To forum używa ciasteczek.
To forum używa ciasteczek do przechowywania informacji o Twoim zalogowaniu jeśli jesteś zarejestrowanym użytkownikiem, albo o ostatniej wizycie jeśli nie jesteś. Ciasteczka są małymi plikami tekstowymi przechowywanymi na Twoim komputerze; ciasteczka ustawiane przez to forum mogą być wykorzystywane wyłącznie przez nie i nie stanowią zagrożenia bezpieczeństwa. Ciasteczka na tym forum śledzą również przeczytane przez Ciebie tematy i kiedy ostatnio je odwiedzałeś/odwiedzałaś. Proszę, potwierdź czy chcesz pozwolić na przechowywanie ciasteczek.

Niezależnie od Twojego wyboru, na Twoim komputerze zostanie ustawione ciasteczko aby nie wyświetlać Ci ponownie tego pytania. Będziesz mógł/mogła zmienić swój wybór w dowolnym momencie używając linka w stopce strony.

Ocena wątku:
  • 2 głosów - średnia: 4.5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Polecane artykuły
Czy Bóg istnieje? Dawkins: "Nie mogę być pewien, że nie"

Cytat:"Niesamowite starcie wielkich umysłów" - tak brytyjskie media opisują debatę, która wczoraj odbyła się w Oksfordzie. Naprzeciwko siebie usiedli anglikański arcybiskup Canterbury Rowan Williams i biolog prof. Richard Dawkins, autor słynnego "Boga Urojonego". Obaj w szalenie kulturalny (!) i błyskotliwy sposób dyskutowali o istnieniu Boga. - Wierzę w ewolucję - mówił Williams. - Nie mogę mieć pewności, że Bóg nie istnieje - odpowiadał Dawkins.

a tutaj zapis wideo z debaty

PS
chciałbym przypomnieć, że dwa końcowe słowa nazwy tematu to bez komentowania - to tak odnośnie postów powyżej
jakiś mądry cytat
Odpowiedz
Ok. Posprzątałem.
Tutaj dyskusja w zw. z artykułem o ubezpieczeniach
A tutaj o rasizmie.
Vi Veri Veniversum Vivus Vici
Odpowiedz
http://wiadomosci.onet.pl/tylko-w-onecie...omosc.html
Wywiad z Kutzem. Zastanawia mnie jedno. Po co mówi o sobie jak o wierzącym w Boga teiście skoro jak do tej pory wszelkie informacje (a także jego publiczna wypowiedź u Lisa) mówiły iż jest ateistą? Po co ten fałsz?
Cytat:
"I to było piękne. Ale Bóg dał nam wolną wolę i prawo do zachowania godności. Eutanazja nie jest samobójstwem, ale prawem do decydowania o odejściu. Ja pewnego dnia sam nieproszony będę chciał powiedzieć: "Panie Boże, odchodzę". "

Moim zdaniem to kolejna próba założenia szaty liberalnego wierzącego w tym środowisku. Tego samego próbowała już Manuela Gretkowska. Próba przypodobania się wierzącym, pokazując ,że "jestem taki jak ty, ale Kościoła nie słucham, tobie też tak radzę bracie". Takie kuriozia jak luterański kościół w Szwecji są bowiem Kutzom na rękę, stąd z chęcią widziałby coś takiego na swoim podwórku.
"Łatwo jest mówić o Polsce trudniej dla niej pracować jeszcze trudniej umierać a najtrudniej cierpieć"
NN
Odpowiedz
http://wyborcza.pl/1,75476,11211639,Rosj...__lat.html
Odpowiedz
Noworodek zmarł w Nowym Jorku na opryszczkę typu 1. Przyczyną zakażenia było ustne odsysanie krwi przez rabina po obrzezaniu.

https://www.nydailynews.com/new-york/inf...-1.1032432

Dla dzieciaka to był jednocześnie pierwszy i ostatni blowjob w życiu.
Wydaje się, że nie można rozprawiać filozoficznie nie oglądając się przy tym na odkrycia naukowe, bo się zrobi z tego intelektualny pierdolnik. — Palmer Eldritch
Absence of evidence is evidence of absence. – Eliezer Yudkowsky
If it disagrees with experiment, it's wrong. — Richard Feynman
學而不思則罔,思而不學則殆。 / 己所不欲,勿施于人。 ~ 孔夫子
Science will win because it works. — Stephen Hawking
Science. It works, bitches. — Randall Munroe

Odpowiedz
rnk napisał(a):Photoshop.

Y U NO SAY?!

A ja chciałem na takie studia sięm zapisać!
Odpowiedz
Post scriptum do dyskusji w wątku "Wojna światowa przyszłości", pod tytułem ile TO kosztuje?

http://wiadomosci.onet.pl/fotoreportaze/...to11598291

I jeszcze TO!

Nie sądziłem, że doczekam takiej chwiliUśmiech:
http://wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1...ale=lublin
Odpowiedz
Zgwałcili i podpalili. Synowie wpływowych tatusiów
Cytat:W Mikołajowie, na południu Ukrainy, synowie wpływowych osób zgwałcili, dusili i podpalili 19-letnią dziewczynę - podały ukraińskie media. Kobiecie trzeba było amputować dłonie i stopy. Napastników zatrzymano dopiero pod naciskiem opinii publicznej.
Do dramatu doszło w ostatni piątek. Późnym wieczorem dwóch mężczyzn zaprosiło do domu kolegi poznaną w barze dziewczynę. 19-latka została tam zgwałcona, a kiedy zagroziła, że poinformuje o wszystkim milicję, zaczęto ją dusić. Gdy sprawcom wydawało się, że ofiara już nie żyje, wynieśli ją na dwór, rzucili na plac budowy, a tam podpalili.
ale co najgorsze:
Cytat:Sprawcy zostali najpierw zatrzymani, potem jednak wyszli z aresztu. Jeden z nich jest synem byłego naczelnika rejonowej (powiatowej) administracji państwowej. Są to dzieci bogatych ludzi, którzy są w stanie zapłacić za odzyskanie wolności. Wrócili do aresztu dopiero po tym, jak zaczęły o tym pisać media
gdyby tego nie nagłośnili to może w ogóle by wyroku nawet nie dostali... jaki wkurw człowieka bierze, kiedy słyszy o takim okrucieństwu i niesprawiedliwości
jakiś mądry cytat
Odpowiedz
exeter napisał(a):Nie sądziłem, że doczekam takiej chwiliUśmiech:
http://wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1...ale=lublin

Oszczędzimy 80 baniek rocznie. Jesteśmy uratowani Oczko Tusk to jednak mistrz zajmowania opinii publicznej sprawami bez żadnego znaczenia Oczko
Promowanie upodmiotowienia kobiet i ich uświadamianie poprzez budowanie potencjału przed katastrofami związanymi z klimatem celem każdego świadomego Europejczyka. Bez sprawiedliwości w dziedzinie klimatu nie da się osiągnąć prawdziwej równości płci

Odpowiedz
Current,

z mojego punktu widzenia nie chodzi o budżetowe pieniądze.
Ta zmiana jest rewolucyjną z innego powodu, zmusi hierarchów do uwzględniania opinii ludzi mających finansować Kościół ze składek. I choć zgadzam się z Tobą, że to dla Kościoła "kieszonkowe" bez większego znaczenia, ale piechotą nie chodzi i hierarchowie nie będą chcieli tych pieniędzy utracić.
Odpowiedz
exeter napisał(a):z mojego punktu widzenia nie chodzi o budżetowe pieniądze
Z wczorajszego specjalnego sondażu SMG KRC Millward Brown dla "Faktów" : tylko 38% pytanych byłoby skłonne przekazać 0,3 procent ze swoich podatków na Kościół. 65% Polaków jest zdania, ze państwo nie powinno przekazywać jakichkolwiek pieniędzy publicznych kościołom i związkom wyznaniowym.
Polska jest bardziej zlaicyzowana, niż komukolwiek się wydawało.

http://www.tvn24.pl/2510274,28377,0,1,1,...wideo.html
"Dyskusja z idiotami niepotrzebnie ich nobilituje"
Odpowiedz
piotr35 napisał(a):Z wczorajszego specjalnego sondażu SMG KRC Millward Brown dla "Faktów" : tylko 38% pytanych byłoby skłonne przekazać 0,3 procent ze swoich podatków na Kościół. 65% Polaków jest zdania, ze państwo nie powinno przekazywać jakichkolwiek pieniędzy publicznych kościołom i związkom wyznaniowym.
Polska jest bardziej zlaicyzowana, niż komukolwiek się wydawało.

http://www.tvn24.pl/2510274,28377,0,1,1,...wideo.html

A ja na złość klerofobom zadeklaruję 0,3% na KK, a do tego 1% wpłacę na coś megakościelnego, czego do tej pory nigdy nie robiłem. Duży uśmiech
Odpowiedz
Palmer,

Cytat:A ja na złość klerofobom zadeklaruję 0,3% na KK, a do tego 1% wpłacę na coś megakościelnego, czego do tej pory nigdy nie robiłem. :mrgreen:

I właśnie o to chodzi, byś finansował Kościół dlatego, że chcesz, a nie, że musisz!
Odpowiedz
http://www.money.pl/gospodarka/wiadomosc...48441.html
"War, War never changes"

"Jako że jesteś obywatelem demokratycznego kraju powinieneś wiedzieć że twój głos nic nie znaczy".

Nadgorliwość jest gorsza od faszyzmu.
Odpowiedz
Na kościoły mają płacić tylko wierni, a na stadiony wszyscy?
dobrze napisane Uśmiech nie to, że jestem zwolennikiem budowania kościołów za państwowe pieniądze - ten tekst, mimo raczej braku takich intencji, pokazuje absurd budowania czegokolwiek za państwowe pieniądze.
jakiś mądry cytat
Odpowiedz
Palmer Eldritch napisał(a):A ja na złość klerofobom zadeklaruję 0,3% na KK, a do tego 1% wpłacę na coś megakościelnego, czego do tej pory nigdy nie robiłem. Duży uśmiech

A deklaruj sobie.Duży uśmiech Jak dla mnie możesz cały swój majątek darować Kościołowi i pracować jako wolontariusz dla nich o ile będziesz operował wyłącznie swoim majątkiem. 8)
"All great men should be haunted by the fear of not living up to their potential.
All loyal men should be haunted by the fear of not having done enough for their country.
All honourable men should be haunted by the fear of not having lived a life worthy of those men who came before us." Sigurd
Odpowiedz
exeter napisał(a):I właśnie o to chodzi, byś finansował Kościół dlatego, że chcesz, a nie, że musisz!

Tylko tyle, ze te 0,3% to nie sa pieniadze, ktore normalnie by trafily do kieszeni Palmera tylko 0,3% podatku, ktore i tak potraca mu sie od pensji. Nadal wiec jest to finansowanie kosciola przez panstwo.

BTW jezeli rzad uwaza, ze te 0,3% jest mu zbedne i ludzie moga oddac je na religie to uczciwiej bylo by obnizenie podatkow o ta kwote. Pozniej kto bedzie chcial we wlasnym zakresie przeznaczy je na wybrany zwiazek wyznaniowy albo zatrzyma dla siebie.
Niech zyje Lenin, Stalin i Jaroslaw Kaczynski!
Odpowiedz
Tgc napisał(a):BTW jezeli rzad uwaza, ze te 0,3% jest mu zbedne i ludzie moga oddac je na religie to uczciwiej bylo by obnizenie podatkow o ta kwote. Pozniej kto bedzie chcial we wlasnym zakresie przeznaczy je na wybrany zwiazek wyznaniowy albo zatrzyma dla siebie.
To byłby system, w którym KRK nie otrzymałby praktycznie nic. Polacy są skłonni ewentualnie oddawać nie swoje, ale jeśli chodzi o własny grosz, to wtedy nie ma zmiłuj. Nawet dla własnego zbawienia, bo to tylko taka wiara na pokaz.
"Dyskusja z idiotami niepotrzebnie ich nobilituje"
Odpowiedz
piotr35 napisał(a):To byłby system, w którym KRK nie otrzymałby praktycznie nic. Polacy są skłonni ewentualnie oddawać nie swoje, ale jeśli chodzi o własny grosz, to wtedy nie ma zmiłuj. Nawet dla własnego zbawienia, bo to tylko taka wiara na pokaz.

Jakieś badania?

a tak btw. jako niekatolik z chęcią przeznaczę 0,3% podatku na Kościół Uśmiech
to dobre rozwiązanie, choć nie najlepsze - najlepsze jest to które podał Tgc.
Oczywiście przydałoby się przy okazji zastanowić nad obniżeniem podatków o dużo więcej niż tylko te 0,3%.
Odpowiedz
Cytat:a tak btw. jako niekatolik z chęcią przeznaczę 0,3% podatku na Kościół Zdezorientowanymile:
Gdyż to się przysłuży bardziej społeczeństwu, niż jakaś akcja charytatywna ponieważ...?
"O gustach się nie dyskutuje; a ja twierdzę, że całe życie to kłótnia o gusta." (Nietzsche F.)
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 3 gości