To forum używa ciasteczek.
To forum używa ciasteczek do przechowywania informacji o Twoim zalogowaniu jeśli jesteś zarejestrowanym użytkownikiem, albo o ostatniej wizycie jeśli nie jesteś. Ciasteczka są małymi plikami tekstowymi przechowywanymi na Twoim komputerze; ciasteczka ustawiane przez to forum mogą być wykorzystywane wyłącznie przez nie i nie stanowią zagrożenia bezpieczeństwa. Ciasteczka na tym forum śledzą również przeczytane przez Ciebie tematy i kiedy ostatnio je odwiedzałeś/odwiedzałaś. Proszę, potwierdź czy chcesz pozwolić na przechowywanie ciasteczek.

Niezależnie od Twojego wyboru, na Twoim komputerze zostanie ustawione ciasteczko aby nie wyświetlać Ci ponownie tego pytania. Będziesz mógł/mogła zmienić swój wybór w dowolnym momencie używając linka w stopce strony.

Ocena wątku:
  • 1 głosów - średnia: 5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Co obecnie czytacie?
"The Folly of Fools: The Logic of Deceit and Self-Deception in Human Life", Robert Trivers.

O zwodzeniu, zwodzących, zwodzonych, kontroli nad zwodzeniem i wykrywaniu zwodzenia. Oraz o kilku innych fajnych rzeczach. Oczko
Odpowiedz
Grzanka napisał(a):"The Folly of Fools: The Logic of Deceit and Self-Deception in Human Life", Robert Trivers.
Aż dałbym plusa!
Ale nie mogę. :/
Mój kanał na youtube o ateizmie/nauce. Oczko
http://www.youtube.com/user/filek1011
Odpowiedz
"Guns, Germs and Steel" Jareda Diamonda. Autor stawia sobie za cel wyjaśnienie, dlaczego cywilizacje powstały w pewnych miejscach i w pewnym czasie, a nie wcześniej, później, lub gdzie indziej.
So many Christians, so few lions...
http://makingthematrix.wordpress.com/mkbc
Odpowiedz
Samuel,

Cytat:"Guns, Germs and Steel" Jareda Diamonda.

Powinna być lekturą obowiązkową w naszych szkołach. Gratuluję wyboru.Uśmiech
Polecam "Upadek", tego samego autora.
Odpowiedz
@Aerandir - czytałeś? Ja jestem na samym początku dopiero, ale bardzo mi się podoba. Widać, że można się dowiedzieć z niej wiele ważnych rzeczy, które można stosować w codziennym życiu.

@exeter - fajna książka, ale zdążyła spotkać się z pewnym krytycyzmem. Po przeczytaniu tej publikacji polecam zapoznanie się z zarzutami wobec niej.
Odpowiedz
Grzanka napisał(a):@Aerandir - czytałeś? Ja jestem na samym początku dopiero, ale bardzo mi się podoba. Widać, że można się dowiedzieć z niej wiele ważnych rzeczy, które można stosować w codziennym życiu.

Niestety nie, ale czaję się na nią od dłuższego czasu.
Mój kanał na youtube o ateizmie/nauce. Oczko
http://www.youtube.com/user/filek1011
Odpowiedz
exeter, Grzanka: Wiem, że jest kontrowersyjna. Planuję później znaleźć coś dla równowagi Uśmiech
So many Christians, so few lions...
http://makingthematrix.wordpress.com/mkbc
Odpowiedz
Grzanko,

Cytat:fajna książka, ale zdążyła spotkać się z pewnym krytycyzmem. Po przeczytaniu tej publikacji polecam zapoznanie się z zarzutami wobec niej.
Mógłbyś w kilku słowach streścić zarzuty wobec niej. Słyszałem takie opinie, ale przypisywałem je typowej ludzkiej niechęci do zmiany paradygmatu.
Odpowiedz
Tutaj podana jest krytyka; lepiej niż ja potrafiłbym to zrobić - http://en.wikipedia.org/wiki/Guns,_Germs...#Criticism.
Odpowiedz
Geograf powie, że geografia.
Kulturysta, że kultura Język
Vi Veri Veniversum Vivus Vici
Odpowiedz
Czytam teraz "Stulecie chirurgów" Jürgen Thorwald
Cokolwiek by się  okazało, natura czeka i ukaże się nam taką, jaką jest. Dlatego jeśli zamierzamy ją badać, nie powinniśmy z góry decydować, co próbujemy odnaleźć, poza odnalezieniem czegoś więcej. Widzicie, rzecz tkwi w tym, że potrafię żyć z wątpliwościami i niepewnością i niewiedzą. Myślę, że o wiele bardziej interesujące jest życie bez odpowiedzi niż posiadanie odpowiedzi, które mogą być błędne"
Richard Feynman
Odpowiedz
Zacząłem czytać "Flet z mandragory" W. Łysiaka. Wciąga od pierwszego zdania. Polecam.
"Nic nie jest potężniejsze od wiedzy; królowie władają ludźmi, lecz uczeni są władcami królów".
Odpowiedz
Anna Karenina, Tołstoj.

Flet z mandragory też mi się podobał, choć Łysiaka raczej nie czytuję.
The spice must flow
Odpowiedz
Rita napisał(a):Flet z mandragory też mi się podobał

Nie wiem czemu, ale przeczytałem "filet z mandragory" i się zastanawiałem co to za ryba :lol2:
Vi Veri Veniversum Vivus Vici
Odpowiedz
Rita,
Cytat:Flet z mandragory też mi się podobał, choć Łysiaka raczej nie czytuję.

Łysiak jest genialnym pisarzem, niestety, jest także ideologicznie pokręcony.
Ale cały cykl napoleoński, Flet z mandragory, czy Asfaltowy Saloon gorąco polecam.
Odpowiedz
Lubię kilka jego książek, ale całość twórczości (wliczając w to felietony w Uważam Rze) jest dla mnie nieznośna.
"Muzeum Wyobraźni" uwielbiam.
Natura albowiem w rozmaitości się kocha; w niej wydaje swoją moc, mądrość i wielkość.
(Jędrzej Śniadecki)

Odpowiedz
Greg Bear - koncert nieskończoności.
Największy polski ateista. 110 kilo wagi.

konkluzja, po pewnej rozmowie - by pobić posąg ze Świebodzina, należy wybudować 34-metrową Sashę Grey, miażdzącą obcasem głowę biskupa.
Przerobienie wyspy Niue na raj podatkowy i BDSM-land też w planach.

"Zadbałem o o tę ponurą reputację, by odstraszyć podstępne zło, które dręczy nasz przeklęty kraj. Wiesz o czym mówię? o podatkach." Duży uśmiech

Harry Potter niesie lepsze przesłanie niż biblia.
Odpowiedz
Obecnie czytam młodzieżową serię Kosika "Felix, Net i Nika", aktualnie kończę "...Orbitalny spisek".
Osobiście jestem zachwycony tą serią, każda książka skrzy się różnymi pomysłami, bawi się konwencjami fantastycznymi, a wszystko z perspektywy dzisiejszych, polskich gimnazjalistów. Wiem, że końcówka zdania może niektórych przerażać i zniechęcać, ale moim zdaniem bohaterowie są bardzo ciekawi. Są nieco (może nawet bardzo) przerysowani, ale nie należy tego mylić ze schematycznością. Pomimo swoich niesamowitych zdolności ich wiarygodność psychologiczna wydaje mi się wystarczająca, nawet nadto jak na serię młodzieżową.

Kosik rzuca wieloma znanymi oraz mniej znanymi pomysłami, a później je miesza tworząc gęsty od pomysłów utwór, a wciąż niezwykle smaczny.

Jeśli chcecie zobaczyć dzieciaki wychowujące AI, budujące roboty, podróżujące w czasie do przeszłości i przyszłości, walczącymi z organizacją pragnącą podbić świat snów, szukających bazyliszka itp. itd. to jest to seria dla was.
Matematyka jest niezmysłową rzeczywistością, która istnieje niezależnie zarówno od aktów, jak i dyspozycji ludzkiego umysłu i jest tylko odkrywana, prawdopodobnie bardzo niekompletnie, przez ludzki umysł

Kurt Gödel

Mój blog - http://flaufly.wordpress.com/
Odpowiedz
Zhuanhzi: Prawdziwa Księga Południowego Kwiatu. O taoizmie. Świetne. Mądrości sprzed 2500 lat.
Bunt przeciw Bogu nie czyni ateistą.[url="http://www.pisemko.blogspot.com"]
[/url]
Odpowiedz
Rojza Genendel napisał(a):Lubię kilka jego książek, ale całość twórczości (wliczając w to felietony w Uważam Rze) jest dla mnie nieznośna.
"Muzeum Wyobraźni" uwielbiam.
A co sądzisz o "Salonie. Rzeczpospolitej kłamców"?
"Nic nie jest potężniejsze od wiedzy; królowie władają ludźmi, lecz uczeni są władcami królów".
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 3 gości