To forum używa ciasteczek.
To forum używa ciasteczek do przechowywania informacji o Twoim zalogowaniu jeśli jesteś zarejestrowanym użytkownikiem, albo o ostatniej wizycie jeśli nie jesteś. Ciasteczka są małymi plikami tekstowymi przechowywanymi na Twoim komputerze; ciasteczka ustawiane przez to forum mogą być wykorzystywane wyłącznie przez nie i nie stanowią zagrożenia bezpieczeństwa. Ciasteczka na tym forum śledzą również przeczytane przez Ciebie tematy i kiedy ostatnio je odwiedzałeś/odwiedzałaś. Proszę, potwierdź czy chcesz pozwolić na przechowywanie ciasteczek.

Niezależnie od Twojego wyboru, na Twoim komputerze zostanie ustawione ciasteczko aby nie wyświetlać Ci ponownie tego pytania. Będziesz mógł/mogła zmienić swój wybór w dowolnym momencie używając linka w stopce strony.

Ocena wątku:
  • 1 głosów - średnia: 5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Co obecnie czytacie?
white_eagle napisał(a):Norman Davies "Europa", tym samym chcę wreszcie nauczyć się czegoś z historii, ale nie tego co wybrał dla mnie Minister w latach szkoły i mieć spojrzenie dość szerokie, a nie strasznie wąskie.
Już we wstępie spodobało mi się, że autor na początku rozpisuje się o tym czy lepsza jest historia czysto oparta o faktach, czy też ta w której historyk odwołuje się do innych dziedzin i wykorzystuje wyobraźnie, narzekając trochę, że nadto teraz się wychwala "walory nieczytelnych akademickich rozpraw i nieprzetworzonych wyników badań".
Nie wiem jak wy, ale ja 1400 stron napisanych tylko o surowych faktach to i przez 10 lat bym nie przełknął, więc Davies mnie uspokoił, a lektura zapowiada się interesująco.
Spoiler!
Ja z historii także nic nie umiem. To co w szkole było wałkowane przez tylko nie było podawane z zainteresowaniem, tak by ta historia nas zaciekawiła. Nie miałam nauczania z nauczycielami z przesłaniem ,raz miałam zastępstwo,młoda nauczycielka nie dawała po sobie poznać na pierwszym wrażeniu ,w pierwszej minucie ,że umie uczyć, dopiero gdy zaczęła nam opowiadać,wszyscy siedzieli w ławkach mimo ,że zadzwonił dzwonek na przerwę.
"Zawsze iść - rozkaz, który mam we krwi. Małą wojnę w sobie mieć."
Odpowiedz
Patafil napisał(a):Tym, którzy, w ślad za propagandą, twierdzą, że ,,ras nie ma'', nie polecam.
W ślad za Poważną Nauką™ twierdzę — ras nie ma. Uśmiech

Economics of Good and Evil, Tomáš Sedláček
Nieco Mitologji, Tadeusz Boy-Żeleńki
[SIZE="2"]agoreton.pl[/SIZE]
Odpowiedz
M. Angold, Cesarstwo Bizantyńskie 1025-1204. Historia polityczna
Vi Veri Veniversum Vivus Vici
Odpowiedz
Gliese napisał(a):Ja z historii także nic nie umiem. To co w szkole było wałkowane przez tylko nie było podawane z zainteresowaniem, tak by ta historia nas zaciekawiła. Nie miałam nauczania z nauczycielami z przesłaniem ,raz miałam zastępstwo,młoda nauczycielka nie dawała po sobie poznać na pierwszym wrażeniu ,w pierwszej minucie ,że umie uczyć, dopiero gdy zaczęła nam opowiadać,wszyscy siedzieli w ławkach mimo ,że zadzwonił dzwonek na przerwę.
No mam nadzieję, że Davies jest jak ta młoda nauczycielkaUśmiech
Ja miałem w liceum prawdziwego historyka-pasjonata i trzeba mu przyznać umiał opowiadać, słuchało się go świetnie, ale w podejściu do uczniów i jako człowiek był strasznym skurw****, dlatego nie przepadałem za historią.

If you don't know where you're going, any road will get you there.
Odpowiedz
Nie zawiedziesz się, książka jest bardzo przyzwoita i przystępna. W zasadzie wszystko co czytałem Daviesa było niezłe, także autora mogę polecić. Możesz też sięgnąć po Jasienicę i podejrzewam że się spodoba.
Sebastian Flak
Odpowiedz
Neuromanta napisał(a):Nie zawiedziesz się, książka jest bardzo przyzwoita i przystępna. W zasadzie wszystko co czytałem Daviesa było niezłe, także autora mogę polecić. Możesz też sięgnąć po Jasienicę i podejrzewam że się spodoba.
Davies jest dobry, ale swojej książce 'Orzeł biały, czerwona gwiazda' napisał taką bzdurę, która nie przystoi historykowi, że polska kawaleria szarżowała na niemieckie czołgi.
"Nic nie jest potężniejsze od wiedzy; królowie władają ludźmi, lecz uczeni są władcami królów".
Odpowiedz
Dechner pisał gorsze głupoty a go lubidz.
---
Najpewniejszą oznaką pogodnej duszy jest zdolność śmiania się z samego siebie. Większości ludzi taki śmiech sprawia ból.

Nietzsche
---
Polska trwa i trwa mać
Odpowiedz
Walking Dead, komiks. Zaskakuje mnie jak wiele rzeczy zostalo zmienionych w telewizyjnym serialu pod tym samym tytulem. Dzieki temu bardzo ciekawie sie to czyta bo mimo iz ogladalem juz serial to historia z komiksu caly czas mnie zaskakuje.
Odpowiedz
dobrze się bawię :"Ości" Karpowicza .
Czyta się ...

http://merlin.pl/Osci_Ignacy-Karpowicz/b...wgod84MAeQ
Odpowiedz
Nonkonformista napisał(a):Davies jest dobry, ale swojej książce 'Orzeł biały, czerwona gwiazda' napisał taką bzdurę, która nie przystoi historykowi, że polska kawaleria szarżowała na niemieckie czołgi.
Zgadzam się, że to niewybaczalne. Tylko to dość stara książka z tego co zdążyłem się zorientować i nie było do niej poprawek. Po prostu wtedy ta propaganda była uważana za prawdę, a Daviesowi pewnie już nie chce jej się edytować, dlatego została wznowiona bez poprawek w 2006, ale no mógłby przyznać chociażby w jakimś wywiadzie czy gdziekolwiek, że się pomylił, a niczego takiego nie znalazłem, ale tak czy siak cieszę się, że Europę czytam, ona została już poprawiona, a i tak ciężko jest znaleźć książkę o historii, którą da się czytać bez jakichkolwiek błędów czy kontrowersji.

Odpowiedz
"Kontrowersje" w książkach historycznych to z reguły po prostu "odinaczona prawda", której przypadkowy czytelnik nie jest w stanie przełknąć po, często, dziesięcioleciach wkładania mu do głowy "prawdy najprawdziwszej".
Odpowiedz
Gadanie. Teraz akurat wydają z reguły "historie odinaczone" tylko po to żeby było kontrowersyjnie i się nakład sprzedał.
Sebastian Flak
Odpowiedz
Neuromanta napisał(a):Gadanie. Teraz akurat wydają z reguły "historie odinaczone" tylko po to żeby było kontrowersyjnie i się nakład sprzedał.
To nie tylko historii dotyczy, często w tytule stoi coś w stylu: "książka jakiej jeszcze nie było" w recenzjach "książka rzuca nowe światło na (tutaj o czymś)," albo jakieś "rewolucyjne spojrzenie", "zmienia spojrzenie na świat" a w środku to co zawsze. Zwykły marketing, inni tak piszą to my też musimy, żeby coś sprzedać.

Odpowiedz
Robert Michulec w swym opasłym, dwutomowym dziele ,,Ku wrześniowi'' twierdzi, że nie tylko szarżowano na czołgi, ale było to wręcz częścią oficjalnej i zalecanej strategii. Czytał ktoś?
Odpowiedz
Wittgenstein, "Dociekania filozoficzne", a wcześniej przeczytałem "O pewności". Zakochałem się w tej wersji Ludwiczka.
"Tak bowiem wyglądają spory między idealistami, solipsystami i realistami. Jedni atakują normalną formę wyrazu tak, jakby atakowali jakąś tezę; drudzy bronią jej, jakby konstatowali fakty, które każdy rozsądny człowiek musi uznać."
Odpowiedz
"Arabia Saudyjska. Zagrożenie Stephana Marchanda" i "Lolita" Vladimira Nabokova.

Cytat:Ja z historii także nic nie umiem. To co w szkole było wałkowane przez tylko nie było podawane z zainteresowaniem, tak by ta historia nas zaciekawiła. Nie miałam nauczania z nauczycielami z przesłaniem ,raz miałam zastępstwo,młoda nauczycielka nie dawała po sobie poznać na pierwszym wrażeniu ,w pierwszej minucie ,że umie uczyć, dopiero gdy zaczęła nam opowiadać,wszyscy siedzieli w ławkach mimo ,że zadzwonił dzwonek na przerwę.
No mam nadzieję, że Davies jest jak ta młoda nauczycielka
Ja miałem w liceum prawdziwego historyka-pasjonata i trzeba mu przyznać umiał opowiadać, słuchało się go świetnie, ale w podejściu do uczniów i jako człowiek był strasznym skurw****, dlatego nie przepadałem za historią.

Jak czytam takie wypowiedzi, to z sentymentem wspominam naszego nauczyciela historii (zwykle wyniki matury z historii były u nas najwyższe w województwie) - on umiał zainteresować, poza naciskiem na zapamiętywanie dat i faktów (czego uniknąć się nie da) umiał sprawić, że się rozumiało naturę pewnych procesów, samemu sięgało się do podręczników akademickich i innych, szukało odpowiedzi na nurtujące pytania.
Odpowiedz
Świat Rocanona autorstwa Ursuli Le Guin. Pierwsza część cyklu Ekumena.
Sebastian Flak
Odpowiedz
Arystofanes, Komedie wybrane.
"Nic nie jest potężniejsze od wiedzy; królowie władają ludźmi, lecz uczeni są władcami królów".
Odpowiedz
Józef Wolski - Starożytność

Pewnie was zaskoczę - jest to bardzo fajna książka o starożytności Język
---
Najpewniejszą oznaką pogodnej duszy jest zdolność śmiania się z samego siebie. Większości ludzi taki śmiech sprawia ból.

Nietzsche
---
Polska trwa i trwa mać
Odpowiedz
Bardzo dobra pozycja

[Obrazek: ksiazka_581425_9788323332893_problem-upa...-miedz.jpg]
Na pomoc! mordują więźniów Bastylii!!!
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości