To forum używa ciasteczek.
To forum używa ciasteczek do przechowywania informacji o Twoim zalogowaniu jeśli jesteś zarejestrowanym użytkownikiem, albo o ostatniej wizycie jeśli nie jesteś. Ciasteczka są małymi plikami tekstowymi przechowywanymi na Twoim komputerze; ciasteczka ustawiane przez to forum mogą być wykorzystywane wyłącznie przez nie i nie stanowią zagrożenia bezpieczeństwa. Ciasteczka na tym forum śledzą również przeczytane przez Ciebie tematy i kiedy ostatnio je odwiedzałeś/odwiedzałaś. Proszę, potwierdź czy chcesz pozwolić na przechowywanie ciasteczek.

Niezależnie od Twojego wyboru, na Twoim komputerze zostanie ustawione ciasteczko aby nie wyświetlać Ci ponownie tego pytania. Będziesz mógł/mogła zmienić swój wybór w dowolnym momencie używając linka w stopce strony.

Ankieta: Według Ciebie:
Nie posiadasz uprawnień, aby oddać głos w tej ankiecie.
Nauka stoi w opozycji do wiary, wypiera ją
20.69%
6 20.69%
Nauka nie jest powiązana z wiarą
31.03%
9 31.03%
Nauka i wiara mogą ze sobą współgrać, nie wykluczając się
48.28%
14 48.28%
Nauka potwierdza słuszność wiary
0%
0 0%
Razem 29 głosów 100%
*) odpowiedź wybrana przez Ciebie [Wyniki ankiety]

Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Korelacja nauki i wiary
CreateYourself napisał(a):Bo nadal jesteśmy prymitywnym, plemiennym gatunkiem, piwo w puszkach i drapanie się po jajkach to potwierdza.
A także niektóre wypowiedzi w Internecie i broń masowego rażenia Oczko
Wydaje się, że wiara w cuda znika w jednej dziedzinie tylko po to, by zagnieździć się w innej. Karol Marks
Jedyne, co - jak sobie pochlebiam - zrozumiałem bardzo wcześnie, jeszcze przed dwudziestką, to to, że nie powinno się płodzić. Emil Cioran
Kapitalizm bez bankructwa jest jak chrześcijaństwo bez piekła. Frank Borman

EL Duży uśmiech
Odpowiedz
Łoś napisał(a):Dla mnie religia to coś więcej niż prymitywne, plemienne wierzenia czy zabobony. I w tym znaczeniu wcześniej formułowałem wypowiedź.
A czym jest dla Ciebie religia i czym konkretnie różni się od owych zabobonów?

Odpowiedz
idiota napisał(a):A czym jest dla Ciebie religia i czym konkretnie różni się od owych zabobonów?
Religia
Zwracam uwagę na aspekt organizacyjny, instytucjonalny i doktrynalny, religii.
Wydaje się, że wiara w cuda znika w jednej dziedzinie tylko po to, by zagnieździć się w innej. Karol Marks
Jedyne, co - jak sobie pochlebiam - zrozumiałem bardzo wcześnie, jeszcze przed dwudziestką, to to, że nie powinno się płodzić. Emil Cioran

EL Duży uśmiech
Odpowiedz
Łoś napisał(a):Możesz wyjaśnić, co rozumiesz przez to, że przed wynalezieniem religii, nie było ludzi?

Jakieś religijne zachowani spotyka się już ponoć u małp- grzebanie zmarłych.
Gdzieś o tym czytałam a może misie wydaję.
Odpowiedz
teresa124 napisał(a):Jakieś religijne zachowani spotyka się już ponoć u małp- grzebanie zmarłych.
Zgadza się. W szerokim rozumieniu religii, to istniała ona praktycznie od początku. Chociaż gdy grzebiemy zmarłego kota, psa, to nie wykonujemy czynności religijnych...

EL Duży uśmiech
Odpowiedz
teresa124 napisał(a):Jakieś religijne zachowani spotyka się już ponoć u małp- grzebanie zmarłych.

To ja bym poprosił te misie o tytuł, link, cokolwiek, bo brzmi ciekawie. Czyżbyśmy byli świadkami rodzenia się cywilizacji? Chociaż samo grzebanie zmarłych może mieć nie tyle aspekt religijny, co czysto praktyczny.
Odpowiedz

Grzebanie zmarłych to aspekt głównie higieniczno-estetyczny.
niewychowany
Odpowiedz
Create, nie cywilizacji a co najwyżej protokultury. O ile to prawda.
Sebastian Flak
Odpowiedz
Koszszyszek napisał(a):Przestrzeń była stała, gwiazdy były równomiernie rozłożone, nikt ani o innych galaktykach nie słyszał, ani o rozszerzaniu się galaktyk nie wiedział.
Dzisiaj też nic nie wiadomo o tym, by galaktyki się rozszerzały.
Zamierzam stworzyć mężczyznę i kobietę z grzechem pierworodnym. Następnie zamierzam zapłodnić kobietę samym sobą, tak abym mógł się narodzić. Będąc człowiekiem, zabiję się w ramach ofiary dla samego siebie aby ocalić Cię od grzechu na który Cię początkowo skazałem... TA DA!!!
Odpowiedz
Duży uśmiech
Wybacz.mu, wiadomo o.co mu chodziło.
Odpowiedz
Nauka nie jest powiązana z wiarą oraz odpowiedź trzecia (którą, z braku możliwości wielokrotnego wyboru, zaznaczyłem): Nauka i wiara mogą ze sobą współgrać, nie wykluczając się.

Szerzej argumentowałem to stanowisko już wielokrotnie na tym forum, więc tylko w punktach streszczę ten pogląd:
1. Nauka nie koliduje z wiarą, gdyż wiara obejmuje niematerialne sfery, których, z definicji, nie ogarnia nauka.
2. Wielu głęboko wierzących katolików, muzułmanów czy żydów (nie mówiąc o wyznawcach religii politeistycznych) z powodzeniem praktykowało (i praktykuje) naukę.
3. Nauka nie może zaprzeczyć bytowi powołanemu przez wiarę (p. pkt 1.)
4. Wiara zaspokaja inną ludzką potrzebę niż nauka, choć w obu tych przypadkach można znaleźć wspólny mianownik: harmonię i piękno.

Na marginesie: do prawdziwej wiary człowiek może być powołany lub nie.
Vi Veri Veniversum Vivus Vici
Odpowiedz
idiota napisał(a):Wiara w naukę wypiera wiarę w boga.
To tak.

To chyba dobrze, nie? Nauka, w przeciwieństwie do bogów, naprawdę działa i pomaga ludziom.
Odpowiedz
A może Bóg jest wszechmocnym naukowcem i się z nami bawi?

EL Duży uśmiech
Odpowiedz
kronopio napisał(a):To chyba dobrze, nie? Nauka, w przeciwieństwie do bogów, naprawdę działa i pomaga ludziom.

Nie. Wiara w naukę jest nonsensownym zabobonem, gdyż hamuje ewolucję naukowych paradygmatów.

To co dobrze dla wiary (dogmatyzm) dla nauki jest zabójcze.
Odpowiedz
exodim napisał(a):[i]
Szerzej argumentowałem to stanowisko już wielokrotnie na tym forum, więc tylko w punktach streszczę ten pogląd:
1. Nauka nie koliduje z wiarą, gdyż wiara obejmuje niematerialne sfery, których, z definicji, nie ogarnia nauka.

Skąd wiesz o istnieniu niematerialnej sfery?

exodim napisał(a):Na marginesie: do prawdziwej wiary człowiek może być powołany lub nie.
Skąd wiesz? Nauka wykazuje raczej, że za skłonności do zabobonu odpowiada konkretne miejsce w mózgu - hipokamp. Stąd się bierze to powołanie?

Bury Wilk napisał(a):Nie. Wiara w naukę jest nonsensownym zabobonem, gdyż hamuje ewolucję naukowych paradygmatów.

Chyba sie nie zrozumieliśmy. Ja np. wierzę, że nauka rozwiąże w przyszłości wiele obecnie nierozwiązywalnych problemów. Czy taka wiara zahamuje ewolucję nauki? Nie sądzę.

SCALAJ POSTY!
Odpowiedz
kronopio napisał(a):Skąd wiesz o istnieniu niematerialnej sfery?
Nie wiem. Nie jestem wierzący, więc nie interesuje mnie ta sfera.

Cytat:Skąd wiesz? Nauka wykazuje raczej, że za skłonności do zabobonu odpowiada konkretne miejsce w mózgu - hipokamp. Stąd się bierze to powołanie?
Z konkretnego miejsca w mózgu?
Vi Veri Veniversum Vivus Vici
Odpowiedz
exodim napisał(a):Nie wiem. Nie jestem wierzący, więc nie interesuje mnie ta sfera.

Ale piszesz o niej tak, jakbyś był przekonany o jej istnieniu.

exodim napisał(a):Z konkretnego miejsca w mózgu?

Niewykluczone. Wierzę, że kiedyś nauka zbada to lepiej.
Odpowiedz
Co do ankiety, to jeszcze zależy jaka wiara, bo są i takie które z buciorami ładują się w sferę nauki. Jednak ze zdaniem "Nauka i wiara mogą ze sobą współgrać, nie wykluczając się" mogę się tylko zgodzić, stąd zaznaczyłem opcję trzecią.
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: