Liczba postów: 2,107
Liczba wątków: 26
Reputacja:
2
Aż dwie osoby zagłosowały na PHP... pewnie dlatego, że znają tylko PHP.
Mojej ulubionej Scali nie ma, chociaż są wzięte nie wiadomo po co Ada i Erlang (dość specjalistyczne języki), a co większe dziwo, nie ma też Haskella, który również jest fajny.
Lubię jeszcze Pythona.
Co do rzekomych zalet Javascriptu:
Tunga napisał(a):1. natywne wsparcie dla utf8 - przyznasz, że mało języków to ma. Co to niby jest natywne wsparcie na utf8? Bo trzymanie stringów w ramie w utf8 to żadna sztuka, a fakt, że JS nie dopasuje stringa "Ł" do wyrażenia regularnego ^.$ nie świadczy na jego korzyść.
Cytat:2. programowanie asynchroniczne - jak się je okiełzna, nie ma porównanie do klasycznego programowania.
Tylko że to jest wszędzie, lepiej lub gorzej zrobione, ale w tych lepszych przypadkach wraz z dobrym wsparciem dla równoległości. Więc też mi zaleta.
Cytat:3. performance - o wiele lepszy niż np. pythona
Python zamula, to fakt (chyba że ograniczymy się do podzbioru Pythona obsługiwanego przez Pypy lub Shedskina), ale i tak daleko JS do języków kompilowanych.
Cytat:4. funkcje - przekazywane jako argumenty do innych funkcji
Tylko Java tego nie ma. Jeszcze.
Wydaje się, że nie można rozprawiać filozoficznie nie oglądając się przy tym na odkrycia naukowe, bo się zrobi z tego intelektualny pierdolnik. — Palmer Eldritch
Absence of evidence is evidence of absence. – Eliezer Yudkowsky
If it disagrees with experiment, it's wrong. — Richard Feynman
學而不思則罔,思而不學則殆。 / 己所不欲,勿施于人。 ~ 孔夫子
Science will win because it works. — Stephen Hawking
Science. It works, bitches. — Randall Munroe
Liczba postów: 2,382
Liczba wątków: 36
Reputacja:
15
Cytat:Aż dwie osoby zagłosowały na PHP... pewnie dlatego, że znają tylko PHP.
Wersja 5.4 jest całkiem znośna. Choć tak czy siak nie jest to genialny język.
Liczba postów: 12
Liczba wątków: 0
Reputacja:
0
Zagłosowałem na jave, język który mnie urzekł prostotą i konsekwencją składni.
Teranin, czemu uważasz dynamiczne typowanie za wadę?
Liczba postów: 2,382
Liczba wątków: 36
Reputacja:
15
Cytat:Teranin, czemu uważasz dynamiczne typowanie za wadę?
1. Wiele błędów w kodzie da się wykryć dzięki statycznego typowaniu jeszcze przed uruchomieniem kodu.
2. Przy statycznym zawsze wiemy z czym mamy do czynienia.
3. Nie widzę zalet dynamicznego.
4. Nie trzeba sprawdzać typów ręcznie, czyli mniej kodu.
edit:
Zapomniałbym:
5. Pozwala IDE zrobić więcej za ciebie. W czasie pisania kodu twoje środowisko może więcej wywnioskować o twoim kodzie dzięki czemu mogą powstać lepsze narzędzia do wspierania twojej pracy.
edit2:
6. Zmienne typowe (typy generyczne) w silnie i statycznie typowanym języku to coś pięknego. Dodać do tego klasy typów (patrz: Haskell), to uzyskujemy coś cudnego.
Liczba postów: 723
Liczba wątków: 22
Reputacja:
1
Zagłosowałem na php, bo faktycznie tylko ten język znam... na tyle dobrze, żeby nim zarabiać zupełnie dobre pieniądze  Natomiast i tak nie znam go na tyle dobrze, żeby robić z niego doktoraty.
Kilkanaście lat temu ulubionym był pascal, też zarabiałem nim na życie (uczyłem w szkole policealnej) i mogłem robić doktoraty, bo to było moje hobby od pierwszego spotkania z PC (XT  ).
Generalnie język to tylko narzędzie, ważna jest ogólna umiejętność programowania (czyli przekładania problemu na algorytm).
Poza tym nie ma obiektywnie najlepszego języka, każdy ma swoje konkretne zastosowania, dużo zależy od sprzętu, kompilatora czy interpretera. Ważne jest, czy język jest wystarczająco dobry w konkretnym zastosowaniu i czy dobrze płacą 
Cztery lata robiłem aplikacje w MS Access i jego dialekcie Visual Basica i też dało radę. Płacili dobrze, więc co za różnica, że język naprawdę słabo pomyślany.
Ale oprócz php do moich ulubionych, choć słabiej (lub całkiem słabo) znanych języków należą:
- javascript - ciekawy, bardzo wszechstronny, podoba mi się jego elastyczność, chociaż może być problematyczna, gdyż powstaje wiele różnych standardów kodowania. Przekonał mnie do tego języka Douglas Crockford ( http://yuiblog.com/crockford/) no i widać, że "ewolucyjnie" zdobywa on coraz większą część rynku. Node.js jest tylko częścią tego całego boom'u na javascript, chociaż jest to ciekawy projekt.
- python - no lubię gada  chociaż znam dość słabo. Ale podoba mi się prostota składni i ogólna filozofia.
- clojure - ciekawy język funkcyjny (pochodna LISPa). Przestawienie się na jego składnię z wielopoziomowymi nawiasami wymaga trochę wysiłku, ale jest ciekawy.
Liczba postów: 1,104
Liczba wątków: 18
Reputacja:
66
Wyznanie: Sarkazm
Generalnie VBA, czyli wszystko w Excelu i Visual Basic Studio oraz jezyk skryptowy MATLAB. W czasach liceum i na studiach uczylem sie Turbo Pascala i VBA. Zaznaczam, nie jestem zawodowym programista, a jedynie uzytkownikiem. Tworze modele matematyczne do wyliczen inzynieryjnych.
Diejenigen, die entscheiden, sind nicht gewählt, und diejenigen, die gewählt werden, haben nichts zu entscheiden - Horst Seehofer, CSU.
Liczba postów: 7,984
Liczba wątków: 162
Reputacja:
2
Javascript. Znam w sensownym stopniu tylko js i php. A php mnie delikatnie mówiąc irytuje, stąd wybieram js. Przyjemnie się nim bawi i ma wielki potencjał.
"Hope can drown lost in thunderous sound
Fear can claim what little faith remains
But I carry strength from souls now gone
They won't let me give in...
(...)
Death will take those who fight alone
But united we can break a fate once set in stone
Just hold the line until the end
Cause we will give them hell..."
EH
Seth napisał(a):Javascript. Znam w sensownym stopniu tylko js i php. A php mnie delikatnie mówiąc irytuje, stąd wybieram js. Przyjemnie się nim bawi i ma wielki potencjał. Próbowałeś node.js? Wtedy będziesz miał JavaScript po stronie serwera i przeglądarki.
Reputacja:
2
zefciu napisał(a):Próbowałeś node.js? Wtedy będziesz miał JavaScript po stronie serwera i przeglądarki.
Nie próbowałem, daj linka do dokumentacji technicznej
(...)
EH
Reputacja:
2
dzięki, chciałem dać Ci plusa ale chwilowo nie mogę
(...)
EH
Liczba postów: 4,318
Liczba wątków: 26
Reputacja:
10
A gdzie LOGO?
Jedyny język programowania, który w dawnych wiekach opanowałem w stopniu pozwalajacym na swobodne programowanie. No i Atari Basic - kilka gierek i głupich programów w nim popełniłem. Też w zamierzchłych czasach.
"Marian zataczając się wracał jak zwykle znajomym chodnikiem do domu. Przez zamglone od całonocnej popijawy oczy widział mieszkańców Skórca bezskutecznie uganiających się choćby za kromką jakiegokolwiek pieczywa. Na razie było jednak cicho."
Jan Oborniak "Bankiet w piekarni" (zbiór opowiadań pt: "Krzyk ciszy", wyd. Opoka, Warszawa 1986)
Liczba postów: 5,936
Liczba wątków: 16
Reputacja:
10
Programowanie neurolingwistyczne :lol2:
Wydaje się, że wiara w cuda znika w jednej dziedzinie tylko po to, by zagnieździć się w innej. Karol Marks
Jedyne, co - jak sobie pochlebiam - zrozumiałem bardzo wcześnie, jeszcze przed dwudziestką, to to, że nie powinno się płodzić. Emil Cioran
Kapitalizm bez bankructwa jest jak chrześcijaństwo bez piekła. Frank Borman
EL
|