):Kolejna akcja billboardowa amerykańskich ateistów :
http://atheists.org/atheism/Billboards2011
Ten lepszy:
![[Obrazek: BillboardTunnelWeb2.jpg]](http://atheists.org/upload/billboard/BillboardTunnelWeb2.jpg)
„37 milionów Amerykanów rozpoznaje mity na pierwszy rzut oka. A ty, jakie mity dostrzegasz?”
Wydaje się, że nie można rozprawiać filozoficznie nie oglądając się przy tym na odkrycia naukowe, bo się zrobi z tego intelektualny pierdolnik. — Palmer Eldritch
Absence of evidence is evidence of absence. – Eliezer Yudkowsky
If it disagrees with experiment, it's wrong. — Richard Feynman
學而不思則罔,思而不學則殆。 / 己所不欲,勿施于人。 ~ 孔夫子
Science will win because it works. — Stephen Hawking
Science. It works, bitches. — Randall Munroe
Reputacja:
0
exodim napisał(a):Widać, że dalej nie rozumiemy: Nadużywanie pierwszej osoby w stosunku do osób trzecich świadczy najczęściej o... gburku.
A Twój cytat mówi co innego.
Cytat:Pyt.: Czy osobie, która zamierza wystąpić z Kościoła przysługuje prawo
żądania usunięcia danych osobowych z ksiąg kościelnych?
Odp.:Nie przysługuje, gdyż zasady archiwizowania informacji zawartych w księgach
kościelnych wynikają z innych niż ustawa o ochronie danych osobowych regulacji, a mianowicie z przepisów Kodeksu Prawa Kanonicznego (kan. 535 Kodeksu Prawa 16 Kanonicznego), który wskazuje na konieczność stałego przechowywania informacji związanych z działalnością Kościoła i ich odpowiedniego zabezpieczenia. Fakt wystąpienia z Kościoła jest odnotowywany w księdze chrztów. W zakresie nieuregulowanym przepisami wyżej wskazanego kodeksu zastosowanie znajdą zasady wynikające z ustawy o ochronie danych osobowych – np. prawo do aktualizacji danych i ich poprawiania (art. 35 ust. 1)
Innymi słowy: "Wyżej wskazany kodeks (Kodeks Prawa Kanonicznego) nie odnosi się do dalszej modyfikacji/przetwarzania danych osobowych osoby nie należącej już do KK"
Reputacja:
11
dobry_dziekan napisał(a):Nadużywanie pierwszej osoby w stosunku do osób trzecich świadczy najczęściej o... gburku.
A Twój cytat mówi co innego.
Innymi słowy: "Wyżej wskazany kodeks (Kodeks Prawa Kanonicznego) nie odnosi się do dalszej modyfikacji/przetwarzania danych osobowych osoby nie należącej już do KK"
Cytat:Kan. 535
§ 1.
W każdej parafii należy prowadzić księgi parafialne, a mianowicie ochrzczonych, małżeństw, zmarłych oraz inne, zgodnie z przepisami Konferencji Episkopatu lub biskupa diecezjalnego. Proboszcz ma czuwać nad tym, by księgi były właściwie spisywane i przechowywane.
§ 2.
W księdze ochrzczonych należy odnotować bierzmowanie, jak również to, co ma związek ze stanem kanonicznym wiernych z racji małżeństwa, z zachowaniem wszakże przepisu kan. 1133, z racji adopcji, jak również przyjęcia święceń wyższych, profesji wieczystej złożonej w instytucie zakonnym oraz zmiany obrządku; adnotacje muszą być zawsze uwidocznione w metryce chrztu.
GIODO nie może nakazać usunięcia "starych" danych ex-członków Krk, bo przetwarzanie tych konkretnych danych regulują przepisy prawa kanonicznego (patrz wyżej zapis Kan. 353).
Reputacja:
0
exodim napisał(a):GIODO nie może nakazać usunięcia "starych" danych ex-członków Krk, bo przetwarzanie tych konkretnych danych regulują przepisy prawa kanonicznego (patrz wyżej zapis Kan. 353). Ile razy mam powtarzać, że chodzi mi o dalsze przetwarzanie danych osobowych (innymi słowy modyfikacja), nie o usunięcie starych. Ja swoje a Ty swoje.
Liczba postów: 1,447
Liczba wątków: 4
Reputacja:
0
kkap napisał(a):Tiaaa... obligatoryjnie, aby nie być zakłamańcem i konformistą należy jeden rytuał kościelny wymazać... innym rytuałem
Podobny problem miała znajoma mi osoba, ba, ksiądz przyszedł nawet doń do domu i zaczął ją szkalować przy rodzinie. A apostazji nie wykonał. Mówię otwarcie - mam to już w dupie. A ja wdawałem sie chętnie w dyskusje z księdzem przychodzącym po kolędzie (małżonka życzy sobie tych wizyt sukienkowego jegomościa) ku "zgorszeniu" obecnych ministrantów. Aż ostatnio po kolejnej takiej burzliwej pogawędce z duchownym dostałem od niej na stałe szlaban na moją obecność w trakcie tychże wizyt...
[SIZE="1"]Człowieku żyj i pozwol żyć bliźniemu swemu.
Czesław Szymoniak[/SIZE]
Reputacja:
11
dobry_dziekan napisał(a):Ile razy mam powtarzać, że chodzi mi o dalsze przetwarzanie danych osobowych (innymi słowy modyfikacja), nie o usunięcie starych. Ja swoje a Ty swoje.
Oczywiście, że Krk może przetwarzać dane, nawet "apostatów", bo osoby te wciąż podlegają regulacjom kan. 535 par. 1 i 2. Przeczytaj co to znaczy "przetwarzać dane osobowe" (jeśli myślisz, że to oznaczy tylko "zmieniać" to jesteś w błędzie, jak zwykle zresztą).
Liczba postów: 4,630
Liczba wątków: 68
Reputacja:
3
Cytat:GIODO nie może nakazać usunięcia "starych" danych ex-członków Krk, bo przetwarzanie tych konkretnych danych regulują przepisy prawa kanonicznego (patrz wyżej zapis Kan. 353).
Czy mi się wydaje, czy mamy w Polsce takie prawo, że wewnętrzne regulaminy nie mogą stać w sprzeczności z polskim prawem?
Hastur napisał(a):[...] są to tak samo wirtualne "straty" jak pieniądze, które skarb państwa "traci" na niezapłaconych podatkach; [...] Dodatkowym absurdem w tym przypadku jest fakt, że rzekomo "ukradzione" pieniądze zostają w kieszeni... ich pierwotnego posiadacza :o Co nieuchronnie prowadzi do konkluzji, iż człowiek może okraść państwo z własnych pieniędzy :lol2:
Liczba postów: 4,999
Liczba wątków: 99
Reputacja:
30
exodim napisał(a):GIODO nie może nakazać usunięcia "starych" danych ex-członków Krk, bo przetwarzanie tych konkretnych danych regulują przepisy prawa kanonicznego (patrz wyżej zapis Kan. 353).
Rozumie, ze jak dojdzie do mordow religijnych w Polsce za sprawa np. wyznawcow islamu to tez bedziesz ich bronil, bo przeciez tak maja gdzies zapisane w swoim wewnetrznym prawie?
Niech zyje Lenin, Stalin i Jaroslaw Kaczynski! ☭
Liczba postów: 3,196
Liczba wątków: 6
Reputacja:
26
Najpierw ci wyznawcy Islamu musieliby podpisać z naszym państwem konkordat, tak jak to zrobił KK, dlatego KK ma takie przywileje
Reputacja:
14
Grim napisał(a):dlatego KK ma takie przywileje  Konkordat, artykul 19 :
Cytat:Rzeczpospolita Polska uznaje prawo wiernych do zrzeszania się zgodnie z prawem kanonicznym i w celach określonych w tym prawie. Jeżeli te zrzeszenia poprzez swą działalność wkraczają w sferę uregulowaną w prawie polskim, podlegają także temu prawu.
Konstytucja Rzeczypospolitej Polskiej, artykul 83.
Cytat:Każdy ma obowiązek przestrzegania prawa Rzeczypospolitej Polskiej.
i wszystko jasne.
Reputacja:
0
exodim napisał(a):Oczywiście, że Krk może przetwarzać dane, nawet "apostatów", bo osoby te wciąż podlegają regulacjom kan. 535 par. 1 i 2. Przeczytaj co to znaczy "przetwarzać dane osobowe" (jeśli myślisz, że to oznaczy tylko "zmieniać" to jesteś w błędzie, jak zwykle zresztą). Już nawet w cytacie który przytoczyłeś jest wyraźnie napisane, że:
Cytat:W zakresie nieuregulowanym przepisami wyżej wskazanego kodeksu zastosowanie znajdą zasady wynikające z ustawy o ochronie danych osobowych – np. prawo do aktualizacji danych i ich poprawiania (art. 35 ust. 1)
Na całe szczęście ustawa o ochronie danych osobowych jest ponad ich wewnętrznymi kodeksami w tym wypadku. Co tu jest niejasne?
Reputacja:
11
Art. 43 ust. 2 ustawy o ochronie danych osobowych, przewiduje, że w odniesieniu do zbiorów danych członków kościoła lub innego związku wyznaniowego o uregulowanej sytuacji prawnej Generalny Inspektor Ochrony Danych Osobowych nie może wydawać decyzji administracyjnych i rozpatrywać skarg w sprawach wykonania przepisów o ochronie danych osobowych (art. 12 pkt 2), przeprowadzać czynności kontrolnych wskazanych w przepisach art. 14 pkt 1, pkt 3 – 5 oraz korzystać z kompetencji określonych w art. 15 – 18 tej ustawy.
Poza tym to dość logiczne, że jeśli samo wpisanie danych (które było konsekwencją aktu chrztu - jak rodzice nie chcieli to mogli nie chrzcić) podlega tylko pod przepisy prawa kanonicznego, to podobnie będzie przy akcie apostazji, z którego regulacjami państwo polskie (a bardziej - prawo polskie) nie ma nic wspólnego.
Reputacja:
0
@exodim
W każdym przytoczonym przez Ciebie cytacie widnieje wyraźne odwołanie do członków związku wyznaniowego. Po odejściu, jak sama nazwa wskazuje, już nim nie jesteś.
Liczba postów: 814
Liczba wątków: 23
Reputacja:
0
Kogo radzicie wziąć na świadków do apostazji?
|