To forum używa ciasteczek.
To forum używa ciasteczek do przechowywania informacji o Twoim zalogowaniu jeśli jesteś zarejestrowanym użytkownikiem, albo o ostatniej wizycie jeśli nie jesteś. Ciasteczka są małymi plikami tekstowymi przechowywanymi na Twoim komputerze; ciasteczka ustawiane przez to forum mogą być wykorzystywane wyłącznie przez nie i nie stanowią zagrożenia bezpieczeństwa. Ciasteczka na tym forum śledzą również przeczytane przez Ciebie tematy i kiedy ostatnio je odwiedzałeś/odwiedzałaś. Proszę, potwierdź czy chcesz pozwolić na przechowywanie ciasteczek.

Niezależnie od Twojego wyboru, na Twoim komputerze zostanie ustawione ciasteczko aby nie wyświetlać Ci ponownie tego pytania. Będziesz mógł/mogła zmienić swój wybór w dowolnym momencie używając linka w stopce strony.

Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Franciszek - to co zrobił, nie to co powiedział
Ja bym popierał przysłanie misjonarzy do naszego kraju. Przecież tu na palcach można policzyć osoby, które mają jako takie pojęcie o doktrynie katolickiej :roll:
Odpowiedz
Co tam papież Franciszek ostatnio zrobił? Ano, zrobił coś bardzo złego Smutny Wykluczył (WYKLUCZYŁ!) ze stanu kapłańskiego pewnego młodego, fajnego księdza-nonkonformistę tylko za to, że ten śmiał chodzić na parady i śluby homosiów oraz propagować kapłaństwo kobiet. I to bez demokratycznej dyskusji albo prawa odwołania. List z ekskomuniką przyszedł po łacinie, zupełnie jak za czasów inkwizycji.

Zatroskani losem Kościoła lewicowcy i postępowi, niepraktykujący katolicy, którzy we Franciszku widzieli nadzieję katolicyzmu na wejście w XXI wiek, załamują dziś ręce na całym świecie Smutny
Odpowiedz
Kapłaństwo kobiet - toż to obraza boska!!! Przecież wiadomo, że kobieta, to naczynie szatana.
Perma mu!!!
A nas Łódź urzekła szara - łódzki kurz i dym.
Odpowiedz
Sofeicz napisał(a):Kapłaństwo kobiet - toż to obraza boska!!! Przecież wiadomo, że kobieta, to naczynie szatana.
Wszak wiadomo, że dziewczynki powstają z uszkodzonego nasienia Oczko
- Myślałem, że ty nie znasz lęku.
- Mylisz się. Lęku nie zna tylko głupiec.
- A co robi wojownik, kiedy czuje strach?
- Pokonuje go. To jest w każdej bitwie nasz pierwszy martwy wróg.
Odpowiedz
Hastur napisał(a):Co tam papież Franciszek ostatnio zrobił? Ano, zrobił coś bardzo złego Smutny Wykluczył (WYKLUCZYŁ!) ze stanu kapłańskiego pewnego młodego, fajnego księdza-nonkonformistę tylko za to, że ten śmiał chodzić na parady i śluby homosiów oraz propagować kapłaństwo kobiet. I to bez demokratycznej dyskusji albo prawa odwołania. List z ekskomuniką przyszedł po łacinie, zupełnie jak za czasów inkwizycji.

Zatroskani losem Kościoła lewicowcy i postępowi, niepraktykujący katolicy, którzy we Franciszku widzieli nadzieję katolicyzmu na wejście w XXI wiek, załamują dziś ręce na całym świecie Smutny
A miał być taki fajny, złota się nie imał. Smutny
"Łatwo jest mówić o Polsce trudniej dla niej pracować jeszcze trudniej umierać a najtrudniej cierpieć"
NN
Odpowiedz
Can. 1024 A baptized male alone receives sacred ordination validly.

Kanon ten prawdopodobnie pozostanie w Kościele jeszcze bardzo długi czas niezmieniony, wszak kardynałowie nawet nie chcą rozmawiać o jego modyfikacji po Ordinatio sacerdotalis.
Vi Veri Veniversum Vivus Vici
Odpowiedz
http://wiadomosci.onet.pl/swiat/papiez-f...edii/n3txv

Cytat:Kolejna tragedia na Morzu Śródziemnym. Niezwykła pomoc ze strony papieża Franciszka

U wy*brze*ży wło*skiej wyspy Lam*pe*du*sa, po*ło*żo*nej na Morzu Śród*ziem*nym, po raz ko*lej*ny do*szło do tra*ge*dii. Prze*wró*cił się tam mały sta*tek pełen uchodź*ców, pły*ną*cy ku wło*skim wy*brze*żom. Zgi*nę*ło ok. 50 osób. Swoje wspar*cie dla uchodź*ców wy*ra*ził pa*pież Fran*ci*szek. Zro*bił to w nie*zwy*kły spo*sób. Prze*zna*czył swoje pry*wat*ne pie*nią*dze na to, aby za*ku*pić 1600 kart te*le*fo*nicz*nych. Dzię*ki nim oca*le*li mogli za*dzwo*nić do swo*ich ro*dzin.

Papież FranciszekPapież FranciszekFoto: Reuters
Na stro*nie in*ter*ne*to*wej news.​va czy*ta*my, że pa*pież Fran*ci*szek po pierw*szej tra*ge*dii u wy*brze*ży Lam*pe*du*sy wy*słał tam abpa Kon*ra*da Kra*jew*skie*go, który prze*by*wał na wy*spie przez ty*dzień, udzie*la*jąc po*mo*cy oca*la*łym po tra*ge*dii. Wczo*raj abp Kra*jew*ski wró*cił, aby zdać pa*pie*żo*wi ra*port.

Do*dat*ko*wo news.​va in*for*mu*je, że pa*pież Fran*ci*szek prze*zna*czył swoje pry*wat*ne pie*nią*dze na za*ku*pie*nie 1600 kart te*le*fo*nicz*nych. Zo*sta*ły one roz*da*ne uchodź*com, któ*rzy mogli dzię*ki temu skon*tak*to*wać się ze swo*imi ro*dzi*na*mi.

Dzię*ki środ*kom prze*ka*za*nym przez pa*pie*ża na Lam*pe*du*sie udało się rów*nież po*sta*wić na*miot, w któ*rym dzie*ci imi*gran*tów mogą się bawić.

Kolejna tragedia u wybrzeży Lampedusy

Służ*by ra*tun*ko*we Włoch i Malty, pro*wa*dzą*ce w Cie*śni*nie Sy*cy*lij*skiej ope*ra*cję po piąt*ko*wym za*to*nię*ciu ko*lej*ne*go stat*ku z imi*gran*ta*mi, po*da*ły, że wy*do*by*to do*tych*czas zwło*ki 34 osób, wśród nich rów*nież ciała dzie*ci. Ura*to*wa*no 211 uchodź*ców.

Do ka*ta*stro*fy do*szło mię*dzy Maltą, wło*ską wyspą Lam*pe*du*sa a wo*da*mi li*bij*ski*mi.

Prze*wró*cił się tam mały sta*tek pełen uchodź*ców, pły*ną*cy ku wło*skim wy*brze*żom. Nie wia*do*mo, skąd wy*ru*szył, jed*nak nie wy*klu*cza się Libii, gdzie kwit*nie pro*ce*der prze*my*tu uchodź*ców z Trze*cie*go Świa*ta do Eu*ro*py przez zor*ga*ni*zo*wa*ne grupy prze*stęp*cze.

W re*zul*ta*cie spraw*nej i na*tych*miast roz*po*czę*tej akcji ra*tun*ko*wej, pro*wa*dzo*nej przez jed*nost*ki z Malty i Włoch, ura*to*wa*no 221 uchodź*ców. 150 z nich wziął na po*kład sta*tek z Malty, ponad 50 - okręt wło*skiej ma*ry*nar*ki wo*jen*nej. Wśród ura*to*wa*nych jest 10 dzie*ci.

Na po*kła*dzie stat*ku byli ucie*ki*nie*rzy z kilku kra*jów Afry*ki oraz z Syrii.

Ma*ry*nar*ka wo*jen*na Malty po*in*for*mo*wa*ła w wy*da*nej nocie, że do ka*ta*stro*fy do*szło w piąt*ko*we po*po*łu*dnie, a pierw*szy sy*gnał o niej prze*ka*za*ła za*ło*ga mal*tań*skie*go sa*mo*lo*tu woj*sko*we*go, która do*strze*gła sta*te*czek wy*peł*nio*ny ludź*mi na gra*ni*cy z wo*da*mi te*ry*to*rial*ny*mi Libii, około 60 mil od Lam*pe*du*sy.

We*dług stro*ny mal*tań*skiej przy*czy*ną ka*ta*stro*fy było po*ru*sze*nie wśród uchodź*ców na po*kła*dzie, któ*rzy za*czę*li się tło*czyć, chcąc zwró*cić na sie*bie uwagę. W re*zul*ta*cie mały sta*tek prze*wró*cił się.

Wła*dze Malty na*tych*miast po*pro*si*ły o pomoc wło*skie służ*by, a także wszyst*kie stat*ki han*dlo*we znaj*du*ją*ce się w po*bli*żu ka*ta*stro*fy.
"Do jasnych dążąc głębin – nie mógł trafić w sedno śledź pewien obdarzony naturą wybredną. Dokądkolwiek wędrował, zawsze nadaremno. Tu jasno, ale płytko, tam głębia, ale ciemno."
Odpowiedz
Watykan wydał w zeszłym tygodniu pierwszą monetę z okazji pontyfikatu Franciszka. Moneta została wybita w złocie, srebrze, albo brązie.

Niestety cała produkcja pójdzie z powrotem do pieca, gdyż urzędnicy Franciszka pomylili imię swojego bóstwa i zamiast "Jezus" na monecie pojawiło się imię ... "Lesus".

[Obrazek: SnfZmWq.jpg]

Może by ich oskarżyć o obrazę uczuć religijnych katolików? Duży uśmiech
"Dyskusja z idiotami niepotrzebnie ich nobilituje"
Odpowiedz
Dzisiaj czytałem, że lefebryści strasznie burzą się na to, co mówi i robi Franek.
Widać, że im nie po drodze.
http://wyborcza.pl/1,76842,14780552,Lefe..._Jana.html
Odpowiedz
Robi za ubogiego:
http://wiadomosci.onet.pl/tylko-w-onecie...syzu/8yz0h

A ostatnio otworzył nawet oczy.
Duży uśmiech
Nie gań innych ani nie potępiaj ich. Bądź ostrożny tylko w swoim braku szczerości.

Czemu "Alfy i Omegi" nie mają własnego życia i przejmują się co w sieci piszczy?
Odpowiedz
piotr35 napisał(a):Watykan wydał w zeszłym tygodniu pierwszą monetę z okazji pontyfikatu Franciszka. Moneta została wybita w złocie, srebrze, albo brązie.

Niestety cała produkcja pójdzie z powrotem do pieca, gdyż urzędnicy Franciszka pomylili imię swojego bóstwa i zamiast "Jezus" na monecie pojawiło się imię ... "Lesus".

[Obrazek: SnfZmWq.jpg]

Może by ich oskarżyć o obrazę uczuć religijnych katolików? Duży uśmiech

Ale pracownikom zapłacą i o to chodzi!?

Nikabryk napisał(a):Ja bym popierał przysłanie misjonarzy do naszego kraju. Przecież tu na palcach można policzyć osoby, które mają jako takie pojęcie o doktrynie katolickiej :roll:

Byli - korpus pokoju:lol2: do nas zjechał. Gdy Solidarność się narodziła i trochę potem z USA przyjeżdżali młodzi chłopcy. Nocowałam jednego z nich.
Gdy mu zaproponowałam kielicha strasznie się przestraszył- może już wtedy byli monitorowani;-)Uśmiech:twisted:
A zaproponowałam bo z ogrzewaniem był kłopot.
Narobiono kupę bałaganu , który trwa do dzisiaj!
Odpowiedz
http://www.racjonalista.pl/kk.php/s,9351

Kilka trafnych spostrzeżeń.
Odpowiedz
Coś w tym jest, że wszyscy śpiewają hymny pochwalne, kiedy papież powie coś normalnego i oczywistego dla wszystkich od lat.
Odpowiedz
Sofeicz napisał(a):Coś w tym jest, że wszyscy śpiewają hymny pochwalne, kiedy papież powie coś normalnego i oczywistego dla wszystkich od lat.

ciekawe to by było, gdyby taki Franek robił to nieprzymuszony mediami 50 lat temu sam z siebie
to tak jakby co najmniej współczesny papież zaczął nauczać sam z siebie o tym, że trzeba kierować się rozumem przy poznaniu Boga, tak kuźwa sam z siebie nieprzymuszony

[Obrazek: 110689262dd34dd4.gif]
"Do jasnych dążąc głębin – nie mógł trafić w sedno śledź pewien obdarzony naturą wybredną. Dokądkolwiek wędrował, zawsze nadaremno. Tu jasno, ale płytko, tam głębia, ale ciemno."
Odpowiedz
Wiecie jaki wpływ na kościół będą miały słowa Franciszka? Żaden.
Odpowiedz
W końcu Kościół zamieni się w rodzaj muzeum/skansenu, gdzie można sobie obejrzeć starą Syrenkę albo chatę łowicką.
To też jest jakaś opcja.
Odpowiedz
Zobaczymy, kiedy Franciszek skończy karierę? Oczko
Wydaje się, że wiara w cuda znika w jednej dziedzinie tylko po to, by zagnieździć się w innej. Karol Marks
Jedyne, co - jak sobie pochlebiam - zrozumiałem bardzo wcześnie, jeszcze przed dwudziestką, to to, że nie powinno się płodzić. Emil Cioran
Kapitalizm bez bankructwa jest jak chrześcijaństwo bez piekła. Frank Borman

EL Duży uśmiech
Odpowiedz
Hastur napisał(a):Co tam papież Franciszek ostatnio zrobił? Ano, zrobił coś bardzo złego Smutny Wykluczył (WYKLUCZYŁ!) ze stanu kapłańskiego pewnego młodego, fajnego księdza-nonkonformistę tylko za to, że ten śmiał chodzić na parady i śluby homosiów oraz propagować kapłaństwo kobiet. I to bez demokratycznej dyskusji albo prawa odwołania. List z ekskomuniką przyszedł po łacinie, zupełnie jak za czasów inkwizycji.

Pozorant??
Odpowiedz
Łoś napisał(a):Zobaczymy, kiedy Franciszek skończy karierę? Oczko

Kiedy jak kiedy, ale lepsze pytanie brzmi: jak?
Wydaje się, że nie można rozprawiać filozoficznie nie oglądając się przy tym na odkrycia naukowe, bo się zrobi z tego intelektualny pierdolnik. — Palmer Eldritch
Absence of evidence is evidence of absence. – Eliezer Yudkowsky
If it disagrees with experiment, it's wrong. — Richard Feynman
學而不思則罔,思而不學則殆。 / 己所不欲,勿施于人。 ~ 孔夫子
Science will win because it works. — Stephen Hawking
Science. It works, bitches. — Randall Munroe

Odpowiedz
Ale w końcu co wy chcecie od Kościoła?
Kiedy idę na występy np. jakiejś strażackiej orkiestry dętej, to nie oczekuję ani techno ani acid jazzu ani dodekafonii. Oczekuję swojskiego pam-pa-ram-pam.
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 2 gości