To forum używa ciasteczek.
To forum używa ciasteczek do przechowywania informacji o Twoim zalogowaniu jeśli jesteś zarejestrowanym użytkownikiem, albo o ostatniej wizycie jeśli nie jesteś. Ciasteczka są małymi plikami tekstowymi przechowywanymi na Twoim komputerze; ciasteczka ustawiane przez to forum mogą być wykorzystywane wyłącznie przez nie i nie stanowią zagrożenia bezpieczeństwa. Ciasteczka na tym forum śledzą również przeczytane przez Ciebie tematy i kiedy ostatnio je odwiedzałeś/odwiedzałaś. Proszę, potwierdź czy chcesz pozwolić na przechowywanie ciasteczek.

Niezależnie od Twojego wyboru, na Twoim komputerze zostanie ustawione ciasteczko aby nie wyświetlać Ci ponownie tego pytania. Będziesz mógł/mogła zmienić swój wybór w dowolnym momencie używając linka w stopce strony.

Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Krytyka ateizmu
Witam,
w ponizszym linku znajduje sie fragment debaty w ktorej udzial bral slynny ateista Christopher Hitchens.
Proponuje zapoznac sie z argumentami prezentowanymi podczas tej debaty i zapraszam do dyskusji.
Pozdrawiam

http://www.youtube.com/watch?v=QyZck0XKJ1o
Odpowiedz
Cześć,
w poniższym linku znajduje się opinia słynnego Severusa Snape'a.
Proponuję zapoznać się z argumentami prezentowanymi przez niego i zapraszam do rozwinięcia tematu.
Pozdrawiam

https://www.youtube.com/watch?v=FWtO0cfgewY
Odpowiedz
Juz sie zapoznalem (z materialem), lecz nie znalazlem tam zadnych opinii, wiec nie jestem sie w stanie na ich temat wypowiedziec. Natomiast mysle, ze po uwaznym obejzeniu tego materialu jestem w stanie wypowiedziec sie na temat Twojej konstrukcji psychicznej; potrzebujesz pomocy.
Odpowiedz
thechristian napisał(a):[...] potrzebujesz pomocy.
Wiem, jestem ateistą. Oczko
Odpowiedz
Skoro juz wiesz, ze potrzebujesz pomocy to radze Ci sie zwrocic do jedynego prawdziwego Boga poprzez jego Syna Jezusa Chrystusa. On Ci pomoze, tzn. jesli jestes w stanie zrobic to szczerze.
Odpowiedz
thechristian napisał(a):jestem w stanie wypowiedziec sie na temat Twojej konstrukcji psychicznej; potrzebujesz pomocy.

próbujesz wmówić komuś problemy psychiczne, to jest przemoc psychiczna
Odpowiedz
No to moze, zapoznaj sie z materialem i wypowiedz merytorycznie w kwestii podanych tam argumentow zamiast tchorzliwie omijac temat.
Odpowiedz
lump napisał(a):próbujesz wmówić komuś problemy psychiczne, to jest przemoc psychiczna
Oj, to chyba moja wina, bo zapomniałem użyć innej czcionki:
[...] zapraszam do rozwinięcia tematu.
Odpowiedz
thechristian napisał(a):No to moze, zapoznaj sie z materialem i wypowiedz merytorycznie w kwestii podanych tam argumentow zamiast tchorzliwie omijac temat.

nie mam ochoty na dyskusje z kimś, kto zachowuje się jak ty
Odpowiedz
Tchorz
Odpowiedz
Duży uśmiech może... a może po prostu szkoda mi czasu
Odpowiedz
Ktoś wciska bajki dla dzieci i dorosłych, o Bogu? Oczko
Wydaje się, że wiara w cuda znika w jednej dziedzinie tylko po to, by zagnieździć się w innej. Karol Marks
Jedyne, co - jak sobie pochlebiam - zrozumiałem bardzo wcześnie, jeszcze przed dwudziestką, to to, że nie powinno się płodzić. Emil Cioran
Kapitalizm bez bankructwa jest jak chrześcijaństwo bez piekła. Frank Borman

EL Duży uśmiech
Odpowiedz
uroczy człowiek i ma swoją misję Oczko
Odpowiedz
Cytat: Zagadnienie istnienia Boga nie jest jedynie domeną religii, ale także filozofii.
Jeśli mamy być ściśli, to nie jest obecnie dziedziną filozofii - filozofia nie zajmuje się fantastycznymi bytami, chociaż poniekąd zajmowała się nimi w epoce jej raczkowania.
Pierwszą filozoficzną hipotezę przedstawił Tales, mówiąc, że "wszystko powstało z wody". Filozofowie jońscy (a szczególnie przedstawiciele tak zwanych poetów kosmogonicznych jak Anaksymander) utożsamiali natomiast wodę z jej boskim pochodzeniem (Tetydą) i dlatego na tamtym etapie rozumowania kosmogonia (zagadnienie filozoficzne) = teogonia (zagadnienie religijne). Jednak współcześni historycy filozofii, w tym W. Tatarkiewicz, którego wielką monografię (Historia filozofii) miałem okazję przeczytać, uważają, że filozofia powstała wtedy, gdy człowiek swoje rozważania na temat Początku uzasadniał bez użycia bytów fantastycznych (bo tym zajmowała się mitologia, a współcześnie zajmuje się teologia).

Ale przyznaję, że oprócz Tatarkiewicza, który napisał przecież de facto pracę o historii filozofii, a nie filozofii, nie mogę powołać się na inne źródła, więc proszę o wypowiedź idioty, który jest biegły w temacie.
Vi Veri Veniversum Vivus Vici
Odpowiedz
Nie karmić trolla!
Odpowiedz
ej, wypadałoby teraz rozważyć, czy trolle istnieją naprawdę, czy też są bytem fantastycznym i jak to się ma do filozofii Uśmiech
Odpowiedz
Choc nie znam "idioty" bieglego w temacie, to jednak mam zdolnosc czytania ze zrozumieniem a ta wystarcza mi by w ciagu ok 5sek znalezc informacje na temat wspolczesnych filozofow (nie 19 sto wiecznych jak Tatarkiewicz), ktorzy zajmuja sie problematyka istnienia Boga. Jednym z przykladow moze byc Alvin Plantinga autor "Modalnego dowodu ontologicznego" oraz "Ewolucyjnego dowodu przeciw naturalizmowi". Plantinga jest jednym z wielu przedstawicieli rewolucji teistycznej rozgrywajacej sie w tym momencie w swiecie anglo-saskim. (A wiesc o ktorej jeszcze nie dotarla do ateistow w naszym nieszczesliwym kraju). Innym przykladem jest profesor John Lennox wybitny matematyk oraz filozof nauki z uniwersytetu w Oxford, czlowiek ktory podczas debaty z Dawkinsem sprawial, ze ten (intelektualnie) czolgal sie na kolanach.
Odpowiedz
thechristian napisał(a):Skoro juz wiesz, ze potrzebujesz pomocy to radze Ci sie zwrocic do jedynego prawdziwego Boga poprzez jego Syna Jezusa Chrystusa. On Ci pomoze, tzn. jesli jestes w stanie zrobic to szczerze.
Wchodzę w to, tylko podaj mi ich adres albo telefon.
I dodatkowo proszę o link to "czołgającego się na kolanach (ciekawostka) Dawkinsa". To musiał być niezapomniany widok.
A nas Łódź urzekła szara - łódzki kurz i dym.
Odpowiedz
Sofeicz napisał(a):Wchodzę w to, tylko podaj mi ich adres albo telefon.
I dodatkowo proszę o link to "czołgającego się na kolanach (ciekawostka) Dawkinsa". To musiał być niezapomniany widok.

Czy wpisanie w google Lennox vs Dawkins cie przerasta ?

http://www.youtube.com/watch?v=J0UIbd0eLxw

Proszę o trochę mniej arogancki sposób odpowiadania. - Fizyk
Odpowiedz
Bart napisał(a):Nie karmić trolla!
Trollowania akurat tutaj nie widzę (ew. jakieś przebłyski w postach #3, #5). Natomiast przyczepię się do tego, że post otwierający nie daje za wiele materiału do dyskusji - wklejenie filmiku i powiedzenie "zapraszam do dyskusji" to trochę mało. Byłoby miło, gdyby autor tematu nakreślił chociaż kierunek, w którym chciałby, żeby temat zmierzał.
[Obrazek: style3,Fizyk.png]
"Tylko dwie rzeczy są nieskończone - Wszechświat i ludzka głupota. Co do Wszechświata nie jestem pewien" - Albert Einstein
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości