To forum używa ciasteczek.
To forum używa ciasteczek do przechowywania informacji o Twoim zalogowaniu jeśli jesteś zarejestrowanym użytkownikiem, albo o ostatniej wizycie jeśli nie jesteś. Ciasteczka są małymi plikami tekstowymi przechowywanymi na Twoim komputerze; ciasteczka ustawiane przez to forum mogą być wykorzystywane wyłącznie przez nie i nie stanowią zagrożenia bezpieczeństwa. Ciasteczka na tym forum śledzą również przeczytane przez Ciebie tematy i kiedy ostatnio je odwiedzałeś/odwiedzałaś. Proszę, potwierdź czy chcesz pozwolić na przechowywanie ciasteczek.

Niezależnie od Twojego wyboru, na Twoim komputerze zostanie ustawione ciasteczko aby nie wyświetlać Ci ponownie tego pytania. Będziesz mógł/mogła zmienić swój wybór w dowolnym momencie używając linka w stopce strony.

Ocena wątku:
  • 1 głosów - średnia: 5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Co obecnie czytacie?
Кирилл napisał(a):Taka mała kolejka mi się zrobiła:

Na pierwszy rzut idzie klasyka, którą dopiero teraz nadrabiam (po niegdysiejszym filmu obejrzeniu), czyli "Imię Róży" Umberto Eco. Większość z was (mam nadzieję!) kojarzy tytuł.

Zaraz dalej leżą "W pogodni za dalekim głosem" Taichiego Yamady, oraz "Krzyż Romanowów" Roberta Masello. Jestem zadowolony z ostatnich zakupów.

A ja odkurzam moja bibliotekę i potrzeba mi kasy może coś kupisz ode mnieUśmiech
Odpowiedz
Wrzuć katalog - może masz coś ciekawego.
"All great men should be haunted by the fear of not living up to their potential.
All loyal men should be haunted by the fear of not having done enough for their country.
All honourable men should be haunted by the fear of not having lived a life worthy of those men who came before us." Sigurd
Odpowiedz
Hm, napisz na priv co masz do zaoferowania Oczko Popatrzymy, pomyślimy.
Odpowiedz
Założ wątek. Jest tu odpowiedni dział do handlu, może się rozkręci albo chociaż zaistnieje miejsce do wymiany pozycji Uśmiech
Sebastian Flak
Odpowiedz
Neuromanta napisał(a):Założ wątek. Jest tu odpowiedni dział do handlu, może się rozkręci albo chociaż zaistnieje miejsce do wymiany pozycji Uśmiech

ok. zabiorę się za to, ale jak mam sprzedać to mi żal.Uśmiech
Odpowiedz
teresa124 napisał(a):ok. zabiorę się za to, ale jak mam sprzedać to mi żal.Uśmiech

http://face-w-book.blogspot.com/

Tu moja żona zaczyna wyprzedawać Uśmiech
Odpowiedz
Кирилл napisał(a):Hm, napisz na priv co masz do zaoferowania Oczko Popatrzymy, pomyślimy.
Ale Ty się już ewakuowałeś?

kronopio napisał(a):http://face-w-book.blogspot.com/

Tu moja żona zaczyna wyprzedawać Uśmiech

Może zrobimy jakieś sieciowe wyprzedaże ?UśmiechOczkoSzczęśliwy
Odpowiedz
Tropiciel, OS Card. Zapowiada się nieźle, choć podobno dla trochę młodszej grupy odbiorców pisane.
The spice must flow
Odpowiedz
Socjopapa napisał(a):Wrzuć katalog - może masz coś ciekawego.

Jakie dziedziny Cię interesują?
Odpowiedz
Główne kontrowersje estetyki współczesnej.
Odpowiedz
Conan najemnik - Robert E. Howard

Jestem pod wielkim wrażeniem tej malutkiej książeczki. Proste przygody prostego chłopa, potężnego i sprytnego, żarłoka i piwożłopa, pewnego siebie i bez trudu zdobywającego piękne (i ważne, bo zazwyczaj królewny, księżniczki itp.) kobiety. Każde z krótkich opowiadań o Conanie czytam od początku do końca jednym tchem - są dla mnie tysiąc razy bardziej interesujące niż przeintelektualizowane Dukaje i inne chuje-muje. Tu jest krew, akcja i rozpierducha - nie ma miejsca na sentymenty i pierdolenie o Szopenie. Conan jest super i jego twórca, Howard, również. Szkoda, że ten ostatni zabił się mając 30 lat. Ciekawi mnie, czy została jakoś spisana i wydana jego korespondencja z Lovecraftem... a pewno jest w niej kupa ciekawych wątków. Też bym sobie poczytał.
---
Najpewniejszą oznaką pogodnej duszy jest zdolność śmiania się z samego siebie. Większości ludzi taki śmiech sprawia ból.

Nietzsche
---
Polska trwa i trwa mać
Odpowiedz
Ma być nowa książka o wiedźminie. Nie wiem, czy się cieszyć.
- Myślałem, że ty nie znasz lęku.
- Mylisz się. Lęku nie zna tylko głupiec.
- A co robi wojownik, kiedy czuje strach?
- Pokonuje go. To jest w każdej bitwie nasz pierwszy martwy wróg.
Odpowiedz
lumberjack napisał(a):Conan najemnik - Robert E. Howard

Jestem pod wielkim wrażeniem tej malutkiej książeczki.

ja też uwielbiałem Conana, świetny jest film 1982 roku, Conan Barbarzyńca - Conan The Barbarian, dodatkowo świetna muzyka, niestety pozostałe filmy o Conanie to beznadzieja
Iselin napisał(a):Ma być nowa książka o wiedźminie. Nie wiem, czy się cieszyć.

jeśli chodzi o Wiedźmina to wymiękłem dość szybko, podobało mi się bardzo opowiadanie i pierwsza część i to wszystko
Odpowiedz
O nareszcie ktoś wspomniał o Conanie! Jak do tej pory to czytałem jedną pozycję z wydawnictwa Amber bodaj Conana z Lemurii i była świetna. Taka klasyka fantasy w najlepszym tego słowa znaczeniu. Jak lubisz takie klimaty to polecam z całego serca Przygody Fafryda i Szarego Kocura, Fritza Leibera. Mistrz gatunku.
Sebastian Flak
Odpowiedz
Iselin napisał(a):Ma być nowa książka o wiedźminie. Nie wiem, czy się cieszyć.

Też ciekawy jestem co z tego będzie. A ja właśnie się biorę za Krew Elfów.

Cytat:ja też uwielbiałem Conana, świetny jest film 1982 roku,
Ten ze Szwarcenegerem?

Cytat:Taka klasyka fantasy w najlepszym tego słowa znaczeniu. Jak lubisz takie klimaty to polecam z całego serca Przygody Fafryda i Szarego Kocura, Fritza Leibera. Mistrz gatunku.

Na pewno przeczytam. Chyba na pewno Oczko Ech, pewnie zapomnę Język
---
Najpewniejszą oznaką pogodnej duszy jest zdolność śmiania się z samego siebie. Większości ludzi taki śmiech sprawia ból.

Nietzsche
---
Polska trwa i trwa mać
Odpowiedz
Naprawdę warto, ostatnio sobie odświeżyłem pierwsze kilkadziesiąt stron i przypomniałem dlaczego ta lektura pozostawiła takie dobre wrażenie :-D W tej książce nawet wstęp napisany przez Sapkowskiego jest ciekawy. A to żeby nawet wstęp był dobry to rzecz niespotykana.
Sebastian Flak
Odpowiedz
http://lubimyczytac.pl/ksiazka/178552/miraz

Matt Ruff-Miraż

Prowokująca i błyskotliwa alternatywna wizja historii, porównywana do najwybitniejszych powieści Philipa Rotha, Philipa K. Dicka i Michaela Chabona.

9.11.2001. Fanatyczni chrześcijańscy fundamentaliści z Ameryki Północnej porywają cztery samoloty. Dwa z nich uderzają w bliźniacze wieże w Bagdadzie, który należy do największych miast Zjednoczonych Państw Arabskich, światowego supermocarstwa. W odwecie arabskie władze, wspierane przez perskich i izraelskich sojuszników, ogłaszają wojnę z terroryzmem. Siły koalicji rozpoczynają inwazję na Amerykę i po odniesieniu zwycięstwa wyznaczają Zieloną Strefę w Waszyngtonie.

2009. Mustafa al-Baghdadi, agent Arabskich Służb Bezpieczeństwa Narodowego, przesłuchuje amerykańskiego zamachowca samobójcę. Więzień utrzymuje, że cały świat jest tylko mirażem – że w rzeczywistości to Ameryka jest supermocarstwem i nie istnieje żaden związek arabskich państw. Inni schwytani terroryści również wygłaszają podobne opinie i niebawem okazuje się, że zagadką mirażu interesuje się wiele wpływowych osób, między innymi gangster Saddam Husajn i bohater wojenny, senator Osama bin Laden...

Zacznę może od okładki, gdyż przekłada się ona na fabułę książki. Odbijająca się panorama Nowego Jorku, dawnego Nowego Jorku trzeba uściślić oczywiście, kontrastuje z krajobrazem wyjętym ze świata muzułmańskiego. Zderzenie islamu i chrześcijaństwa, choć tu bardziej pasuje tu słowo odbicie. Odbita zostaje cała nasza rzeczywistość. Stany Zjednoczone nie są supermocarstwem, tylko zlepkiem słabych państewek zwalczających się wzajemnie, a zamieszkujący w niej ludzi –chrześcijanie są okrutni i stanową zagrożenie dla świata islamu. Supermocarstwem są natomiast Zjednoczone Państwa Arabskie (ZPA), federalna republika konstytucyjna z 360 milionami ludności, która połączyła się już w XIX wieku. Nie było ZSRR, tylko Związek Prawosławny, Izrael graniczy z Polską, czyli leży tam, gdzie dzisiejsze Niemcy. (Język) Nie tylko układ geopolityczny jest tu odwrócony, odbita zostaje też sytuacja ekonomiczna, religijna, społeczna, kulturowa oraz wszelkie stereotypy i przesądy. 9 listopada 2001 to data przełomowa (też odwrócona 11.09 na 09.11). Porwane zostają wtedy cztery samoloty, a ich piloci uderzają w bliźniacze wieże w… Bagdadzie. Porywaczami są oczywiście fanatyczni chrześcijańscy fundamentaliści z Ameryki Północnej. W odwecie - w ramach walki z terroryzmem, arabskie władze, wspierane przez sojuszników, rozpoczynają inwazję na Amerykę Północną i po zwycięstwie zakładają Zieloną Sferę w Waszyngtonie.

To jest miraż! Ten kraj. Ten świat. Wszystko, co panu wydaje się, że wie, czym jest, to tylko iluzja. Sen. [str. 75] Takie słowa wygłasza jeden z amerykańskich zamachowców samobójców podczas przesłuchania. I w agencie Arabskich Służ Bezpieczeństwa - Mustafie, zasiewa ziarnko niepokoju. Potem pojawiają się kolejni schwytani terroryści, którzy twierdzą, że żaden związek krajów arabskich nie istnieje a to Ameryka jest supermocarstwem. Dlatego Mustafa i jego zespół -Amal i Samir- próbują rozwikłać zagadkę powstania wieści o mirażu. Tu autor rozbudowuje wątki biograficzne każdego z bohaterów. Ich niełatwe relacje z rodziną, przyjaciółmi wciągają czytelnika całkowicie. Dostajemy również mnóstwo ‘smaczków’ dotyczących lustrzanych odbić kultury arabskiej. Zupełnie inne podejście jest do małżeństw, rozwodów, homoseksualizmu czy aborcji. Niektóre te ‘smaczki’ wywołują uśmiech na twarzy -przedmioty można licytować na internetowej aukcji zwanej eBazarem, w arabskiej telewizji emitowany jest serial „24 godziny: Dżihad”, a gwiazda kina akcji zostaje gubernatorem Libanu.

Oczywiście to pewne uproszczenia – Arabowie są tu wyposażeni w cnoty Zachodu, panuje u nich demokracja i poszanowanie praw, natomiast chrześcijańscy Amerykanie są fanatykami religijnymi gotowymi umrzeć w samobójczych zamachach. Przypomina to trochę zabawę w dobrych i złych policjantów. Nie mniej jednak z pewnością jest to lekturą, którą warto przeczytać. Po pierwsze -za pełną fantazji i fascynującą historię alternatywną, po drugie – ze względu na pojawiające się tu barwne postacie z naprawdę rozbudowanymi życiorysami i portretami psychologicznymi, no i po trzecie – żeby spróbować wyobrazić sobie odpowiedź na pytanie: Co by było gdyby… Gdyby to rzeczywiście Arabowie rządzili światem albo gdyby na amerykańskiej ziemi ciągle toczyła się wojna domowa?
Odpowiedz
lumberjack napisał(a):Ten ze Szwarcenegerem?

dokładnie, tylko pierwsza część Conan Barbarzyńca, bo druga, Conan Niszczyciel to już dziadostwo
Odpowiedz
LumpenWolf napisał(a):dokładnie, tylko pierwsza część Conan Barbarzyńca, bo druga, Conan Niszczyciel to już dziadostwo

A ja rano ogłoszenia o pracyUśmiechOczko
Odpowiedz
ja teraz przepis na ciasto zebra, zaraz sobie upiekę, tylko chyba trochę zmodyfikuję
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 3 gości