To forum używa ciasteczek.
To forum używa ciasteczek do przechowywania informacji o Twoim zalogowaniu jeśli jesteś zarejestrowanym użytkownikiem, albo o ostatniej wizycie jeśli nie jesteś. Ciasteczka są małymi plikami tekstowymi przechowywanymi na Twoim komputerze; ciasteczka ustawiane przez to forum mogą być wykorzystywane wyłącznie przez nie i nie stanowią zagrożenia bezpieczeństwa. Ciasteczka na tym forum śledzą również przeczytane przez Ciebie tematy i kiedy ostatnio je odwiedzałeś/odwiedzałaś. Proszę, potwierdź czy chcesz pozwolić na przechowywanie ciasteczek.

Niezależnie od Twojego wyboru, na Twoim komputerze zostanie ustawione ciasteczko aby nie wyświetlać Ci ponownie tego pytania. Będziesz mógł/mogła zmienić swój wybór w dowolnym momencie używając linka w stopce strony.

Ocena wątku:
  • 1 głosów - średnia: 5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Co obecnie czytacie?
"Neuromancer" Williama Gibsona
The Phillrond napisał(a):(...)W moim umyśle nadczłowiekiem jawi się ten, kogo nie gnębi strach przed  nieuniknionym i kto dąży do harmonijnego rozwoju ze świadomością stanu  rzeczy

“What warrior is it?”

“A lost soul who has finished his battles somewhere on this planet. A pitiful soul who could not find his way to the lofty realm where the Great Spirit awaits us all.”

.
Odpowiedz
Wpadła mi w ręce pierwsza część cyklu Jean M. Auel, znanego pod nazwą Dzieci Ziemi - "Klan niedźwiedzia jaskiniowego".
Przyznaję, przeczytałem z zainteresowaniem, graniczącym z fascynacją.

Osadzona w realiach Europy z epoki lodowcowej, opowieść o dziewczynce naszego gatunku wychowywanej przez Klan Neandertalczyków.
W odmiennej od naszej strukturze społecznej(nieco umownej, nie wiemy jak naprawdę wyglądała), musi nauczyć się żyć i przekonać nowych współplemieńców do swojej odmienności.

Druga część sagi, "Dolina Koni", to niemal prehistoryczny Harlekin.
Polecam dziewczynom lubiącym taki rodzaj literatury.Uśmiech

Na pozostałe części(w sumie 6) czekam z zainteresowaniem.
Odpowiedz
exeter napisał(a):Wpadła mi w ręce pierwsza część cyklu Jean M. Auel, znanego pod nazwą Dzieci Ziemi - "Klan niedźwiedzia jaskiniowego".

Osadzona w realiach Europy z epoki lodowcowej, opowieść o dziewczynce naszego gatunku wychowywanej przez Klan Neandertalczyków.
W odmiennej od naszej strukturze społecznej(nieco umownej, nie wiemy jak naprawdę wyglądała), musi nauczyć się żyć i przekonać nowych współplemieńców do swojej odmienności.

Może być dobrze napisane, ale tak czy inaczej to brednie.
Niby jakimi słowy miała ich przekonać: tolerancja, szacunek wobec odmienności, homo(sapiens)fobia?

A może tak:
moja morda inna być twoja i twoja nie bić moja o kamień samiec wrócić i obić obie...
Odpowiedz
Nie wiem co to znaczy "przekonać do swojej odmienności". Chyba nie musiała nikogo przekonywać, że nie ma podłużnej czaszki, wielkiej żuchwy i jest o głowę wyższa od przeciętnej neandertalskiej kobiety Język
Vi Veri Veniversum Vivus Vici
Odpowiedz
Palmer,

Cytat:Niby jakimi słowy miała ich przekonać: tolerancja, szacunek wobec odmienności, homo(sapiens)fobia?
W powieści można się doszukać wielu rzeczy, tego także.Duży uśmiech Ale to przede wszystkim świetna powieść. Autorka założyła(za wieloma naukowcami) inny niż u nas, sposób porozumiewania się Neandertalczyków.Uśmiech

exodim,

Cytat:Nie wiem co to znaczy "przekonać do swojej odmienności". Chyba nie musiała nikogo przekonywać, że nie ma podłużnej czaszki, wielkiej żuchwy i jest o głowę wyższa od przeciętnej neandertalskiej kobiety :razz:
To widać na pierwszy "rzut oka". Natomiast przekonanie współplemieńców, że te odmienne szczegóły anatomii to nie deformacja, przejaw choroby, zwyrodnienie było dla samotnego dziecka trudnym zadaniem.
Także inne sposoby zachowania, tu nie musimy odwoływać się do prehistorii by zrozumieć jak łatwo być odrzuconym, lub niezrozumianym przez obcych.
http://www.forumksiazki.pl/cykl-dzieci-z...t4965.html
Odpowiedz
No a ja zrobiłam sobie powrót do wczesnej młodości, i wzięłam dziś z półki "Gdy oślica ujrzała anioła" Cave'a. Czytałam to po raz pierwszy 15 lat temu :-D Książka zrobiła wtedy na mnie niesamowite wrażenie, co zresztą udało się powtórzyć dzisiaj.
Natura albowiem w rozmaitości się kocha; w niej wydaje swoją moc, mądrość i wielkość.
(Jędrzej Śniadecki)

Odpowiedz
exeter napisał(a):Wpadła mi w ręce pierwsza część cyklu Jean M. Auel, znanego pod nazwą Dzieci Ziemi - "Klan niedźwiedzia jaskiniowego".
Na podstawie tej książki powstał film
Klan Niedźwiedzia jaskiniowego
Mówię w ramach ciekawostki, bo generalnie film taki sobie. Na plus Daryl Hannah.
The spice must flow
Odpowiedz
Rita,

dzięki Rito, wiedziałem o tej ekranizacji.Uśmiech
Ale specjalnie filmu nie szukałem. Od razu wydawało mi się niemożliwe przełożenie na język filmu tego co w książce fascynuje - emocji.
Autorka powieści gra nimi bardzo mocno. Istota którą kod kulturowy nakazuje opiekować się i chronić, dziecko, dziewczynka, oddana w ręce "obcych".
W tym przypadku dosłownie obcych, odmiennych od nas w wielu aspektach.
Relacje damsko-męskie, oparte na całkowitym podporządkowaniu kobiet.
To wszystko świetnie gra w powieści, trudne do pokazania w krótkim filmie.
Daryl Hnnach to odrębny temat, zwłaszcza z tamtych lat.Duży uśmiech

Jeśli chodzi o ekranizacje, czekam na serial oparty na fantastycznej powieści Kena Folleta - "Filary Ziemi".
Jeśli nie czytałaś, bierz w ciemno.Uśmiech
Odpowiedz
exeter napisał(a):exodim,

To widać na pierwszy "rzut oka". Natomiast przekonanie współplemieńców, że te odmienne szczegóły anatomii to nie deformacja, przejaw choroby, zwyrodnienie było dla samotnego dziecka trudnym zadaniem.
Także inne sposoby zachowania, tu nie musimy odwoływać się do prehistorii by zrozumieć jak łatwo być odrzuconym, lub niezrozumianym przez obcych.
http://www.forumksiazki.pl/cykl-dzieci-z...t4965.html
Paulo Coelho lubi takie klimaty
czyli ja ich nie lubię.
Vi Veri Veniversum Vivus Vici
Odpowiedz
Przeczytałem Cormac McCarthy - The Road. Świetna i smutna książka (w 2007 powieść uhonorowana nagrodą Pulitzera). Podczas lektury wychodziły czasami moje słabości językowe, ale jakoś przebrnąłem. Historia wędrówki ojca z synem przez postapokaliptyczny kraj i cała depresja z tą sytuacją związana. Gorąco polecam.

Teraz zacznę chyba czytać Dan Simmons - Hyperion (polecił exeter w wątku o lotach kosmicznych).
Boże, chroń mnie przed miłością.
Odpowiedz
exeter napisał(a):Jeśli chodzi o ekranizacje, czekam na serial oparty na fantastycznej powieści Kena Folleta - "Filary Ziemi".
Jeśli nie czytałaś, bierz w ciemno.Uśmiech

Już mam za sobą. Moim zdaniem bije na głowę "Borgiów" i "Tudorów".
Cały znajdziesz tu:
http://kinolive.pl/seriale_online/769-fi...nek-1.html
Odpowiedz
Dan Simmons - Hyperion. Rewelacja. Książka całkowicie trafiła w moje gusta, a że jest jeszcze druga część (bo to dylogia o Hyperionie jest), to wkrótce zabiorę się za czytanie. Polecam każdemu kto choć trochę czuje klimaty fantasy dalekiej przyszłości.

Książka to ciekawie skomponowany zbiorek opowiadań, w którym każde z nich dotyczy jednej z kilku osób. Wszystkie te opowiadania, pomimo że ocierają się o różne wartości i gatunki (raz pełna przygód akcja, innym razem wzruszająca opowieść, a jeszcze innym - zagadka kryminalna) stanowią klucz do jednej historii, a jednocześnie pozwalają dość dokładnie poznać bohaterów i motywy ich działań. Z każdym opowiadaniem czytelnik zna większy fragment historii, a poglądy każdego bohatera rzucają z różnych stron blask światła na tajemniczy i nieco mistyczny główny temat.

Kto ma ochotę na dosyć grubą książkę, która prowadzi prosto do drugiej tak samo grubej, nie powinien się zbytnio zastanawiać. Osobiście polecam, wciągnęło mnie jak w odkurzacz.
Odpowiedz
Czytam sobie Gottland Szczygla.
Niby przedruki z Dużego Formatu, ale świetne.
Odpowiedz
The Chymical Wedding of Christian Rosenkreutz.

I w miarę jak czytam odsłania się przede mną największy książkowy przekręt przełomu wieków XX i XXI. (kto domyśla się, o co chodzi? :> )
Laws are formed by the arrogant and presumptuous, and our work here is a message to them that such arrogance will always be questioned by those with minds and wills of their own. Nefris of Thay
Odpowiedz
"Dziennik Dawida Sierakowiaka" - wstrząsające.
Nie tam żadne fantasy i krasnoludy, tylko czysta proza życia aus Litzmanstadt, pisany przez 17 latka, który nie dożył.
Nóż się w kieszeni otwiera.
A nas Łódź urzekła szara - łódzki kurz i dym.
Odpowiedz
Cytat:I w miarę jak czytam odsłania się przede mną największy książkowy przekręt przełomu wieków XX i XXI. (kto domyśla się, o co chodzi? )

Ja się nie domyślam o co chodzi, ale nie trzymaj mnie w niepewności? Język
To jakaś stara książka z XVII wieku chyba, więc co to ma wspólnego z naszymi czasami?
Matematyka jest niezmysłową rzeczywistością, która istnieje niezależnie zarówno od aktów, jak i dyspozycji ludzkiego umysłu i jest tylko odkrywana, prawdopodobnie bardzo niekompletnie, przez ludzki umysł

Kurt Gödel

Mój blog - http://flaufly.wordpress.com/
Odpowiedz
hm, dzięki exeterowi - chyba to on o tym mówił - zacząłem hyperiona tom1. zapowiada sie ciekawie,
Odpowiedz
monimos napisał(a):hm, dzięki exeterowi - chyba to on o tym mówił - zacząłem hyperiona tom1. zapowiada sie ciekawie,

O, jak przeczytasz pierwszy tom to napisz co myślisz, bo jestem ciekaw czy książka ta jest po prostu świetna, czy tylko mnie aż tak bardzo przypadła do gustu Duży uśmiech. Swoją drogą ja swoją opinię o pierwszym tomie napisałem kilka postów wyżej, ale jestem ciekawy Twojej. No i tak, to właśnie exeter polecał Hyperiona Uśmiech.
Odpowiedz
faktycznie to był exeter. hm, a to wszystko dla tego że wymienił tego autora razem z a.c. clark-iem. gdy by nie to to pewnie niechciałoby mi się nawet wgrać tego w kundla.

pzdr.
Odpowiedz
Chłopiec z latawcem Kahaled Hosseini
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 2 gości