Liczba postów: 631
Liczba wątków: 4
Alkaloid autora, który przybrał pseudonim "Aleksander Głowacki".
Zaczęło się dość ciekawie; wartka akcja, historia nieco alternatywna, dużo nawiązań do chemii, zobaczymy co będzie dalej  *
Liczba postów: 8
Liczba wątków: 0
Reputacja:
0
Marian Grabowski - "Podziw i zdumienie w matematyce i fizyce"
Całkiem ciekawe, czasem tylko zbyt ogólnikowo.
Liczba postów: 2,107
Liczba wątków: 26
Reputacja:
2
Skończyłem Peanatemę i polecam, choć końcówka nieco słaba.
Teraz czytam Muzeum ciszy Yōko Ogawy.
Czytał ktoś Inne pieśni Dukaja? Po Muzeum zamierzam spróbować ponownie do nich się zabrać i chciałbym wiedzieć, czy opłaca się przebijać przez ciężkawy początek, na którym już raz wymiękłem.
Wydaje się, że nie można rozprawiać filozoficznie nie oglądając się przy tym na odkrycia naukowe, bo się zrobi z tego intelektualny pierdolnik. — Palmer Eldritch
Absence of evidence is evidence of absence. – Eliezer Yudkowsky
If it disagrees with experiment, it's wrong. — Richard Feynman
學而不思則罔,思而不學則殆。 / 己所不欲,勿施于人。 ~ 孔夫子
Science will win because it works. — Stephen Hawking
Science. It works, bitches. — Randall Munroe
Liczba postów: 7,517
Liczba wątków: 134
Reputacja:
0
Windziarz napisał(a):Czytał ktoś Inne pieśni Dukaja? Po Muzeum zamierzam spróbować ponownie do nich się zabrać i chciałbym wiedzieć, czy opłaca się przebijać przez ciężkawy początek, na którym już raz wymiękłem.
Inne pieśni mają ciężkawy początek? Mi się zdawało, że mają jedno z najlepszych wprowadzeń do fabuły - nieco informacji autor podaje na talerzu, nieco trzeba wydedukować a nieco zbiera się po drodze. Bardzo wiąże to czytelnika z powieścią.
W każdym razie ja z pewnością polecam, jak prawie wszystko zresztą Dukaja.
Liczba postów: 23,471
Liczba wątków: 241
Reputacja:
1,399
Wyznanie: Schabizm-kaszankizm
Pilipiuk - Rzeźnik drzew
Takie sobie, nie jest złe ale też szału ni ma, dupy nie urywa. Chyba zmarnowałem 40 zł
Liczba postów: 8
Liczba wątków: 0
Reputacja:
0
Windziarz napisał(a):Czytał ktoś Inne pieśni Dukaja? Po Muzeum zamierzam spróbować ponownie do nich się zabrać i chciałbym wiedzieć, czy opłaca się przebijać przez ciężkawy początek, na którym już raz wymiękłem.
Dukaja zdecydowanie polecam. Chociaż "Król bólu" średnio mi do gustu przypadł.
Natomiast "Inne pieśni" warto przeczytać.
Czytał ktoś może coś od Iana Stewarta? Wart jest poświęcenia uwagi? Kupiłam - "Dlaczego prawda jest piękna. O symetrii w matematyce i fizyce".
Liczba postów: 545
Liczba wątków: 2
Reputacja:
0
Tess Gerritsen - Mumia
czyli kolejna powieść jednej z moich ulubionych autorek, z cyklu o Rizzoli&Isles
...bo najważniejsze w kochaniu zwłok jest to, że nie marudzą.
Liczba postów: 2,385
Liczba wątków: 14
Reputacja:
142
Cytat:Inne pieśni mają ciężkawy początek? Mi się zdawało, że mają jedno z najlepszych wprowadzeń do fabuły - nieco informacji autor podaje na talerzu, nieco trzeba wydedukować a nieco zbiera się po drodze. Bardzo wiąże to czytelnika z powieścią.
Zgadzam się. To jest świetny zabieg.
IMO najcięższą rzeczą w książce, przy której można wymięknąć to opisy kakomorfii. Czasami jedzie ostro z nimi.
No i to zakończenie...
"O gustach się nie dyskutuje; a ja twierdzę, że całe życie to kłótnia o gusta." (Nietzsche F.)
Liczba postów: 5,936
Liczba wątków: 16
Reputacja:
10
Karol Marks,Kapitał
Wydaje się, że wiara w cuda znika w jednej dziedzinie tylko po to, by zagnieździć się w innej. Karol Marks
Jedyne, co - jak sobie pochlebiam - zrozumiałem bardzo wcześnie, jeszcze przed dwudziestką, to to, że nie powinno się płodzić. Emil Cioran
Kapitalizm bez bankructwa jest jak chrześcijaństwo bez piekła. Frank Borman
EL
Liczba postów: 7,517
Liczba wątków: 134
Reputacja:
0
Wilkinson Richard, Duch Równości. Tam gdzie Panuje Równość, Nawet Bogatszym Żyje się Lepiej
Liczba postów: 892
Liczba wątków: 8
Reputacja:
0
Tydzień temu skończyłem Watership Down. Jeśli ktoś nie czytał, bardzo polecam.
Jeszcze wcześniej było steampunk fantasy napisane przez znajomego, The Shadow of Black Wings, o alternatywnej historii Wielkiej Brytanii, Japonii, oraz całej reszty świata. Teraz chyba wezmę się za drugą część.
Liczba postów: 545
Liczba wątków: 2
Reputacja:
0
Karin Slaughter - Zaślepienie
Czyli znowu seryjny psychopatyczny morderca... ach, ależ jestem monotematyczna
...bo najważniejsze w kochaniu zwłok jest to, że nie marudzą.
Liczba postów: 1,821
Liczba wątków: 32
Roger Moorhouse ,,Stolica Hitlera''. Każdy zainteresowany historią, naziol lub lewak, powinien obowiązkowo przeczytać. III Rzesza pokazana jako normalny kraj zamieszkały przez normalnych ludzi! Zupełne przeciwieństwo jedynie słusznej lewackiej doktryny, wg której każdy Niemiec nie jadł, nie spał i nie myślał o cyckach swojej Gretchen, lecz tylko o tym, jak i gdzie by tu zaciukać jakiegoś Żydka...
Liczba postów: 2,107
Liczba wątków: 26
Reputacja:
2
Suzanne Collins, Igrzyska Śmierci
Zobaczę, o co chodzi, ale coś czuję, że jeden tom i zero filmów to będzie dla mnie dość.
Wydaje się, że nie można rozprawiać filozoficznie nie oglądając się przy tym na odkrycia naukowe, bo się zrobi z tego intelektualny pierdolnik. — Palmer Eldritch
Absence of evidence is evidence of absence. – Eliezer Yudkowsky
If it disagrees with experiment, it's wrong. — Richard Feynman
學而不思則罔,思而不學則殆。 / 己所不欲,勿施于人。 ~ 孔夫子
Science will win because it works. — Stephen Hawking
Science. It works, bitches. — Randall Munroe
Liczba postów: 9,167
Liczba wątków: 64
Reputacja:
60
Wyznanie: ateista, w przyszłości może buddysta mahajany
Diogenes Laertios, Żywoty i poglądy słynnych filozofów
"Nic nie jest potężniejsze od wiedzy; królowie władają ludźmi, lecz uczeni są władcami królów".
Liczba postów: 3,035
Reputacja:
1
Zbrodnia i Kara... ciężko to idzie. To chyba wina nieredukowalnej różnicy światopoglądowej pomiędzy mną, a autorem.
Mierzy się ponad cel, by trafić do celu.
K.Bunsch
Liczba postów: 6,486
Liczba wątków: 40
Reputacja:
151
Argen napisał(a):Zbrodnia i Kara... ciężko to idzie. To chyba wina nieredukowalnej różnicy światopoglądowej pomiędzy mną, a autorem.
UWAGA SPOILERY !!!
Mnie się bardzo podobała Zbrodnia i Kara. Przynajmniej część, gdzie Raskolnikow planował zabójstwo, a potem miał wyrzuty sumienia, aż w końcu się przyznał. Natomiast te całe katharsis i jakąś gadkę o pojednaniu się z Bogiem, wątek przemiany bym wyjebał z książki.
Liczba postów: 251
Liczba wątków: 5
Reputacja:
0
Argen napisał(a):Zbrodnia i Kara... ciężko to idzie. To chyba wina nieredukowalnej różnicy światopoglądowej pomiędzy mną, a autorem.
Sądzę, że do wynik znajdowania się tej pozycji na liście lektur licealnych. Domyślam się, że dlatego czytasz. Normalnie sięga się po ksiązki z ciekawości, a te z przymusu zawsze gorzej idą.
By nie robić offtopu czytam J. Philippe Rushton- Race, Evolution,
and Behavior. Autor twierdzi , że rzekomo wbrew poprawnopolitycznej propagandzie istnieją znaczące różnice między rasami na płaszczyźnie : fizycznej, intelektualnej, zachowawczej, przystosowawczej i zdrowotnej. Jak na razie z tego okazuję się, że najlepsi są żółci... Cóż nie spodziewałem się tego. Generalnie można się nieźle pośmiać.
Tu ne cede malis
Liczba postów: 10,774
Liczba wątków: 173
Reputacja:
11
A mi akurat ZiK czy Mistrz i Małgorzata, mimo że pod przymusem, weszły jak piwko po półtoragodzinnym treningu.
W ZiKu tylko często nie wiedziałem czy Raskolnikow coś sobie uwidział czy akcja się toczy na jawie.
Vi Veri Veniversum Vivus Vici
Liczba postów: 2,385
Reputacja:
142
"Zbrodnia i kara" ma to do siebie, że niekoniecznie główny wątek jest najciekawszy.
"O gustach się nie dyskutuje; a ja twierdzę, że całe życie to kłótnia o gusta." (Nietzsche F.)
|