To forum używa ciasteczek.
To forum używa ciasteczek do przechowywania informacji o Twoim zalogowaniu jeśli jesteś zarejestrowanym użytkownikiem, albo o ostatniej wizycie jeśli nie jesteś. Ciasteczka są małymi plikami tekstowymi przechowywanymi na Twoim komputerze; ciasteczka ustawiane przez to forum mogą być wykorzystywane wyłącznie przez nie i nie stanowią zagrożenia bezpieczeństwa. Ciasteczka na tym forum śledzą również przeczytane przez Ciebie tematy i kiedy ostatnio je odwiedzałeś/odwiedzałaś. Proszę, potwierdź czy chcesz pozwolić na przechowywanie ciasteczek.

Niezależnie od Twojego wyboru, na Twoim komputerze zostanie ustawione ciasteczko aby nie wyświetlać Ci ponownie tego pytania. Będziesz mógł/mogła zmienić swój wybór w dowolnym momencie używając linka w stopce strony.

Ocena wątku:
  • 2 głosów - średnia: 4.5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Polecane artykuły
czy można gdzieś znaleźć rozpisane to, na co i ile pieniędzy polski rząd wydaje w danym roku? im więcej lat i im dokładniejsze dane, tym lepiej ;]
....jak łatwo wy­wołać echo w pus­tych głowach.

Odpowiedz
Cytat:czy można gdzieś znaleźć rozpisane to, na co i ile pieniędzy polski rząd wydaje w danym roku? im więcej lat i im dokładniejsze dane, tym lepiej

Ja ci to mogę rozpisać bez żadnego problemu: polski rząd co rok wydaje wchuj kasy na nie wiadomo co.

---

Cytat:Zgodnie z obowiązującym zakładowym układem zbiorowym pracy w ramach zwolnień grupowych pracownik ze stażem pracy powyżej 10 lat otrzymuje odprawę w wysokości do 36 pensji, pomiędzy 5 a 10 lat - do 24 pensji, a poniżej 5 lat - do 12. Średnie wynagrodzenie w firmie sięga 9300 zł brutto. W PPL zatrudnionych jest 2200 pracowników, z czego blisko 1400 to osoby pracujące w działach operacyjnych, na płycie lotniska, a 800-900 - pracownicy administracji. Do związków zawodowych należy ok. 1900 osób. Na obecnie zatrudnionych 2200 osób, ponad 1200 z nich, to pracownicy z ponad 10-letnim stażem pracy.

http://biznes.onet.pl/praca/ponad-200-pr...news-detal

Co oni takiego superwykurwistego robią, że tyle zarabiają?
---
Najpewniejszą oznaką pogodnej duszy jest zdolność śmiania się z samego siebie. Większości ludzi taki śmiech sprawia ból.

Nietzsche
---
Polska trwa i trwa mać
Odpowiedz
Xeo95 napisał(a):Właśnie się zastanawiałem czy strzeliłeś jakiegoś babola (np. pomylenie Zagłębia Dąbrowskiego ze Śląskiem) czy to aluzja do mundrości lewicy. Zarzucić linkiem do postu jakbyś mógł.

Wątek nie jest długi a mądrości w nim co niemiara :-D O proszę:

ateista.pl/showthread.php?t=14006&highlight=omnipotencja

Rosyjski Śląsk to tylko delikatna przygrywka do wzbijania się na wyżyny lewicowego intelektualizmu popartego wielką ilością rzeczowych dowodów i materiałów. A to wszystko okraszone solidną porcją przykładów zbrodni kapitalizmu, też rzecz jasna popartych masą powszechnie znanych i prawdziwych aż do bólu źródeł. To wszystko składa się na miażdżącą krytykę prawactwa, wyzysku i pokazuje jak wielkie zasługi ma socjalizm w walce z krwawymi kapitalistami, niepiśmiennymi chłopami oraz niewolnictwem. Dzięki tej bezkompromisowej walce, wprowadzanym tylko i wyłącznie przez lewicę od setek lat regulacjom, wiem że nie zagoni mnie już żaden zły Korwin do kopalni razem z ośmolatkami. Teraz już wiem się że przynieśli mi w darze wielcy lewicowi bojownicy wolność, dobrobyt i piśmienność. Gdyby nie to, nie uniknąłbym straszliwego losu dziecięcego górnika w kopalniach rosyjskiego Śląska. Wiem że po lekturze tego wątku wyparuje Ci z głowy jakiś tam liberalizm i zaczniesz doceniać te wszystkie, poparte wieloma dowodami i źródłami zasługi socjalizmu.
Sebastian Flak
Odpowiedz
jeahwe napisał(a):czy można gdzieś znaleźć rozpisane to, na co i ile pieniędzy polski rząd wydaje w danym roku? im więcej lat i im dokładniejsze dane, tym lepiej ;]

Po prostu wpisz w wujka google ustawa budżetowa... potem po kolei 2014, 2013 itd.
Mierzy się ponad cel, by trafić do celu.
K.Bunsch

Odpowiedz
Argen napisał(a):Po prostu wpisz w wujka google ustawa budżetowa... potem po kolei 2014, 2013 itd.

to bądź tak miły i powiedz mi ile np. w 2013 wydano na emerytury mundurowych oraz podaj link do takiego dokumentu?

Odpowiedz
Nie mam pojęcia, bo nie czytałem ustawy budżetowej z 2013, a nawet gdybym przeczytał to pewnie bym nie pamiętał. Załącznik do wydatków ma pewnie ze 100 stron mam nadzieję, że mi wybaczysz. Ja idę spać i udanych łowów życzę.
Mierzy się ponad cel, by trafić do celu.
K.Bunsch

Odpowiedz
wybacze, bo czegos takiego szukalem (w samej ustawie tak szczegolowych wydatkow nie ma). dzieki.

Odpowiedz
http://www.dz.urz.mon.gov.pl/zasoby/dzie...._49_2.pdf
wydatki w 2013 na poziomie 6,69 mld. w tym roku 6,58 mld planowane
PiS to dwa kłamstwa i spójnik

Andrzej Duda pełni obowiązki prezydenta, ale nie jest głową państwa - Włodzimierz Cimoszewicz

No dobra, przyznaję, jestem lewakiem.Język
Odpowiedz
http://natemat.pl/101857,polski-krol-tru...zl-dniowki

Typowy polski wyzyskiwacz, płaci 1,5 zł za łubiankę, ale pierdoli coś o 100 złotych dniówki, a potem płacze, że nikt u niego nie chce harować za takie grosze.
Dopóki rodzimy się i umieramy, póki światło jest w nas, warto się wkurwiać, trzeba się wkurwiać! Wciąż i wciąż od nowa.
Odpowiedz
Łubiankę dużych truskawek można zebrać w mniej niż 10 minut. A w tamtym roku w pełni sezonu płaciłem z tego co pamiętam 6 złotych za koszyk - kupując prosto od chłopa. W takiej sytuacji wyższe stawki faktycznie mogą spowodować upadek plantacji - wszystko zależy od tego jaki jest sezon - jak truskawki obrodziły i są tanie dupa zbita.

Całkiem też możliwe, że nie chodziło wcale o niskie stawki tylko o to, że może prowadząc działalność tej skali musiał zatrudniać legalnie, bo życzliwi słali donosy i ściągali kontrole. A wg. naszego prawa nawet jak jesteś na zleceniu, popracujesz dwa dni i zarobisz te 150 złotych i statut bezrobotnego tracisz. Stąd i brak chętnych do pracy.
"Wkrótce Europa przekona się, i to boleśnie, co to są polskie fobie, psychozy oraz historyczne bóle fantomowe"
Odpowiedz
Ciekawe ile godzin zajmuje uzbieranie 66 łubianek.

edit
Aha, czyli dużych by wychodziło mniej więcej w 6,6h

A wiesz może w ile zbiera się łubiankę małych truskawek?
---
Najpewniejszą oznaką pogodnej duszy jest zdolność śmiania się z samego siebie. Większości ludzi taki śmiech sprawia ból.

Nietzsche
---
Polska trwa i trwa mać
Odpowiedz
lumberjack napisał(a):Ciekawe ile godzin zajmuje uzbieranie 66 łubianek.

edit

A wiesz może w ile zbiera się łubiankę małych truskawek?

A to zależy jak małe. Możesz nawet pół godziny się z tym paprać. Ale gość twierdzi, że płaci 1,5 złotego za duże. Za małe pewnie stawka jest inna.
"Wkrótce Europa przekona się, i to boleśnie, co to są polskie fobie, psychozy oraz historyczne bóle fantomowe"
Odpowiedz
Cytat:Łubiankę dużych truskawek można zebrać w mniej niż 10 minut.
No, czyli 10 minut na łubiankę przy 12 godzinnym dniu pracy. Powodzenia w zapierdalaniu we wcale nielekkiej pracy. Zresztą tak jak piszą ludzie w komentarzach, dziennie idzie zebrać 20 do 30 łubianek. A gdzie tu 67.

Cytat:Ciekawe ile godzin zajmuje uzbieranie 66 łubianek.

edit
Od kiedy to godzina ma 100 minut? xD
Dopóki rodzimy się i umieramy, póki światło jest w nas, warto się wkurwiać, trzeba się wkurwiać! Wciąż i wciąż od nowa.
Odpowiedz
9 zł/h - jeśli na czarno, to całkiem nieźle, choć praca ciężka.

66 łubianek/(6 łubianek/h) = 11 h
Odpowiedz
Cytat:9 zł/h - jeśli na czarno, to całkiem nieźle, choć praca ciężka.

66 łubianek/(6 łubianek/h) = 11 h

No jestem ciekaw, co to za koksy będą wyciągać taką normę przez cały miesiąc, i to jeszcze na czarno. Na szczęście guwniak się zaorał, jedyne co mu zostało to płacz na "roszczeniowych" pracowników.
Odpowiedz
Sugerowanie, że po 30 łubiankach kolejne będziesz zbierał z taką samą szybkością xD
Odpowiedz
cobras napisał(a):No jestem ciekaw, co to za koksy będą wyciągać taką normę przez cały miesiąc, i to jeszcze na czarno. Na szczęście guwniak się zaorał, jedyne co mu zostało to płacz na "roszczeniowych" pracowników.

Patrzaj go:
Cytat:- Jak ludzie nie chcą pracować nie będę się prosił. W Polsce nie ma bezrobocia. Powinno się pozabierać bezrobotnym zasiłki i pomoc społeczną to może ruszą palcem w bucie

Ooo, jaki ja wolnorynkowy jestę!

Cytat:Był jednym z organizatorów protestu polskich plantatorów w Brukseli, kiedy w 2007 roku unijny rynek zalał import mrożonych owoców z Chin. Z koszykiem owoców Glinicki przedarł się do samej komisarz ds. rolnictwa Mariannn Fisher Boel i namawiał do ustanowienia wysokich ceł.
To nie fer! Żółtki płaco ludziom dolara za 10 łobianek, a my musimy więcej. Trzeba ich zacłować!

Jebany burak. Niech mu te poziomki zgniją.
Odpowiedz
Podobnie było chyba z tzw. solarami czyli ogniwami fotowoltaicznymi. Cała ta Unia przypomina plac zabaw pelny bachorow które bawią się w przeciąganie liny. Bo niby dlaczego mamy nakładać wyższe cła na solary i truskawki a nie na długopisy i jabłka? Podobnie jest też z tymi normami unijnymi. Coraz mniej liczy się klient a coraz bardziej urzędnik, który wie lepiej co ludziska mają żreć, oraz stojący za nim lobbysta.
Odpowiedz
cobras napisał(a):http://natemat.pl/101857,polski-krol-tru...zl-dniowki

Typowy polski wyzyskiwacz, płaci 1,5 zł za łubiankę, ale pierdoli coś o 100 złotych dniówki, a potem płacze, że nikt u niego nie chce harować za takie grosze.
Słabo płaci. Lata temu gdy chodziłem jeszcze do szkoły podstawowej płacono najczęściej więcej (2-2,50). 1,50 tylko przy naprawdę słabej sytuacji rynkowej.
Ale pamiętajmy, że to były lata 90-te.
Co do możliwości zbieracza. Z doświadczenia (mojego i innych) wiem, że najczęściej przy dobrym zbieraczu i sporawych truskawkach było to około 30 łubianek.
Jak się trafi do dobrego rolnika to nie jest tak źle. Cenią sobie tych, którzy latali cały sezon (a nie kilka dni i narazie) i w następnym to już sami dzwonią, zapewniają transport, żarcie itd.
exodim napisał(a):9 zł/h - jeśli na czarno, to całkiem nieźle, choć praca ciężka.
Ciężkie to są dopiero truskawki. Oczko
"Łatwo jest mówić o Polsce trudniej dla niej pracować jeszcze trudniej umierać a najtrudniej cierpieć"
NN
Odpowiedz
cobras napisał(a):Od kiedy to godzina ma 100 minut? xD

O kurza twarz, pomyrdoliło mi się Oczko

Baptiste
Cytat:Co do możliwości zbieracza. Z doświadczenia (mojego i innych) wiem, najczęściej przy dobrym zbieraczu i sporawych truskawkach było to około 30 łubianek.

A po ilu godzinach udawało się wam tyle zebrać?

Cytat:Słabo płaci. Lata temu gdy chodziłem jeszcze do szkoły podstawowej płacono najczęściej więcej (2-2,50). 1,50 tylko przy naprawdę słabej sytuacji rynkowej.

Jeśli 30 łubianek to norma, to wychodziłoby na to, że czcigodny pan pracodawca-plantator płaciłby dniówkę 45 zł a nie 100.
---

Nietzsche
---
Polska trwa i trwa mać
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 6 gości