To forum używa ciasteczek.
To forum używa ciasteczek do przechowywania informacji o Twoim zalogowaniu jeśli jesteś zarejestrowanym użytkownikiem, albo o ostatniej wizycie jeśli nie jesteś. Ciasteczka są małymi plikami tekstowymi przechowywanymi na Twoim komputerze; ciasteczka ustawiane przez to forum mogą być wykorzystywane wyłącznie przez nie i nie stanowią zagrożenia bezpieczeństwa. Ciasteczka na tym forum śledzą również przeczytane przez Ciebie tematy i kiedy ostatnio je odwiedzałeś/odwiedzałaś. Proszę, potwierdź czy chcesz pozwolić na przechowywanie ciasteczek.

Niezależnie od Twojego wyboru, na Twoim komputerze zostanie ustawione ciasteczko aby nie wyświetlać Ci ponownie tego pytania. Będziesz mógł/mogła zmienić swój wybór w dowolnym momencie używając linka w stopce strony.

Ocena wątku:
  • 2 głosów - średnia: 4.5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Polecane artykuły
http://warszawa.gazeta.pl/warszawa/1,544...owego.html

Cytat:- Niestety, pan Jan zmarł w zeszłym roku, jako człowiek bezdomny, wynajmujący pokój w Wólce Kosowskiej, nie doczekawszy sprawiedliwości - mówi Ryszard Grzesiuła, reprezentujący spadkobierców.
Wychodzi na to, że i na tym forum pełno bezdomnych pisuje. A co do artykułu, tak jak WO napisał:
Cytat:Na początku lat 90. Piotr Ikonowicz zgłosił projekt "Ustawy o wygaśnięciu roszczeń reprywatyzacyjnych". To było jedyne sprawiedliwe rozwiązanie. Nie przyjęto go i mamy teraz takie dramaty...

Cytat:Cobras ujawnij swoją reputację śmieszku
Po co?
Dopóki rodzimy się i umieramy, póki światło jest w nas, warto się wkurwiać, trzeba się wkurwiać! Wciąż i wciąż od nowa.
Odpowiedz
Sprawiedliwe i Ikonowicz to oksymoron Oczko
- Myślałem, że ty nie znasz lęku.
- Mylisz się. Lęku nie zna tylko głupiec.
- A co robi wojownik, kiedy czuje strach?
- Pokonuje go. To jest w każdej bitwie nasz pierwszy martwy wróg.
Odpowiedz
http://wei.org.pl/blogi-wpis/run,brazyli...e,858.html
O socjalizmie w Brazylii w kontekście mundialu.
Cytat: Większość mediów pisząc o niechęci Brazylijczyków do mistrzostw świata, pisze o cięcia w wydatkach socjalnych i niezadowoleniu, że na mistrzostwa wydano nieproporcjonalnie więcej niż pomoc społeczną. To przyczyna, czy raczej efekt? Niezależnie od szalejącej korupcji, Brazylia słynie z najróżniejszych socjalistycznych rozwiązań w walce z nędzą, co napędza szarą strefę i oczywiście nędzę. Nakłady socjalne i tak należą do jednych z największych na świecie. A przynajmniej teoretycznie. Rząd dofinansowuje wszystko od przedszkola po mieszkania dla biednych. Dopłaca do żywności i paliwa. W poszukiwaniu środków Brazylia rozbudowała też znacząco system podatkowy. W kraju obowiązuje 27 różnych kodów podatkowych. Według Banku Światowego średniej wielkości przedsiębiorstwo musi przeznaczyć 2600 godzin rocznie na wypełnianie druków i spisywanie raportów – najwięcej na świecie. Polska przy Brazylii to laba – 286 godzin.

Im większe firmy i więcej obcego kapitału, tym więcej komplikacji. Zagraniczne koncerny muszą dodatkowo wypełniać specjalne druki dla „obcych” i co ciekawe, muszą sami upewniać się, czy aby nie podpadają pod jedną z dziesiątek specjalnych taryf nakładanych przez różne agencje. Od środowiskowych, po opłaty społecznej odpowiedzialności i dobrego sąsiedztwa. Zagraniczne firmy muszą do relacji z rządem najmować lokalnych pośredników, a w przypadku wielkich koncernów muszą mieć brazylijskich partnerów. Biurokracja to jedno, a wysokość podatków to drugie. Brazylijczyk według Bloomberga płaci 144 procent więcej w podatkach niż Amerykanin, jakieś 70 razy więcej niż my. W rezultacie samochody w Brazylii są jakieś 3 razy droższe niż w Europie. Nawet te produkowane tam jak Toyota. Markowe ubrania, za którymi szaleją, są od 2 do 5 razy droższe.

To nie brak pomocy socjalnej, ale nadmiar troski zdławił rynek i doprowadził Brazylijczyków do rozpaczy. Trudno im się dziwić, że MŚ spostrzegają jako jeszcze jeden erzac, który ma im zastąpić normalne życie. To może być jedna z najwartościowszych lekcji dla rządzących. Przychodzi dzień kiedy nie daje się dalej ludziom mydlić oczu socjalistycznymi obietnicami pomocy i fajerwerkami.
Odpowiedz
http://www.wprost.pl/ar/452368/Afera-podsluchowa/

No to robi się ciekawie.
Cytat: "Sienkiewicz (Bartłomiej, minister spraw wewnętrznych - dop. mój) w trakcie spotkania wypowiada wiele kontrowersyjnych opinii. Twierdzi na przykład, że „państwo polskie istnieje teoretycznie, praktycznie nie istnieje”. Jeden z głównych pomysłów rządowych, czyli Polskie Inwestycje Rozwojowe określa mianem „ch…, dupa i kamieni kupa. Tego nie ma”. Twierdzi też, że Polacy mają w du… Orliki i autostrady, którymi bez przerwy chwali się Platforma. Belka z kolei wspomina, że na kilka miesięcy przed wybuchem afery z piramidą Amber Gold ostrzegał o tej sprawie premiera Donalda Tuska".
"Nowak (Sławomir - dop. mój) był przerażony kontrolą, która sprawdza finanse jego żony. Szuka pomocy.
- Chcą ją trzepać. Cały 2012 rok. Chcą najpierw wziąć rachunek bankowy. Mam nadzieję, że to dotyczy tylko jej działalności, a nie będą chcieli crossować tego z moimi rachunkami – mówi były minister transportu. Parafianowicz stwierdza, że o wszystkim wie i rzuca: - Zablokowałem to".
"Według naszych informacji, zarejestrowane ma być również spotkanie szefa Najwyższej Izby Kontroli Krzysztofa Kwiatkowskiego z najbogatszym Polakiem Janem Kulczykiem. Znów sprawdziliśmy: Rzeczywiście Kwiatkowski i Kulczyk spotkali się w ostatnich dniach w restauracji w Pałacyku Sobańskich. Krążą wreszcie informacje o zarejestrowanych spotkaniach ministra Pawła Grasia z wspomnianym Janem Kulczukiem. Nagrane miało zostać również spotkanie związanego z Platformą biznesmena Piotra Wawrzynowicza z wiceministrem finansów Rafałem Baniakiem. "
Dopóki rodzimy się i umieramy, póki światło jest w nas, warto się wkurwiać, trzeba się wkurwiać! Wciąż i wciąż od nowa.
Odpowiedz
http://www.pch24.pl/Mobile/Informacje/in...a/id/23539
Ale oczywiście dla kopiuj-wklej-cobrasów-35 muzułmanie i katolicy w Meksyku to ta sama skala :lol2:

Cytat:Po zajęciu Mosulu muzułmanie urządzili mieszkającym w tym mieście chrześcijanom krwawą rzeź. Cel ich działania jest jeden: całkowita eksterminacja wyznawców Chrystusa.

Muzułmanie zajęli Mosul po dwóch dniach walk. Miasto to jest drugą co do wielkości metropolią Iraku, liczącą 1,8 mln ludności. Od kilku dni panuje tam prawdziwa rzeź. Wyznawcy Allacha zabijają zarówno dorosłych jak i dzieci, chcąc całkowicie oczyścić miasto z chrześcijan.

Mosul opuściły już jednostki irackiej armii, wyjechał też gubernator. Setki ludzi skryło się w dominikańskim klasztorze w Karakosh. Brakuje tam wody i żywności. Przepełniony ludźmi jest też prawosławny klasztor Mar Mattai (Świętego Mateusza). Ponad 50 osób znalazło schronienie w klasztorze Matki Boski Siewnej w Alqosh, położonym 45 km od Mosulu.

Muzułmanie krok po kroku dążą do wymordowania wszystkich chrześcijan. Opanowali klasztor Mar Benham i wiele kościołów. Według BBC, Mosul opuściło już 150 tys. chrześcijan. Wojsko i straż graniczna Kurdystanu czynią wszystko, by ogromna fala uchodźców nie przedostała się do ich kraju.
Odpowiedz
Premier kłamał. Ustawa o której mówili Belka i Sienkiewicz weszła zgodnie z sugestiami szefa NBP
Mierzy się ponad cel, by trafić do celu.
K.Bunsch

Odpowiedz
Coś z zupełnie innej beczki:
http://wmeritum.pl/janusz-walus-moze-wyjsc-wolnosc/

Cytat:Janusz Waluś – polski emigrant, który 21 lat temu zastrzelił komunistycznego polityka Republiki Południowej Afryki – Chrisa Haniego może wyjść na wolność jeszcze w tym miesiącu. Taką informację podał Michał Zichlarz producent kanału informacyjnego eNCA, Xolisile Moloi nadające w RPA.

W rozmowie z Zichlarzem, córka Janusza Walusia – Ewa powiedziała, że jej ojciec po opuszczeniu więzienia będzie musiał wyjechać z kraju, ponieważ istnieje obawa o jego życie. W lutym bieżącego roku miała miejsca kolejna próba zabicia polskiego więźnia. Córka ostatni raz widziała się z ojcem pod koniec 1992 roku czyli zaledwie kilka miesięcy przez zastrzeleniem Haniego.

Chris Hani był liderem Południowoafrykańskiej Partii Komunistycznej, będącej zbrojnym ramieniem Afrykańskiego Kongresu Narodowego, którego przewodniczącym był Nelson Mandela – późniejszy prezydent RPA. Oboje byli przeciwnikami apartheidu. Janusz Waluś polski emigrant przybył do Południowej Afryki tuż przed ogłoszeniem w Polsce stanu wojennego. Otrzymał w 1987 obywatelstwo południowoafrykańskie (przyjął jego jako drugie). Już wcześniej angażował się w działalność polityczną. Został członkiem partii Narodowej i współpracował z nacjonalistycznym Afrykanerskim Ruchem Oporu. Dokonał zamachu 10 kwietnia 1993 roku zabijając Chrisa Haniego z pistoletu Vektor Z88 pod jego domem. Oddał kilka strzałów w tym dwa w głowę. Został najpierw skazany na karę śmierci, ale ze względu na jej zniesienie otrzymał wyrok dożywotniego pozbawienia wolności.

W RPA opinia o Januszu Walusiu budzi spore kontrowersje. Dla czarnoskórych mieszkańców jest mordercą polityka, który gdyby rządził, to w kraju nie byłoby tak ciężkiej sytuacji jaka jest obecnie. Z kolei większość Afrykanerów – białych obywateli, uznaje go za bohatera. Uważają, że dzięki jego wyczynowi udało się uratować RPA przed komunistycznymi rządami, które mogły doprowadzić państwo do totalnej katastrofy.

W Polsce o Januszu Walusiu mówi się niewiele, a właściwie nic. Jedyne informacje o nim można znaleźć na stronach związanych z nacjonalistami. W trakcie różnych manifestacji środowiska te skandowały niejednokrotnie hasło „wolność dla Janusza Walusia”. Co roku w Święta Wielkanocne organizują oni akcję wysyłania kartek świątecznych do więzienia z Pretorii gdzie Waluś odsiaduje wyrok.
Odpowiedz
Cytat:Janusz Waluś – polski emigrant, który 21 lat temu zastrzelił komunistycznego polityka Republiki Południowej Afryki
Polacy trochę tuzów ustrzelili - np. Polak Ignacy Hryniewiecki zastrzelił cara Aleksandra II a polski emigrant Leon Czolgosz zapisał się w historii USA jako anarchista i zabójca prezydenta Williama McKinleya.
A nas Łódź urzekła szara - łódzki kurz i dym.
Odpowiedz
Xeo95 napisał(a):Coś z zupełnie innej beczki:
http://wmeritum.pl/janusz-walus-moze-wyjsc-wolnosc/
Ci, co tak krzyczą za uwolnieniem mordercy jakoś nie mają oporów, by innym mordercom życzyć kary śmierci. Cóż za aberracja! To tak jak z Jezusem: najpierw tłum krzyczy: 'Hosanna', a potem 'Na krzyż z nim'. Motłoch od dwóch tysięcy lat nie zmienia swojej stadności; a ten cały Waluś powinien zgnić w pierdlu za to, co zrobił i tyle.
"Nic nie jest potężniejsze od wiedzy; królowie władają ludźmi, lecz uczeni są władcami królów".
Odpowiedz
Nonkonformista napisał(a):Ci, co tak krzyczą za uwolnieniem mordercy jakoś nie mają oporów, by innym mordercom życzyć kary śmierci. Cóż za aberracja! To tak jak z Jezusem: najpierw tłum krzyczy: 'Hosanna', a potem 'Na krzyż z nim'. Motłoch od dwóch tysięcy lat nie zmienia swojej stadności; a ten cały Waluś powinien zgnić w pierdlu za to, co zrobił i tyle.

Elementarną cechą tęczowej infekcji, która toczy naszą cywilizację jest niezdolność odróżniania zbrodniarzy od katów, którzy sprawiedliwie wykonują na nich w pełni zasłużony wyrok. To również przymiot współczesnego postępackiego motłochu pozbawionego jakichkolwiek ideałów poza upodobaniem do bezmyślnego konformizmu, socjału i tolerancji.
K.Bunsch

Odpowiedz
Argen napisał(a):To również przymiot współczesnego postępackiego motłochu pozbawionego jakichkolwiek ideałów poza upodobaniem do bezmyślnego konformizmu, socjału i tolerancji.
Trochę ironicznie to zabrzmiało Oczko
Nonk, ja też nie trawię apartheidu ale poczytaj sobie coś o komunistach, dobrze?

I usuń jeden post bo ci się zdublowały Język
Odpowiedz
Cytat:Elementarną cechą tęczowej infekcji, która toczy naszą cywilizację jest niezdolność odróżniania zbrodniarzy od katów, którzy sprawiedliwie wykonują na nich w pełni zasłużony wyrok.
Jeśli morderstwo tłumaczysz sprawiedliwością...

Xeo, fakt jest faktem. Zabił człowieka, a czy on był komunistą czy wyznawcą Wisznu nie ma większego znaczenia. Na swój prywatny użytek mógłby nim być. Skrzywdził tym kogoś? Nie muszę czytać o komunizmie. Wiem o nim dosyć sporo. Gdyby to był ktoś pokroju Stalina czy Pol Pota, wtedy można by się zastanawiać nad takim rozwiązaniem.
"Nic nie jest potężniejsze od wiedzy; królowie władają ludźmi, lecz uczeni są władcami królów".
Odpowiedz
Nonkonformista napisał(a):Jeśli morderstwo tłumaczysz sprawiedliwością...

Xeo, fakt jest faktem. Zabił człowieka, a czy on był komunistą czy wyznawcą Wisznu nie ma większego znaczenia. Na swój prywatny użytek mógłby nim być. Skrzywdził tym kogoś? Nie muszę czytać o komunizmie. Wiem o nim dosyć sporo. Gdyby to był ktoś pokroju Stalina czy Pol Pota, wtedy można by się zastanawiać nad takim rozwiązaniem.

Jeżeli nie rozumiesz, że śmierć może być karą, a przez to wyrazem sprawiedliwości to ja już nic nie poradzę. Postępactwo ma generalnie problemy ze zrozumieniem instytucji, które działały i nadal działają na całkiem sporym obszarze świata.

Zabił zbrodniarza, który uczestniczył w akcjach zbrojnych organizowanych przez komunistów na terenie połowy Afryki. Komuch skrzywdził tym wielu ludzi tyle, że nawet jeśli to nie w tym rzecz.
K.Bunsch

Odpowiedz
Nonk, oni też nie zasłużyli na śmierc:
http://pl.wikipedia.org/wiki/Mi%C4%99dzy...ro.C5.84cy
?
Odpowiedz
http://wyborcza.pl/duzyformat/1,139142,1...a_zle.html

Cytat:Znam też trochę lekarzy, którzy "nawrócili się", przestali przerywać ciąże, jak już "wyskrobali" sobie dwa porządne mieszkania w Warszawie albo piękną willę. Teraz są już bardzo przeciw. O jednym lekarzu, znane nazwisko, przez lata mówiło się nawet "złota łyżka". A teraz jest publicznie przeciw i pierwszy chce rzucać kamieniem. Nie wypada mi lub wręcz nie wolno mi wymieniać nazwisk, zwłaszcza kiedy obowiązuje mnie tajemnica lekarska, ale bardzo drażni mnie ta hipokryzja. Żonie jednego znanego przeciwnika diagnostyki prenatalnej robiłem amniopunkcję, w wielkiej tajemnicy, żonie obrońcy życia terminowałem ciążę z zespołem Downa. Pytałem: jak to jest, przecież jesteście przeciw? A oni mówili: słuchaj, to naprawdę "wyjątkowa sytuacja" Wyjątkowa, bo dotyczyła ich osobiście, a nie ich pacjentek. Bo dla pacjentek zawsze mają żelazne sumienie.

Jakoś mnie ta dwulicowość i skurwysyństwo tych gości nie dziwi. Wszyscy wielcy obrońcy życia są siebie warci.
Odpowiedz
Nonkonformista napisał(a):a ten cały Waluś powinien zgnić w pierdlu za to, co zrobił i tyle.

Coś Ci się przestawiło - zapewne chciałeś napisać "powinien dostać najwyższe odznaczenie państwowe".
"All great men should be haunted by the fear of not living up to their potential.
All loyal men should be haunted by the fear of not having done enough for their country.
All honourable men should be haunted by the fear of not having lived a life worthy of those men who came before us." Sigurd
Odpowiedz
Socjo, a Ty aby nie przesadzasz w drugą stronę? Waluś był członkiem tej organizacji: http://pl.m.wikipedia.org/wiki/Afrykanerski_Ruch_Oporu. Pytanie na ile utożsamiał się z poglądami tego ugrupowania, a na ile wstąpił w ich szeregi bo miał wspólny cel, a w mniejszym stopniu oglądał się na meandry ich ideologii.

PS. Kto wcześniej słyszał o Walusiu? Nie, nie chcę wam dopiec, po prostu chcę się dowiedzieć jak ta osobistości jest znana.
Odpowiedz
Ja słyszałem.
K.Bunsch

Odpowiedz
Socjopapa napisał(a):Coś Ci się przestawiło - zapewne chciałeś napisać "powinien dostać najwyższe odznaczenie państwowe".
:lol2:
Tak, a niby dlaczego? Wiem, że żartujesz.
Odpowiedz
Ciekawe że taki Stauffenberg jest uważany w Niemczech za bohatera. Pytanie czy nonkon będąc znów w Niemczech kłóciłby się z miejscowymi o to czy ww pan mógł dokonać swego czynu.
Oczywiście nie mam większej nadziei że nonkon odpowie na mój post.
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 6 gości