To forum używa ciasteczek.
To forum używa ciasteczek do przechowywania informacji o Twoim zalogowaniu jeśli jesteś zarejestrowanym użytkownikiem, albo o ostatniej wizycie jeśli nie jesteś. Ciasteczka są małymi plikami tekstowymi przechowywanymi na Twoim komputerze; ciasteczka ustawiane przez to forum mogą być wykorzystywane wyłącznie przez nie i nie stanowią zagrożenia bezpieczeństwa. Ciasteczka na tym forum śledzą również przeczytane przez Ciebie tematy i kiedy ostatnio je odwiedzałeś/odwiedzałaś. Proszę, potwierdź czy chcesz pozwolić na przechowywanie ciasteczek.

Niezależnie od Twojego wyboru, na Twoim komputerze zostanie ustawione ciasteczko aby nie wyświetlać Ci ponownie tego pytania. Będziesz mógł/mogła zmienić swój wybór w dowolnym momencie używając linka w stopce strony.

Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Papiez Benedykt XVI abdykuje
Roan Shiran napisał(a):(to dziwne, że nie słyszałeś o niej).
No właśnie nie. Słyszałem oczywiście o "przepowiedni Malachiasza" i o "Piotrze Rzymianinie". Ale niczego o "skórze oliwkowej" (zresztą nigdy dla mnie "skóra oliwkowa" nie oznaczała czarnej, ale śniadą, jak u Gruzinów).

@El Commediante - naprawdę nie straciłem dużo czasu. A przekonałem się, jaki antagonistyczny jest słaby psychicznie.
Odpowiedz
zefciu napisał(a):Ale niczego o "skórze oliwkowej" (zresztą nigdy dla mnie "skóra oliwkowa" nie oznaczała czarnej, ale śniadą, jak u Gruzinów).

No bo przecież wiadomo, że opowieści ludowe są przekazywane ze szczegółową dokładnością. Jakbym opisał historię mówiącą o czarownicach to spytałbyś się jakiego modelu były miotły i kto był na sabacie? Pytanie jest retoryczne możesz sobie darować odpowiedź.

Czysta erystyka, nie ma sensu z tym poważnie dyskutować.
Odpowiedz
antagonistyczny napisał(a):No bo przecież wiadomo, że opowieści ludowe są przekazywane ze szczegółową dokładnością. Jakbym opisał historię mówiącą o czarownicach to spytałbyś się jakiego modelu były miotły i kto był na sabacie?
Nie o to chodzi. Po prostu jak padło określenie precyzujące, kto jest autorem, to chciałem jakieś źródło. A tutaj wychodzi, że zależnie od regionu raz to Sybilla, raz królowa Saba, raz Nostradamus, raz oliwkowy, a raz czarny.

Wbrew pozorom pisma Sybilli to dość konkretne dzieła. I mylnie założyłem, że o nie chodzi, a nie o ustne podanie, które w paru polskich gminach wiązane jest akurat z terminem "Sybilla". Mogłeś sprecyzować, ale wolałeś mi powiedzieć, że mam sobie sam szukać źródeł na Twoje twierdzenia. Tej zagrywki zaś nienawidzę szczerze.

Zgłaszam własny post do modów z prośbą o wydzielenie.
Odpowiedz
Moim zdaniem papież Benedykt ogłaszając swoją decyzję zachował się godnie,postąpił z klasą. Nie trzymał się uparcie stołka jak JPII,który już nie chodził,był ledwo żywy a jednak nie zamierzał zerygnować

Kto będzie kolejnym papieżem? Przypuszczam że ktoś z Ameryki łacińskiej. Wskazane by było aby był to papież z poza Europy

Zastanawia mnie jaki teraz będzie miał statut były papież od marca 2013. Bedzie biskupem czy kardynałem? Wróci do swojego rodowego nazwiska Joseph Ratzinger?
[SIZE="2"]"Demokracja to ustrój, w którym rządzi
durnota — przecież wiadomo, że głupich jest więcej niż mądrych" - JKM [/SIZE]
Odpowiedz
Miesięczny okres wypowiedzenia, pewnie się wiązał z umową o pracę bo jakby to była dzialaność to by rypsnął pracodawcę i siedział tam do piątku góra. Może dostał lepszą pracę. W każdym razie oczekuję aktualizacji ogłoszeń na Pracuj.pl. Ciekawe czy biorą z ulicy żeby przyuczyć?
"Do jasnych dążąc głębin – nie mógł trafić w sedno śledź pewien obdarzony naturą wybredną. Dokądkolwiek wędrował, zawsze nadaremno. Tu jasno, ale płytko, tam głębia, ale ciemno."
Odpowiedz
[Obrazek: 72897101513279429785152.jpg]
Odpowiedz
Moim zdaniem papież przekonał się jaki burdel panuje w Kościele. Skandale seksualne jeszcze bardziej otworzyły mu oczy. Wie że już nic nie wskóra i dlatego podaje się do dymisji
[SIZE="2"]"Demokracja to ustrój, w którym rządzi
durnota — przecież wiadomo, że głupich jest więcej niż mądrych" - JKM [/SIZE]
Odpowiedz
zefciu napisał(a):Nie o to chodzi. Po prostu jak padło określenie precyzujące, kto jest autorem, to chciałem jakieś źródło. A tutaj wychodzi, że zależnie od regionu raz to Sybilla, raz królowa Saba, raz Nostradamus, raz oliwkowy, a raz czarny.

Przepowieści te były wielokrotnie przetwarzane i teraz trudno powiedzieć, kto był autorem czego.

Cytat:Wbrew pozorom pisma Sybilli to dość konkretne dzieła. I mylnie założyłem, że o nie chodzi, a nie o ustne podanie, które w paru polskich gminach wiązane jest akurat z terminem "Sybilla". Mogłeś sprecyzować, ale wolałeś mi powiedzieć, że mam sobie sam szukać źródeł na Twoje twierdzenia. Tej zagrywki zaś nienawidzę szczerze.
Nie wiem co znaczy "konkretne dzieła", w kontekście przepowiedni Uśmiech Wersja popularna, z której przytoczyłem cytat pochodzi z "Mądra Rozmowa Królowej ze Saby z Królem Salomonem" wydane przez Warszawską Drukarnię w roku 1916. Oczywistym jest, że w roku 875 p.n.e kiedy rzekomo Saba żyła, nie było kogoś takiego jak papież, więc i przepowiednia nie mogła się do tego odnosić. Podejrzewam, że ktoś później reinterpretował oryginał aby dopasować go do współczesności.

Jeżeli chodzi o przepowiednie Malachiasza, to wg nich Benedykt XVI był przedostatnim papieżem, a na końcu będzie Piotr Rzymianin i nadejdzie koniec świata. Opowieści o Murzynie wzięły się stąd, że Malachiasz mówi o przedostatnim papieżu jako "gałązce oliwnej" co jedni tłumaczyli jako ciemny kolor skóry, a inni tłumaczyli jako związek z tym, że gałąź oliwna jest jednym z symboli benedyktynów.

Przepowiednie Nostradamusa są tak zagmatwane, że nie wiadomo do końca co przepowiedział o ostatnim papieżu.
I live to the day I die
I live to the day I cry
I'm dead the day I lie
Odpowiedz
Dział HR źle rekrutował. Z niewolnika nie ma pracownika. A papież mówił wielokrotnie, że nie chce. Ponoć podczas rekrutacji nawet modlił się by wybrano kogoś innego.
No i potem wielkie zdziwienie, że podczas realizacji projektu rotacja...
"Do jasnych dążąc głębin – nie mógł trafić w sedno śledź pewien obdarzony naturą wybredną. Dokądkolwiek wędrował, zawsze nadaremno. Tu jasno, ale płytko, tam głębia, ale ciemno."
Odpowiedz
Swoją drogą nie napisałem jeszcze dobrego słowa o Krk w tym wątku. Więc tak. Dobrze, że ta prowadzona przez Ducha Św. instytucja zrozumiała, że sytuacja gdzie wystawia się dziadka z demencją na widok publiczny, żeby cała masa zapłakanych katoli patrzyła jak się on wykańcz[SIZE=2]a nie jest taką dobrą decyzją. Raz wystarczy.
[/SIZE]
Odpowiedz
antagonistyczny napisał(a):Swoją drogą nie napisałem jeszcze dobrego słowa o Krk w tym wątku. Więc tak. Dobrze, że ta prowadzona przez Ducha Św. instytucja zrozumiała, że sytuacja gdzie wystawia się dziadka z demencją na widok publiczny, żeby cała masa zapłakanych katoli patrzyła jak się on wykańcz[SIZE=2]a nie jest taką dobrą decyzją. Raz wystarczy.
[/SIZE]
Czarny papież. Koniecznie czarny papież. To jest nam potrzebne do wstrząsu.
I have a dream, that the next pope will be a black person.
I have a dream, that the next pope will be not so coservative as the pope who's gone. I have a dream.
http://pl.wikipedia.org/wiki/Plik:Cardin...on_987.jpg
"Nic nie jest potężniejsze od wiedzy; królowie władają ludźmi, lecz uczeni są władcami królów".
Odpowiedz
nonkonformista napisał(a):Czarny papież. Koniecznie czarny papież. To jest nam potrzebne do wstrząsu.
No co ty!
Dla nas ateistów, nowy papież powinien być raczej zatwardziałym, białym konserwatystą, plującym jadem na wszystkie strony.
Właśnie taki typ poprowadziłby swoje, coraz mniej liczne owieczki, na wieczny odpoczynek.
A nas Łódź urzekła szara - łódzki kurz i dym.
Odpowiedz
Ja właśnie uważam, że lepiej aby był czarnym ultra-ultra-konserwatystą typu życie zaczynające się od wytrysku. Z jednej strony uderzenie w katolicyzm Rydzykowy a z drugiej utrata coraz bardziej liberalnych młodych. Już nie mówiąc o kompletnej utracie Europy Zachodniej.

Gdybym się modlił to właśnie o to :twisted:
Odpowiedz
To jedna z najgłupszych rzeczy jakie tu ostatnio widziałem - ateiści zgłaszający swoje wymagania co do charakteru przyszłego papieża:lol2:
Jeżeli o mnie chodzi to kto będzie papieżem obchodzi mnie tyle co kwestia czy Grodzka będzie marszałkiem sejmu.
Odpowiedz
Mam nadzieję na dobry wynik gdyż czym prędzej chcę zwiedzić muzeum katolicyzmu w Watykanie.
Odpowiedz
antagonistyczny napisał(a):Mam nadzieję na dobry wynik gdyż czym prędzej chcę zwiedzić muzeum katolicyzmu w Watykanie.

Na "liberała" szans nie ma tak więc prędko tego muzeum nie zwiedzisz.
Odpowiedz
DziadBorowy napisał(a):Na "liberała" szans nie ma tak więc prędko tego muzeum nie zwiedzisz.
Ależ to właśnie powinien być liberał, chyba że KK jest samobójcą.
Odchodzi coraz więcej wiernych i jak nie będzie liberał, to nie będzie za ciekawie wyglądać sytuacja KK. Napiszę więcej: będzie się sukcesywnie pogarszać.
"Nic nie jest potężniejsze od wiedzy; królowie władają ludźmi, lecz uczeni są władcami królów".
Odpowiedz
nonkonformista napisał(a):Ależ to właśnie powinien być liberał, chyba że KK jest samobójcą.
Odchodzi coraz więcej wiernych i jak nie będzie liberał, to nie będzie za ciekawie wyglądać sytuacja KK. Napiszę więcej: będzie się sukcesywnie pogarszać.

Papież "liberał" nic nie zmieni. Te osoby, które będą chciały odjeść i tak z KRK odejdą, nowych też nie przyciągnie no bo i czym? W kwestii "liberalizmu" ma ogromną konkurencję. Nawet wśród innych wyznań. Wiele odłamów protestantyzmu jest znacznie bardziej liberalne niż katolicyzm a jakoś nie widać, aby ludzie opuszczali masowo KRK i zostawali np anglikanami. Natomiast doprowadzi do wewnętrznego konfliktu w kościele - frakcja konserwatywna jest bardzo mocna - papież "liberał" wzbudzi duży sprzeciw - może się nawet powtórzyć heca z lefebrystami.
Dodatkowo rozmaite Rydzyki (nie tylko w Polsce) zaczną wprost lub pokrętnie krytykować papieża i jego decyzje, coś takiego odstraszy znacznie więcej wiernych niż zakaz stosowania gumek, którym i tak nikt się nie przejmuje.

Z drugiej strony ostatnio papieże byli konserwatystami i KRK ma się całkiem nieźle. Wiernych mu przecież ciągle przybywa. Że w Europie jest ich mniej? No cóż, Europa to nie cały świat, a wszystko wskazuje na to, że z roku na rok będzie liczyć się coraz mniej.

Jak ktoś chce osłabić KRK to powinien "modlić" się właśnie o papieża liberała. Ale szans na to nie ma - kościół umie dbać o własne interesy, a wśród gości wybierających papieża nie ma zbyt wielu idiotów, którzy nabraliby się na medialną papkę w stylu "kościół potrzebuje liberalnej reformy". To, że taka Wyborcza chętnie by reformę w tym stylu widziała nie oznacza, że większość wiernych przyjęło by ją pozytywnie Oczko
Odpowiedz
"DRODZI POLACI!
ZIEGNAM WAS CIULE"

A tak na poważnie, czy nikt z was nie zwrócił uwagi, że to nie po katolicku tak opuszczać piotrową łódź, pozostawiać ją bez steru, iść sobie na chorobowe? W kwestii eutanazji B16 jest nieugięty — cierpisz i masz cierpieć, w dupę jebany! Nie wolno ci sobie odpuścić, bo nie! A tu proszę, podwójne standardy, zamiast umrzeć w mękach, ale zachowując (źle pojęty) honor — zamiast tego takie tchórzostwo? A fe!

Już nie wspomnę o tym, że jest on betonem także w innych sprawach, np. in vitro, na zasadzie "nie bo nie".
Odpowiedz
El Commediante napisał(a):Murzyn (!) w koronie
Takiego samego murzyna ma w herbie także Benedykt XVI. Tzw. murzyn z Fryzyngi jest obecny w herbie biskupów Fryzyngi od czasów średniowiecza.
"Łatwo jest mówić o Polsce trudniej dla niej pracować jeszcze trudniej umierać a najtrudniej cierpieć"
NN
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości