Liczba postów: 23,471
Liczba wątków: 241
Reputacja:
1,399
Wyznanie: Schabizm-kaszankizm
fertenbitenhiy napisał(a):Tylko jaki to swój?
Dajmy na to, że mam kuzyna geja. Ja jako hetero jestem dla niego bardziej swój niż taki nonkonf, o którym nawet nie słyszał.
Orientacja seksualna to nie jest coś po czym wyznacza się podział na swoi i obcy.
Ale wiesz, oni sobie łażą do tych swoich homoklubów i na pewno część z nich tworzy zażyłe środowisko, co by dawało im prawo do przyjacielskiego uwłaczania sobie nawzajem. Tylko teraz jest taka kwestia - czy to samo jest według Nonkona możliwe między zaprzyjaźnionymi homo i hetero.
---
Najpewniejszą oznaką pogodnej duszy jest zdolność śmiania się z samego siebie. Większości ludzi taki śmiech sprawia ból.
Nietzsche
---
Polska trwa i trwa mać
Liczba postów: 9,167
Liczba wątków: 64
Reputacja:
60
Wyznanie: ateista, w przyszłości może buddysta mahajany
lumberjack napisał(a):Ale wiesz, oni sobie łażą do tych swoich homoklubów i na pewno część z nich tworzy zażyłe środowisko, co by dawało im prawo do przyjacielskiego uwłaczania sobie nawzajem. Tylko teraz jest taka kwestia - czy to samo jest według Nonkona możliwe między zaprzyjaźnionymi homo i hetero. Między zaprzyjaźnionymi jak najbardziej.
"Nic nie jest potężniejsze od wiedzy; królowie władają ludźmi, lecz uczeni są władcami królów".
04.03.2014, 13:16
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 04.03.2014, 14:21 przez Seth.)
Liczba postów: 7,984
Liczba wątków: 162
Reputacja:
2
Nonkonformista napisał(a):Między zaprzyjaźnionymi jak najbardziej. 
A jeśli gej nazwie innego niezaprzyjaźnionego geja pedałem, to jest to już mowa nienawiści czy jeszcze nie?
"Hope can drown lost in thunderous sound
Fear can claim what little faith remains
But I carry strength from souls now gone
They won't let me give in...
(...)
Death will take those who fight alone
But united we can break a fate once set in stone
Just hold the line until the end
Cause we will give them hell..."
EH
Liczba postów: 14,823
Liczba wątków: 101
Reputacja:
333
Seth napisał(a):A jeśli gej nazwie inne niezaprzyjaźnionego geja pedałem, to jest to już mowa nienawiści czy jeszcze nie?
Rządzisz!  System niestety nie pozwala dać plusa.
"All great men should be haunted by the fear of not living up to their potential.
All loyal men should be haunted by the fear of not having done enough for their country.
All honourable men should be haunted by the fear of not having lived a life worthy of those men who came before us." Sigurd
Liczba postów: 5,936
Liczba wątków: 16
Reputacja:
10
To tak jak prostytutka nazwie koleżankę po fachu kurwą.
Wydaje się, że wiara w cuda znika w jednej dziedzinie tylko po to, by zagnieździć się w innej. Karol Marks
Jedyne, co - jak sobie pochlebiam - zrozumiałem bardzo wcześnie, jeszcze przed dwudziestką, to to, że nie powinno się płodzić. Emil Cioran
Kapitalizm bez bankructwa jest jak chrześcijaństwo bez piekła. Frank Borman
EL
Reputacja:
60
Seth napisał(a):A jeśli gej nazwie innego niezaprzyjaźnionego geja pedałem, to jest to już mowa nienawiści czy jeszcze nie? Jak nazwie niezaprzyjaźnionego, to jest mowa nienawiści.
Tak.
"Nic nie jest potężniejsze od wiedzy; królowie władają ludźmi, lecz uczeni są władcami królów".
Reputacja:
2
Nonkonformista napisał(a):Jak nazwie niezaprzyjaźnionego, to jest mowa nienawiści.
Tak.
Więc gdyby dajmy na to kyrios, nazwał Biedronia pedałem, czy co gorsza obrzydliwym pedałem, czy wówczas kyrios popełniłby zbrodnię nienawiści?
A jeśli tak, czy to czyniłoby geja kyriosa homofobem? Czy należałoby go sądzić o homofobię czy o co?
(...)
EH
Reputacja:
10
Co rozumiesz przez zbrodnię nienawiści? Jest jakiś paragraf na to?
Wydaje się, że wiara w cuda znika w jednej dziedzinie tylko po to, by zagnieździć się w innej. Karol Marks
Jedyne, co - jak sobie pochlebiam - zrozumiałem bardzo wcześnie, jeszcze przed dwudziestką, to to, że nie powinno się płodzić. Emil Cioran
EL
04.03.2014, 15:07
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 05.03.2014, 00:00 przez Nonkonformista.)
Reputacja:
60
Seth napisał(a):Więc gdyby dajmy na to kyrios, nazwał Biedronia pedałem, czy co gorsza obrzydliwym pedałem, czy wówczas kyrios popełniłby zbrodnię nienawiści?
A jeśli tak, czy to czyniłoby geja kyriosa homofobem? Czy należałoby go sądzić o homofobię czy o co? Gej, który nazywałby innego geja pedałem, byłby kuriozalny.
To tak, jakby czarny nazywał innego przedstawiciela swojej rasy czarnuchem. Ten sam poziom głupoty.
Można przecież napisać: 'nie lubię Biedronia, bo to i to i tamto. Jest gejem, którego nie popieram z takich czy innych względów.
Ale gej, który nazywa tak innego geja? E... Jakiś dziwny, bo gdy go ktoś tak by nazwał, toby zaraz się pienił, że nie jest pedałem tylko gejem.
Pedał jest słowem pogardliwym używanym przez wrogów homoseksualistów. Nie widzę potrzeby, by geje, nazywali tak innych gejów.
Reputacja:
333
Nonkonformista napisał(a):Pedał jest słowem pogardliwym używanym przez wrogów homoseksualistów.
Bzdura. W mojej podstawówce i liceum to słowo było używane (również) w znaczeniu o którym mówiłem.
"All great men should be haunted by the fear of not living up to their potential.
All loyal men should be haunted by the fear of not having done enough for their country.
All honourable men should be haunted by the fear of not having lived a life worthy of those men who came before us." Sigurd
Reputacja:
10
Socjopapa napisał(a):Bzdura. W mojej podstawówce i liceum to słowo było używane (również) w znaczeniu o którym mówiłem. Czy to oznacza, że to co napisał Nonk jest bzdurą, czy po prostu już tak z przyzwyczajenia napisałeś Bzdura?
EL
Reputacja:
60
Socjopapa napisał(a):Bzdura. W mojej podstawówce i liceum to słowo było używane (również) w znaczeniu o którym mówiłem. W moim też, bo słowo gej nie było jeszcze w powszechnej świadomości.
Reputacja:
333
Łoś napisał(a):Czy to oznacza, że to co napisał Nonk jest bzdurą, czy po prostu już tak z przyzwyczajenia napisałeś Bzdura?
To znaczy dokładnie to co napisałem, czyli, że to co napisał Nonk jest bzdurą.
Nonkonformista napisał(a):W moim też, bo słowo gej nie było jeszcze w powszechnej świadomości.
Przecież właśnie pisałem, że używano słów gej i pedał w takim znaczeniu jak mówiłem... :roll:
Reputacja:
60
Socjopapa napisał(a):Przecież właśnie pisałem, że używano słów gej i pedał w takim znaczeniu jak mówiłem... Mnie chodziło o to, że wtedy słowo 'gej' nie było znane, ale w porządku.
Nie znaczy to, że trzeba to pochwalać.
W końcu nie ma tu symetrii - spójrz:
Gdy heteroseksualny mężczyzna zachowuje się po dziwkarsku, nieodpowiednio, źle itd. itp., to nie nazwiemy go określeniem pejoratywnym określającym jego orientację seksualną. Teoretycznie można by użyć 'heteruch' /na poczekaniu przeze mnie wymyślone, ale nikt tak nie powie/. Możemy go wyzwać od różnych, a i tak nie będziemy obrażać jego orientacji seksualnej.
W przypadku homoseksualisty zachowującego się jak powyżej mamy od razu na podorędziu słowo 'pedał'.
Świadczy to o tym, że w społeczeństwie istnieje potrzeba piętnowania zachowań homoseksualnych /tych 'nieporządnych' według pruderyjnych drobnomieszczan/ i do tego piętnowania używa się słowa pedał.
Dlatego, by słowo to nie obrażało homoseksualistów, trzeba było pożyczyć sobie z angielskiego neutralne słowo 'gej'.
Reputacja:
10
Socjopapa napisał(a):A gdzie ja napisałem, że wypowiedź Nonka stała się bzdurą wskutek mojej wypowiedzi?
Tutaj:
Socjopapa napisał(a):To znaczy dokładnie to co napisałem, czyli, że to co napisał Nonk jest bzdurą.
EL
Reputacja:
333
A gdzie ja napisałem, że wypowiedź Nonka stała się bzdurą wskutek mojej wypowiedzi?
Reputacja:
10
Socjopapa napisał(a):A gdzie ja napisałem, że wypowiedź Nonka stała się bzdurą wskutek mojej wypowiedzi?
Tutaj:
Socjopapa napisał(a):To znaczy dokładnie to co napisałem, czyli, że to co napisał Nonk jest bzdurą.
No chyba, że to co napisał Nonk nie jest jego wypowiedzią, tylko czymś co napisał...
EL
Reputacja:
2
Nonkonformista napisał(a):Gej, który nazywałby innego geja pedałem, byłby kuriozalny.
To tak, jakby czarny nazywał innego przedstawiciela swojej rasy czarnuchem. Ten sam poziom głupoty.
Można przecież napisać: 'nie lubię Biedronia, bo to i to i tamto. Jest gejem, którego nie popieram z takich czy innych względów.
Ale gej, który nazywa tak innego geja? E... Jakiś dziwny, bo gdy go ktoś tak by nazwał, toby zaraz się pienił, że nie jest pedałem tylko gejem.
Pedał jest słowem pogardliwym używanym przez wrogów homoseksualistów. Nie widzę potrzeby, by geje, nazywali tak innych gejów /jeśli nie są z nimi jakoś tam spoufaleni/.
To nie jest odpowiedź na moje pytanie. Powtórzę:
Czy kyrios nazywając Biedronia obrzydliwym pedałem, dokonałby zbrodni nienawiści i aktu homofobii? A Jeśli tak, czy powinien być za to sądzony?
(...)
EH
Reputacja:
10
Seth napisał(a):To jest odpowiedź na moje pytanie. Powtórzę:
Czy kyrios nazywając Biedronia obrzydliwym pedałem, dokonałby zbrodni nienawiści i aktu homofobii? A Jeśli tak, czy powinien być za to sądzony? Na wniosek strony pokrzywdzonej czy z urzędu?
EL
|