To forum używa ciasteczek.
To forum używa ciasteczek do przechowywania informacji o Twoim zalogowaniu jeśli jesteś zarejestrowanym użytkownikiem, albo o ostatniej wizycie jeśli nie jesteś. Ciasteczka są małymi plikami tekstowymi przechowywanymi na Twoim komputerze; ciasteczka ustawiane przez to forum mogą być wykorzystywane wyłącznie przez nie i nie stanowią zagrożenia bezpieczeństwa. Ciasteczka na tym forum śledzą również przeczytane przez Ciebie tematy i kiedy ostatnio je odwiedzałeś/odwiedzałaś. Proszę, potwierdź czy chcesz pozwolić na przechowywanie ciasteczek.

Niezależnie od Twojego wyboru, na Twoim komputerze zostanie ustawione ciasteczko aby nie wyświetlać Ci ponownie tego pytania. Będziesz mógł/mogła zmienić swój wybór w dowolnym momencie używając linka w stopce strony.

Ocena wątku:
  • 1 głosów - średnia: 5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Co obecnie czytacie?
@ Sofeicz
A czyjego autorstwa?
Sebastian Flak
Odpowiedz
. Ja właśnie skończyłem to:
[Obrazek: 166891-352x500.jpg]

http://lubimyczytac.pl/ksiazka/188068/rz...ria-polski

Książka ciekawa, pomimo że warunki potrzebne do zrealinowania tej wizji były bardzo mało prawdopodobne (dlatego należy tą pozycję traktować z przymrużeniem oka). Z wieloma wydarzeniami opisanymi w książce muszę się nie zgodzić, zwłaszcza z polityczno-terytorialnymi np. Federacja ze Słowacją, niewysiedlenie Niemców z Ziem Odzyskanych (stworzono tam Generalny Protektorat, z czasem wskutek problemów z nadzorem nad nim, utworzono tam niepodległe niemieckie panstewka-jedne z wielu podobnych tworów).

Po oczach bije przede wszystkim opis nędzy i miernoty Imperialnej II RP-autor tak mocno z tym przesądził że wygląda to gorzej niż rzeczywista III RP, a nawet PRL.
Odpowiedz
Karol Grunberg - SS Czarna gwardia Hitlera.

Leżała sobie z kilka lat na półce, nietknięta, aż w końcu wczoraj po nią sięgnąłem.

Następna w kolejności jest "Adolf Hitler. Biografia Fuhrera", też Grunberga.
Stalk the weak, crush their skulls, eat their hearts, and use their entrails to predict the future.
Odpowiedz
Julio Cortazar, Gra w klasy.
"Nic nie jest potężniejsze od wiedzy; królowie władają ludźmi, lecz uczeni są władcami królów".
Odpowiedz
Bierę się za Czas pogardy Sapkowskiego.

BTW
Dziś byłem w księgarni obczaić tę nową książkę o Wiedźminie i co ciekawe kosztowała tyle samo, co wszystkie poprzednie tomy. Nie kumam czaczy. Te poprzednie winny być chyba tańsze? Albo ta nowa droższa...
---
Najpewniejszą oznaką pogodnej duszy jest zdolność śmiania się z samego siebie. Większości ludzi taki śmiech sprawia ból.

Nietzsche
---
Polska trwa i trwa mać
Odpowiedz
lumberjack napisał(a):Te poprzednie winny być chyba tańsze? Albo ta nowa droższa...
Na moje oko to jedno i to samo. Ciekawe co sądzi o tym konformista. Będzie kara? :roll:
Odpowiedz
Hans Żydenstein napisał(a):Na moje oko to jedno i to samo. Ciekawe co sądzi o tym konformista. Będzie kara? :roll:
Jaki konformista, Hansie?
"Nic nie jest potężniejsze od wiedzy; królowie władają ludźmi, lecz uczeni są władcami królów".
Odpowiedz
@lumber: chyba oczywiste że nowe książki, zwłaszcza te nowe i wyczekiwane, są droższe.

Ja się wziąłem za ,,Obłęd '44" Zychowicza.
Odpowiedz
Neuromanta napisał(a):@ Sofeicz
A czyjego autorstwa?
Serczyka.
A nas Łódź urzekła szara - łódzki kurz i dym.
Odpowiedz
Dziękuję uprzejmie Uśmiech
Sebastian Flak
Odpowiedz
Xeo95 napisał(a):@lumber: chyba oczywiste że nowe książki, zwłaszcza te nowe i wyczekiwane, są droższe.

Ale jakoś słabo to widać. Stare Wiedźminy były w tej księgarni po 38 PLN, a ten najnowszy kosztuje 41... mała różnica. No chyba, że uznamy, że tego nowego nikt nie wyczekiwał Język Oczko
---
Najpewniejszą oznaką pogodnej duszy jest zdolność śmiania się z samego siebie. Większości ludzi taki śmiech sprawia ból.

Nietzsche
---
Polska trwa i trwa mać
Odpowiedz
Xeo95 napisał(a):. Ja właśnie skończyłem to:
[Obrazek: 166891-352x500.jpg]

http://lubimyczytac.pl/ksiazka/188068/rz...ria-polski

Znakomite i realistyczne.

Xeo95 napisał(a):niewysiedlenie Niemców z Ziem Odzyskanych

Nie byłoby silnych podstaw (obywatele Niemiec w tej historii nie dopuścili się aż tylu zbrodni), a przede wszystkim nie byłoby skąd wziąć osadników.

Xeo95 napisał(a):Po oczach bije przede wszystkim opis nędzy i miernoty Imperialnej II RP-autor tak mocno z tym przesądził że wygląda to gorzej niż rzeczywista III RP, a nawet PRL.

Nah, nie wygląda gorzej od PRL. Natomiast, w porównaniu z III RP ma zwyczajnie dodatek problemów narodowościowych i terroryzmu, bardzo realistyczne.
Zły neoliberalny/libertariański Kot (czarny & drapieżny).
-----------------------------------
2025r- Prywatnie tworzę postapo grę, jeśli lubisz czarny humor to polecam.
DARMOWE Demo-  Because The World Died by liberty90
Pisywałem od długiego czasu; część moich starszych wypowiedzi można traktować jako nieaktualne.
BARDZO NIEAKTUALNE.
Odpowiedz
nic! Uśmiech
Odpowiedz
LumpenWolf napisał(a):nic! Uśmiech

Od urodzenia?
Stalk the weak, crush their skulls, eat their hearts, and use their entrails to predict the future.
Odpowiedz
nie, no ja jak się urodziłam, to od razu cabas za encyklopedię, nie mogli mnie oderwać, nawet w tv mnie pokazywali Oczko
Odpowiedz
Avx napisał(a):Znakomite i realistyczne.
Gdyby alianci zaatakowali Niemcy 1939 r. i udało się im pokonać Niemcy, a ZSRR siedzialby u siebie to akcja potoczylaby się z grubsza jak w książce. Szkopuł w tym że warunki wyjściowe były małe prawdopodobne.

Cytat:Nie byłoby silnych podstaw (obywatele Niemiec w tej historii nie dopuścili się aż tylu zbrodni), a przede wszystkim nie byłoby skąd wziąć osadników.
Być może nie byłoby podstaw. Ale s drugiej strony dodatkowe osłabienie Niemiec które mogłyby się stać wylęgarnią komunizmu.
Ochotnicy by się znaleźli z przeludnionych części Kresów. To.by rozwiązało choć trochę problemy z Ukraińcami (rozproszenie ich na większym obszarze)

Cytat:Nah, nie wygląda gorzej od PRL. Natomiast, w porównaniu z III RP ma zwyczajnie dodatek problemów narodowościowych i terroryzmu, bardzo realistyczne.
II RP gdyby przetrwała do naszych czasów byłaby na poziomie obecnej Hiszpani, tudzież Włoch.
Odpowiedz
Weźcie nie spojlerujcie! Jestem dopiero na 14 procencie...
Sebastian Flak
Odpowiedz
Daj spokój, to nie książka fabularna.
Dzięki niej znalazłem powołanie dla siebie-zostanę punkowo-żydowskim anarchosyjonistą (będę głosił hasła powrotu do Palestyny i utworzenia tam anarchii, zrobię sobie irokeza i zapuszczę pejsy :lol2:, przebiję Hansa Rudego Żyda Oczko). Zaznaczam że jest to pomysł tylko inspirowany tą książką a nie wzięty wprost z niej.

Neuro, w jakiej formie czytasz książkę?
Odpowiedz
Ebooka. Na tablecie zajefajnie się czyta :-D
Sebastian Flak
Odpowiedz
Ja się męczę z moją Sony Xperią. Ale daję radę, program rozbija mi stronę na kilka fragmentów z których każdy jest osobno wyświetlany na ekranie, jak przesunę palcem to pojawia mi się następny.
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 2 gości