To forum używa ciasteczek.
To forum używa ciasteczek do przechowywania informacji o Twoim zalogowaniu jeśli jesteś zarejestrowanym użytkownikiem, albo o ostatniej wizycie jeśli nie jesteś. Ciasteczka są małymi plikami tekstowymi przechowywanymi na Twoim komputerze; ciasteczka ustawiane przez to forum mogą być wykorzystywane wyłącznie przez nie i nie stanowią zagrożenia bezpieczeństwa. Ciasteczka na tym forum śledzą również przeczytane przez Ciebie tematy i kiedy ostatnio je odwiedzałeś/odwiedzałaś. Proszę, potwierdź czy chcesz pozwolić na przechowywanie ciasteczek.

Niezależnie od Twojego wyboru, na Twoim komputerze zostanie ustawione ciasteczko aby nie wyświetlać Ci ponownie tego pytania. Będziesz mógł/mogła zmienić swój wybór w dowolnym momencie używając linka w stopce strony.

Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Polscy geniusze
Wziąłem na warsztat pochodzenie jego ojca. Był polakiem, a Roger to pierwsze pokolenie tej rodziny na emigracji. Mieszkamy w takim kręgu kulturowym że pochodzenie uwzględniane jest po "mieczu". Więc dlatego że ojciec był Polakiem uznałem i syna za Polaka
Sebastian Flak
Odpowiedz
Neuromanta napisał(a):Wziąłem na warsztat pochodzenie jego ojca. Był polakiem, a Roger to pierwsze pokolenie tej rodziny na emigracji. Mieszkamy w takim kręgu kulturowym że pochodzenie uwzględniane jest po "mieczu". Więc dlatego że ojciec był Polakiem uznałem i syna za Polaka

No ale w ten sposób to możesz doliczyć braci Wachowskich, Axla Rose, Aarona Spellinga, Warner Brothers i Eminema Duży uśmiech
Odpowiedz
No i na liście są już bracia Warner Uśmiech A resztę możesz dopisać. I podlinkuj rzecz jasna ;-)
Sebastian Flak
Odpowiedz
Stefan Szolc-Rogoziński - podróżnik, założyciel Muzeum Etnograficznego w Warszawie
http://pl.wikipedia.org/wiki/Stefan_Szol...i%C5%84ski

Bronisław Piłsudski - badacz Dalekiego Wschodu
http://pl.wikipedia.org/wiki/Bronis%C5%8...5%82sudski
- Myślałem, że ty nie znasz lęku.
- Mylisz się. Lęku nie zna tylko głupiec.
- A co robi wojownik, kiedy czuje strach?
- Pokonuje go. To jest w każdej bitwie nasz pierwszy martwy wróg.
Odpowiedz
Iselin napisał(a):Stefan Szolc-Rogoziński - podróżnik, założyciel Muzeum Etnograficznego w Warszawie
http://pl.wikipedia.org/wiki/Stefan_Szol...i%C5%84ski

Bronisław Piłsudski - badacz Dalekiego Wschodu
http://pl.wikipedia.org/wiki/Bronis%C5%8...5%82sudski

Świetnie nowe nazwiska. Wiesz Iselin jesteś tu chyba pierwszą kobietą, która zabrała głos w temacie Uśmiech Masz plusa ode mnie, może i inne panie podrzucą swoje typy.
Sebastian Flak
Odpowiedz
Nikt tego pana nie wrzucił, to uczynię to ja:
Stanisław Konarski, pijar, edytor, tłumacz, reformator szkolnictwa. W swojej pracy: 'O skutecznym rad sposobie' pisze o wadach Rzeczpospolitej Obojga Narodów, a w szkolnictwie uważa za słuszne przedkładanie praktyki nad teorię. To w wielkim skrócie.

http://pl.wikipedia.org/wiki/Stanis%C5%82aw_Konarski
"Nic nie jest potężniejsze od wiedzy; królowie władają ludźmi, lecz uczeni są władcami królów".
Odpowiedz
Neuromancer napisał(a):A oto uaktualniona wersja naszej listy:

A
Władysław Anders
B
Stefan Banach
Zdzisław Beksiński
Maurycy Beniowski
Adam Bochenek
Wojciech Bogusławski
Stefan Bryła
C
Michał Scipio del Campo
Fryderyk Chopin
Jan Baudoin de Courtnenay
Maria Skłodowska-Curie
August Cywolka
Jan Czochralski
D
Kazimierz Dąbrowski
Feliks Dzierżyński :twisted:
E
Artur Ekert
F
Max Factor, Senior, właśc. Maksymilian Faktorowicz
Kazimierz Funk
G
Henryk Mikołaj Górecki
Stanisław Grochowiak
Gustaw Herling Grudziński
Rudolf Gundlach
H
Józef Hofman
Zbigniew Herbert
I
Sławomir Andrzej Idziak
Janusz Ingarden (?)
Roman Ingarden
J
...
K
Teodor Kaczyński :twisted:
Marek Kamiński
Jacek Karpiński
Mikołaj Kopernik
Hilary Koprowski
Janusz Korczak
Józefie Conradzie-Korzeniowskim
Seth Krajewski
Stefan Kudelski
Stephanie Kwolek
L
Stanisław Lem
Ł
Ignacy Łukasiewicz
Jan Łukasiewicz
Kazimierz Łyszczyński
M
Bronisław Malinowski
Maria Göppert-Mayer
N
...
O
Adam Ostaszewski
P
Antoni Patek
Józef Piłsudski
Roman Polański
Jan Nepomucen Potocki
Kazimierz Prószyński
R
Marian Rejewski
Józef Retinger
Jerzy Różycki
Artur Rubinstein
Wanda Rutkiewicz
Franciszek Rychnowski
S
Peter Schmeichel
Stanisław Skarżyński
Stanisław Staszic
Hugo Steinhaus
Ary Sternfeld
Paweł Edmund Strzelecki
Jan Szczepanik
Ś
Jędrzej Śniadecki
T
Alfred Tarski
U
Stanisław Marcin Ulam
W
Albert, Sam i Harry Warner
Rudolf Weigl
Stanisław Wigura
Faustin Wirkus
Rafał Wojaczek
Karol Wojtyła (Jan Paweł II)
Mieczysław Wolfke
Aleksander Wolszczan
Józef Hoene-Wroński
Z
Ludwik Zamenhof
Witold Zglenicki
Henryk Zygalski
Ż
Roger Żelazny
Stanisław Żółkiewski
Franciszek Żwirko

Sorry, ale troszkę do kitu ta lista. Jeśli jest gen. Anders, to powinni być też Maczek i Sikorski. A jeśli Piłsudski, to i Dmowski, Witos, Daszyński, Kwiatkowski, etc.

Na liście brakuje "pierwszego polskiego geniusza", Erazma Ciołka zwanego Witelonem (żył w XIII wieku).

Łyszczyński geniuszem? :8O: Czego? Samobójczości?

Maria Göppert-Mayer była Polką? Nie chce mi się szukać kto tak tu stwierdził, ale jeśli czyiś rodzice nazywają się Friedrich Göppert i Maria Wolff, chrzczą dziecko w Kościele Ewangelickim, a potem wychowują w Dolnej Saksonii, to doszukiwanie się w tym wypadku polskości zakrawa na niezły żart. Duży uśmiech

Conrad-Korzeniowski nie jest polskim pisarzem! Tylko angielskim, więc "geniuszem polszczyzny" nazwać go nie możemy.

August Cywolka był podróżnikiem-polarnikiem. Jeśli mamy nazywać go z tej przyczyny "geniuszem", to na liście trzeba by też umieścić Marka Kamińskiego. Uśmiech [edit: już jest:lol2:]
A skoro podróżnicy to geniusze, to gdzie na liście Benedykt Polak, pierwszy polski podróznik? :p

Dalej... Jak wpisujecie lekarzy, to pewnie i Religę by się zdało. Jeśli pisarzy i poetów, to można by wymienić ich setkę.
A jeśli Żydów polskich, to też warto by się zdecydować: wszystkich, czy tylko tych do Polski przywiązanych?

Dzierżyńskiego i Kaczynskiego nawet nie skomentuję. Niezdecydowany

Podsumowanie: kiepska lista, bez przewodniej idei, przypadkowa, robiona "na siłę", z jednej strony przesadzona, z drugiej bardzo niepełna. Duży uśmiech
Odpowiedz
Palmer Eldritch napisał(a):Sorry, ale troszkę do kitu ta lista. Jeśli jest gen. Anders, to powinni być też Maczek i Sikorski. A jeśli Piłsudski, to i Dmowski, Witos, Daszyński, Kwiatkowski, etc.

Na liście brakuje "pierwszego polskiego geniusza", Erazma Ciołka zwanego Witelonem (żył w XIII wieku).

Maria Göppert-Mayer była Polką? Nie chce mi się szukać kto tak tu stwierdził, ale jeśli czyiś rodzice nazywają się Friedrich Göppert i Maria Wolff, chrzczą dziecko w Kościele Ewangelickim, a potem wychowują w Dolnej Saksonii, to doszukiwanie się w tym wypadku polskości zakrawa na niezły żart. Duży uśmiech

Conrad-Korzeniowski nie jest polskim pisarzem! Tylko angielskim, więc "geniuszem polszczyzny" nazwać go nie możemy.

August Cywolka był podróżnikiem-polarnikiem. Jeśli mamy nazywać go z tej przyczyny "geniuszem", to na liście trzeba by też umieścić Marka Kamińskiego. Uśmiech [edit: już jest:lol2:]
A skoro podróżnicy to geniusze, to gdzie na liście Benedykt Polak, pierwszy polski podróznik? :p

Dalej... Jak wpisujecie lekarzy, to pewnie i Religę by się zdało. Jeśli pisarzy i poetów, to można by wymienić ich setkę.
A jeśli Żydów polskich, to też warto by się zdecydować: wszystkich, czy tylko tych do Polski przywiązanych?

Podsumowanie: kiepska lista, bez przewodniej idei, przypadkowa, robiona "na siłę", z jednej strony przesadzona, z drugiej bardzo niepełna. Duży uśmiech
Dawaj swoje propozycje, Palmer, a nie babulisz. Lewąś nogą z łóżka wstał czy jak?
"Nic nie jest potężniejsze od wiedzy; królowie władają ludźmi, lecz uczeni są władcami królów".
Odpowiedz
nonkonformista napisał(a):Dawaj swoje propozycje, Palmer, a nie babulisz. Lewąś nogą z łóżka wstał czy jak?

Nie, przeciwnie, jeszcze się nie położyłem. Uśmiech

Żeby taką listę zrobić, trzeba najpierw jakieś rozsądne kryteria przyjąć. Poza tym, być może cały problem w tytule wątku. Może nie powinien traktować o "geniuszach", tylko o "wybitnych jednostkach"?

Chcecie taką listę? Weźcie spis ulic Warszawy i spośród tych nazwanych na cześć jakiegoś człowieka wytnijcie cudzoziemców. Język
Odpowiedz
Dlaczego akurat Warszawy? To już nie ma w Polsce innych miast?

A w wątku rzeczywiście przydałoby się doprecyzować parę rzeczy.
Odpowiedz
Iselin napisał(a):Dlaczego akurat Warszawy? To już nie ma w Polsce innych miast?

Bo jest w niej najwięcej ulic. Uśmiech

Cytat:A w wątku rzeczywiście przydałoby się doprecyzować parę rzeczy.

Może posłużymy się zestawieniem z angielskiej wikipedii? Uśmiech
http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_Polish_people
Odpowiedz
Liczyłeś? Oczko
Odpowiedz
Iselin napisał(a):Liczyłeś? Oczko

Około 6000 nazwanych ulic, placów, rond i skwerów. Język
Odpowiedz
I jak to się ma do innych miast?
Odpowiedz
Iselin napisał(a):I jak to się ma do innych miast?

W Krakowie jest ich ok. 2500.

To chyba oczywiste, że skoro Warszawa jest największym miastem w Polsce, to i ulic w niej najwięcej. Uśmiech
Odpowiedz
Palmer Eldritch napisał(a):To chyba oczywiste, że skoro Warszawa jest największym miastem w Polsce, to i ulic w niej najwięcej. Uśmiech
Rzeczywiście ciągnie się i ciągnie. Ciekawe, ile jest tych ulic z nazwiskami, gdyby odrzucić te wszystkie Dereniowe, Cynamonowe, Altowe itp. Oczko Nie żeby mi się nie podobały te nazwy.
Odpowiedz
O tak, mam nieprzyjemne doświadczenia związane z ciągnięciem się ulic w Warszawie. Duży uśmiech
Odpowiedz
Palmer Eldritch napisał(a):Sorry, ale troszkę do kitu ta lista. Jeśli jest gen. Anders, to powinni być też Maczek i Sikorski. A jeśli Piłsudski, to i Dmowski, Witos, Daszyński, Kwiatkowski, etc.

Podsumowanie: kiepska lista

Lista robiona pod wpływem chwili, przeczytałem gdzieś o niewidomym Polaku
prowadzącym nowatorskie próby wydobycia ropy, bodaj w Baku i odznaczony zarówno przez komunistów jak i cara. Liczyłem że ktoś mi przypomni jak się nazywał, pomyślałem że to fajny projekt odkryć więcej takich mało znanych postaci z których możemy być dumni.

Cytat: bez przewodniej idei,

Ideą miał być ogólnopolski powód do dumy z tego że i myśmy mieli ludzi nadzwyczaj inteligentnych i wartościowych. Miało to przypomnieć że nie tylko Anglosasi wnosili coś do Europejskiego i światowego dorobku. Że i myśmy mieli wielkich ludzi z charakterem i wybitna inteligencją. "Cudze chwalicie swego nie znacie..." i tak dalej.

Cytat: przypadkowa,

Siłą rzeczy przypadkowa, w końcu tworzona przez kilkunastu użytkowników. Ciężko wymagać od tylu osób by bez zawężonych kryteriów, porządkowali swe typy. Nie zawęziłem wyboru ponieważ wydawało mi się że tytuł załatwia sprawę. Nawet do głowy mi nie przyszło jakie osoby można zgłosić... Może byś dał swoje typy i pomógł zawęzić kryteria, co?

Cytat: robiona "na siłę",

Piramidy też z wolnej woli nie powstały Język

Cytat: z jednej strony przesadzona,

Ja osobiście przyjmowałem wszelkie zgłoszone typy. W końcu nie ustanowiłem warunków kwalifikacji...

Cytat: z drugiej bardzo niepełna. Duży uśmiech

Bo nie dokończona.

nonkonformista napisał(a):Dawaj swoje propozycje, Palmer, a nie babulisz. Lewąś nogą z łóżka wstał czy jak?

Otóż to. Może byś pomógł, zamiast ględzić Oczko

Palmer Eldritch napisał(a):Nie, przeciwnie, jeszcze się nie położyłem. Uśmiech

Też się robię marudny, gdy długo nie śpię. :p

Cytat:Żeby taką listę zrobić, trzeba najpierw jakieś rozsądne kryteria przyjąć. Poza tym, być może cały problem w tytule wątku. Może nie powinien traktować o "geniuszach", tylko o "wybitnych jednostkach"?

Wątek miał mieć charakter informacyjny. stąd moja prośba o linkowanie swoich typów. Masz pomysły, wal śmiało. Można przecież edytować tą listę. Ze swojej strony proponowałbym, jakoś imieniem i nazwiskiem "podpisywać" linki do danych osób. Widziałem parę razy na forum taki myk, ale sam tego zrobić nie potrafię niestety. Cudza dobra wola i chęć nauki bardzo by pomogły Oczko

Cytat:Chcecie taką listę? Weźcie spis ulic Warszawy i spośród tych nazwanych na cześć jakiegoś człowieka wytnijcie cudzoziemców. Język

A wtedy będziesz wiedział czym się dany człek zajmował i czy wśród cudzoziemców nie było Polaka o obco brzmiącym nazwisku? :>
Sebastian Flak
Odpowiedz
su27 napisał(a):No ale w ten sposób to możesz doliczyć braci Wachowskich, Axla Rose, Aarona Spellinga, Warner Brothers i Eminema Duży uśmiech

Nie braci Wachowskich a rodzenstwo Wachowskich =) od niedawna
Odpowiedz
Fazyka napisał(a):Nie braci Wachowskich a rodzenstwo Wachowskich =) od niedawna

Słowo "rodzeństwo" trąci genderofobią. Też lepiej go unikać.
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 2 gości