Liczba postów: 56
Liczba wątków: 1
Reputacja:
0
Witam,
w ponizszym linku znajduje sie fragment debaty w ktorej udzial bral slynny ateista Christopher Hitchens.
Proponuje zapoznac sie z argumentami prezentowanymi podczas tej debaty i zapraszam do dyskusji.
Pozdrawiam
http://www.youtube.com/watch?v=QyZck0XKJ1o
Cześć,
w poniższym linku znajduje się opinia słynnego Severusa Snape'a.
Proponuję zapoznać się z argumentami prezentowanymi przez niego i zapraszam do rozwinięcia tematu.
Pozdrawiam
https://www.youtube.com/watch?v=FWtO0cfgewY
Reputacja:
0
Juz sie zapoznalem (z materialem), lecz nie znalazlem tam zadnych opinii, wiec nie jestem sie w stanie na ich temat wypowiedziec. Natomiast mysle, ze po uwaznym obejzeniu tego materialu jestem w stanie wypowiedziec sie na temat Twojej konstrukcji psychicznej; potrzebujesz pomocy.
thechristian napisał(a):[...] potrzebujesz pomocy. Wiem, jestem ateistą.
Reputacja:
0
Skoro juz wiesz, ze potrzebujesz pomocy to radze Ci sie zwrocic do jedynego prawdziwego Boga poprzez jego Syna Jezusa Chrystusa. On Ci pomoze, tzn. jesli jestes w stanie zrobic to szczerze.
thechristian napisał(a):jestem w stanie wypowiedziec sie na temat Twojej konstrukcji psychicznej; potrzebujesz pomocy.
próbujesz wmówić komuś problemy psychiczne, to jest przemoc psychiczna
Reputacja:
0
No to moze, zapoznaj sie z materialem i wypowiedz merytorycznie w kwestii podanych tam argumentow zamiast tchorzliwie omijac temat.
lump napisał(a):próbujesz wmówić komuś problemy psychiczne, to jest przemoc psychiczna Oj, to chyba moja wina, bo zapomniałem użyć innej czcionki:
[...] zapraszam do rozwinięcia tematu.
thechristian napisał(a):No to moze, zapoznaj sie z materialem i wypowiedz merytorycznie w kwestii podanych tam argumentow zamiast tchorzliwie omijac temat.
nie mam ochoty na dyskusje z kimś, kto zachowuje się jak ty
Reputacja:
0
 może... a może po prostu szkoda mi czasu
Liczba postów: 5,936
Liczba wątków: 16
Reputacja:
10
Ktoś wciska bajki dla dzieci i dorosłych, o Bogu?
Wydaje się, że wiara w cuda znika w jednej dziedzinie tylko po to, by zagnieździć się w innej. Karol Marks
Jedyne, co - jak sobie pochlebiam - zrozumiałem bardzo wcześnie, jeszcze przed dwudziestką, to to, że nie powinno się płodzić. Emil Cioran
Kapitalizm bez bankructwa jest jak chrześcijaństwo bez piekła. Frank Borman
EL
uroczy człowiek i ma swoją misję
Liczba postów: 10,774
Liczba wątków: 173
Reputacja:
11
Cytat: Zagadnienie istnienia Boga nie jest jedynie domeną religii, ale także filozofii.
Jeśli mamy być ściśli, to nie jest obecnie dziedziną filozofii - filozofia nie zajmuje się fantastycznymi bytami, chociaż poniekąd zajmowała się nimi w epoce jej raczkowania.
Pierwszą filozoficzną hipotezę przedstawił Tales, mówiąc, że "wszystko powstało z wody". Filozofowie jońscy (a szczególnie przedstawiciele tak zwanych poetów kosmogonicznych jak Anaksymander) utożsamiali natomiast wodę z jej boskim pochodzeniem (Tetydą) i dlatego na tamtym etapie rozumowania kosmogonia (zagadnienie filozoficzne) = teogonia (zagadnienie religijne). Jednak współcześni historycy filozofii, w tym W. Tatarkiewicz, którego wielką monografię ( Historia filozofii) miałem okazję przeczytać, uważają, że filozofia powstała wtedy, gdy człowiek swoje rozważania na temat Początku uzasadniał bez użycia bytów fantastycznych (bo tym zajmowała się mitologia, a współcześnie zajmuje się teologia).
Ale przyznaję, że oprócz Tatarkiewicza, który napisał przecież de facto pracę o historii filozofii, a nie filozofii, nie mogę powołać się na inne źródła, więc proszę o wypowiedź idioty, który jest biegły w temacie.
Vi Veri Veniversum Vivus Vici
Liczba postów: 4,682
Liczba wątków: 429
Reputacja:
26
ej, wypadałoby teraz rozważyć, czy trolle istnieją naprawdę, czy też są bytem fantastycznym i jak to się ma do filozofii
Reputacja:
0
Choc nie znam "idioty" bieglego w temacie, to jednak mam zdolnosc czytania ze zrozumieniem a ta wystarcza mi by w ciagu ok 5sek znalezc informacje na temat wspolczesnych filozofow (nie 19 sto wiecznych jak Tatarkiewicz), ktorzy zajmuja sie problematyka istnienia Boga. Jednym z przykladow moze byc Alvin Plantinga autor "Modalnego dowodu ontologicznego" oraz "Ewolucyjnego dowodu przeciw naturalizmowi". Plantinga jest jednym z wielu przedstawicieli rewolucji teistycznej rozgrywajacej sie w tym momencie w swiecie anglo-saskim. (A wiesc o ktorej jeszcze nie dotarla do ateistow w naszym nieszczesliwym kraju). Innym przykladem jest profesor John Lennox wybitny matematyk oraz filozof nauki z uniwersytetu w Oxford, czlowiek ktory podczas debaty z Dawkinsem sprawial, ze ten (intelektualnie) czolgal sie na kolanach.
Liczba postów: 21,718
Liczba wątków: 218
Reputacja:
950
Wyznanie: ate 7 stopnia
thechristian napisał(a):Skoro juz wiesz, ze potrzebujesz pomocy to radze Ci sie zwrocic do jedynego prawdziwego Boga poprzez jego Syna Jezusa Chrystusa. On Ci pomoze, tzn. jesli jestes w stanie zrobic to szczerze. Wchodzę w to, tylko podaj mi ich adres albo telefon.
I dodatkowo proszę o link to "czołgającego się na kolanach (ciekawostka) Dawkinsa". To musiał być niezapomniany widok.
A nas Łódź urzekła szara - łódzki kurz i dym.
Reputacja:
0
Sofeicz napisał(a):Wchodzę w to, tylko podaj mi ich adres albo telefon.
I dodatkowo proszę o link to "czołgającego się na kolanach (ciekawostka) Dawkinsa". To musiał być niezapomniany widok.
Czy wpisanie w google Lennox vs Dawkins cie przerasta ?
http://www.youtube.com/watch?v=J0UIbd0eLxw
Proszę o trochę mniej arogancki sposób odpowiadania. - Fizyk
Liczba postów: 3,968
Liczba wątków: 176
Reputacja:
206
Wyznanie: ateista
Bart napisał(a):Nie karmić trolla! Trollowania akurat tutaj nie widzę (ew. jakieś przebłyski w postach #3, #5). Natomiast przyczepię się do tego, że post otwierający nie daje za wiele materiału do dyskusji - wklejenie filmiku i powiedzenie "zapraszam do dyskusji" to trochę mało. Byłoby miło, gdyby autor tematu nakreślił chociaż kierunek, w którym chciałby, żeby temat zmierzał.
![[Obrazek: style3,Fizyk.png]](http://www.sloganizer.net/en/style3,Fizyk.png)
"Tylko dwie rzeczy są nieskończone - Wszechświat i ludzka głupota. Co do Wszechświata nie jestem pewien" - Albert Einstein
|