Liczba postów: 14,823
Liczba wątków: 101
Reputacja:
333
Gocek napisał(a):Wyjaśniłem dwa razy o co mi chodziło. Ale, że merytorycznie nie masz się gdzie uczepić, to czepiasz się słówka mają. To stara metoda. Przez jedno słowo, jakobyś "zwyciężył" w dyskusji.
Czepiam się tego, że piszesz brednie. A jak ktoś zwróci uwagę na brednie, które wypisujesz to udajesz, że w ogóle miałeś coś innego na myśli (co jednak też jest brednią).
Muszę Cię zmartwić - budowany most nie wpływa na sprawność przejazdu przez rzekę, pomimo tego, że uparcie chcesz nam to wmówić.
"All great men should be haunted by the fear of not living up to their potential.
All loyal men should be haunted by the fear of not having done enough for their country.
All honourable men should be haunted by the fear of not having lived a life worthy of those men who came before us." Sigurd
Liczba postów: 5,936
Liczba wątków: 16
Reputacja:
10
zefciu napisał(a):Sam jestem pracownikiem. Więc Ty mnie w spokoju zostaw. Ja też jestem pracownikiem.
Cytat:Pierdolisz od rzeczy. Umowa to umowa. Mam prawo się umawiać z kim chcę i jak chcę.
Nie masz takiego prawa.
Cytat:Tak tak. I nikt na światowych rynkach finansowych nie widzi, że jesteśmy zadłużeni bardziej. Tylko Gocek jest tak genialny, że widzi. W ogóle Gocek wszystko wie, wszystko umie i na wszystkim się zna. Jakbyśmy dali Gockowi porządzić innymi, to byłby raj na ziemi. Ale jakoś sam do niczego do niczego dojść nie umie.
Większość państw jest zadłużona, tylko Zefciu tego nie widzi.
W ogóle Zefciu wszystko wie, wszystko umie i na wszystkim się zna. Jakbyśmy dali Zefciowi porządzić innymi, to byłby raj na ziemi. Ale jakoś sam do niczego do niczego dojść nie umie.
Wydaje się, że wiara w cuda znika w jednej dziedzinie tylko po to, by zagnieździć się w innej. Karol Marks
Jedyne, co - jak sobie pochlebiam - zrozumiałem bardzo wcześnie, jeszcze przed dwudziestką, to to, że nie powinno się płodzić. Emil Cioran
Kapitalizm bez bankructwa jest jak chrześcijaństwo bez piekła. Frank Borman
EL
Reputacja:
333
Gocek napisał(a):Większość państw jest zadłużona
I owa większość państw ma pogłębiający się socjalizm. Ergo, pogłębiający się socjalizm jest winien zadłużeniu. Dzięki, że wreszcie to przyznałeś.
"All great men should be haunted by the fear of not living up to their potential.
All loyal men should be haunted by the fear of not having done enough for their country.
All honourable men should be haunted by the fear of not having lived a life worthy of those men who came before us." Sigurd
Reputacja:
10
Śmierć Szczurów napisał(a):Czepiam się tego, że piszesz brednie. A jak ktoś zwróci uwagę na brednie, które wypisujesz to udajesz, że w ogóle miałeś coś innego na myśli (co jednak też jest brednią). To odnieś się do tego innego. Sprostowałem o co mi chodzi. I moim zdaniem, nie piszę bredni. Koronny argument liberała - piszesz brednie, propagandę itp. Super argumentacja.
Cytat:Muszę Cię zmartwić - budowany most nie wpływa na sprawność przejazdu przez rzekę, pomimo tego, że uparcie chcesz nam to wmówić.
Nic takiego nie chcę Tobie (wam) wmówić.
Śmierć Szczurów napisał(a):I owa większość państw ma pogłębiający się socjalizm. Ergo, pogłębiający się socjalizm jest winien zadłużeniu. Dzięki, że wreszcie to przyznałeś. Niczego takiego nie przyznałem (pogłębiający się socjalizm), to tylko Twoje życzeniowe myślenie i zaklinanie rzeczywistości (jak mówi Zefciu). A jedną z głównych przyczyn zadłużenia jest deregulacja instytucji finansowych.
Deregulacja
zmniejszenie oddziaływania państwa na ekonomiczną sferę kraju, czyli przede wszystkim na rynek, poprzez brak ingerencji w ustalanie cen oraz jakości dóbr i usług. Jest to także znoszenie regulacji prawnych na linii pracownik-pracodawca poprzez znoszenie lub obniżanie płacy minimalnej. Deregulacja wiąże się ściśle z procesem liberalizacji gospodarki, a często i prywatyzacji. Polskim przykładem może być tu zniesienie zakazu posiadania zagranicznych kont bankowych przez polskich obywateli, co znacznie ułatwiło swobodę przepływu kapitału.
Inside Job
Wydaje się, że wiara w cuda znika w jednej dziedzinie tylko po to, by zagnieździć się w innej. Karol Marks
Jedyne, co - jak sobie pochlebiam - zrozumiałem bardzo wcześnie, jeszcze przed dwudziestką, to to, że nie powinno się płodzić. Emil Cioran
EL
Gocek napisał(a):Ja też jestem pracownikiem. No i co z tego?
Cytat:Nie masz takiego prawa.
Nie? A ponoć jest wolny rynek.
Cytat:Większość państw jest zadłużona, tylko Zefciu tego nie widzi.
Oczywiście że jest. I nie przeczę że jest. Przeczę jakoby był to większy problem niż za PRL.
Cytat:W ogóle Zefciu wszystko wie, wszystko umie i na wszystkim się zna. Jakbyśmy dali Zefciowi porządzić innymi, to byłby raj na ziemi. Ale jakoś sam do niczego do niczego dojść nie umie.
No tak - szczyt inteligencji Gocka - zmienić nicka. Z tym że: - zefciu nie narzeka na swój stan materialny. Przeciwnie - jest zdania, że powodzi mu się dobrze.
- zefciu nie twierdzi, że system sprawa, że jest biedny
- zefciu nie postuluje rozwiązań dobrych dla wszystkich
- zefciu nie uważa, że wie, komu państwo powinno dopłacać
Więc Twoje zarzuty są z dupy wzięte.
11.06.2013, 11:59
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 11.06.2013, 12:28 przez Łoś.)
Reputacja:
10
zefciu napisał(a):No i co z tego? Że Zefciu nie reprezentuje klasy pracowników.
Cytat:Nie? A ponoć jest wolny rynek.
Gdzie?
Cytat:Oczywiście że jest. I nie przeczę że jest. Przeczę jakoby był to większy problem niż za PRL.
Na jakiej podstawie przeczysz, że jest to większy problem niż za PRL?
Cytat:No tak - szczyt inteligencji Gocka - zmienić nicka.
Szczytem inteligencji jest w taki sposób argumentować Zefciu. Wykazałem, że taka argumentacja jest "z dupy wzięta". Służy jedynie wyładowaniom Zefcia, który musi dowalać w dyskusji.
Cytat:Z tym że:- zefciu nie narzeka na swój stan materialny. Przeciwnie - jest zdania, że powodzi mu się dobrze.
No i co z tego?
Cytat:
zefciu nie twierdzi, że system sprawa, że jest biedny
No i co z tego?
Cytat:
zefciu nie postuluje rozwiązań dobrych dla wszystkich
:lol2: Przecież sam uważasz, że się dogadałeś z pracodawcą i jest Ci dobrze, to czemu się wpieprzasz do innych pracowników?
Cytat:
zefciu nie uważa, że wie, komu państwo powinno dopłacać
Zefciu za to wie, komu państwo nie powinno dopłacać, słowem wpieprza się do innych.
Cytat:Więc Twoje zarzuty są z dupy wzięte.
Zefciu trzyma formę, ale tutaj dam 5/10. Wcześniej się bardziej wysilałeś
EL
Gocek napisał(a):Że Zefciu nie reprezentuje klasy pracowników. Za to Gocek reprezentuje.
Cytat:Gdzie?
No to Ty piszesz, że jest.
Cytat:Na jakiej podstawie przeczysz, że nie jest to większy problem niż za PRL?
Na takiej, że obecnie Polsce nie grozi bankructwo.
Cytat:Szczytem inteligencji jest w taki sposób argumentować Zefciu. Wykazałem, że taka argumentacja jest "z dupy wzięta". Służy jedynie wyładowaniom Zefcia, który musi dowalać w dyskusji.
Jest z dupy wzięta w stosunku do liberała. Liberał to osoba, która przyznaje się do faktu, że nie wie wszystkiego i nie zna idealnych rozwiązać dla każdego.
Cytat::lol2: Przecież sam uważasz, że się dogadałeś z pracodawcą i jest Ci dobrze, to czemu się wpieprzasz do innych pracowników?
Niby komu się wpieprzam? Znowu nieumiejętność czytania ze zrozumieniem. Mój układ z moim pracodawcą jest dobry dla mnie. I tyle.
Cytat:Zefciu za to wie, komu państwo nie powinno dopłacać
Owszem - nikomu nie powinno. Cytat:słowem wpieprza się do innych.
Ja pierdolę - jakich innych? Państwo z moich podatków finansuje coś, z czego nie mam korzyści. Więc mam prawo wyrazić moje niezadowolenie - bo to moje podatki. Jeśli Tobie ktoś zajebie telewizor, to próbując go odzyskać "wpieprzasz się do innych"? (bo telewizor stoi u kogoś innego)
Reputacja:
10
zefciu napisał(a):Za to Gocek reprezentuje. Gocek reprezentuje wszystkich walczących o przestrzeganie prawa pracy, w tym praw pracowników, w nim zawartych.
Cytat:No to Ty piszesz, że jest.
Powyżej dyskutuję ze Śmiercią Szczurów i piszemy, że nie ma, a Ty mi imputujesz, że twierdzę, że jest.
Cytat:Na takiej, że obecnie Polsce nie grozi bankructwo.
Skąd to wiesz?
Cytat:Jest z dupy wzięta w stosunku do liberała. Liberał to osoba, która przyznaje się do faktu, że nie wie wszystkiego i nie zna idealnych rozwiązać dla każdego.
To tak jak socjalista
Cytat:Niby komu się wpieprzam? Znowu nieumiejętność czytania ze zrozumieniem. Mój układ z moim pracodawcą jest dobry dla mnie. I tyle.
Ale zabraniasz innym pracownikom walczyć o swoje. Godzisz się aby pracownik pracował w oparciu o śmieciówkę, de facto wykonując pracę, zgodnie z prawem pracy. Inni nie muszą mieć ze swoim pracodawcą dobrego układu. Ty też, w przyszłości nie musisz.
Cytat:Owszem - nikomu nie powinno.
No właśnie, więc do tych, komu państwo płaci się wpieprzasz.
Cytat:Ja pierdolę - jakich innych? Państwo z moich podatków finansuje coś, z czego nie mam korzyści. Więc mam prawo wyrazić moje niezadowolenie - bo to moje podatki. Jeśli Tobie ktoś zajebie telewizor, to próbując go odzyskać "wpieprzasz się do innych"? (bo telewizor stoi u kogoś innego)
Nie tylko Ty płacisz podatki. A co do wyrażania niezadowolenia, to każdy ma do tego prawo, bo wszyscy płacą podatki, włącznie z pracownikami, którzy nie mają dobrych układów ze swoimi pracodawcami, bo ten łamie prawo pracy lub zmusza ich do przejścia na umowy cywilno-prawne, bez zmiany charakteru i warunków pracy. Gdyby było zajebiście, nikt by się nie burzył.
EL
Gocek napisał(a):Gocek reprezentuje wszystkich walczących o przestrzeganie prawa pracy, w tym praw pracowników, w nim zawartych. A czemu Gocek reprezentuje, a zefciu nie reprezentuje? Masz Gocek jakiś papier na to? Bo ja nie podpisywałem.
Cytat:Powyżej dyskutuję ze Śmiercią Szczurów i piszemy, że nie ma, a Ty mi imputujesz, że twierdzę, że jest.
Aha - obaj twierdzicie, że nie ma. To o czym dyskutujecie?
Cytat:Skąd to wiesz?
Z zachowania rynków. Skoro jeszcze ktoś Polsce pożycza, to liczy na zwrot.
Cytat:To tak jak socjalista 
Tak tak. Zwłaszcza taki socjalista, który reprezentuje ludzi, którzy go o reprezentowanie nie prosili.
Cytat:Ale zabraniasz innym pracownikom walczyć o swoje.
Nie, nie zabraniam nikomu walczyć o swoje. Ale Ty chciałbyś walczyć o cudze. Cytat:Godzisz się aby pracownik pracował w oparciu o śmieciówkę, de facto wykonując pracę, zgodnie z prawem pracy.
Godzę się. Bo tak pracownik chciał. Cytat:Inni nie muszą mieć ze swoim pracodawcą dobrego układu. Ty też, w przyszłości nie musisz.
To trudno. Ale nie będę w tej sytuacji wymagał od państwa, żeby wymusiło na pracodawcy układ dobry.
Cytat:No właśnie, więc do tych, komu państwo płaci się wpieprzasz.
Bo płaci z mojego.
Cytat:Nie tylko Ty płacisz podatki.
No to co? Cytat:A co do wyrażania niezadowolenia, to każdy ma do tego prawo, bo wszyscy płacą podatki, włącznie z pracownikami, którzy nie mają dobrych układów ze swoimi pracodawcami, bo ten łamie prawo pracy lub zmusza ich do przejścia na umowy cywilno-prawne, bez zmiany charakteru i warunków pracy.
A jak nie przejdą, to kula w łeb i do piachu. A nie, to akurat metoda socjalistów, a nie pracodawców.
Reputacja:
10
zefciu napisał(a):A czemu Gocek reprezentuje, a zefciu nie reprezentuje? Masz Gocek jakiś papier na to? Bo ja nie podpisywałem. Bo w prawie pracy jest określone, kim jest pracownik, jakie ma obowiązki i jakie prawa. Ty reprezentujesz siebie, gdyż obowiązki i prawa sobie ustalasz z pracodawcą, indywidualnie, niekoniecznie w oparciu o obowiązujące prawo pracy.
Cytat:Aha - obaj twierdzicie, że nie ma. To o czym dyskutujecie?
Poczytaj.
Cytat:Z zachowania rynków. Skoro jeszcze ktoś Polsce pożycza, to liczy na zwrot.
Grecji, Włochom, Hiszpanii etc. też pożyczają, a prawdopodobieństwo bankructwa było tam bardzo wysokie. Poza tym, w Polsce zadłużenie rośnie z dnia na dzień, to nie jest dobry trend.
Cytat:Tak tak. Zwłaszcza taki socjalista, który reprezentuje ludzi, którzy go o reprezentowanie nie prosili.
Reprezentuje podmioty określone w prawie pracy, jako pracownicy.
Cytat:Nie, nie zabraniam nikomu walczyć o swoje. Ale Ty chciałbyś walczyć o cudze.
W jaki sposób chciałbym walczyć o cudze?
Cytat:Godzę się. Bo tak pracownik chciał.
Pracownik nie zawsze chce, pracownik zawsze musi i czasem stwierdza, że chce (szczególnie, gdy może być gorzej). Twierdzisz, jakby ofiara gwałtu, mobbingu, wyzysku itp. sama tego chciała, bo do tego doszło.
Cytat:To trudno. Ale nie będę w tej sytuacji wymagał od państwa, żeby wymusiło na pracodawcy układ dobry.
Ale jak ktoś by Cię okradł albo napadł lub wszedłbyś w spór z przedsiębiorcą, to chciałbyś aby państwo Ci pomogło (np: dochodzenie, sąd, ostateczny wyrok)?
Cytat:Bo płaci z mojego.
I ze swojego również. Tym samym państwo w nich inwestuje, bo najwyraźniej ma w tym interes.
Cytat:No to co? A jak nie przejdą, to kula w łeb i do piachu. A nie, to akurat metoda socjalistów, a nie pracodawców.
Tyle o tym gadasz, że mam wrażenie, że to Twoja metoda, którą wypierasz.
EL
Reputacja:
333
Gocek napisał(a):To odnieś się do tego innego. Sprostowałem o co mi chodzi. I moim zdaniem, nie piszę bredni. Koronny argument liberała - piszesz brednie, propagandę itp. Super argumentacja.
Jak ktoś pisze brednie i sam to przyznaje, a potem zastępuje to następnymi bredniami, a ja to wskazuję, to potem zostaje już tylko stwierdzić, że oponent pisze brednie. Nie będę Ci przecież set razy tłumaczył, że to czego nie ma, nie może być przyczyną zadłużenia, które jest.
Gocek napisał(a):Nic takiego nie chcę Tobie (wam) wmówić.
Faktycznie - chcesz nam wmówić, że most, który nawet nie jest planowany, a wszelkie plany jego budowy są niszczone, wpływa na sprawność przeprawy przez rzekę. Super!:>
Gocek napisał(a):Niczego takiego nie przyznałem (pogłębiający się socjalizm)
Tego faktycznie nie przyznałeś - przyznałeś, że napisałeś brednię i zastąpiłeś ją inną brednią.
Gocek napisał(a):to tylko Twoje życzeniowe myślenie i zaklinanie rzeczywistości (jak mówi Zefciu).
Ja jestem liberałem, a nie socjaluchem, więc nie mogę życzyć sobie pogłębiającego się socjalizmu...:roll:
A co do zaklinania rzeczywistości - pogadamy jak wrócisz na Ziemię.
Gocek napisał(a):A jedną z głównych przyczyn zadłużenia jest deregulacja instytucji finansowych.
I znowu wmawianie, że most który nawet nie jest planowany, a wszelkie plany jego budowy są niszczone, wpływa na sprawność przeprawy przez rzekę.
Już abstrahując od tego, że nawet gdyby ów most planowano to z racji tego, że planuje się go na innym kontynencie nie wpływa na sprawność przeprawy przez naszą rzekę.
Reputacja:
10
Śmierć Szczurów napisał(a):Jak ktoś pisze brednie i sam to przyznaje, a potem zastępuje to następnymi bredniami, a ja to wskazuję, to potem zostaje już tylko stwierdzić, że oponent pisze brednie. Nie będę Ci przecież set razy tłumaczył, że to czego nie ma, nie może być przyczyną zadłużenia, które jest. Twierdzisz, że nie było i nie ma w Polsce transformacji ustrojowej?
Cytat:Faktycznie - chcesz nam wmówić, że most, który nawet nie jest planowany, a wszelkie plany jego budowy są niszczone, wpływa na sprawność przeprawy przez rzekę. Super!:>
Nie od razu Rzym zbudowano. Most jest budowany - transformacja ustrojowa po 1989 roku.
Cytat:Tego faktycznie nie przyznałeś - przyznałeś, że napisałeś brednię i zastąpiłeś ją inną brednią.
Nie przyznałem, że napisałem brednie, tylko sprostowałem, że chodziło o przyjęcie i wdrażanie elementów ideologii wolnego rynku, a nie jego posiadanie.
Cytat:Ja jestem liberałem, a nie socjaluchem, więc nie mogę życzyć sobie pogłębiającego się socjalizmu...:roll:
A co do zaklinania rzeczywistości - pogadamy jak wrócisz na Ziemię.
Chyba jak Ty wrócisz, skoro żyjemy rzekomo w socjalizmie, to ja jestem na Ziemi, a Ty bujasz w obłokach. Zresztą jak można nie dostrzegać ideologii wolnorynkowej np: w Planie Balcerowicza?
Cytat:I znowu wmawianie, że most który nawet nie jest planowany, a wszelkie plany jego budowy są niszczone, wpływa na sprawność przeprawy przez rzekę.
I znowu mantra Śmierci Szczurów. Deregulacja instytucji finansowych była faktem. Ale Śmierć Szczurów, ma to gdzieś i woli pisać o mostach.
Cytat:Już abstrahując od tego, że nawet gdyby ów most planowano to z racji tego, że planuje się go na innym kontynencie nie wpływa na sprawność przeprawy przez naszą rzekę.
Wpływa, patrz globalizacja, powiązania kapitałowe itp. Kryzys w USA oddziałuje na Europę, Azję itd. i odwrotnie zresztą.
EL
Reputacja:
333
Gocek napisał(a):Twierdzisz, że nie było i nie ma w Polsce transformacji ustrojowej?
Ja wiem, że masz pewne trudności na styku z rzeczywistością, ale czym innym jest ustrój polityczny a czym innym gospodarczy.:roll:
Gocek napisał(a):Nie od razu Rzym zbudowano.
Chyba nie wiesz co to powiedzenie znaczy - przecież Ty nie pragniesz wolnego rynku. Ale tak czy siak, skoro się Rzymu nawet nie planuje zbudować, to Rzym nie ma wpływu na historię.
Gocek napisał(a):Nie przyznałem, że napisałem brednie, tylko sprostowałem, że chodziło o przyjęcie i wdrażanie elementów ideologii wolnego rynku, a nie jego posiadanie.
Czyli przyznałeś, że napisałeś brednie i zastąpiłeś je innymi bredniami - przecież właśnie to napisałeś.
Gocek napisał(a):Chyba jak Ty wrócisz, skoro żyjemy rzekomo w socjalizmie, to ja jestem na Ziemi, a Ty bujasz w obłokach.
Znowu używasz wyrażeń, których nie rozumiesz...
Gocek napisał(a):I znowu mantra Śmierci Szczurów. Deregulacja instytucji finansowych była faktem. Ale Śmierć Szczurów, ma to gdzieś i woli pisać o mostach.
Nie była, ale Gocek ma to gdzieś i woli pisać o wpływie różowych jednorożców na poziom cen żyta na giełdzie w Szanghaju.
Gocek napisał(a):Wpływa, patrz globalizacja, powiązania kapitałowe itp. Kryzys w USA oddziałuje na Europę, Azję itd. i odwrotnie zresztą.
Nie wpływa - bo go nie ma i dlatego bo nie jest w stanie wpływać; patrz: związek przyczynowo-skutkowy.
Gocek napisał(a):Bo w prawie pracy jest określone, kim jest pracownik, jakie ma obowiązki i jakie prawa. Ty reprezentujesz siebie, gdyż obowiązki i prawa sobie ustalasz z pracodawcą, indywidualnie, niekoniecznie w oparciu o obowiązujące prawo pracy. A ludzie "reprezentujący pracowników" chcą odebrać mi tę możliwość i uczynić ze mnie pracownika de iure. Więc nie wciskaj mi kitu, że mnie sprawa nie dotyczy.
Cytat:Poczytaj.
Czytałem. Pisałeś, że wolny rynek w Polsce powoduje problemy. Więc Twoim zdaniem - jest. Moim też.
Cytat:Poza tym, w Polsce zadłużenie rośnie z dnia na dzień
A jak powinno rosnąć? Z miesiąca na miesiąc, z godziny na godzinę? To zdanie nic nie znaczy.
Cytat:W jaki sposób chciałbym walczyć o cudze?
Domagając się, by cudze podatki szły na dopłaty do Twojego przemysłu.
Cytat:Pracownik nie zawsze chce, pracownik zawsze musi
To w sumie dobrze, że nie jestem pracownikiem. Bo bym musiał. A tak nie muszę. Tylko dlaczego Duda i s-ka chcą, żeby wszyscy byli pracownikami i musieli?
Cytat:Twierdzisz, jakby ofiara gwałtu, mobbingu, wyzysku itp. sama tego chciała, bo do tego doszło.
Jeśli nie widzisz różnicy między gwałtem - obiektywnym wymuszeniem współżycia, a "wyzyskiem", czyli czymś co sobie arbitralnie wymyślili socjaliści, to nie ma o czym z Tobą gadać.
Cytat:Ale jak ktoś by Cię okradł albo napadł lub wszedłbyś w spór z przedsiębiorcą, to chciałbyś aby państwo Ci pomogło (np: dochodzenie, sąd, ostateczny wyrok)?
Jeśli nie widzisz różnicy między napaścią lub kradzieżą a sporem o warunki kontraktu, to nie ma o czym z Tobą gadać.
Cytat:I ze swojego również. Tym samym państwo w nich inwestuje, bo najwyraźniej ma w tym interes.
Owszem - interes ten polega na wzmocnieniu roli państwa i stworzeniu podmiotów zależnych od niego, które to państwo poprą.
Cytat:Tyle o tym gadasz, że mam wrażenie, że to Twoja metoda, którą wypierasz.
Twoje wrażenia nikogo nie obchodzą. Jeśli uważasz, że komuś chcę zrobić krzywdę, to wykaż to.
Reputacja:
10
Śmierć Szczurów napisał(a):Ja wiem, że masz pewne trudności na styku z rzeczywistością, ale czym innym jest ustrój polityczny a czym innym gospodarczy.:roll: Ja wiem, że masz pewne trudności na styku z rzeczywistością o nie mogę, Śmierć Szczurów zgodnie z zasadami liberalnej dyskusji, zaczyna od ad personam :lol2:.
Rozumiem, że wg Śmierci Szczurów, który twardo stąpa po Ziemi, transformacji gospodarczej nie było i nadal tkwimy w gospodarce centralnie planowanej?
Cytat:Chyba nie wiesz co to powiedzenie znaczy - przecież Ty nie pragniesz wolnego rynku. Ale tak czy siak, skoro się Rzymu nawet nie planuje zbudować, to Rzym nie ma wpływu na historię.
Ja chciałbym aby zaistniał wolny rynek, ale w przeciwieństwie do Ciebie nie wierzę w możliwość uskutecznienia tej utopii.
Cytat:Czyli przyznałeś, że napisałeś brednie i zastąpiłeś je innymi bredniami - przecież właśnie to napisałeś.
Ty mi to tylko ciągle imputujesz. Ideologia wolnorynkowa w planie L. Balcerowicza (terapia szokowa) to fakty, nie brednie.
Cytat:Znowu używasz wyrażeń, których nie rozumiesz...
To Twój jedyny argument?
Cytat:Nie była, ale Gocek ma to gdzieś i woli pisać o wpływie różowych jednorożców na poziom cen żyta na giełdzie w Szanghaju.
Właśnie, że była. W przeciwieństwie do Twoich życzeń, podałem chociaż link do filmu dokumentalnego "Inside Job". Ty wolisz zaklinać rzeczywistość, jak coś nie tak, to socjalizm...
Cytat:Nie wpływa - bo go nie ma i dlatego bo nie jest w stanie wpływać; patrz: związek przyczynowo-skutkowy.
Nie ma niczego. Socjalizmu też nie ma w takim razie. I się nie wymądrzaj wskazując na związek przyczynowo-skutkowy, zresztą zapomniałem, że dyskutuję z kimś, kto w jednym zdaniu jest w stanie scharakteryzować pracę naukowców, nie czytając jej, więc co się dziwię?
zefciu napisał(a):A ludzie "reprezentujący pracowników" chcą odebrać mi tę możliwość i uczynić ze mnie pracownika de iure. Więc nie wciskaj mi kitu, że mnie sprawa nie dotyczy. Ty już nim jesteś. Inni również. A Ty chciałbyś aby oni się swoich praw jako pracownicy zrzekli i się do nich wpieprzasz w ten sposób.
Cytat:Czytałem. Pisałeś, że wolny rynek w Polsce powoduje problemy. Więc Twoim zdaniem - jest. Moim też.
Nie przypominam sobie abym napisał, że wolny rynek w Polsce powoduje problemy. Uważam, że wolnego rynku w Polsce nie ma, lecz występuje transformacja ustrojowa od czasu 1989 r., której skutki pozytywne i negatywne odczuwamy. Transformacja w kierunku wolnego rynku.
Cytat:A jak powinno rosnąć? Z miesiąca na miesiąc, z godziny na godzinę? To zdanie nic nie znaczy.
Nie ma rosnąć w takim tempie, że stawia się zegary zadłużenia.
Cytat:Domagając się, by cudze podatki szły na dopłaty do Twojego przemysłu.
Mądre państwa chronią swój przemysł. Nic na to nie poradzę.
Cytat:To w sumie dobrze, że nie jestem pracownikiem. Bo bym musiał. A tak nie muszę. Tylko dlaczego Duda i s-ka chcą, żeby wszyscy byli pracownikami i musieli?
Trudno mi za nich odpowiadać. Natomiast akurat proponowane przez nich warunki mi odpowiadają.
Cytat:Jeśli nie widzisz różnicy między gwałtem - obiektywnym wymuszeniem współżycia, a "wyzyskiem", czyli czymś co sobie arbitralnie wymyślili socjaliści, to nie ma o czym z Tobą gadać.
Widzę różnicę, ale też analogię. A jeżeli Ty nie dostrzegasz analogii, to nie ma o czym z Tobą gadać.
Wyzysk
W świecie Zefcia, takie sytuacje nie występują.
Cytat:Jeśli nie widzisz różnicy między napaścią lub kradzieżą a sporem o warunki kontraktu, to nie ma o czym z Tobą gadać.
Spór o warunki kontraktu (np: niewypłacanie wynagrodzenia), to również kradzież.
Cytat:Owszem - interes ten polega na wzmocnieniu roli państwa i stworzeniu podmiotów zależnych od niego, które to państwo poprą.
Również. Ale na samych biedakach państwo nie podoła. Głosują potencjalnie, wszyscy.
Cytat:Twoje wrażenia nikogo nie obchodzą. Jeśli uważasz, że komuś chcę zrobić krzywdę, to wykaż to.
I vice versa. Jeżeli zarzucasz mi (w domyśle socjalistom), że kula w łeb, to wykaż to, albo się zamknij.
EL
Gocek napisał(a):Ty już nim jesteś. de iure jestem przedsiębiorcą.
Cytat:Inni również. A Ty chciałbyś aby oni się swoich praw jako pracownicy zrzekli i się do nich wpieprzasz w ten sposób.
Kłamiesz. Nie chcę, żeby ktoś się zrzekał jakichś praw.
Cytat:Nie przypominam sobie abym napisał, że wolny rynek w Polsce powoduje problemy. Uważam, że wolnego rynku w Polsce nie ma, lecz występuje transformacja ustrojowa od czasu 1989 r., której skutki pozytywne i negatywne odczuwamy. Transformacja w kierunku wolnego rynku.
Aha.
Cytat:Nie ma rosnąć w takim tempie, że stawia się zegary zadłużenia.
Naprawdę jesteś debilem, czy tylko udajesz? Uważasz, że fakt, że się stawia zegary jest kluczowym wyznacznikiem? To zabrońmy stawiać zegary. Będzie gites.
Cytat:Mądre państwa
uczciwe kamienie... białe zapachy... okrągłe dźwięki... można tak długo.
Cytat:Trudno mi za nich odpowiadać. Natomiast akurat proponowane przez nich warunki mi odpowiadają.
To się z nimi umów. Ale mi nic nie narzucaj.
Cytat:Widzę różnicę, ale też analogię. A jeżeli Ty nie dostrzegasz analogii, to nie ma o czym z Tobą gadać.
Wreszce się odpieprzysz i przestaniesz marudzić?
Cytat:Spór o warunki kontraktu (np: niewypłacanie wynagrodzenia), to również kradzież.
Sprzeczka (np. zasztyletowanie kogoś) to również morderstwo.
Cytat:Również. Ale na samych biedakach państwo nie podoła. Głosują potencjalnie, wszyscy.
Jakich znowu biedakach?
Cytat:I vice versa. Jeżeli zarzucasz mi (w domyśle socjalistom), że kula w łeb, to wykaż to, albo się zamknij.
Wszędzie gdzie rządziliście tak było. Dlaczego mam wierzyć, że tym razem nie będzie?
11.06.2013, 16:11
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 11.06.2013, 16:28 przez Głębia dzwonu.)
Liczba postów: 704
Liczba wątków: 3
winno sie zakazać pracy w sobotę i niedzielę a z piątku winno się zrobić jakby to była sobota.
zapomniałem dodać, musowo trzeba wprowadzić taki nakaz dla pracodawców, mianowicie gdy nowy pracownik sie przyjmuję do pracy, winnien dostać w pierwszy dzień pracy wypłatę od pracodawcy.
Liczba postów: 12,315
Liczba wątków: 81
Reputacja:
388
zefciu napisał(a):Sam jestem pracownikiem. Więc Ty mnie w spokoju zostaw. Jakiego rozwiązania ci brakuje? Jakiej prawnej formy zatrudnienia, której nie możesz zrealizować z pracodawcą?
zefciu napisał(a):A ludzie "reprezentujący pracowników" chcą odebrać mi tę możliwość i uczynić ze mnie pracownika de iure. Więc nie wciskaj mi kitu, że mnie sprawa nie dotyczy. To głupota. Ale już wymaganie przestrzegania prawa przez pracodawców w tym zakresie (aby stosunek pracy nie był oparty na szczególnych formach umów sięgających do prawa cywilnego) to co innego.
A jest z tym obecnie tak słabo, że pracodawcy zupełnie nie kryją się z tym, że zatrudniają kogoś na umowę cywilnoprawną w przypadku gdy powinna mieć miejsce inna umowa (już w samych ogłoszeniach to widać).
"Łatwo jest mówić o Polsce trudniej dla niej pracować jeszcze trudniej umierać a najtrudniej cierpieć"
NN
Liczba postów: 3,414
Liczba wątków: 5
Reputacja:
75
Wyznanie: żadne
zefciu napisał(a):Sam jestem pracownikiem. Więc Ty mnie w spokoju zostaw. zefciu napisał(a):de iure jestem przedsiębiorcą. Czyżby Zefciu oficjalnie potwierdził, że łamie prawo?
W dodatku śmie pouczać innych którzy domagają się przestrzegania prawa,
że to on ma rację? Łamie prawo i uważa, że to nie nasza sprawa?
Zefciu zdecyduj się kim chcesz być i odpowiednio do tego podpisuj umowy.
Wbrew temu co libertarianie twierdzą nie ma w naszym kraju pełnej dowolności zawierania umów, musielibyście najpierw zmienić prawo.
PiS to dwa kłamstwa i spójnik
Andrzej Duda pełni obowiązki prezydenta, ale nie jest głową państwa - Włodzimierz Cimoszewicz
No dobra, przyznaję, jestem lewakiem.
Baptiste napisał(a):Jakiego rozwiązania ci brakuje? Jakiej prawnej formy zatrudnienia, której nie możesz zrealizować z pracodawcą? A czy ja napisałem, że mi czegokolwiek brakuje? Oprócz faktu iż muszę co miesiąc oddawać państwu dość dużą kwotę, czuję się uczestnikiem wolnego rynku. Więc nie rozumiem po co to pytanie.
Cytat:A jest z tym obecnie tak słabo, że pracodawcy zupełnie nie kryją się z tym, że zatrudniają kogoś na umowę cywilnoprawną w przypadku gdy powinna mieć miejsce inna umowa (już w samych ogłoszeniach to widać).
No i bardzo dobrze, że taki usus się utrwalił i dzięki temu państwo nie bardzo może cokolwiek z tym zrobić.
Machefi napisał(a):Czyżby Zefciu oficjalnie potwierdził, że łamie prawo?
W dodatku śmie pouczać innych którzy domagają się przestrzegania prawa,
że to on ma rację? Łamie prawo i uważa, że to nie nasza sprawa?
Zefciu zdecyduj się kim chcesz być i odpowiednio do tego podpisuj umowy.
Wbrew temu co libertarianie twierdzą nie ma w naszym kraju pełnej dowolności zawierania umów, musielibyście najpierw zmienić prawo. No i proszę - Machefi otwarcie stwierdził właśnie, że jestem bandytą, bo mam działalność. A mieć jej nie powinienem (co Machefi najwidoczniej widzi prozorliwymi oczyma). Ja się drogi Machefi zdecydowałem kim chcę być, odpowiednią umowę zawarłem, a ty się odpierdol. Jak uważasz, że jestem bandytą, to na mnie donieś.
|